Op onze Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (CALO) in Zwolle doe je volop didactische en methodische skills op. Daarnaast verbeter je je eigen bewegingsvaardigheid.
Ready, set and go! Combineer onderwijs en bewegen en word straks die Inspirerende leraar met passie voor bewegen. Haal je na 4 jaar de finishlijn? Dan ben je eerstegraadsleraar en mag je lesgeven in alle typen onderwijs, van basisschool tot mbo.
Wil je leraar LO én basisschoolleraar worden? Kies dan in het 4e jaar voor de Calo-Pabo-route.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
Vanaf de start van jouw hbo-opleiding beweeg je zelf veel. Als jij met jouw lessen iemand (beter) wilt laten bewegen, dan moet je daar natuurlijk zelf ook goed in zijn.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van deze lerarenopleiding krijg je een brede introductie in het werkveld van het bewegingsonderwijs. Je leert hoe je naar bewegingsactiviteiten kunt kijken vanuit het oogpunt van beleven, regelen en verbeteren.
Jij als leraar lichamelijke opvoeding
In de praktijk leer je omgaan met een klas vol met leerlingen. Op de campus doe je de didactische kennis op. Je denkt na over vragen als: Hoe leren leerlingen het beste? Hoe bouw ik mijn les op? Welke issues kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? En wat voor docent wil ik zijn? Dit leer je zowel in colleges, praktijkvakken als op je stages. Je leert hoe je:
- bewegingsactiviteiten begeleidt,
- je positioneert ten opzichte van een groep, en
- overlegt en samenwerkt.
Theorie
Waarom is bewegen eigenlijk nodig? Hoe leert iemand nu precies (beter) bewegen? En maakt het uit hoe je mensen dan benadert? Deze vragen (en vele andere) beantwoord je in je hbo-opleiding tijdens verschillende colleges die je volgt over:
- Humaan-biologische wetenschappen
- Sociaal-pedagogische wetenschappen
- Filosofie
Van college naar kleedkamer
Van zwemmen, judo tot atletiek en van turnen, bewegen op muziek tot spel. Je beweegt tijdens jouw hbo-opleiding zelf volop, zowel binnen als buiten. Je leert verschillende spelvormen kennen en maakt kennis met allerlei soorten sporten en beweegstijlen. Zo ervaar je hoe je eigen lijf werkt en functioneert. Die knowhow zet je dan in tijdens je stages.
Verbeter jezelf op kamp
Sommige sporten beoefen je nóg intensiever als je op zomer- en winterkamp gaat, zoals zeilen of skiën. Ook goed voor de teambuilding, tussen al onze beweegstudenten. Want je gaat niet alleen samen op kamp. Een deel van het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie en Sportkunde.
-
Jaar 2, 3 & 4
Het tweede jaar van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding richt je je op het basisonderwijs.
Van bewegingstheorie tot psychologie
Vakken zijn afgestemd op je kennis, vaardigheden én op de plek waar je stage loopt. Je krijgt sociaalwetenschappelijke vakken als pedagogiek en psychologie. Maar ook vakken waarin je je verdiept in mens-biologische onderwerpen, zoals fysiologie en biomechanica. Daarnaast volg je activiteitspractica, zoals turnen en spel, en loop je stage.
Tijdens de opleiding krijg je volop de ruimte om jezelf te profileren. Er zijn verschillende interne en externe cursussen te volgen of je kunt je op andere manieren verdiepen en verbreden.
Welke richting wil jij op?
Tijdens de opleiding krijg je volop de ruimte om jezelf te profileren. Je doet een profileringscursus in het tweede jaar en je volgt een minor. Populaire profileringscursussen bij studenten van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding zijn: de kick van kickboksen en de mentale kant van sport.
Minors sport en bewegen
Tijdens je studie volg je ook een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Je kunt je dan verbreden of specialist worden in een onderwerp binnen je vakgebied. Kies voor een minor van jouw studie, een andere opleiding, een andere hogeschool of een stage in het buitenland.
Een paar voorbeelden van minors die je bij ons kunt volgen:
- Groepsdynamica
- Praktijk van de buurtsportcoach
- Speciaal bewegen
- Sport, therapy for empowerment
Go international!
