Toelating Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle (deeltijd)
Check of je mag starten
Voor de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie geldt een numerus fixus (beperkte toelating). Er is plaats voor maximaal 30 nieuwe studenten. Je moet je uiterlijk vóór 15 januari aanmelden om in aanmerking te komen.
-
-
Toelatingseisen havo
Met een havo-diploma ben je direct toelaatbaar. Er gelden geen extra profieleisen.
Profiel havo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Toelatingseisen vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar. Er gelden geen extra profieleisen.
Profiel vwo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Toelatingseisen mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Geen zorgen, er zijn verschillende manieren om toch toegelaten te worden. Ontdek de mogelijkheden verderop op deze pagina.
Mbo-diploma Sport en Bewegen
Met een diploma Sport en Bewegen heb je nog aanvullende toelatingsvoorwaarden. Elke student moet een sportmedische keuring en een bewegingsassessment doen. Net als alle andere studenten begin je in het eerste jaar.
-
Werk(ervarings)eis
Studenten aan de Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in deeltijd moeten bij aanvang van en gedurende de opleiding beschikken over een relevante (leer)werkplek binnen een therapeutische setting.
-
Aanvullende toelatingsvoorwaarden
Bij de toelating tot deze opleiding kijken we niet alleen naar je diploma en profiel, maar ook naar je motorische aanleg en lichamelijke gezondheid. Zo kunnen we inschatten of je de opleiding veilig en succesvol kunt afronden. Deze check bestaat uit een sportmedische keuring en een selectieprocedure.
-
-
Selectieprocedure
De selectieprocedure bestaat uit praktijkassessment met vier onderdelen. Per onderdeel wordt gekeken of het basisniveau voldoende is om een praktijkselectiebewijs toe te kennen. Na afloop van de selectieprocedure wordt bekend wie toelaatbaar is voor de opleiding die in september start.
De procedure bestaat uit vier verschillende onderdelen die een beeld geven van:
- Jouw voor het beroepenveld relevante competenties zoals samenwerken en afstemmen die in verschillende gestandaardiseerde (bewegings)situaties worden beoordeeld.
- Jouw bewegingsvaardigheden op het vlak van spel en turnen om tijdens de opleiding en in het werkveld deze vaardigheden als therapeutisch middel te kunnen inzetten.
Het praktijkselectiebewijs wordt toegekend als er op drie van de vier onderdelen voldoende zijn beoordeeld, waarbij het onderdeel spel niet onvoldoende mag zijn. Het praktijkselectiebewijs en een medische goedkeuring zijn noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan de loting voor toelating tot de opleiding.
Niet de juiste vooropleiding en 21 jaar of ouder?
Dan moet je zowel aan het selectieproces als aan het 21+ toelatingsonderzoek deelnemen. De inhoud van het selectieproces en toelatingsonderzoek 21+ overlapt deels. Je neemt eerst deel aan het selectieproces. Overlappende scores worden overgenomen waarna je nog aanvullende 21+ onderdelen maakt. Je dient je via de reguliere weg aan te melden voor 21+ toelatingsonderzoek.
-
Sportmedische keuring
Voor toelating tot deze opleiding moet je naast het assessment ook een sportmedische keuring ondergaan. Dit is een sportmedisch basisonderzoek met een hartfilmpje in rust (het zogenaamde rust-ECG). De kosten kun je indienen bij je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent.
Wacht niet te lang met het maken van een afspraak! Het is erg druk van februari tot en met mei, omdat veel kandidaten dan een keuring aanvragen.
Afspraak bij Isala
Je kunt een sportmedisch onderzoek met rust-ECG aanvragen bij Isala in Zwolle.
- Kosten: € 150,- (prijswijziging voorbehouden).
- Aanmelden via 088 - 624 56 89(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad). Geef aan dat je belt voor een Calo-keuring. Waarschijnlijk wordt er gevraagd naar je contactgegevens, BSN en huisarts.
- Neem je identiteitsbewijs mee naar je afspraak. Hiermee kun je je aanmelden in de centrale hal van Isala.
- Je ontvangt ter plekke een ticket waarop staat waar je afspraak plaatsvindt. De afdeling sportgeneeskundige is in de centrale locatie van het Isala (Dokter van Heesweg 2, Zwolle) en op locatie Landstede (Hogeland 10, Zwolle).
