Check of je mag starten
Wat leuk dat je interesse hebt in de Universitaire Pabo! Met een vwo-diploma of een hbo-propedeuse (met aanvullende wiskunde eis op 6 vwo-niveau) mag je bij ons starten. Voldoe je hier niet aan? Een deficiëntietoets of 21+ toets kan uitkomst bieden. Lees hier alles over de toelatingseisen van deze opleiding.
-
-
Starten na je havo
Heb je een havodiploma op zak? Dan ben je niet toelaatbaar.
-
Starten na je vwo
Heb je een vwo-diploma op zak? Dan ben je met ieder doorstroomprofiel toelaatbaar.
-
Starten na je mbo
Heb je een mbo-diploma op niveau 4 op zak? Dan ben je niet toelaatbaar.
-
Starten na je propedeuse hbo
Je kunt instromen met een geldig propedeuse hbo certificaat.
Hierbij geldt de volgende aanvullende eis op 6 vwo-niveau: Wiskunde A, B of C. Bekijk ook de toelatingseisen(opent in nieuw tabblad) op de website van de VU.
Hoe behaal je een vwo-deelcertificaat?
Wil je je voorbereiden op het behalen vwo- deelcertificaten? Dan kun je aanvullend onderwijs volgen op een avondschool of ROC(opent in nieuw tabblad) bij jou in de buurt of bij andere instellingen die onderwijs op vwo-niveau geven. Een deelcertificaat is een onderdeel van het staatsexamen(opent in nieuw tabblad) -
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar, bij een negatief advies moet je stoppen.
Als je het eerste jaar minder dan 56 studiepunten haalt, krijg je een negatief advies. Elk jaar omvat circa 60 studiepunten (ECTS). De Universitaire Pabo omvat in totaal 240 studiepunten. Je moet het eerste jaar op de VU 30 studiepunten (ECTS) van Pedagogische Wetenschappen halen om de Universitaire Pabo te mogen voortzetten. Op de Pabo dien je 27 studiepunten te halen en alle punten voor stage en de taal- en rekentoets moet zijn behaald.
-
Heb je een match?
Nadat je je hebt aangemeld voor de Universitaire Pabo word je uitgenodigd voor een intakegesprek bij ons op de Pabo in Zwolle. Dit persoonlijke gesprek gaat over je motivatie en kwaliteiten en we checken of je een realistisch beeld hebt van het beroepenveld van en het studeren aan twee opleidingen. Je krijgt vervolgens een advies over je geschiktheid voor de opleiding. Ook doe je in Amsterdam mee aan de VU Matching.
-
Starten na je havo
Deficiëntietoets
Heb je een ander profiel dan waar deze opleiding om vraagt? Dat betekent niet dat je deze niet kunt volgen, maar dat we eerst moeten kijken of je kennis up-to-date is. Dat doe je met een deficiëntietoets. Hierdoor zijn wij én jij er straks zeker van dat je deze studie met succes kunt volgen.
Lees meer over de deficiëntietoets
21+ toets
Mis je de juiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je met het 21+ toelatingsonderzoek alsnog toegelaten worden. De toets is voor al onze opleidingen hetzelfde: een capaciteitentest, en taaltoetsen Nederlands en Engels.
Buitenlands diploma
Heb je je vooropleiding niet in Nederland gevolgd, maar in het buitenland? Prima! Geen enkel probleem als je diploma hetzelfde niveau heeft als een havo-, vwo- of mbo-diploma. Onze Studentenadministratie checkt of jouw diploma hieraan voldoet. Dat je goed Nederlands spreekt en verstaat is ook belangrijk om succesvol te studeren: stuur daarom ook een NT 2-certificaat (programma 2) mee met je diploma of neem deel aan ons taalonderzoek.