Tijdens jouw hbo-opleiding ga je regelmatig off-campus. Maar is dat nog niet ver genoeg voor jou en wil je jouw eigen (studie)grenzen straks nog verder verleggen? Dan kun je ook een periode in het buitenland studeren.
In het vierde jaar doe je een eindstage in een werkveld naar keuze. Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis. Je bent klaar om te laten zien wat je 4 jaar lang geleerd hebt. Dit doe je door het schrijven van je vakvisie. Maar voordat dit op je rooster staat, ga je eerst aan de slag met je afstudeerstage.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
Je kiest een afstudeerrichting: basisonderwijs, voorgezet onderwijs, speciaal onderwijs of mbo. In dit schooltype sta je dan een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je bent nu écht lid van het schoolteam. Onder begeleiding op afstand neem je een aantal klassen onder je hoede en geef je zelfstandig les. Maar je doet meer: ook oudergesprekken en buitenschoolse (sport)activiteiten staan op het programma. Je documenteert alles in jouw eindportfolio. Zo toon je aan dat jij als leraar lichamelijke opvoeding voor de klas hoort te staan.
Tips en trucs
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je begeleider vanuit school. Alles afgerond? Gefeliciteerd! Je bent nu Bachelor of Education.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Tijdens de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding leer je hoe je lesgeeft. Maar dat doe je niet alleen in onze colleges en sportzalen. Je duikt ook meteen het onderwijs in en loopt stage. Eerst door te observeren, later geef je zelf les. En je zult zien: met elke stage die je loopt, neemt je zelfstandigheid toe.
Door docentenbril (leren) kijken
Je start met observeren. Je reflecteert op je eigen schoolgeschiedenis. Je kijkt door de bril van een docent mee met de gymlessen op je oude basisschool en middelbare school. Hierna geef je met vier of vijf studenten dan zelf les op een basisschool. Je ervaart hoe het is om voor de groep te staan en beweegactiviteiten te begeleiden.
Didactisch practicum
Ieder jaar van de opleiding staat er een didactisch practicum op je rooster. Je koppelt zo je stage-ervaringen aan de theorie. Je toetst activiteiten die je tijdens je stage wilt opzetten eerst met je medestudenten en aan alle (didactische) theorieën. Dit zal je helpen om straks op je stageschool goed voor de dag te komen.
Welk onderwijstype past bij jou?
Dit ga je tijdens de verschillende stages die je in de opleiding loopt zelf onderzoeken. In je tweede jaar loop je stage in het basisonderwijs. In het derde jaar doe je dit in het voortgezet onderwijs. In het vierde jaar kies je dan zelf waar je stage wilt lopen. Zo maak je kennis met alle onderwijstypen. En je ontdekt waar jij als leraar straks het liefst aan de slag wilt!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod.
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Humaan-biologische wetenschappen Humaan-biologische wetenschappen Humaan-biologische wetenschappen Didactisch practicum Sociaal-pedagogische wetenschappen Sociaal-pedagogische wetenschappen Sociaal-pedagogische wetenschappen Afstudeerstage Filosofie Stage basisonderwijs Stage voortgezet onderwijs Afstudeeropdracht: vakvisie schrijven, pedagogisch tact Didactisch practicum Didactisch practicum Didactisch practicum Spel en atletiek EHBO Activiteitenpractica als turnen, zwemmen, spel, bewegen en op muziek en atletiek Activiteitenpractica als turnen, zwemmen, spel, bewegen en op muziek en atletiek Praktijkvakken als atletiek, bewegen en muziek, spel, turnen, zelfverdediging (judo) en zwemmen Profilering Profilering Winter- en zomerkamp Zwemstage Stage speciaal onderwijs Stage -
leraar Lichamelijke Opvoeding en basisschoolleraar worden?
Kies dan in tijdens je opleiding voor de Calo-Pabo-route. Met dit traject kun jij in 5 jaar tijd 2 diploma’s behalen, zowel je Calo- als je Pabo-diploma. Met deze diploma’s ben je bevoegd om LO-lessen te verzorgen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs én kun jij aan de slag als meester of juf in het basisonderwijs.
