Check(list) of je mag starten
Gefeliciteerd! Je hebt een opleiding gevonden waar jij je in september al ziet rondlopen. Een hbo-opleiding die je voorbereidt op dé toekomst die jij voor ogen hebt. Maar mag je starten? Als je een mbo-, havo- of vwo-diploma én het juiste profiel op zak hebt, kun je meestal voor dé studie gaan waar jij je oog op hebt laten vallen. Past je profiel niet, bekijk dan of een deficiëntie- of 21+ toets iets voor je is. En bij Sportkunde? Lees hieronder hoe het zit.
Hoe zit het bij Sportkunde?
Mbo-, havo- of vwo-diploma met juist profiel op zak? Dan mag je meestal bij ons starten.
-
-
Starten na je havo
Heb je een havodiploma op zak? Check dan of je met je profiel kunt starten met Sportkunde. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn voor deze opleiding? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel havo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je vwo
Heb je een vwo-diploma op zak? Check dan of je met je profiel kunt starten met Sportkunde. Mis je binnen je profiel een of meerdere profielvakken die nodig zijn voor deze opleiding? Dan kun je bij ons een deficiëntietoets doen, zodat jij én wij met het oog op jouw studiesucces er zeker van zijn dat je kennis van een vak op havo-eindexamenniveau ligt.
Profiel vwo Toelaatbaar (met) Cultuur en Maatschappij (CM) Ja Economie en Maatschappij (EM) Ja Natuur en Gezondheid (NG) Ja Natuur en Techniek (NT) Ja -
Starten na je mbo
Heb je een mbo-diploma op niveau 4 op zak? Super! Dan mag je starten met de bacheloropleiding Sportkunde.
Losse afzonderlijke certificaten? We vragen wel om een volledig mbo-diploma als je bij ons wilt beginnen.
Beschik je over een mbo-diploma Sport en Bewegen? Ook dan gelden voor jou de aanvullende toelatingsvoorwaarden, zoals de sportmedische keuring en het bewegingsassessment. Je start net als andere studenten in het eerste jaar.
-
Keuring & assessment
Voordat je met Sportkunde kunt starten, kijken we naar je motorische aanleg en lichamelijke gezondheid. Zo kunnen we inschatten of je de opleiding veilig en succesvol kunt afronden. Deze check bestaat uit twee stappen: de sportmedische keuring en een bewegingsassessment.
Sportmedische keuring
Je maakt zelf een afspraak bij een sportmedisch adviescentrum voor een sportmedisch basisonderzoek. Regel dit zo snel mogelijk, in verband met drukte! Het bewijs lever je na aanmelding bij ons in. Er gelden twee deadlines:
- Wil je deelnemen aan de eerste assessmentweek? Lever het bewijs van je medische keuring vóór 1 maart 2022 in.
- Wil je deelnemen aan de tweede assessmentweek? Lever het bewijs van je medische keuring vóór 1 juli 2022 in.
Meer uitleg over de sportmedische keuring
Bewegingsassessment
Na je aanmelding in Studielink word je automatisch uitgenodigd voor het assessment. Dat gebeurt binnen twee weken na de sluitingsdatum van de aanmelding. Dan testen we jouw motorische aanleg op het gebied van spel, turnen, atletiek, zwemmen, bewegen en muziek. De test vindt plaats op Windesheim. Deelname is slechts één keer per studiejaar mogelijk, zelfs wanneer je je voor meerdere sportopleidingen inschrijft.
Data bewegingsassessment
Aangemeld vóór 15 januari 2022: 31 januari t/m 4 februari 2022
Aangemeld vóór 1 mei 2022: 7 t/m 10 juni 2022
Aangemeld vóór 15 juni 2022: 7 t/m 10 juni 2022 of 30 juni 2022Geen uitnodiging ontvangen? Neem dan vóór 31 januari of vóór 7 juni 2022 of vóór 28 juni contact op met de Toelatingscommissie Calo(opent in nieuw tabblad).
-
Vanuit buitenland?
Uit het Caribisch deel van het koninkrijk
Ben je woonachtig in het Caribisch deel van het koninkrijk en wil je met de opleiding starten, dan zullen de sportmedische keuring en het bewegingsassessment in het buitenland moeten plaatsvinden. Er wordt dan lokaal expertise ingehuurd om dit te verzorgen. Voor informatie kun je contact opnemen met Ellie Jansen(opent in nieuw tabblad). Doe dit voor 31 januari.
-
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 54 van de 60 studiepunten, dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen.
-
Starten na je havo
Een ander profiel?
Heb je een hbo-opleiding op het oog die je graag wilt volgen én een diploma op zak waarmee je aan het hbo mag studeren? Maar heb je een ander profiel dan waar deze opleiding om vraagt? Dat betekent niet dat je deze niet kunt volgen, maar dat we eerst samen moeten kijken of je kennis van vakken up-to-date is. Dat doe je met een deficiëntietoets. Hierdoor zijn wij én jij er straks zeker van dat je deze opleiding met succes kunt volgen én afronden.
Starten na 21+ toets
Wil je aan het hbo studeren, maar mis je een diploma waarmee je mag starten? Voor studiekiezers die 21 jaar of ouder zijn, bestaat er een optie om alsnog te starten met een studie. Met de 21+ toets kijken we samen of dit met jouw studiesucces in het vizier realistisch is. De toets is voor al onze opleidingen gelijk: een capaciteitentest en taaltoets Engels.
Buitenlands diploma
Heb je je vooropleiding niet in Nederland gevolgd, maar in het buitenland? Prima! Geen enkel probleem als je diploma hetzelfde niveau heeft als een havo-, vwo- of mbo-diploma. Onze Studentenadministratie checkt of jouw diploma hieraan voldoet. Dat je goed Nederlands spreekt en verstaat is ook belangrijk om succesvol te studeren: stuur daarom ook een NT 2-certificaat (programma 2) mee met je diploma of neem deel aan ons taalonderzoek.