Toelating
Check of je mag starten
Gefeliciteerd! Je hebt een opleiding gevonden die je voorbereidt op de toekomst die jij voor ogen hebt. Maar mag je starten? Met een mbo-, havo- of vwo-diploma én het juiste profiel op zak, kun je meestal gaan voor de studie van jouw keuze. Past je profiel niet? Bekijk dan of een deficiëntietoets of 21+-toets iets voor je is.
Bekijk de toelatingseisen van de opleidingen in Almere en Zwolle
Wil je meer weten over de 21+-toets? Scroll dan even naar beneden.
Havo- of vwo-diploma
Heb je een havo- of vwo-diploma? Kijk dan goed of je profiel toelating geeft tot de opleiding die je wilt volgen. De toelatingseisen staan bij elke opleiding beschreven. Hieronder kun je vinden welke profielen direct toegang geven tot de voltijdopleidingen bij Windesheim.
Mbo-diploma
Heb je een mbo-diploma? Check of je toelaatbaar bent.
- Je bent toelaatbaar wanneer je een mbo-opleiding niveau 4 hebt afgerond (afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende) en voldoet aan eventuele specifieke toelatingseisen van de opleiding, zoals een sporttest. Kijk hiervoor bij de informatie over de opleiding van je keuze.
- Let op: met een afgeronde mbo-opleiding ben je níet toelaatbaar tot de Universitaire Pabo.
- Heb je je diploma net niet gehaald vanwege corona, maar wil je wel starten? Lees dan onze informatie over voorwaardelijke toelating.
- Wil je doorstromen naar een technische hbo-opleiding vanuit het mbo? Meld je dan aan voor het mbo-hbo doorstroomprogramma.
Extra toelatingsonderzoek
Heb je een opleiding gevonden die bij je past, maar voldoe je nog niet aan de juiste eisen? Maak dan gebruik van één van de onderstaande toelatingsonderzoeken om jouw profiel compleet te maken.
-
-
21+ toets
Als je 21 jaar of ouder bent en niet voldoet aan de vooropleidingseis kun je na het behalen van een 21+ toelatingsonderzoek alsnog toegelaten worden. Het 21+ toelatingsonderzoek op Hogeschool Windesheim bestaat uit een capaciteitentest, een Nederlandse en een Engelse taalvaardigheidstoets. De test doet met name een beroep op inzicht en aanleg. Windesheim biedt deze onderzoeken met regelmaat aan. Alle data, informatie over aanmelding en dergelijke vind je in het document 'Eisen en procedure toelatingsonderzoeken'. Daar vind je ook informatie over de inhoud van het onderzoek.
-
Hoe meld je je aan?
Wil jij je aanmelden voor het 21+ toelatingsonderzoek? Volg het stappenplan.
Stap 1: Schrijf je in bij Studielink voor de studie van je keuze
Let op: vooropleidingen die geen toegang geven tot het hbo, worden geregistreerd als ‘geen vooropleiding’. Het toch invoeren van een vooropleiding kan leiden tot het niet tijdig signaleren van een tekort in je vooropleiding waardoor je wellicht niet op tijd aan de 21+ toets kunt deelnemen. Neem bij twijfel over je toelaatbaarheid contact op met onze studentadministratie.
Geef bij het toevoegen van je vooropleiding het volgende aan:- Vooropleiding: laat het veld ‘vooropleiding’ leeg en klik rechtsonder op volgende.
- Beantwoord de vraag ‘weet je het zeker’ met ja.
- Geef de opleiding van je keuze op.
- Vlak voor afronding van je aanmelding, bevestig je de uitspraak ‘ik ben mij ervan bewust dat ik geen vooropleiding heb’.
Stap 2: Meld je aan voor de 21+ toets
Nadat je stap 1 afgerond hebt, ontvang je per mail een link naar de 21+ aanmeldsite. Meld je minimaal twee weken voor de onderzoeksdatum aan voor de 21+ toets. De aanmeldtermijn sluit om 12.00 uur (middag).
Stap 3: Voldoe de betaling
Via iDEAL moet je de betaling voltooien. Als je niet betaald hebt, betekent het dat je niet aangemeld bent en kun je niet deelnemen aan het toelatingsonderzoek. Per mail ontvang je vervolgens een ontvangstbevestiging van je aanmelding en van je betaling.
Stap 4: Bevestigingsmail
Na een succesvolle inschrijving, ontvang je een mail met een bevestiging van je aanmelding én een bevestiging van de betaling. Ontvang je één of beide bevestigingen niet? Neem dan contact op met het studiesuccescentrum van hogeschool Windesheim.
