Met de flexibele deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde groei jij door naar een management- of adviserende functie die jij voor ogen hebt.
Je leert hoe bedrijfsprocessen werken en hoe je die kunt aansturen en verbeteren. Jouw technisch inzicht gebruik je straks om operationele en strategisch bedrijfskundige vraagstukken op te lossen. In ons programma ben je vrij om lessen te combineren die relevant zijn voor de projecten op jouw werk. Of om zelf te variëren in je studielast. Zo ontwikkel je jouw persoonlijke leerroute. Welke keuzes maak jij?
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Technische Bedrijfskunde
Technische Bedrijfskunde is een flexibele deeltijdstudie. Jij bepaalt mede wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Zo stippel je jouw doelen en tijdsinvestering dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Inhoud studie
De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde richt je zelf in op basis van:
- jouw ervaring als technisch professional
- jouw persoonlijke situatie en,
- jouw eigen kennisbehoefte.
Met deze hbo-opleiding in deeltijd kun je doorgroeien naar een managementfunctie of een adviserende rol binnen een technische organisatie. Je hebt minimaal 5 tot 10 jaar werkervaring in technische organisaties.
Wat leer je bij Technische Bedrijfskunde?
Als technisch bedrijfskundige werk je aan de continuïteit op lange termijn van organisaties, teams en afdelingen. Je leert hoe je oog krijgt voor de positie van de organisatie in de markt én de samenleving. En je leert vraagstukken te benaderen door naar het grote geheel te kijken. De opleiding biedt jou de basis om door te groeien in je organisatie en je positie te verbeteren. Je staat straks steviger in je schoenen als technisch-bedrijfskundig manager, adviseur of projectmanager.
Waarvoor leiden we je op?
We leiden je op om complexe technische bedrijfsprocessen aan te sturen en te verbeteren, met competenties als:
- Managen
- Onderzoeken
- Adviseren
- Persoonlijk leiderschap
Daarnaast besteed je in de deeltijdopleiding aandacht aan duurzaamheid en de fabriek van de toekomst. Je leert over onderwerpen als energietechniek, kwaliteitsmanagement, technische materialen en productiemethoden.
Leeruitkomsten
Bij Technische Bedrijfskunde bepaal je zelf welke leeractiviteiten je inzet en hoe je leeruitkomsten combineert binnen modules. Bij leeruitkomsten gaat het om de resultaten van het leren (het doel). En niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma.
De opleiding bestaat uit 48 leeruitkomsten van 5 studiepunten per stuk (totaal 240 ECTS). We hebben die leeruitkomsten op een logische wijze geclusterd in 8 modules van 30 studiepunten. Samen met jou stellen we een lesplan op en gaan we na welke modules je volgt en in welke volgorde.
Kennismodules in jaar 1 en 2
- Product en dienstenmanagement
Je verdiept je onder meer in hoe je jouw producten en diensten optimaal omschrijft en de kwaliteit bewaakt. Je leert ook om kosten in beeld te brengen en om te gaan met productinformatie.
- Procesmanagement
Je leert onder meer hoe je processen in kaart brengt, budgetten beheert en operationele processen managet.
- Klantmanagement
Je verdiept je in deze module in de klanten van je organisatie en hoe je van waarde bent (waardepropositie). Ook leer je hoe je (beter) omgaat met je klanten en leveranciers.
- Organisatiemanagement
Je leert meer over strategie, leiderschap en de organisatiecultuur. Je gaat aan de slag met de vraag hoe je sturing geeft aan een organisatie en hoe je medewerkers managet.
Naast deze modules volg je een keuzethema (Fabriek van de toekomst of Duurzaamheid). Je werkt aan je persoonlijke en professionele vaardigheden en gaat aan de slag met het verbeteren van Nederlands of Engels.
Ook het realiseren van een procesverbetering in jouw werkomgeving staat op je rooster. Je zet organisatieonderzoek op, onderzoekt het bedrijfsproces, adviseert de organisatie over oplossingen en implementeert en evalueert de verandering.
Programma jaar 3 en 4
In het derde en vierde jaar bieden we een programma aan met nog meer keuzevrijheid. Je combineert kennisontwikkeling – strategie op business, operations, information en HR – en eigen vaardigheden dan met een veranderingsprogramma. Daarnaast kun je je persoonlijk profileren, bijvoorbeeld door het volgen van een module bij een andere hbo-opleiding.
