Check(list) of je mag starten
Voor de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie geldt dat we werken met een numerus fixus (beperkte toelating). Er is straks plaats voor maximaal 120 nieuwe studenten. Je moet je uiterlijk voor 15 januari 2021 aanmelden om in aanmerking te komen voor de selectieprocedure en toelating in september 2021.
Hoe zit het bij deze opleiding?
Mbo-, havo- of vwo-diploma met juist profiel op zak? Dan mag je meestal bij ons starten.
-
-
Starten na je havo
Heb je een havodiploma op zak? Check dan of je kunt starten met Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel havo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je vwo
Heb je een vwo-diploma op zak? Check dan of je kunt starten met Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel vwo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je mbo
Heb je een mbo-diploma op niveau 4 op zak? Super! Dan mag je starten met de hbo-bacheloropleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie.
Losse afzonderlijke certificaten? We vragen wel om een volledig mbo-diploma als je bij ons wilt beginnen.
Beschik je over een mbo-diploma Sport en Bewegen? Ook dan gelden voor jou de aanvullende toelatingsvoorwaarden, zoals de sportmedische keuring en het bewegingsassessment. Je start net als andere studenten in het eerste jaar.
-
Selectieprocedure
Als je in aanmerking wilt komen voor toelating tot de studie Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie, dan moet je deelnemen aan onze selectieprocedure. Dit bestaat uit 2 onderdelen, waarin vaardigheden en persoonskenmerken (de selectiedag) en je (motorische) vermogens (het bewegingsassessment) aan bod komen. Per onderdeel behaal je punten. Op basis van je totale score (maximaal 24 punten) wordt een rangorde samengesteld. Hoe hoger je aantal punten, hoe hoger je in de rangorde komt. De procedure bestaat uit diverse onderdelen die een beeld geven van:
- Je persoonskenmerken in relatie tot je toekomstige beroep; je persoonskenmerken worden in kaart gebracht in relatie tot wat meer of minder matcht met het beroep van een psychomotorisch therapeut. Op dit onderdeel kun je maximaal 6 punten behalen.
- Je cognitieve capaciteiten en schoolse vaardigheden met betrekking tot taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk en redeneervermogen. Op dit onderdeel kun je maximaal 7 punten behalen.
- Je voor het beroepenveld relevante competenties, zoals stressbestendigheid, reflecteren, plannen en organiseren. Op dit onderdeel kun je maximaal 6 punten behalen.
- Je motorische vaardigheden (bewegingsassessment) op het vlak van spel, turnen, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek op basisniveau. De uitslag van het assessment is bindend. Een negatieve uitslag betekent dat je niet kunt starten. Deelname is slechts één keer per studiejaar mogelijk, zelfs wanneer je je bij Windesheim voor meerdere sportopleidingen inschrijft. Op dit onderdeel kun je maximaal 5 punten behalen.
Na afloop van de procedure wordt bekend wie zich kan inschrijven voor de opleiding die start in september 2021.
Let op! Je dient naast deze procedure ook een sportmedische keuring te ondergaan.
-
Medische keuring
Naast de selectieprocedure en het bewegingsassessment, moet je je gezondheid laten checken door middel van een sportmedische keuring. Je kunt hier niet op afgewezen worden, maar zo krijgen wij én jij inzicht in jouw gezondheid. Hierdoor kunnen we inschatten of je de opleiding veilig kunt afronden.
Maak zelf een afspraak
Als je je hebt aangemeld in Studielink, maak je een afspraak bij een sportmedisch adviescentrum voor een sportmedisch basisonderzoek. Regel dit zelf zo snel mogelijk, in verband met drukte! Het bewijs van je keuring dien je dan bij ons in te leveren. Dit moet vóór 1 maart 2021 zijn uitgevoerd. Lees in dit document meer over het sportmedisch basisonderzoek.
-
Tijdpad procedure
We zetten het hele proces even voor je op een rijtje, zodat je precies weet wanneer je wat kunt verwachten.
- 15 januari 2021: uiterste inschrijfdatum. Je moet je daarna via een link aanmelden voor een selectiedag.
- Begin 2021 (precieze data volgen nog) leg je de selectietesten af bij het Studiesuccescentrum.
- Tussen 25 januari - 28 januari 2021 neem je deel aan het bewegingsassessment. Je krijgt uiterlijk 21 januari een uitnodiging van ons. Geen uitnodiging ontvangen voor 22 januari? Neem contact op met de Toelatingscommissie Calo.
