Check of je mag starten
Wat leuk dat je interesse hebt in de Alo-Pabo in Zwolle! Maar mag je starten? Bij de toelating tot deze opleiding kijken we niet alleen naar je diploma en profiel, maar ook naar je motorische aanleg en lichamelijke gezondheid. Zo kunnen we inschatten of je de opleiding veilig en succesvol kunt afronden. Deze check bestaat uit een sportmedische keuring en een bewegingsassessment. Lees hier alles over de toelatingseisen van deze opleiding.
-
-
Starten na je havo
Heb je een havodiploma op zak? Check dan of je met je profiel kunt starten met de opleiding Calo-Pabo. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn voor deze opleiding? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel havo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je vwo
Heb je een vwo-diploma op zak? Check dan of je met je profiel kunt starten met de opleiding Calo-Pabo. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn voor deze opleiding? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel vwo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je mbo
Heb je een mbo-diploma op niveau 4 op zak? Super! Dan mag je starten met de bacheloropleiding Calo-Pabo.
Losse afzonderlijke certificaten? We vragen wel om een volledig mbo-diploma als je bij ons wilt beginnen.
Beschik je over een mbo-diploma Sport en Bewegen? Ook dan gelden voor jou de aanvullende toelatingsvoorwaarden, zoals de sportmedische keuring en het bewegingsassessment. Je start net als andere studenten in het eerste jaar.
-
Sportmedische keuring
Voor toelating tot deze opleiding moet je naast het assessment ook een sportmedische keuring ondergaan. Dit is een sportmedisch basisonderzoek met een hartfilmpje in rust. De kosten kun je indienen bij je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak bij Isala of een ander sportmedisch adviescentrum. In februari t/m mei is het erg druk, veel kandidaten vragen dan een keuring aan voor een opleiding.
Afspraak maken bij Isala
Je kunt een sportmedisch onderzoek met rust-ECG aanvragen bij Isala in Zwolle. De kosten bedragen € 136,- (prijswijzigingen voorbehouden). Je meldt je aan door te bellen naar 088-6245689. Geef aan dat je belt voor een Calo-keuring. Waarschijnlijk word je gevraagd naar je contactgegevens, BSN-nummer en huisarts. Neem naar je afspraak bij Isala je identiteitsbewijs mee. Hiermee kun je je aanmelden in de centrale hal van Isala. Je ontvangt een afsprakenticket waarop staat waar je afspraak plaatsvindt in het ziekenhuis. De sportgeneeskundige afdeling is gehuisvest in de centrale locatie van het Isala (Dokter van Heesweg 2, Zwolle) en op locatie Landstede (Hogeland 10, Zwolle).
Het onderzoek
De duur van het onderzoek is ongeveer een half uur. In de meeste gevallen zal je een kwartier van tevoren aanwezig moeten zijn. Omdat je je gedeeltelijk moet ontkleden wordt het op prijs gesteld dat je je onderkleding daarop aanpast (liever geen string). Bij voorkeur geen bodylotion gebruiken. Je ontvangt na je afspraak twee retourmails: een mail met een brief over de keuring en een mail met een digitale vragenlijst.
Andere sportmedische adviescentra
Als een keuring bij Isala in Zwolle niet haalbaar is, vanwege de afstand of de drukte, kun je ook een afspraak maken bij een andere erkende sportmedische instelling. Deze vind je op de website Sportgeneeskunde(opent in nieuw tabblad). Let op, per instelling kan het tarief en de aanduiding van de keuringen verschillen.
Kopie bewijs inleveren
Vóór 1 maart 2024 (deelname 1e assessmentweek) of 1 juli 2024 (deelname 2e assessmentweek) dien je een kopie van een bewijs van de medische keuring (sportkeuringskaart/verklaring medische keuring) ingeleverd te hebben. Door de wet op de registratie persoonsgegevens mogen wij niet om medische keuringsverslagen vragen. Het verslag van het onderzoek dat je na de keuring toegezonden krijgt is voor jou persoonlijk. Een kopie van de medische keuring mail je naar calo-toelcie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Bewegingsassessment
Na je aanmelding in Studielink word je automatisch uitgenodigd voor het bewegingsassessment. Dat gebeurt binnen 2 weken na de sluitingsdatum van de aanmelding. Dan testen we jouw motorische aanleg op het gebied van spel, turnen, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek. De test vindt plaats op Windesheim. Deelname is slechts 1 keer per studiejaar mogelijk, zelfs wanneer je je voor meerdere sportopleidingen inschrijft.
Data bewegingsassessment:
- Aangemeld vóór 15 januari: 29 januari t/m 31 januari 2024 (indien er plaats is)
- Aangemeld vóór 1 mei: 5 t/m 8 juni 2024
Geen uitnodiging ontvangen? Neem dan voor 29 januari of 1 juni contact op. Mail daarvoor calo-toelcie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
Het onderdeel zwemmen
Zwemmen en lesgeven in zwemmen is een verplicht onderdeel van het curriculum. Voor het lesgeven in zwemmen dien je te beschikken over voldoende kennis en praktijkervaring rondom het (reddend) zwemmen. Je dient daarbij de kopsprong te doen, onder water te kunnen zwemmen en het popduiken te beheersen.
Kun je, door welke oorzaak dan ook, niet deelnemen aan bovengenoemde activiteiten, dan zal je geen praktijkselectiebewijs kunnen ontvangen en mag je niet aan de opleiding gaan starten. Tijdens het bewegingsassessment zullen deze onderdelen worden getoetst.
-
Bindend studieadvies / Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 5 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 54 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen.
-
Starten na je havo
Een ander profiel?
Heb je een hbo-opleiding op het oog die je graag wilt volgen én een diploma op zak waarmee je aan het hbo mag studeren? Maar heb je een ander profiel dan waar deze opleiding om vraagt? Dat betekent niet dat je deze niet kunt volgen, maar dat we eerst samen moeten kijken of je kennis van vakken up-to-date is. Dat doe je met een deficiëntietoets. Hierdoor zijn wij én jij er straks zeker van dat je deze opleiding met succes kunt volgen én afronden.
Starten na 21+ toets
Wil je aan het hbo studeren, maar mis je een diploma waarmee je mag starten? Voor studiekiezers die 21 jaar of ouder zijn bestaat er een optie om alsnog te starten met een hbo-opleiding. Met de 21+ toets kijken we samen of dit met jouw studiesucces in het vizier realistisch is. Onze toetsen bestaan uit een algemeen én studiespecifiek deel. Het algemene deel is voor al onze hbo-opleidingen gelijk: een capaciteitentest en de taaltoets Engels.
Buitenlands diploma
Heb je je vooropleiding niet in Nederland gevolgd, maar in het buitenland? Prima! Geen enkel probleem als je diploma hetzelfde niveau heeft als een havo-, vwo- of mbo-diploma. Onze Studentenadministratie checkt of jouw diploma hieraan voldoet. Dat je goed Nederlands spreekt en verstaat is ook belangrijk om succesvol te studeren: stuur daarom ook een NT 2-certificaat (programma 2) mee met je diploma of neem deel aan ons taalonderzoek.