Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in Almere (deeltijd)
Welke stap zet jij straks (met jouw leerlingen)?
Jij hebt een passie voor het (basis)onderwijs. Je wilt kinderen heel graag helpen bij het ontwikkelen van hun talenten en jouw groep leerlingen leren hoe ze kunnen samenleven met anderen. Zo geef je jouw leerlingen straks een goede basis om later in de maatschappij te kunnen functioneren. Dus wil jij je naast je werk of andere activiteiten laten omscholen tot leerkracht? Als je kiest voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd in Almere ben jij over maximaal 4 jaar de juf of meester die je altijd al wilde zijn!
Jouw deeltijdroute tot leraar basisonderwijs
De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd is zo opgezet dat je naast je werk of andere taken volop de ruimte krijgt om op hbo-niveau alle kennis, bagage én tools op te doen die je straks nodig hebt om op de basisschool voor de klas te kunnen staan.
-
-
Zo ziet je deeltijdstudie eruit
De basis van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd is het leren lesgeven. Vanaf de start van de opleiding loop je stage op een basisschool. Daar doe je praktijkervaring op en probeer je het geleerde in de opleiding uit.
Vakinhoud, didactiek en pedagogiek
Je leert op de opleiding meer over vakinhoud en didactiek: hoe leren kinderen en hoe breng je de (vakspecifieke) lesstof effectief over? Daarnaast ben je bezig met pedagogiek: hoe ontwikkelen de kinderen zich, hoe begeleid je een klas, welke dynamieken zie je in de klas en hoe speel je hier op in als leerkracht? Je specialiseert je in een leeftijdscategorie en kiest een uitstroomprofiel: Jonge kind (groep 1 t/m 4) of Oudere kind (groep 5 t/m 8).
Voor wie?
We leiden de leraar met passie voor het onderwijs op tot een professional die:
- Kinderen helpt hun talenten te ontwikkelen
- Vanuit verschillende perspectieven kan kijken en kritisch is
- Steeds zoekt naar actuele en vernieuwende mogelijkheden om de kinderen te stimuleren
- Door een onderzoekende houding het onderwijs betekenisvol en doelgericht vorm kan geven
Toelating tot de Pabo
Heb je een afgeronde hbo- of wo-opleiding op zak? Dan ben je direct toelaatbaar. Heb je een havo- of mbo 4-opleiding? Dan gelden er toelatingseisen op het vlak van geschiedenis, natuur & techniek, en aardrijkskunde. Ga naar de website goedvoorbereidnaardepabo.nl(opent in nieuw tabblad) voor de eisen, de inhoud van de eventuele toelatingstoetsen en de procedures die daarbij horen. Ben je boven de 21 en heb je nog geen havo- of mbo 4-diploma? Dan ben je toelaatbaar tot de Lerarenopleiding Basisonderwijs wanneer je de toelatingstoetsen en de 21+ toets hebt behaald.
Begeleiding
We vinden het belangrijk dat je leert reflecteren op je eigen handelen. Deze vaardigheid beoordeel je in gesprekken met begeleiders en medestudenten. Maar ook door analyse van video’s van jezelf in de klas. Begeleiding gebeurt tijdens je deeltijdopleiding dus grotendeels door middel van intervisie.
-
Zo mix je werk, privé en studie
De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd is zo opgezet dat je werk en studie kunt combineren. De opleiding start elk jaar in september.
Jouw lesdag
Contactonderwijs vindt plaats op Windesheim in Almere op 1 lesdag per week, namelijk de dinsdagavond van 18.00 tot 21.30 uur. Tijdens toetsweken is dit ook op donderdagavond, op hetzelfde tijdstip. Daarnaast breng je minimaal 50% van je studie door in de praktijk door regulier 1 dag in de week stage te lopen op een opleidingsschool. Volg je het versnelde programma? Dan loop je 2 dagen in de week stage. De opleiding regelt een stageplek voor je.
Jouw tijdsinvestering
Je hebt 1 avond per week ongeveer 3,5 uur les. Je loopt regulier 1 werkdag per week stage op een school. Daarnaast moet je rekening houden met minstens 20 tot 25 uur zelfstudie per week.
-
Van start met het eerste jaar
In het eerste studiejaar (de propedeuse) van de Lerarenopleiding Basisonderwijs in deeltijd volg je zelfstandig losse modules van elk 5 studiepunten (ECTS). Elke module kent zijn eigen afronding(en). De modules zijn:
- Pedagogiek
- Nederlands
- Wiskunde
- DMW (aardrijkskunde, geschiedenis, natuuronderwijs en techniek)
- Kunst (beeldende vorming, muziek en drama)
- Levensbeschouwing
Leren lesgeven
In het eerste semester start je met de basisprincipes voor het leren lesgeven. Je zoekt antwoord op vragen als: hoe zorg ik ervoor dat de les goed verloopt, hoe maak ik een groep van de klas, hoe creëer ik een veilige leeromgeving voor al mijn leerlingen? Ondertussen ben je ook bezig met de vraag: wie ben ik als leerkracht? Door een onderzoekende houding krijg je zicht op je kwaliteiten en aandachtspunten en raak je bedreven in het vormgeven van jouw onderwijs.