Stap 5: Praktische informatie / toets niet gehaald?
Een week voor het 21+ toelatingsonderzoek ontvang je een uitnodigingsbrief. Hierin vind je de tijd en locatie van de toets. Ook zal je gevraagd worden om je curriculum vitae en een motivatiebrief in te sturen. Deze moeten uiterlijk twee dagen voor deelname aan het onderzoek ingestuurd zijn. De toelatingscommissie kan besluiten jouw onderzoek niet te beoordelen als zij deze gegevens niet heeft ontvangen.
-
Praktische info / toets niet gehaald?
Wanneer vindt het eerstvolgende toelatingsonderzoek plaats? Hoe duur is het en wat gebeurt er als je de toets niet haalt?
Datum: Alle data vind je in de informatiewijzer.
Kosten: € 160,-. Volledige restitutie van het bedrag is niet mogelijk.
Geldigheid: Het 21+ toelatingsonderzoek is drie jaar geldig
Toets niet behaald? Slaag je niet voor het 21+ toelatingsonderzoek? Dan mag je pas een jaar later opnieuw deelnemen. -
Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen vast voor je op een rijtje gezet. Zit jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Waar vind ik de toelatingseisen voor de opleidingen van hogeschool Windesheim?
De toelatingseisen kun je vinden op elke opleidingspagina. Over het algemeen heb je voor deelname aan een bachelor- of Ad-opleiding een mbo4-, havo-, of vwo-diploma nodig.
Ik twijfel of ik toelaatbaar ben voor de opleiding, hoe kom ik daar achter?
Neem bij twijfel contact op met de studentadministratie van hogeschool Windesheim. Zij zijn bereikbaar via studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 0900 8899.
Wat houdt een 21+ toelatingsonderzoek in?
Het 21+ toelatingsonderzoek op Hogeschool Windesheim bestaat uit een capaciteitentest, een Nederlandse en een Engelse taalvaardigheidstoets.
Moet ik me eerst aanmelden voor een opleiding voordat ik de 21+ toets mag maken?
Ja, je meldt je eerst aan voor een opleiding via Studielink. Per e-mail ontvang je vervolgens een link naar de aanmeldpagina voor het 21+ onderzoek.
Wanneer moet ik me aanmelden voor de 21+ toets?
Meld je minimaal twee weken voor de onderzoeksdatum aan voor de 21+ toets. De aanmeldtermijn sluit om 17.00 uur.Hoe lang is het toelatingsonderzoek geldig?
Het toelatingsonderzoek is drie jaar geldig.Geldt het toelatingsonderzoek alleen voor opleidingen binnen hogeschool Windesheim?
Uitslagen van toelatingsonderzoeken gelden in principe alleen voor opleidingen die Windesheim aanbiedt. Een andere hogeschool kan de uitslag overnemen, maar is daartoe niet verplicht.Ben ik met een behaalde 21+ toets op een andere hogeschool ook toelaatbaar bij Windesheim?
Toelatingsonderzoeken van andere hogescholen worden niet geaccepteerd voor vrijstelling van (delen uit) onze toelatingsonderzoeken.
Wanneer krijg ik de uitslag?
De uitslagen van het onderzoek ontvang je per mail en uiterlijk binnen twee weken na deelname. Deelgenomen in augustus? Dan ontvang je de uitslag binnen een week. Als deze termijn niet gehaald wordt, laten we je dat weten. Heb je na twee weken niets gehoord, neem dan contact met ons op. Indien je het 21+ toelatingsonderzoek niet haalt, bellen we je na enige tijd om de beslissing nader toe te lichten en om eventuele vragen te beantwoorden. Je kunt ook een persoonlijk gesprek aanvragen.Wat gebeurt er als ik de toets niet haal?
Slaag je niet voor het 21+ toelatingsonderzoek? Dan mag je een jaar later opnieuw deelnemen.Ik ben 20 jaar; mag ik al een 21+ toets maken?
De leeftijdseis voor toelating op grond van 21+ is wettelijk bepaald: bij aanvang van de studie moet je 21 jaar of ouder zijn.Windesheim kent twee startmomenten: 1 september (alle opleidingen) en 1 februari (sommige opleidingen). Je mag op 20-jarige leeftijd aan het onderzoek deelnemen, als je op het eerstvolgende startmoment de leeftijd van 21 hebt bereikt. Het is daarbij niet van belang of de opleiding van jouw keuze daadwerkelijk beide startmomenten aanbiedt.