-
Introductie: K-tijd
Een leuke sfeer, goede opleidingen en veel blijvende contacten zijn woorden die passen bij de Calo. Wij willen jou een voorproefje geven van de geweldige studententijd die je staat te wachten. Daarom nodigen wij je uit voor de introductieweek voor Calo-studenten. Namelijk de Kennismakingstijd die in augustus zal plaatsvinden.
Naast het verkennen van Zwolle, maak je kennis met het studentenleven, ouderejaarsstudenten, docenten en medestudenten. Sporten, feesten en gezelligheid staan centraal. Dit betekent dat jullie veel met elkaar op zullen trekken waardoor je je al snel thuis voelt op de Calo.
Mocht je je al voor een opleiding op de Calo hebben ingeschreven, dan zal je nog mails ter informatie ontvangen. Word je hier direct al enthousiast van en zie je dit helemaal zitten? Stuur dan alvast een reactie naar kennismakingstijd2023@gmail.com(opent in nieuw tabblad). Dan mailen we je de verdere informatie en benodigde gegevens. Heb je een vraag? Schroom dan niet om deze via de mail te stellen!
Wij hopen van je te horen en jou te zien tijdens de Kennismakingstijd!
-
Jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Highlights ALO opleiding
- Je loopt stage op de basisschool en middelbare school en kiest daarna waar je het liefst lesgeeft.
- Maak kennis met allerlei sporten, bijvoorbeeld zwemmen, judo, turnen, dansen, skiën en zeilen.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Studeren doe je samen: van zomer- en winterkamp tot Calo-feest. Allemaal georganiseerd voor én door studenten. Ook is er een sportcafé en een gezellige studentenvereniging(opent in nieuw tabblad).
- De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2024).
Maak kennis met de Lerarenopleiding LO
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? Als je voor deze richting kiest, kom je terecht op de Calo van Windesheim, dé afdeling voor bewegingsonderwijs. Met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Neem alvast een kijkje op de plek waar je straks les krijgt, gebouw S.
Studentenstad Zwolle Instagram Calo(opent in nieuw tabblad)
Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding.
-
-
Beroepen
Met je hbo-diploma kun jij als docent lichamelijke opvoeding aan de slag. Je geeft dan les in het vak bewegingsonderwijs. Bijvoorbeeld in het basisonderwijs of onder- of bovenbouw van het voortgezet onderwijs. En je bent als docent ook vaak betrokken bij projecten op school. Een paar opties op een rij:
- Leraar lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
- Leraar lichamelijke opvoeding in het voortgezet onderwijs
- Leraar lichamelijke opvoeding in het speciaal onderwijs
- Sportdocent bij een mbo-opleiding
- Buurtsportcoach
-
Werkveld
Haal je bij ons de finish, dan krijg je een eerstegraads lesbevoegdheid. Daarmee mag je ook lesgeven in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Je kunt dus terecht in alle typen onderwijs: van basisschool tot voortgezet onderwijs en van speciaal onderwijs tot mbo.
Als leraar lichamelijke opvoeding help je leerlingen (nog) beter bewegen. Je observeert, spoort aan en geeft tips. Om iedereen met plezier te laten bewegen, plan je ook sportdagen en projecten met collega's die een gezonde lifestyle promoten. Buiten het onderwijs kun je ook aan de slag als buurtsportcoach, die samen met sportinstanties naschools aanbod verzorgt.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Lichamelijke Opvoeding? Studeer door en ga voor onze hbo-master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je andere masters volgt. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
- Master Sport Sciences
- Master Sportbeleid en Sportmanagement
- Master Bewegingswetenschappen
- Master Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken
- Master Onderwijskunde
-
Beroepen
Baankans
87%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.745,-
bruto, op basis van 34 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor:
- Assessment en sportkeuring: € 173,-
- Winterkamp (€ 375,-) en zomerkamp (€ 175,- tot € 575,-)
- Studieboeken en readers: circa € 500,-
- Sportkleding: minimaal € 300,-
- EHBO-examen: € 85,-
Startdatum
2 september 2024
Introductie
De K-tijd en Bruisweek (26 t/m 28 augustus) zijn dé momenten om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!