In het tweede semester van je eerste studiejaar integreer je de lesstof met didactische principes. Vanuit een centraal thema ga je onderzoeksmatig kijken naar je onderwijspraktijk.
Stage in het eerste jaar
Je loopt 1 dag in de week stage op een basisschool. Dit doe je tijdens 3 periodes. Je gaat aan de slag met het lesgeven en bereidt dit voor samen met een deskundige mentor op je stageschool. Tijdens coachbijeenkomsten op de opleiding heb je praktijkintervisie met je coach en medestudenten.
Toetsen rekenen en Nederlands
In de propedeuse moet je twee landelijke toetsen halen: de rekentoets en de taaltoets. Haal je deze toetsen niet, dan kun je de deeltijdstudie niet voortzetten. We begeleiden je en helpen je bij het voorbereiden op deze toetsen met een aantal inloopspreekuren. Heb je moeite met rekenen of Nederlands? Dan adviseren wij je tijdig je kennis bij te spijkeren.
-
Stappen zetten in jaar 2 en 3
De structuur van de hoofdfase (het tweede en derde studiejaar en het eerste halfjaar van het vierde jaar) is gelijk aan die van de propedeuse. Je bent tegelijk bezig met de modules op het gebied van de diverse schoolvakken, onderzoeksmatig werken en daarnaast loop je stage. Ook kies je een minor: je persoonlijke profileringsruimte van een halfjaar.
Kennisgebieden
Ook in deze fase van je studie blijf je je verdiepen in vakinhoud van bijvoorbeeld Nederlands en wiskunde in de modules per kennisgebied en ga je aan de slag met didactische en pedagogische principes om die kennis straks over te brengen.
Twee minors
In de tweede helft van de hoofdfase kies je twee minors. Je volgt een minor in je gekozen uitstroomprofiel (Jonge kind of Oudere kind) en een minor naar eigen keuze. Windesheim biedt diverse minors aan, maar je kunt ook een minor volgen bij een andere opleiding, een andere hogeschool of in het buitenland.
Praktijk
Ook in de hoofdfase van de deeltijdopleiding loop je 1 dag per week stage op een basisschool. Bij versnelling van jouw studie loop je 2 dagen in de week stage. Soms kun je je stage combineren met je (eventuele) werk op een basisschool.
Groei in taken en verantwoordelijkheden
In de hoofdfase van de opleiding werk je steeds meer toe naar het zelfstandig lesgeven en krijg je meer en meer taken op de basisschool waar je stage loopt. Je hoofdtaak is lesgeven, maar je doet bijvoorbeeld ook ervaring op met het voeren van oudergesprekken en het verwerken van de resultaten van de leerlingen.
-
De hbo-eindstreep in jaar 4
Aan het eind van de Pabo in deeltijd studeer je af met een afstudeeronderzoek. Ook sta je in deze afstudeerfase nog 2 dagen per week 16 weken lang zelfstandig voor de klas in de onderbouw of de bovenbouw van het basisonderwijs. Je neemt deel aan vergaderingen, leerlingbesprekingen en je woont ouderavonden bij.
Wat ga jij straks onderzoeken?
Je praktijkonderzoek bestaat uit 30 ECTS. Met je stageschool bepaal je een onderwerp dat voor jou en de school van belang is, bijvoorbeeld op het vlak van gedrag, betekenisvol onderwijs, rekenen, taal, kunst of wetenschap en techniek.
Landelijke kennistoetsen
Daarnaast moet je de afsluitende landelijke kennisbasistoetsen taal en rekenen met een voldoende afronden. Dit zijn dus andere toetsen dan die je in het eerste jaar hebt gemaakt. Heb je alles succesvol afgerond? Dan heb jij je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs op zak en mag je jezelf Bachelor of Education noemen!
-
Zo ziet je deeltijdstudie eruit
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Nancy legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
Toelating en aanmelden
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Voor studenten aan een lerarenopleiding geldt de halvering zelfs voor twee jaar. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken, ongeveer € 150,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Als je de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd hebt afgerond, kun je aan de slag als leerkracht op een basisschool en in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Je geeft les aan kinderen in groep 1 tot en met 8, in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Maar je hebt ook andere taken dan lesgeven. Je werkt samen met ouders, collega’s en externe instanties. Zo weet je wat er speelt en kun je elk kind de juiste hulp bieden. En je denkt na over hoe jij als leerkracht een bijdrage kunt leveren aan de schoolorganisatie.
Basisscholen hebben steeds meer moeite om leerkrachten te vinden. Naar verwachting ligt het tekort in 2024 op 3.000 voltijdleraren (bron AOb). Met een diploma van de Pabo groeien dus jouw kansen op de arbeidsmarkt!
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Mogelijkheid om sneller af te studeren
- Je wordt opgeleid tot urban professional
- Midden in het stadshart van Almere
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?