Met de deeltijdmaster Psychomotorische Therapie van Windesheim in Zwolle ontwikkel jij je tot psychomotorisch therapeut op masterniveau.
Zo zet jij die volgende stap in je loopbaan als therapeut. Je leert in deze masteropleiding van alles over psychomotorisch handelen, over onderzoeksvaardigheden en professioneel leiderschap. Als therapeut met dé bagage, kennis en tools op masterniveau krijg jij straks grip op de complexe problematiek van cliënten en weet je hoe je (gedrags)verandering pas écht goed in beweging zet.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Persoonlijk adviesgesprek
Studieprogramma Psychomotorische Therapie
De master Psychomotorische Therapie in deeltijd is zo opgezet dat je naast je werk volop de ruimte krijgt om alle kennis, bagage én tools op te doen die je straks nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Inhoud studie
Je ontwikkelt je in onze deeltijdmaster Psychomotorische Therapie tot een therapeut die voldoet aan alle eisen die de (gezondheids)zorg aan je stelt. Die eisen hebben we vertaald naar leeruitkomsten.
Opbouw studie
Je volgt modules uit alle pijlers, in een vaste volgorde of in je eigen tempo. Vanaf de start zet je vragen uit jouw praktijk om in leerdoelen die je koppelt aan alle leeruitkomsten en beroepscompetenties. Volg je de vaste route, dan volg je het eerste jaar 5 modules. In de 5 modules van het tweede jaar ga je aan de slag met jouw therapeutische en methodische vaardigheden, het positioneren van het vak en je ontwikkeling als professional. Ook schrijf je in dit jaar je masterthesis.
Voor wie?
De master is er voor talentvolle, ambitieuze professionals die werken op het snijvlak van gezondheidszorg, beweging en lichamelijkheid. Bijvoorbeeld psychomotorisch therapeuten en psychomotorisch kindertherapeuten. Maar denk ook aan psychologen, sociaalpedagogische hulpverleners, fysiotherapeuten of leraren bewegingsonderwijs die werkervaring hebben met psychosociale veranderingen, gericht op bewegen en het lichaam.
Veel onderzoekservaring in huis
Veel van onze masterdocenten zijn gepromoveerd of ze werken in een promotietraject. Vaak doen zij dit bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn. Dit lectoraat voert binnen hogeschool Windesheim praktijkgericht onderzoek uit op het gebied van psychomotorische therapie. Hier ligt dus een schat aan onderzoekskennis en onderzoekservaring – waar jij als masterstudent tijdens je afstuderen gebruik van kunt maken! Ook kun je soms meewerken aan lopend onderzoek.
Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn
Bewegen en een positieve lichaamsbeleving zijn van groot belang voor ons welbevinden. Binnen de psychomotorische therapie (PMT) is de laatste paar decennia een belangrijk en ruim aanbod aan bewegings- en lichaamsgerichte interventies ontwikkeld. Ze worden volop ingezet wanneer welzijn en kwaliteit van leven onder druk komen te staan door psychosociale of psychiatrische problematiek. Het onderzoek binnen het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn richt zich op de werkzaamheid, het effect en de mogelijke inzet van deze verschillende bewegings- en lichaamsgerichte interventies.
Masterthesis
In het tweede jaar staat naast de uitvoering van het onderzoek ook het schrijven van de masterthesis centraal. Dit is een van de eindwerken waarmee je de masteropleiding afsluit.
Afstuderen
De master rond je af met je thesis en eindassessment. In het eindassessment toon jij aan dat je op masterniveau denkt en handelt. En je geeft een weerspiegeling van jouw proces tot psychomotorisch therapeut op masterniveau. Alles succesvol afgerond? Gefeliciteerd! Je mag vanaf nu de titel Master of Arts voeren.
-
Drie pijlers: handelen, leiderschap en onderzoek
De master bestaat uit drie pijlers:
- Psychomotorisch handelen
- Professioneel leiderschap
- Praktijkgericht onderzoek
Binnen deze pijlers werk je aan vijf competenties die betrekking hebben op alle aspecten van jouw beroep: construeren, analyseren, integreren, innoveren en positioneren.