Losse module Toegepaste Technische Bedrijfskunde
Wil je specifieke kennis en vaardigheden opdoen? Binnen de module Toegepaste Technische Bedrijfskunde (start september en februari) bepaal je zelf waarin je wilt verdiepen en ontwikkelen. Uit het aanbod met meer dan 50 onderwerpen stel jij je eigen persoonlijke leerroute van 30 studiepunten samen. Jouw leerroute duurt 6 maanden tot 1 jaar. Wij ondersteunen je bij het maken van keuzes binnen het aanbod. Je krijgt een coach die je verder brengt in je loopbaan. Na afronding ontvang je een certificaat van deelname.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Engineering op zak.
-
Lesdagen en studiebelasting
De bachelor Technische Bedrijfskunde start elk jaar in september en februari. De opleiding is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk en flexibel mixt. Bij ons kun je:
- In eigen tempo studeren
- Zelf kiezen hoe je leert
- Zelf kiezen hoe je wordt getoetst
- Het leren optimaal inpassen op je eigen werkplek
- Jouw route altijd bespreken of aanpassen met je studiecoach
Jouw lesdag
Je hebt één keer in de week les. De eerste vier modules vinden plaats op dinsdag of donderdag tussen 12.30 en 20.30 uur. De laatste vier modules vinden plaats op vrijdag van 11.30 tot 17.30 uur.
Jouw tijdsinvestering
Natuurlijk ben je ook op andere dagen welkom op onze campus. Zo kun je gebruik maken van onze studiefaciliteiten of samen met medestudenten aan een opdracht werken. Naast de lesdag moet je rekening houden met 12 tot 16 uur aan zelfstudie en opdrachten per week. De opdrachten hebben betrekking op je eigen werkomgeving.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Flexibel studeren
De hbo-studie Technische Bedrijfskunde in deeltijd is flexibel opgebouwd aan de hand van modules en leeruitkomsten.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt én op jouw eigen voorkeuren. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde.
- Flexibele route: samen met jou maken we een ideale route op basis van leeruitkomsten.
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en een onderdeel dus al afsluiten.
Opties voor je persoonlijke traject
We ondersteunen je bij het samenstellen van jouw persoonlijke traject. Daarvoor krijg je bij ons eerst een intakegesprek. En ook tussentijds kun je bij onze docenten terecht om je studieroute af te stemmen of bij te sturen. Neem contact op met Fank Huising via info@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) voor een gesprek over jouw persoonlijke leerroute.
Je kunt bijvoorbeeld:
- Starten in september óf februari
- Relevante vooropleiding(en) en werkervaring laten omzetten in studiepunten
- Eerst je 2-jarige Associate degree-diploma halen en erna – als het jou uitkomt – doorstromen naar de bachelor
- Je kennis ontwikkelen door alleen losse modules te volgen
- Je studielast per halfjaar laten variëren afhankelijk van uitdagingen op je werk of veranderingen in je privéleven
- Onderdelen zo combineren dat het relevant is voor je huidige projecten op jouw werk
- Elk semester een vrije keuzelessenreeks volgen (5 studiepunten) over duurzaamheid of Fabriek van de toekomst
- Lesmethodes inzetten die bij je passen: colleges, skills trainen, werkplekleren, coaching, zelfstudie of e-learning
-
Werkplek
Een vak leer je het beste wanneer je de beroepspraktijk inzet als leeromgeving. De kracht ligt in het realistische karakter van zo’n setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie direct met de praktijk.
Je werkplek is je leerplek
Jouw werkomgeving is een belangrijk leergebied. Je voert er praktijkopdrachten uit en past er nieuw verworven kennis en vaardigheden toe. Daarom checken we of je werkplek voldoet als leerplek. We investeren ook in werkplekbegeleiding, zodat je voldoende gefaciliteerd wordt in het succesvol doorlopen van jouw studie.
Bouw je netwerk op
Door een actieve houding en het delen van praktijkvoorbeelden leer je van al jouw medestudenten. Je investeert dus niet alleen in je eigen kennis en persoonlijke ontwikkeling. Maar ook in het opbouwen van een waardevol netwerk.
