Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Start jij september?

Belangrijke informatie voor een zorgeloze start
Home(opent in nieuw tabblad) / Opleidingen(opent in nieuw tabblad) / Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie

Nieuwsgierig naar mensen en wil je hen in beweging krijgen? In de hbo-opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie leer je wat iemands lijf over hem of haar zegt. Daarmee help je het (beweeg)gedrag te veranderen.

Omdat beweging en het lichaam je focus hebben, zul je zelf ook flink in beweging komen tijdens vakken als zwemmen en judo. Maar ook anatomie en psychologie staan op je rooster. Jouw kwaliteiten zet je straks in binnen de zorg, de welzijnssector of het speciaal onderwijs.

Deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken (numerus fixus). Meld je vóór 15 januari aan! Bekijk wat dit voor jou betekent.

Proefles en meelopen     Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)    Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma psychomotorisch therapeut

Het eerste jaar van Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie volg je grotendeels met jouw studiegenoten, maar voor een deel ook met studenten van andere opleidingen tot bewegingsdeskundige: Lichamelijke Opvoeding en Sportkunde. Want grote kans dat je elkaar later ook in het werkveld treft!

Highlights PMT opleiding

 • Dit vak leer je in de praktijk. Daarom loop je meerdere stages en maak je kennis met verschillende doelgroepen.
 • Je beweegt zelf volop! Je leert spelvormen en allerlei sporten, beweegstijlen en lichaamsgerichte activiteiten kennen.
 • Specialiseer je met een minor in een richting naar keuze.
 • Studeren bij de Calo doe je samen: van zomer- en winterkamp tot Calo-feest. Allemaal georganiseerd voor én door studenten.
 • Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen na opleiding PMT

Jij hebt met je diploma op zak dé kennis en bagage in huis om te starten als psychomotorisch therapeut. Als een psychomotorisch therapeut observeer je cliënten, verhelder je hun hulpvraag, stel je een vakspecifieke diagnose vast en kies je de passende activiteiten uit. Je kunt aan de slag als:

 • Therapeut in een revalidatiecentrum
 • Therapeut in de psychiatrie of een tbs-kliniek
 • Zelfstandig ondernemer
 • Begeleider bij arbeidsre-integratie
 • Trainer in het speciaal onderwijs
 • Trainer/therapeut voor mensen met een verstandelijke beperking

Werkveld

Het werkveld is constant in beweging: in de zorgsector wordt in toenemende mate een grotere plek ingeruimd voor bewegen en het lichaam. Je komt als psychomotorisch therapeut in een zeer diverse wereld terecht, denk aan het (passend) onderwijs, de gezondheidszorg of de welzijnssector.

Jij werkt na je opleiding als begeleider, trainer of therapeut met (groepen) cliënten aan gedragsverandering. Je analyseert dan (beweeg)gedrag, zoekt naar oplossingen en leert cliënten en hun omgeving (in)zien hoe ze in allerlei situaties beter met hun klachten kunnen omgaan. Vanuit het perspectief van de cliënt zoek je naar alle kansen en laat je hem mét zijn hulpvraag actief deelnemen aan bewegings- en lichaamsgeoriënteerde situaties.

Doorstuderen na opleiding Bewegingsagoog

De smaak te pakken na afloop van de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor onze hbo-master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je ook nog andere masters volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

Baankans

71%

had in 1,5 jaar een baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 1.950,-

bruto, op basis van 28 uur per week

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je assessment en sportkeuring (€ 173,-), winterkamp (€ 375,-), zomerkamp (€ 175,- tot € 575,-), alle studieboeken en readers (circa € 500,-), sportkleding (minimaal € 300,-), EHBO-examen (€ 85,-) en laptop.

Bekijk wat studeren je kost

 

Startdatum

4 september 2023

Introductie

De K-tijd en Bruisweek (298t/m 30augustus) zijn dé momenten om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Hier mag je jezelf zijn, ook als je een beperking hebt

Nynke Hof

Over studeren met een functiebeperking

Vanaf het eerste moment wist ik: dit is de juiste plek voor mij

Madelein Tijhof

Over de eerste maand op Windesheim

Ik kan het iedereen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging

Madelein Tijhof

Over lid worden van een studentenvereniging

Maak kennis met...

Windesheim én de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Als je voor deze studie kiest kom je terecht op de Calo van Windesheim, dé afdeling voor bewegingsonderwijs. En met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Kom alvast sfeerproeven door een kijkje te nemen op de plek waar je straks les krijgt, gebouw S.

Studeren in Zwolle    Instagram Calo(opent in nieuw tabblad)    Nieuwsbrief Sport & Bewegen(opent in nieuw tabblad)    Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Verpleegkunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Sport in Zwolle (Associate degree, voltijd)

Voltijd, Associate degree in Zwolle

Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle (deeltijd)

Deeltijd, Bachelor in Zwolle