Psychomotorisch handelen
Binnen de pijler psychomotorisch handelen ga je actief aan de slag met 2 modules waarin je je richt op de volgende focuspunten: kennis en theorie, therapeutische vaardigheden en methodische vaardigheden. Na deze beide modules:
- Kun je complexe problemen en klinische situaties analyseren, adequaat therapeutisch handelen, en reflecteren op je eigen rol in het therapieproces
- Kun je op een theoretische en methodisch verantwoorde wijze en met een passende houding vormgeven aan preventie, diagnostiek en behandeling
- Kun je zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid vanuit multidisciplinair perspectief functioneren in een privépraktijk, zorginstelling of het onderwijs
Een ander onderdeel van de pijler psychomotorisch handelen is supervisie, waarin het reflecteren op je eigen ervaringen als psychomotorisch therapeut centraal staat
Professioneel leiderschap
In de pijler professioneel leiderschap ga je aan de slag met 2 modules over profileren. In de gezondheidszorg wordt het nog belangrijker om je te profileren, ook voor psychomotorisch therapeuten. Je hebt dan theoretische kennis nodig van therapeutische en methodische stromingen. En van bewezen effect van interventies, behandelvormen en werkwijzen.
Module 1: psychomotorisch product
In de eerste module werk je aan een psychomotorisch product waarin je je eigen methodische en therapeutische keuzes goed onderbouwt. Je gebruikt theoretische en wetenschappelijke bronnen. De werkvormen in deze module zijn hoor- en werkcolleges, blended learning en zelfstudie.Module 2: positioneren
In deze tweede module ga je aan de slag met de vraag: hoe kun jij jezelf als therapeut én jouw producten positioneren in meerdere zorgcontexten, op micro-, meso- en macroniveau? Werkvormen zijn hoorcolleges en interactieve werkcolleges.Praktijkgericht onderzoek
Binnen de pijler praktijkgericht onderzoek ga je aan de slag met de module onderzoeksvaardigheden. Deze bereidt jou onder meer voor op je masterthesis. Je leert hoe je op een wetenschappelijke wijze (internationale) literatuur zoekt en gebruikt. En hoe je onderzoek op masterniveau opzet en uitvoert.
-
Lesdagen en studiebelasting
De master Psychomotorische Therapie start elk jaar in september. De opleiding duurt 2 jaar, maar je kunt er ook voor kiezen om de master modulair te volgen.
Lesdag
Kies je de klassieke route, dan heb je van september tot medio juli les op de vrijdag, van ongeveer 9.30 tot 17.00 uur in Zwolle. De studielast is circa 20 uur per week (lesdag van 8 uur en 12 uur zelfstudie). Een enkele module kan op een ander dag plaatsvinden.
Begeleiding
Je wordt begeleid door een coach. Samen met je coach maak je leerdoelen concreet en bereid je assessments voor. Je coach ondersteunt ook bij de koers of snelheid van je studie én het bepalen van wat je wanneer en hoe volgt of valideert. Ook doe je mee aan groepssupervisies. Je reflecteert dan op je eigen houding en psychomotorische interventies.
Werken én leren
Een vak leer je het best wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. En dat stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van zo’n setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie direct met de praktijk. En je hebt vanaf de start van jouw opleiding direct toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken, die je ook omzet in leervragen. Tijdens de master ben je daarom naast je opleiding minimaal 16 uur per week werkzaam in het vakgebied, waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren.
-
Modulair onderwijs
Wil je (nog) niet de volledige master Psychomotorische Therapie volgen, maar wel jouw kennis verbreden of verdiepen? Je kunt één of meerdere losse modules volgen als bij- of nascholingstraject. Of kies voor modulair onderwijs, zodat je straks de hele masterstudie kunt voltooien door het opeenstapelen van modules. Er is heel veel mogelijk!