Wat je in de praktijk doet
Je toont tijdens de opleiding je leeruitkomsten aan door het realiseren van opdrachten binnen je eigen werkomgeving. Je maakt een beroepsproduct, bijvoorbeeld een prototype, een adviesrapport of een managementpresentatie. In overleg met de docenten bepaal je welke oplossing het beste past bij de leeruitkomsten die jij moet aantonen.
Toetsing
Je werk wordt beoordeeld door twee assessoren die je (kunnen) bevragen over het beroepsproduct en de toegepaste kennis. Je combineert dan altijd minimaal twee leeruitkomsten tot een beroepsproduct. Zo toon je aan dat je zelf kunt werken aan vraagstukken vanuit meerdere invalshoeken. Een voorbeeld: je beschrijft technisch-natuurkundige en functionele eigenschappen van een product en analyseert de kostprijs. Hierna onderzoek je de mogelijkheden voor het verduurzamen van het product. Je adviseert tot slot het management over een implementatie van je voorstel. Zo kun je zeker vier leeruitkomsten aantonen en dus 20 ECTS aan studiepunten verdienen.
-
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Tijdens de module Energietransitie Fundamentals maak je kennis met beleid en wet- en regelgeving over duurzaamheid en dilemma’s, keuzes en (strategische) afwegingen op basis van duurzaamheid.
Is het voor jou een uitdaging om met je team het beste uit elkaar en de techniek te halen? Meld je aan voor deze module en werk aan je persoonlijke ontwikkeling als technisch professional en teamleider of manager. Je krijgt training op het gebied van coaching, persoonlijke effectiviteit en samenwerking. Na afronding ontvang je een certificaat.
Wil jij je een jaar lang verdiepen in technisch bedrijfskundige kennis en vaardigheden en tegelijkertijd werken aan je loopbaan in de techniek? Meld je dan aan voor deze module.
Hoe bereik je met opdrachtgevers, leveranciers en anderen meer voor de korte en de lange termijn? Doe nieuwe skills op voor het werken in de energietransitie.
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Behalve de wettelijke toelatingseisen moet je een voor de opleiding relevante werkomgeving hebben. De opleiding checkt of jouw werkomgeving voldoet als leerplek. Daarnaast is het noodzakelijk om op je eigen werkplek een collega op hbo-niveau te vinden die jouw coach of begeleider is gedurende je opleiding. Het is mogelijk dat deze collega een training als werkplekbegeleider volgt om jou voldoende te kunnen faciliteren in het succesvol doorlopen van jouw studie.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Technische Bedrijfskunde
-
-
Beroepen
Na de hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde in deeltijd ben jij klaar voor een managementfunctie of een adviserende positie in een technische organisatie. Je weet hoe je organisaties, afdelingen en/of teams effectief leidt om continuïteit voor de lange termijn te garanderen. Technisch-bedrijfskundige functies die je met je hbo-diploma op zak vol zelfvertrouwen en overtuiging op je kunt nemen zijn bijvoorbeeld:
- Manager
- Adviseur
- Projectleider
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na de hbo Technische Bedrijfskunde? Studeer door en ga voor een universitaire master! Alvast een voorzetje van ons:
- Technology and Operations Management (Rijksuniversiteit Groningen)
- Business Administration (Universiteit Twente)
- Industrial Engineering & Management (Universiteit Twente)
Naast een hbo-bachelor moet je een premaster volgen om toegelaten te worden tot een universitaire master. Windesheim heeft een samenwerking met de Universiteit Twente waardoor je de premaster als minor tijdens je hbo-opleiding kunt volgen. Je kunt zo direct na het afstuderen starten met de universitaire master.
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere masters er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Studieduur
4 jaar
Locatie
Gebouw T, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken van rond de €400,- per jaar. Check de criteria of jij wettelijk of instellingscollegegeld betaalt.
Highlights opleiding
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur.
- Praktijkopdrachten voer je uit in je eigen praktijk.
- Je bouwt verder op je bestaande kennis en ervaring.
- Combineer onderdelen op een manier die direct aansluit bij de huidige projecten op jouw werk.
- Gedurende je hele studie kun je rekenen op persoonlijk advies van je studiecoach.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?