-
21+ toets
-
-
De deficiëntietoets
Om een hbo-opleiding succesvol te kunnen volgen, heb je soms bepaalde voorkennis nodig. Heb jij een diploma waarmee je toelaatbaar bent tot het hbo, maar voldoe je niet aan de aanvullende vooropleidingseisen van de opleiding van jouw keuze? Dan is er sprake van deficiëntie. Met het maken van een toets, kun je alsnog aantonen dat je wél over de juiste kennis beschikt.
Een deficiëntietoets wordt groepsgewijs afgenomen op vastgestelde data. Afhankelijk van de toets die jij moet maken wordt de toets schriftelijk of digitaal afgenomen. Bij enkele opleidingen bevat het deficiëntieonderzoek ook een mondeling deel. Mondelinge toetsen vinden plaats bij de opleiding, nadat je de schriftelijke toets met succes hebt afgerond. Je ontvangt in dat geval een bericht en je moet zelf binnen drie weken een afspraak inplannen. Houd er rekening mee dat de mondelinge toets moet hebben plaatsgevonden vóór de start van het studiejaar (1 september of 1 februari).
Voorbereiding
Welke toets afgenomen wordt, is afhankelijk van de eisen die de opleiding stelt. We toetsen je op havoniveau en je kunt jezelf op verschillende manieren voorbereiden. Bijvoorbeeld door de lesstof voor de havo bovenbouw in het betreffende vak te bestuderen. Maar het is ook mogelijk dat we een specifiek studieboek aanbevelen of dat er een reader beschikbaar is. In het document 'Eisen en procedure toelatingsonderzoeken' vind je in bijlage 2 meer informatie hierover. Daar lees je ook welke hulpmiddelen je mag gebruiken en hoe lang een toets duurt.
We gaan ervan uit dat je je zelfstandig voorbereidt op de toets. Mocht je hulp nodig hebben, dan kunnen we proberen om je in contact te brengen met studenten van Windesheim die je helpen. Hoe eerder je dit verzoek indient, hoe beter. Maar het verzoek moet uiterlijk 15 juni binnen zijn. Mail daarvoor naar toelatingscommissie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) onder vermelding van ‘begeleiding voorbereiding deficiëntietoets’. We garanderen niet dat er iemand beschikbaar is, maar we gaan ons best doen. Aan deze begeleiding zullen kosten verbonden zijn.
-
Hoe meld je je aan?
Is er sprake van deficiëntie, dan ontvang je bericht van de studentadministratie. Neem zelf contact op met de studentadministratie als je denkt dat je deficiënt bent en je niet binnen een week na je aanmelding in Studielink bericht hebt ontvangen.
Je kunt je met behulp van dat bericht als volgt aanmelden voor het deficiëntieonderzoek:
- Schrijf je in voor de opleiding van jouw keuze in Studielink
- Meld je digitaal aan
- Zodra de studentadministratie van hogeschool Windesheim jouw deficiëntie heeft vastgesteld, ontvang je een link naar een digitaal aanmeldformulier. De sluitingstermijn voor aanmelding vind je in de informatiewijzer. Een week voor aanvang van het onderzoek ontvang je een uitnodiging.
- Voldoe de betaling
Voldoe de betaling via iDeal. Indien je de betaling niet voldoet, sta je niet aangemeld en kun je niet deelnemen. - Bevestigingsmail
Na een succesvolle inschrijving, ontvang je een mail met een bevestiging van de aanmelding en een bevestiging van de betaling. Ontvang je één of beide bevestigingen niet? Neem dan contact op met het studiesuccescentrum van hogeschool Windesheim. - Uitnodigingsbrief
Je ontvangt een uitnodigingsbrief voor de toetsafname. Hierin staan de tijd en locatie ook vermeld. Neem contact met ons op als je vijf dagen voor aanvang van de toets nog geen uitnodiging hebt ontvangen. - Meld je digitaal aan
-
Praktische info / toets niet gehaald?
Wanneer vindt het eerstvolgende toelatingsonderzoek plaats? Hoe duur is het en wat gebeurt er als je de toets niet haalt?
Datum: Alle data en afnameplaatsen vind je in de informatiewijzer.
Kosten: € 55,-. Volledige restitutie van het bedrag is niet mogelijk.
Geldigheid: Het deficiëntieonderzoek is drie jaar geldig
Toets niet behaald? Voor de deficiëntietoets is eenmalig herkansing mogelijk, als je in augustus je eerste kans benut. -
Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen vast voor je op een rijtje gezet. Zit jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Waar vind ik de toelatingseisen voor de opleidingen van hogeschool Windesheim?