Onze losse modules
Je kunt starten met een module op basis van een bacheloropleiding tot psychomotorisch therapeut. Of een aanverwante bachelor, zoals de opleidingen VO-PMT en PMKT. Sommige modules kun je ook volgen zonder dat je werkzaam bent als psychomotorisch therapeut. Na het volgen van losse modules behaal je (deel)certificaten.
De modules die je los kunt volgen zijn:
- Kennis, therapeutische en methodische vaardigheden en supervisie (als modules aan elkaar gekoppeld)
- Profileren 1 en 2
- Onderzoeksvaardigheden
De module coaching kun je alleen volgen als je het voornemen hebt de gehele master te voltooien. Supervisie bieden we alleen modulair aan als je ook de module kennis, therapeutische en methodische vaardigheden volgt.
Modules tweede studiejaar
Starten met een tweedejaarsmodule is alleen mogelijk als je de modules van die pijler uit het eerste jaar hebt gevolgd.
-
Inhoud studie
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
In de mastermodule KTM doe je theorie en methodieken op waarmee je in jouw praktijk vormgeeft aan preventie, diagnostiek en behandeling. In groepssupervisies reflecteer je op je houding en interventies. Je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid als professional nemen toe. Wil jij ook je vakbekwaamheid op masterniveau brengen? Voorafgaand aan je deelname voer je een instroomgesprek. Tijdens de module verricht je 16 uur per week PMT-gerelateerde werkzaamheden.
In de mastermodule KTM doe je theorie en methodieken op waarmee je in jouw praktijk vormgeeft aan preventie, diagnostiek en behandeling. In groepssupervisies reflecteer je op je houding en interventies. Je zelfstandigheid en verantwoordelijkheid als professional nemen toe. Voorafgaand aan je deelname voer je een instroomgesprek. Tijdens de module verricht je 16 uur per week PMT-gerelateerde werkzaamheden.
Hoe kun je praktijkonderzoek opzetten en uitvoeren binnen psychomotorische therapie? In deze mastermodule maak je een opzet voor een eigen, eenvoudig onderzoek. De kennis en vaardigheden die je opdoet in deze module helpen je op weg. En kies je later voor de volledige master PMT? Dan weet je alvast hoe je je masterthesis kunt aanpakken!
Ook in de gezondheidszorg is het belangrijk je te profileren. In deze mastermodule doe je eerst kennis op van therapeutische en methodische stromingen, van interventies, behandelvormen en werkwijzen. Je werkt aan je professioneel leiderschap en leert hoe je jezelf als pmt'er kunt profileren.
Ook in de gezondheidszorg is het belangrijk je te profileren. In deze mastermodule doe je eerst kennis op van therapeutische en methodische stromingen, van interventies, behandelvormen en werkwijzen. Daarna leer je hoe je jezelf als pmt'er kunt profileren. Vind jij het ook belangrijk om te werken aan je professioneel leiderschap? Meld je snel aan!
Met de masterthesis rond je de master PMT af. Wil je dit onderdeel als losse module volgen? Dan schrijf je een thesis over een onderwerp uit de PMT dat jouw interesse heeft en dat je verder wilt onderzoeken. Je weet hoe je literatuur zoekt en gebruikt. En je beschikt over voldoende onderzoeksvaardigheden om deze masterproef te voltooien.
Toelating en aanmelden
Na je studie
Na de master Psychomotorische Therapie heb jij dé kennis en skills in huis om zelfstandig te werken met cliënten met complexe problematiek. Je kunt:
- Complexe klinische situaties analyseren, arrangementen ontwerpen en deze aanbieden met op de cliënt afgestemde interventies
- Wetenschappelijke bronnen gebruiken voor jouw therapeutisch handelen
- Jouw therapeutische interventies onderbouwen en verantwoorden
- PMT mondeling en op schrift bevlogen en onderbouwd in de markt zetten
- Het belang van PMT aantonen via praktijkgericht onderzoek
Startdatum
2 september 2024
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-.
Ook maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers of boeken en excursies, ongeveer € 350,- tijdens je gehele masteropleiding. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?