Man die je aankijkt

Kosten

Start je voor het eerst met een bacheloropleiding, dan betaal je elk studiejaar collegegeld. Hiervoor moet je aan bepaalde criteria voldoen, anders betaal je het instellingscollegegeld.

Voor het studiejaar 2019-2020 is het collegegeld € 2.083,-. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld vast. Start je vanaf september 2019 voor de eerste keer met een hbo bachelor of Associate degree? Dan hoef je maar de helft van het collegegeld te betalen. Je betaalt dan € 1.041,-.

Meer over het collegegeld

Overige studiekosten

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan de studie verbonden, zoals kosten voor studiemateriaal en studieboeken. Voorafgaand aan de opleiding betaal je circa € 45,- voor de praktijktoets en maak je kosten voor de sportmedische keuring (circa € 128,-). Wil je tijdens het portfolioassessment ook onderzoeken of je relevante ervaring vooraf kunt verzilveren op basis van elders verworven competenties of door middel van assessments, dan kunnen hier verdere kosten aan verbonden zijn.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Werkervaringsplekken kunnen vragen naar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), deze kost ongeveer € 30,-. De geldigheidsduur van de VOG is beperkt, waardoor je hem misschien meerdere keren tijdens de studie moet aanvragen. Op de website van Justis vind je meer informatie over de VOG.

Ga naar de website van Justis

Financiering van je studie

Er zijn verschillende mogelijkheden om je studie (deels) te bekostigen. Een van de opties is het levenlanglerenkrediet dat de dienst DUO biedt.

Bekijk meer financieringsmogelijkheden