Werktuigbouwkunde is overal. Van achtbanen tot windmolens, en van boerderij tot operatiekamer. Internationaal noemen we het vak Mechanical Engineering. Die naam vertelt je precies waar het om draait!
We houden ons bezig met het ontwerpen, produceren en beheren van machines en mechanische installaties in de breedste zin van het woord. Dat kan een tunnelboormachine of lasrobot zijn, maar ook knieprotheses of windturbines. Zie jij toekomst in techniek? Kies dan voor hbo Werktuigbouwkunde in Zwolle.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Werktuigbouwkunde
Je stroopt je mouwen op en gaat aan de slag met een mix aan kennis, onderzoek, praktische skills en projecten. Van productietechnieken, mechanica tot energie- en besturingstechniek en van 3D-CAD-tekenen, automatisering, machineonderdelen tot materiaalkunde. En je vindt het evenwicht tussen creativiteit en techniek, theorie en praktijk.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Je gaat in jouw eerste jaar meteen aan de slag met het maken van een stirlingmotor. Ook ga je een hefmechanisme ontwerpen, berekenen en maken. Zo breng je de theoretische vakken als mechanica, materiaalkunde en productietechniek op een leuke manier in de praktijk.
In het tweede semester ontdek je echte werktuigbouwkundige onderwerpen. Zo leer je eigenschappen van materialen kennen en ga je rekenen met alle werktuigbouwkundige componenten. Bijvoorbeeld lagers en tandwielen.
Samen bouwen bij Mechanical Engineering
Elk halfjaar ontwerp je samen met medestudenten een product. Je analyseert de functionele eisen en deze vertaal je naar ontwerpspecificaties die de basis vormen van je ontwerp. Hierbij let je ook op duurzaamheid.
Daarnaast werk je veel samen met studenten van andere technische opleidingen (Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde). Zo ontwerp je in teams verschillende robots in het DriveXchange-project. Vervolgens bouw je daar een prototype van. Zo leer je hoe je samenwerkt en zie je duidelijk welke plek het vak werktuigbouwkunde in het productontwerp inneemt.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar bouw je voort op de kennis en vaardigheden uit het eerste jaar. Daarnaast volg je een aantal nieuwe vakken, zoals:
- simulatietechnieken
- systeemkunde
- bedrijfskunde
- onderzoeksvaardigheden
- dynamica
Ingenieursbureau runnen
Je zet met een groepje je eigen ingenieursbureau op en voert projecten uit voor echte bedrijven. Naast dat je gebruik maakt van je inmiddels opgedane technische kennis leer je in deze fase van je studie over de bedrijfskundige kant van het vak. Studenten die je voorgingen maakten tijdens dit project al:
- een auto die rijdt op waterstof
- een innovatieve versnellingsbak
- een schoonmaakrobot
- een boot op zonne-energie
De balans tussen techniek en creativiteit
Naast techniek zijn bij werktuigbouwkunde uiterlijk, betrouwbaarheid, bedieningsgemak en procesbeheersing van belang. Denk aan een achtbaan: deze moet er niet alleen spannend uitzien, maar ook veilig zijn! Hij moet eenvoudig te bedienen zijn, makkelijk te onderhouden zijn en liever nooit in storing zijn. Tijdens de opleiding leer je om een evenwicht te vinden tussen al jouw eigen ideeën en creativiteit, de vraag van de opdrachtgever en wat er allemaal technisch mogelijk is.
Stage en minor
In het derde jaar loop je stage bij een bedrijf dat je zelf kiest. Ook volg je een minor, een onderwijsprogramma van een halfjaar. Voorbeelden zijn:
- Applied Mechanics
- Thermodynamical Engineer
- Production Engineer
- Fabriek van de Toekomst
- Sustainable Technology
Fabriek van de Toekomst
Deze minor vindt grotendeels plaats bij Perron038 in Zwolle. Dit is de plek voor de innovatieve maakindustrie in de regio. Deze video geeft meer uitleg over de minor Fabriek van de Toekomst(opent in nieuw tabblad). Voor het stimuleren en offline programmeren van onze industriële robots gebruiken we bij Fabriek van de Toekomst onder andere het programma RoboDK(opent in nieuw tabblad).
