Na de Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T weet jij hoe je anderen kunt leren hoe techniek werkt en functioneert.
Heb jij een passie voor vervoer, auto’s, vrachtwagens of tweewielers? Als leraar motorvoertuigentechniek en M&T kun jij jouw passie overbrengen naar de volgende generatie. Tijdens de opleiding leg je eerst zelf een stevige technische basis. Om iemand anders te leren hoe techniek werkt, moet je ook zelf op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Deze afstudeerrichting maakt onderdeel uit van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs. In deze opleiding kun je kiezen uit de volgende profielen:
- Docent Mobiliteit en Transport
- Docent Motorvoertuigentechniek
Studieprogramma Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T
Ben jij enthousiast over transport & logistiek en/of over mobiliteit? Denk hierbij aan het maken van planningen, laden van voertuigen en onderhoud en reparatie aan voertuigen. Dan is deze lerarenopleiding iets voor jou.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Kies je voor M&T, dan leer je hoe je jouw passie overbrengt op vmbo-leerlingen. Als leraar Motorvoertuigentechniek bereid je de studenten van het mbo voor om te werken in de Mobiliteitsbranche. Denk hierbij aan onderhoud, reparatie, diagnose en klantenadvies voor de diverse voertuigen zoals tweewielers, personenauto’s en bedrijfsauto’s.
In het eerste jaar leg jij de basis. Je gaat werken aan je technologische skills, maar je leert ook lesgeven in de theorie en de praktijk.
Technische skills
Je start met de basis. Je krijgt vakken als:
- Techniek in de praktijk bijvoorbeeld voertuigdynamica
- Technologische basisvaardigheden
- Duurzame techniek
De kennis die jij opdoet in de lessen, zet je in in projecten. Zo bouw je een elektromechanisch voertuig tijdens het project ‘duurzame techniek’. Daarnaast werk je samen met studenten van andere opleidingen aan een project. Dit project gaat over sensoren en actuatoren die gebruikt worden in de motorvoertuigentechniek. Je opleiding draait om projecten en de praktijk, omdat jij het beste leert door te doen!
Lesgeven
Naast de vakspecifieke vakken, leer jij ook hoe je kunt lesgeven en hoe je leerlingen kunt inspireren. Dat doe je samen met studenten van de andere lerarenopleidingen. Je krijgt een introductie op het werk van een docent. Je leert lesgeven en pedagogisch handelen.
Stage
Je gaat ook zelf de praktijk in. In het eerste jaar loop je één à twee dagen in de week stage. In dit jaar ben je met name aan het observeren en begeleiden in de praktijk/practicumruimtes. In de volgende leerjaren kun je steeds vaker zelfstandig lessen verzorgen.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In jaar 2 en 3 ga jij je verder verdiepen in je vak en in de didactiek. Zo ga je aan de slag met toetsing, het coachen van studenten en werken in een docententeam. Daarnaast ontdek je hoe je om kunt gaan met de verschillen tussen leerlingen in jouw klas.
Ook qua technische vaardigheden ontwikkel jij je verder. Zo houd jij je, afhankelijk van je gekozen profiel, bezig met:
- Voertuigdynamica (Motorvoertuigentechniek en M&T)
- Transport (M&T)
- Energiebronnen (Motorvoertuigentechniek)
- Technologische verdieping binnen de Motorvoertuigentechniek (Motorvoertuigentechniek)
Je loopt ook stage, zodat je de opgedane kennis direct kunt toepassen en overbrengen op je leerlingen.
Eigen keuzes maken
Vanaf het derde jaar ga je je meer specialiseren in jouw richting. Jouw interesse is het vertrekpunt en bepaalt jouw route naar de eindstreep. Hierbij staat zowel de techniek als jouw rol als leraar centraal.
Buitenland
Tijdens je studie de grens over? Verken hoe er lesgegeven wordt in het buitenland door de minor Internationalisering te kiezen. Wij hebben contacten met buitenlandse (onderwijs)instellingen. Jij maakt kennis met cultuurverschillen en leert hoe je daarmee omgaat.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden verzameld. Om de opleiding te kunnen afronden laat je ons zien wat je in huis hebt. Dit doe je in het laatste jaar. Tijdens het afstuderen.