De toelatingseisen kun je vinden op de opleidingspagina. Over het algemeen heb je voor deelname aan een bachelor- of Ad-opleiding een mbo4-, havo-, of vwo-diploma nodig.
Ik twijfel of ik toelaatbaar ben voor de opleiding, hoe kom ik daar achter?
Neem bij twijfel contact op met de studentadministratie van hogeschool Windesheim. Zij zijn bereikbaar via studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 0900 8899.
Wat houdt een deficiëntieonderzoek in?
Als je een havo- of vwo-diploma hebt, maar je niet aan de nadere vooropleidingsesen van de opleiding van jouw keuze voldoet ben je deficiënt. De deficiëntie betreft dus een bepaald schoolvak. Ook bij 21+ is kennis van dat vak nodig. Om aan te tonen dat je de benodigde kennis wel hebt, kun je een deficiëntietoets maken. Een toets bestaat uit een schriftelijk deel dat mogelijk digitaal wordt afgenomen én voor sommige opleidingen doe je daarna nog een mondelinge toets.
Moet ik me eerst aanmelden voor een opleiding voordat ik de deficiëntietoets mag maken?
Ja, je meld je eerst aan voor een opleiding via Studielink. Per e-mail ontvang je vervolgens een link naar de aanmeldpagina voor het deficiëntieonderzoek.
Hoe lang is het toelatingsonderzoek geldig?
Het toelatingsonderzoek is drie jaar geldig.
Geldt het toelatingsonderzoek alleen voor opleidingen binnen hogeschool Windesheim?
Uitslagen van toelatingsonderzoeken gelden in principe alleen als je wilt starten met een opleiding van hogeschool Windesheim. Een andere hogeschool kan de uitslag overnemen, maar is daartoe niet verplicht.Wat gebeurt er als ik de toets niet haal?
Slaag je niet voor het deficiëntieonderzoek? Dan is eenmalig herkansing mogelijk. Als je in augustus je eerste kans benut, is herkansen voor september niet mogelijk.Wanneer krijg ik de uitslag?
De uitslagen van het onderzoek ontvang je per mail binnen een week na deelname. Als deze termijn niet gehaald wordt, laten we je dat weten. Heb je na een week niets gehoord, neem dan contact met ons op. We bieden ook een toetsinzage. De datum daarvan ontvang je bij de uitslag.
-
De deficiëntietoets
-
-
Taalonderzoek
Heb jij een buitenlands diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-diploma? Dan ben je toelaatbaar tot de bacheloropleidingen en Associate degrees. Je moet wel bewijzen de Nederlandse taal voldoende te beheersen.
Om vast te kunnen stellen of je aan de toelatingseisen voldoet, hebben we informatie over je vooropleiding in het buitenland nodig. Stuur daarom, als je je gaat inschrijven voor je opleiding, een kopie van je diploma en je cijferlijst naar de studentadministratie. Je moet om deel te kunnen nemen aan een Associate degree of bacheloropleiding in het bezit zijn van een certificaat NT2 programma II. Hiermee laat je zien dat je over voldoende taalvaardigheid beschikt. Heb je geen NT2-II-diploma, dan kun je er ook voor kiezen aan het taalonderzoek van Windesheim deel te nemen. Dat onderzoek bestaat uit twee delen:
Korte screening
Je maakt een kort onderdeel uit de capaciteitentest. Hiermee krijgen wij een eerste indruk van jouw Nederlandse taalbeheersing. Deze testen nemen we enkele weken voor de data van de deficiëntietoetsen af. Aan dit onderdeel zijn geen kosten verbonden. Je moet een positieve beoordeling krijgen om in aanmerking te komen voor het vervolg, de schriftelijke taaltoets. Op deze screening is geen herkansing mogelijk.
Schriftelijke taaltoets
Je neemt deel aan de toets ‘Nederlands’ uit het deficiëntieprogramma. Toetsing vindt plaats op hogeschool Windesheim. Neem je tijdig deel, dan is een eenmalige herkansing mogelijk.
-
Hoe meld je je aan?
Voldoe jij niet aan de taaleis? Dan ontvang je bericht van de studentadministratie. Neem zelf contact op met de studentadministratie als je dit bericht niet binnen een week na je aanmelding in Studielink ontvangt.
Je kunt met behulp van dat bericht je als volgt aanmelden voor het taalonderzoek:
Schrijf je in voor de opleiding van jouw keuze in Studielink en stuur een kopie van jouw buitenlands diploma naar de studentenadministratie.Meld je digitaal aan
Als de studentenadministratie heeft vastgesteld dat jouw diploma mogelijkheid biedt toegelaten te worden, ontvang je een formulier waarmee je je kunt aanmelden voor de taaltoets.
Stuur het formulier retour
Stuur het ingevulde en ondertekende formulier naar het mailadres dat vermeld staat op het formulier
Uitnodiging
Je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het eerste deel van het taalonderzoek. Binnen een week na deelname ontvang je per mail het resultaat.
Aanmeldlink voor het vervolg
Heb je de korte screening met succes afgelegd? Dan ontvang je een aanmeldlink voor het vervolgdeel van het onderzoek. Meld je minimaal een week voor de onderzoeksdatum aan via de aanmeldsite.
Voldoe de betaling
Voldoe de betaling. Indien je de betaling niet voldoet, sta je niet aangemeld en kun je niet deelnemen.
Bevestigingsmail
Na een succesvolle inschrijving, ontvang je een mail met een bevestiging van de aanmelding en van de betaling. Heb je deze niet ontvangen? Neem dan contact op met het studiesuccescentrum van hogeschool Windesheim.
Uitnodigingsbrief
Je ontvangt een uitnodigingsbrief voor de toetsafname. Hierin staan de tijd en locatie ook vermeld. Neem contact met ons op als je vijf dagen voor aanvang van de toets nog geen uitnodiging hebt ontvangen.
-
Veelgestelde vragen
We hebben de meest gestelde vragen vast voor je op een rijtje gezet. Zit jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Waar vind ik de toelatingseisen voor de opleidingen van hogeschool Windesheim?
De toelatingseisen kun je vinden op de opleidingspagina. Over het algemeen heb je voor deelname aan een bachelor- of Ad-opleiding een mbo4-, havo-, of vwo-diploma nodig.Ik twijfel of ik toelaatbaar ben voor de opleiding, hoe kom ik daar achter?
Neem bij twijfel contact op met de studentadministratie van hogeschool Windesheim. Zij zijn bereikbaar via studentenadministratie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 0900 8899.Wat houdt de taaleis in?
Bij instroom met een buitenlands diploma moet je kunnen aantonen dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Dat kan met een NT2-II diploma, een certificaat CNaVt-STRT of CNaVt-EDUP van maximaal twee jaar oud of een erkend havo- of vwo-certificaat Nederlands. Als je Nederlands al van gevorderd niveau is, kun je ook aan de taaltoets van Windesheim deelnemen.Wat houdt de taaltoets in?
We starten met een kosteloze korte screening. Heb je deze met succes afgerond? Dan neem je vervolgens deel aan de taaltoets uit het deficiëntieprogramma. Ook die moet je met succes afronden.Moet ik me eerst aanmelden voor een opleiding voordat ik de taaltoets mag maken?
Ja, je meld je eerst aan voor de opleiding van jouw keuze via Studielink. Per e-mail ontvang je vervolgens een link naar het aanmeldformulier voor het taalonderzoek.Hoe lang is het toelatingsonderzoek geldig?
Het toelatingsonderzoek is drie jaar geldig.Geldt het toelatingsonderzoek alleen voor opleidingen binnen hogeschool Windesheim?
Uitslagen van toelatingsonderzoeken gelden in principe alleen als je een opleiding wilt doen bij hogeschool Windesheim. Een andere hogeschool kan een uitslag overnemen, maar is daartoe niet verplicht.Wat gebeurt er als ik de toets niet haal?
Het is niet mogelijk om de korte screening te herkansen. Heb je de korte screening succesvol doorstaan en mag je de schriftelijke taaltoets maken? Dan is het mogelijk om die toets eenmalig te herkansen, mits je je op tijd hebt ingeschreven.Wanneer krijg ik de uitslag?
De uitslagen van het onderzoek ontvang je per mail binnen een week na deelname. Als deze termijn niet gehaald wordt, laten we je het weten. Heb je na een week niets gehoord, neem dan contact met ons op. Voor de taaltoets uit het deficiëntieprogramma bieden we ook een toetsinzage. De datum daarvan ontvang je bij de uitslag.
-
Taalonderzoek
Opleidingen met speciale toelatingsvoorwaarden
Een aantal opleidingen heeft speciale toelatingsvoorwaarden. Denk aan een competentietest, een sportmedische keuring of een bewegingassessment. Check de toelatingspagina’s van de opleidingen voor meer informatie:
Contact
Nog vragen over toelating? Meld ze dan aan onze Studentenadministratie.
Ma 11.00-16.00 en di t/m vr 9.00-16.00 uur
"Vanaf het eerste moment wist ik: dit is de juiste plek voor mij"
Madelein Tijhof
Over de eerste maand op Windesheim