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar kun je je nog verder verdiepen of verbreden. Je kunt nog een extra stage lopen. Of kies voor een tweede minor, eventueel bij een andere opleiding, een andere onderwijsinstelling of zelfs in een ander land. Maar je kunt er ook voor kiezen om een premastertraject te volgen. Zo bereid je je tijdens je hbo-opleiding al goed voor op een eventuele vervolgstudie aan een technische universiteit.
Afstuderen
Je sluit jouw studie af met een afstudeeropdracht. Je werkt bij een organisatie aan een complexe opdracht op het niveau van een afgestudeerd ingenieur. Deze opdracht doet een beroep op je analytisch denkvermogen, professioneel handelen en technische deskundigheid. Je sluit de afstudeerperiode af met een verslag en een presentatie. Wat voorbeelden:
- Ontwerpen van een productiemachine
- Ontwikkelen van een testinstallatie voor tractoronderdelen
- Optimaliseren van een laserlassysteem
- Onderzoeken van faalmechanismen in een gaswinningsinstallatie
- Ontwerpen van een tilhulpmiddel voor in de zorg
Twee diploma's (double degree)
Bij ons kun je twee diploma's halen: je Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en ook een buitenlands diploma. Je studeert dan een halfjaar in het buitenland én voert daar ook je afstudeeropdracht uit. We bieden de double degree aan bij:
- Linnaeus University in Växjö (Zweden)
- Savonia University of Applied Sciences in Kuopio (Finland)
-
Praktijk tijdens je opleiding
Al vanaf het begin ga je aan de slag met praktijksituaties en loop je stage. Zo bouw je tijdens je studie Werktuigbouwkunde al een mooi cv op.
Projecten en praktijkopdrachten
In het tweede jaar werk je één dag per week aan projecten voor echte opdrachtgevers. Hiervoor krijg je begeleiding uit het werkveld. Ook doe je een bedrijfsprojectweek. Hier werk je met studenten van verschillende technische studies aan een opdracht waarvoor je één week de tijd hebt. Zo leer je onder tijdsdruk presteren en leer je welke plaats werktuigbouwkunde inneemt tussen andere disciplines binnen engineering.
Duurzaam racen
Spreekt duurzaam bouwen je aan? Misschien is het Blue Racing Team dan wat voor jou tijdens je opleiding. Het team bestaat uit ongeveer twintig studenten van diverse techniekopleidingen en bouwt continu aan een technisch innovatief en duurzaam voertuig.
- Het design is vaak in handen van studenten Industrieel Product Ontwerpen.
- De technische uitwerking van bijvoorbeeld een battery management system wordt opgepakt door studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde.
- De coördinatie, projectplanning, communicatie en sponsoring rondom het team wordt opgepakt door studenten Technische Bedrijfskunde.
En het blijft niet alleen bij ontwerpen en bouwen. Jaarlijks doet het Blue Racing Team mee aan de Shell Eco-marathon. Kijk voor meer informatie op de website van het Blue Racing Team(opent in nieuw tabblad).
Stage in binnen- of buitenland
In het derde jaar kun je stage lopen. Je bepaalt zelf waar. Je leert de cultuur van een bedrijf kennen, maar ook de werkwijze en de processen die zich daar afspelen. Zo krijg je een helder beeld van je toekomstige werkomgeving en doe je al handige contacten op. Dat kan ook in het buitenland. Naast je studie leer je ook meer over de cultuur en inwoners van het land.
Zit er een onderzoeker in jou?
Hoe gebruik je een 3D-printer en hoe maak je kunststofvoorwerpen? Wij doen werken samen met lectoraten en doen onderzoek naar kunststoftechnologie, jij kunt hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Typische onderzoeken zijn: kunststoffen in de machinebouw of het ontwerp van kunststofverwerkende machines. Zo kun jij je kennis van productietechnieken, mechanica en thermodynamica hierop direct toepassen!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten wat er allemaal op je rooster staat. Hieronder een greep uit het aanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 en 4 Project stirlingmotor Project Energietransitie Vanaf jaar 3 stel je je eigen studieroute samen. Je kiest een verdiepende minor. Ook kun je kiezen voor een individueel traject, een (buitenlandse) stage, een minor buiten je opleiding of bij een andere hogeschool. Een premaster is ook mogelijk. Project hefmechanisme Project Ingenieursbureau In het laatste half jaar van je studie voer je je afstudeeronderzoek uit. Project DriveXchange Sustainable Development Goals Productietechniek Stromingsleer Mechanica Productietechnieken Technisch 3D tekenen Dynamica Thermodynamica Plastics Materiaalkunde SolidWorks simulation Machineonderdelen Wiskunde Robotica Bedrijfskunde
Communicatie
Onderzoeksvaardigheden
Wiskunde Duurzaamheid
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen én Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Gezondheid (NG) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen én Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Gezondheid (NG) met Natuurkunde of Natuur, Leven & Technologie of Onderzoek & Ontwerpen
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Goed voorbereid?
Als je met de studie Werktuigbouwkunde start, willen we graag dat je je studie ook succesvol afrondt. Een goede start en kennis van de vakken wiskunde B, natuurkunde, Nederlands en Engels is dan belangrijk. Heb jij deze vakken zelf niet op havo-eindexamenniveau afgerond of heb je hier moeite mee? Spijker je kennis op tijd bij. Zo kun je bijvoorbeeld bijles volgen of oefenen met wiskunde op www.wiskundeacademie.nl(opent in nieuw tabblad).
Mbo-hbo doorstroomprogramma
Jaarlijks bieden wij in januari en september het mbo-hbo doorstroomprogramma Techniek aan. Dit is bedoeld voor mbo-studenten die hun basiskennis en -vaardigheden wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op niveau willen brengen. Het (vrijwillig te volgen) programma bestaat uit 13 bijeenkomsten, altijd op de woensdagmiddag. Voor deelname betaal je naast de aanschaf van 2 boeken en een reader € 200,-. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer J. Hakvoort via jw.hakvoort@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of het Windesheim Informatiecentrum.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Meteen vanaf jaar 1 maak je prototypes en producten, bijvoorbeeld een stirlingmotor, een hefmechanisme of robots.
- Zet je eigen ingenieursbureau op en voer projecten uit voor echte bedrijven.
- Kies zelf waar je je verdiept tijdens stage en minor. Denk aan duurzaamheid, thermodynamica of productietechnieken.
- Je kunt 2 diploma's halen: de Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en Fins of Zweeds. Je studeert daar dan een halfjaar en voert er ook je afstuderen uit.
- Je kunt lid worden van het Blue Racing Team. Hier bouwen 20 studenten van diverse techniekopleidingen aan een duurzaam, technisch innovatief voertuig.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Werktuigbouwkunde
Benieuwd waar jij straks je lessen Werktuigbouwkunde gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus of neem alvast een kijkje in gebouw T. Kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Weten waar jij straks aan het werk kan? Oud-student Kaïn laat de afdeling Research and Development zien waar hij machineonderdelen ontwikkelt en maakt(opent in nieuw tabblad). Oud-student Tom vertelt over zijn studieloopbaan(opent in nieuw tabblad).
Na je opleiding Werktuigbouwkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Werktuigbouwkunde.
-
-
Beroepen
Als hbo-ingenieur weet jij hoe je de wensen van opdrachtgevers vertaalt naar technisch haalbare producten. Je kunt voor de hightechindustrie machines en technische systemen ontwerpen, produceren en onderhouden als:
- Technisch ontwerper
- Technisch constructeur
- Onderzoeker
- Project engineer
- Sales engineer
- System engineer
-
Werkveld
Met je hbo-diploma op zak kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Eigenlijk overal waar jij een bijdrage kunt leveren aan technische vooruitgang van machines, apparaten en systemen. Bijvoorbeeld bij een staalproducent, een zorginstelling, een landbouwbedrijf of in de duurzame energiesector.
Als mechanical engineer kun je bijdragen aan een duurzame wereld door slimme technische oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. En er is grote behoefte aan professionals met een exacte achtergrond en technische kennis. Als mechanical engineer ben je dus zeer gewild!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Werktuigbouwkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of lerarenopleiding! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje:
- Master Polymer Engineering
- Master Mechanical Engineering
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
van de werkenden vond een baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.853,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)