Afstuderen
Afstuderen bestaat uit drie onderdelen:
- Stage: je kiest een vmbo- of mbo-school met jouw vaktechnisch richting. Je staat zelfstandig voor de klas en bent lid van het schoolteam. Je krijgt begeleiding op afstand en neemt zelf een aantal klassen onder je hoede. Je houdt ook oudergesprekken, organiseert buitenschoolse activiteiten en neemt deel aan vergaderingen.
- Je verdiept je in een vakinhoudelijk thema naar keuze en ontwikkelt daarover lesmateriaal.
- Je ontwerpt iets wat je op je stageschool kunt inzetten. Je test dit en kijkt of het aanslaat.
Deze drie onderdelen rond je afzonderlijk af.
Alles afgerond?
Gefeliciteerd! Jij bent nu tweedegraads leraar in het technisch beroepsonderwijs in de afstudeerrichting Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Installatietechniek of PIE. Je hebt nu een Bachelor of Education op zak!
-
Praktijk tijdens je opleiding
De Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T is een beroepsgerichte opleiding. Je volgt daarom niet alleen colleges, maar gaat ook meteen vanaf het eerste jaar stagelopen. Zo kun jij de kennis die je opdoet, meteen inzetten in de praktijk!
Stages
In het eerste jaar loop je een dag in de week stage. In dit jaar observeer je met name. In de volgende jaren zul je steeds vaker zelfstandig lessen verzorgen en klassen onder je hoede nemen.
Afstuderen
Ook tijdens afstuderen bevind jij je in de praktijk. Je gaat stage lopen op een school en geeft zelfstandig les. Daarnaast ontwikkel je lesmateriaal en ontwerp je iets dat je tijdens je stage kunt gebruiken.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Van mbo naar hbo
Wij bieden in januari en september het doorstroomprogramma Techniek aan voor mbo-studenten. Dit programma helpt je je kennis en vaardigheden in wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op peil te brengen als je een hbo-opleiding in Techniek of de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs wil volgen. Dit geldt niet voor de richting Lerarenopleiding ICT of MVI.
Het vrijwillig te volgen programma bestaat uit 13 bijeenkomsten op de woensdagmiddag. Voor deelname betaal je € 200,-. Daarnaast komen er kosten voor 2 boeken en een reader bij. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer J. Hakvoort via jw.hakvoort@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad). Je kunt ook contact opnemen via het Windesheim Informatiecentrum.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Motorvoertuigentechniek is een studierichting van de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs in Zwolle. Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Op basis van je vakkennis en voorkeuren kies jij je eigen afstudeerrichting.
- Je doet veel praktijkervaring op door middel van projecten en stages.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding
Benieuwd waar jij straks je lessen Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T gaat volgen? En hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus, bezoek een open dag of neem een kijkje op het Instagramaccount!
Studentenstad Zwolle Instagram(opent in nieuw tabblad)
Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T.
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin je écht iets voor mensen betekent. Een beroep met doorgroeimogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. Je kunt na de Lerarenopleiding Motorvoertuigentechniek en M&T aan de slag als:
- Leraar in het vmbo of mbo
- Technisch trainer
- HR-adviseur
- Opleidingscoördinator
-
Werkveld
Op het hbo leiden we je op tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit word je een eerstegraads). Je kunt dan onder meer aan de slag in het vmbo of het mbo. Als Leraar Motorvoertuigentechniek en M&T staat je straks een uitdagend, afwisselend en dynamisch beroep te wachten. De vraag naar technische leraren is groot, dus jij vindt waarschijnlijk al snel een baan in het onderwijs.
Of ga je toch liever aan de slag in het bedrijfsleven? Je kunt ook buiten het onderwijs kiezen uit een flink aantal leuke en uitdagende banen in de techniekbranche. Je benut de combinatie van techniek en jouw communicatieve vaardigheden. Denk aan het werk als projectleider, technisch trainer of werkvoorbereider.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Lerarenopleiding Techniek en PIE? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Learning and Innovation
- Master Educational Needs
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
-
Baankansen zijn
goed
voor deze studie
Startsalaris mbo
€ 3.431,-
bruto
Startsalaris vmbo
€ 3.301,-
bruto
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-)
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)