Het onderzoek
- Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
- Meestal zal je een kwartier van tevoren aanwezig moeten zijn.
- Je moet je gedeeltelijk ontkleden. Het wordt op prijs gesteld dat je je onderkleding daarop aanpast (liever geen string).
- Bij voorkeur geen bodylotion gebruiken.
- Je ontvangt na je afspraak twee mails: een mail met een brief over de keuring en een mail met een digitale vragenlijst.
Andere sportmedische adviescentra
Als een keuring bij Isala in Zwolle niet haalbaar is, kun je ook een afspraak maken bij een andere erkende sportmedische instelling. Bekijk de locaties op Sportgeneeskunde.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad). Let op, per instelling kan het tarief en de aanduiding van de keuringen verschillen.
Kopie bewijs inleveren
Vóór 1 maart 2025 dien je een kopie van een bewijs van de medische keuring (sportkeuringskaart/verklaring medische keuring) ingeleverd te hebben. Door de wet op de registratie persoonsgegevens mogen wij niet om medische keuringsverslagen vragen. Het verslag van het onderzoek dat je na de keuring toegezonden krijgt, is voor jou persoonlijk. Een kopie van de medische keuring mail je naar calo-toelcie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad).
-
Tijdpad procedure
We zetten het proces even voor je op een rijtje, zodat je precies weet wanneer je wat kunt verwachten in 2025
- 15 januari is de uiterste inschrijfdatum
- Vanaf 27 t/m 29 januari neem je deel aan het praktijkassessment. Je krijgt uiterlijk 22 januari een uitnodiging van ons per mail. Geen uitnodiging ontvangen? Neem dan voor 27 januari contact op met calo-toelcie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
- Voor 1 maart maak jezelf een afspraak voor een medische keuring.
- 15 april: wie ingeloot is voor de opleiding krijgt via DUO bericht.
- Na 15 april: iedereen die niet gelijk in aanmerking komt voor plaatsing, staat op de wachtlijst
-
Vanuit het buitenland starten?
Woon je in het Caribisch deel van het koninkrijk en wil je met de opleiding starten? Dan zullen de sportmedische keuring en het bewegingsassessment in het buitenland moeten plaatsvinden. Er wordt dan lokaal expertise ingehuurd om dit te verzorgen. Voor informatie kun je contact opnemen met calo-toelcie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Doe dit voor 31 januari.
-
Loting en plekken
Er is plaats voor maximaal 30 studenten. Wat gebeurt er als er te veel of juist minder mensen zich aanmelden?
Meer aanmelders dan beschikbare plekken
Zijn er meer aanmelders voor de opleiding dan beschikbare plekken? Dan worden de plekken toegewezen aan de aanmelders die voldaan hebben aan de gehele selectieprocedure en op basis daarvan een rankingnummer tussen 1-30hebben ontvangen. Op 15 april ontvangen de eerste 30 aanmelders bericht van DUO. In dit bericht staat dat zij in aanmerking komen voor een plek. Daarna hebben zij 2 weken de tijd om deze plek te accepteren of te weigeren. Niet reageren betekent dat je automatisch wordt afgewezen.
Iedereen die niet gelijk bericht van plaatsing ontvangt, staat op de wachtlijst. Zodra er iemand van de 30 aanmelders afziet van de plaats, krijgt de eerstvolgende op de wachtlijst bericht. Ook deze persoon heeft 2 weken de tijd om te reageren. De plaatsingen door de DUO gaan door tot en met de laatste week van augustus.
Minder aanmelders dan beschikbare plekken
Zijn er op 16 januari minder aanmelders dan het aantal beschikbare plekken? Dan komt de loting en toekenning van rankingnummers te vervallen. Iedereen die voldoet aan de aanvullende eisen kan met de opleiding gaan starten.
Bezwaar indienen
Je kunt bezwaar aantekenen tegen beslissingen op grond van de selectieprocedure bij de Geschillenadviescommissie van Windesheim. Het secretariaat is gevestigd bij dienst Support, kamer F3.16, Postbus 10090, 8000 GB Zwolle.
-
Ik voldoe niet aan de toelatingseisen
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.