- Vóór 1 maart 2021: maakt zelf een afspraak voor een sportmedische keuring en levert het bewijs bij ons in.
- Uiterlijk 15 april 2021: wie op basis van rankingsnummer in aanmerking komt wordt via DUO benaderd.
-
Vanuit buitenland?
Uit het Caribisch deel van het koninkrijk
Ben je woonachtig in het Caribisch deel van het koninkrijk, dan zullen de toetsen (naast de sportmedische keuring) in het buitenland moeten plaatsvinden. Er wordt dan lokaal expertise ingehuurd om testafname van het bewegingsassessment en selectietesten te verzorgen. Voor informatie kun je contact opnemen met Ellie Jansen. Doe dit voor 31 januari.
-
Ranking en plekken
Er is plaats voor maximaal 120 studenten. Wat gebeurt er als er te veel of juist minder mensen zich aanmelden?
Meer aanmelders dan beschikbare plekken
Als er uiteindelijk meer aanmelders voor de opleiding zijn dan beschikbare plekken, dan worden deze toegewezen aan die aanmelders die in de selectieprocedure de meeste punten hebben behaald. Vanaf uiterlijk 15 april krijgen de eerste 120 aanmelders in de rangorde via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) bericht dat ze in aanmerking komen voor een plek, mits je daarnaast voor 1 maart 2020 bij de opleiding de uitslag van je medische keuring hebt ingediend (dit wordt binnen 4 weken behandeld). Heb je aan alle eisen voldaan (selectiedag, bewegingsassessment en medische keuring) en behoor je tot de eerste 120 geselecteerden? Dan heb je 2 weken de tijd om je plek te accepteren of te weigeren.
Wie binnen die tijd niets van zich laat horen wordt automatisch afgewezen. Als iemand van de eerste 120 afziet van de plek, krijgt de eerstvolgende op de wachtlijst bericht. Ook deze persoon heeft 2 weken de tijd om te accepteren of niet. Dit gaat door tot allen, die op basis van ranking in aanmerking komen voor een plek, deze plek hebben geaccepteerd.
Minder aanmelders dan beschikbare plekken
Mochten er op 16 januari 2020 minder aanmelders zijn dan het beschikbare aantal plekken, dan komt een deel van de procedure te vervallen. Toelatingseisen als het bewegingsassessment en de sportmedische keuring blijven van kracht. Als je die met succes afrondt en je hebt je op tijd aangemeld, dan wordt een van de plekken direct aan je toegewezen.
-
Bezwaar indienen
Je kunt bezwaar aantekenen tegen beslissingen op grond van de selectieprocedure bij de Geschillenadviescommissie van Windesheim. Het secretariaat is gevestigd bij dienst Support, kamer F1.30, Postbus 10090, 8000 GB Zwolle.
-
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 54 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen.
-
Starten na je havo
Een ander profiel?
Heb je een hbo-opleiding op het oog die je graag wilt volgen én een diploma op zak waarmee je aan het hbo mag studeren? Maar heb je een ander profiel dan waar deze opleiding om vraagt? Dat betekent niet dat je deze niet kunt volgen, maar dat we eerst samen moeten kijken of je kennis van vakken up-to-date is. Dat doe je met een deficiëntietoets. Hierdoor zijn wij én jij er straks zeker van dat je deze opleiding met succes kunt volgen én afronden.
Starten na 21+ toets
Wil je aan het hbo studeren, maar mis je een diploma waarmee je mag starten? Voor studiekiezers die 21 jaar of ouder zijn bestaat er een optie om alsnog te starten met een hbo-opleiding. Met de 21+ toets kijken we samen of dit met jouw studiesucces in het vizier realistisch is. Onze toetsen bestaan uit een algemeen én studiespecifiek deel. Het algemene deel is voor al onze hbo-opleidingen gelijk: een capaciteitentest en de taaltoets Engels.
Buitenlands diploma
Heb je je vooropleiding niet in Nederland gevolgd, maar in het buitenland? Prima! Geen enkel probleem als je diploma hetzelfde niveau heeft als een havo-, vwo- of mbo-diploma. Onze Studentenadministratie checkt of jouw diploma hieraan voldoet. Dat je goed Nederlands spreekt en verstaat is ook belangrijk om succesvol te studeren: stuur daarom ook een NT 2-certificaat (programma 2) mee met je diploma of neem deel aan ons taalonderzoek.