Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Werktuigbouwkunde in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Open dag

Dinsdag 11 april (online) en vrijdag 14 april (Campus 2 in Zwolle)

Werktuigbouwkunde is overal. Van achtbanen tot windmolens, en van boerderij tot operatiekamer. Internationaal noemen we het vak Mechanical Engineering. Die naam vertelt je precies waar het om draait!

We houden ons bezig met het ontwerpen, produceren en in stand houden van mechanische installaties in de breedste zin van het woord. Dat kan een tunnelboormachine of lasrobot zijn, maar ook knieprotheses of windturbines. Zie jij toekomst in techniek? Kies dan voor hbo Werktuigbouwkunde in Zwolle.

Download flyer(opent in nieuw tabblad)     Proefles en meelopen 
Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma hbo Werktuigbouwkunde

Je stroopt je mouwen op en gaat aan de slag met een mix aan kennis, onderzoek, praktische skills en projecten. Van productietechnieken, mechanica tot energie- en besturingstechniek en van 3D-CAD-tekenen, automatisering, machineonderdelen tot materiaalkunde. En je vindt het evenwicht tussen creativiteit en techniek, theorie en praktijk.

Highlights opleiding

 • Meteen vanaf jaar 1 maak je prototypes en producten, bijvoorbeeld een verplaatsmachine, een pingpongballenschieter of robots.
 • Zet je eigen ingenieursbureau op en voer projecten uit voor echte bedrijven.
 • Kies zelf waar je je verdiept tijdens stage en minor. Denk aan duurzaamheid, thermodynamica of productietechnieken.
 • Je kunt 2 diploma's halen: de Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en Fins of Zweeds. Je studeert daar dan een halfjaar en voert er ook je afstuderen uit.
 • Je kunt lid worden van het Blue Racing Team. Hier bouwen 20 studenten van diverse techniekopleidingen aan een duurzaam, technisch innovatief voertuig.
 • Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland 
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Als hbo-ingenieur weet jij hoe je de wensen van opdrachtgevers vertaalt naar technisch haalbare producten. Je kunt voor de hightech-industrie machines en technische systemen ontwerpen, produceren en onderhouden als:

 • Technisch ontwerper
 • Technisch constructeur
 • Onderzoeker
 • Project engineer
 • Sales engineer
 • System engineer

Werkveld

Met je hbo-diploma op zak kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Eigenlijk overal waar jij een bijdrage kunt leveren aan technische vooruitgang van machines, apparaten en systemen. Bijvoorbeeld bij een staalproducent, een zorginstelling, een landbouwbedrijf of in de duurzame energiesector.

Als mechinical engineer kun je bijdragen aan een duurzame wereld door slimme technische oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. En er is grote behoefte aan professionals met een exacte achtergrond en technische kennis. Als mechanical engineer ben je dus zeer gewild!

Doorstuderen na hbo Werktuigbouwkunde

De smaak te pakken na de opleiding Werktuigbouwkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of lerarenopleiding! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje:

Baankans

88%

van de werkenden vond baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 2.847,-

bruto, op basis van 39 uur per week

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).  

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Gaaf om een opdracht te doen voor een bedrijf met mooie, dure jachten

Eline Bakker

tweedejaars, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde

Hier heb ik de ruimte om te ontdekken wat bij mij past

Eline Bakker

tweedejaars, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde

We ontwerpen een fietsenrek voor in een Mercedes

Remon Buitenhuis

tweedejaars, Werktuigbouwkunde

Maak kennis met...

Windesheim en de opleiding Werktuigbouwkunde. Je gaat hier volop aan de gang met projecten en belangrijk: je gaat zelf veel bouwen. Heb je interesse in duurzaam bouwen? Miscchien is het Blue Racing Team wat voor jou(opent in nieuw tabblad). Weten waar jij straks aan het werk kan? Oud-student Kaïn werkt op de afdeling Research and Development waar hij machineonderdelen zoals tandwielen en versnellingsbakken ontwikkelt en maakt. Bekijk hiernaast zijn verhaal.  

Studeren in Zwolle   Ontdek gebouw T  Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Elektrotechniek in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Industrieel Product Ontwerpen in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Civiele Techniek in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle