Elektrotechniek

Na je opleiding

Aan de slag met je hbo-bachelordiploma op zak? Of toch liever doorstuderen? Je hebt genoeg mogelijkheden.

Veel kansen

Nederland draait op techniek. Er is meer dan ooit behoefte aan mensen met technische kennis en vaardigheden. De kans is zeer groot dat je na je afstuderen direct een baan vindt. Je wordt opgeleid voor een breed vakgebied en met een diploma elektrotechniek kun je echt iets! Zo zijn er volop kansen op een baan in de embedded technologie, de energietechniek of de industriële automatisering. Het hangt van de richting af hoe je werkzaamheden er uit gaan zien.

Embedded technologie 

Binnen de embedded technologie werk je aan het bedenken, ontwerpen en maken van elektronische schakelingen. Je werkt veel met computers, maar ook ga met je handen aan de slag om schakelingen te bouwen en te testen en je onderhoudt het contact met klanten. Denk hierbij aan ‘verborgen’ computers in bijvoorbeeld telefoons, medische apparatuur en consumentenelektronica.  

Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn Salland Electronics, Allinq en 3T. Maar ook grote internationale organisaties zoals Philips, ASML en Thales. Bovendien zijn er diverse vacatures bij ingenieursbureaus en detacheerders zoals ICT Automatisering, Alten en Topic, waar je de kans krijgt bij verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan.

Beroepen: software engineer, embedded hardware engineer, test engineer, hardware ontwikkelaar

Energietechniek

Hoe ziet jouw dag eruit als er geen elektriciteit is? Kan je dan nog wel werken? Of naar school? Gelukkig hebben we in Nederland één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld, met een leveringszekerheid van meer dan 99,99%! Om deze leveringszekerheid te waarborgen, wordt het beheren van energie steeds complexer, vooral door de komst van alternatieve energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Zo kunnen grote bedrijven ‘s ochtends grootverbruikers zijn en ‘s middags energieleverancier zijn door de zonnepanelen op hun dak. Hiervoor zijn energie-techneuten nodig die zorgen voor het in stand houden van het elektriciteitsnet, het ontwerpen van bijvoorbeeld windmolens en het monitoren van de kwaliteit van de energie (power quality).

Als hbo-er kom je vooral in het middenkader terecht. Voorbeelden van bedrijven zijn Enexis, Tennet en Rendo. Maar ook bedrijven met zware industrie zoals Wavin en Abbott. Daarnaast kun je aan de slag bij ondersteunende partijen zoals ForTop, Alfen en diverse ingenieursbureaus.

Beroepen: projectleider bij een grote installateur, ontwerper van distributienetten, project engineer, werkvoorbereider, technisch specialist. 

Industriële automatisering

Op dit moment zijn veel bedrijven bezig om het productieproces te automatiseren met behulp van robots. Als industrieel programmeur kun jij een belangrijke rol vervullen bij het in gebruikstellen van deze robots. 

Binnen de industriële automatisering ontwerp en maak je vooral software voor industriële machines en robots, en kies je de juiste componenten. Je bent veel op locatie bij de klant om machines in bedrijf te stellen en op te leveren, en je houdt je bezig met de optimalisatie van het productieproces bij een klant.  

Je kunt terecht komen bij bedrijven in de machine-industrie zoals Philips, AWL en VMI. Maar ook bij andere midden- en kleinbedrijven die veelal complexe productiesystemen leveren.  

Beroepen: robot programmeur, PLC software engineer, field engineer, lead engineer.

Startsalaris 

Wat verdien je nou eigenlijk als starter op de arbeidsmarkt? Volgens de Keuzegids 2019 kunnen pas afgestudeerde Elektrotechnisch ingenieurs rekenen op een bruto maandsalaris van circa 2590 euro. Dit bedrag is geschat en biedt natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Een oud-student vertelt.....

Wij gingen langs bij oud-student Diederik. Hij heeft Elektrotechniek gestudeerd op Windesheim en werkt momenteel als Software Engineer bij het bedrijf ICT in Deventer. ICT is een zogenaamd detacheringsbureau. Dit betekent dat zij software schrijven voor externe klanten, soms ook op het kantoor van die klant. ICT is opgedeeld in verschillende business units en elke unit staat voor een andere markt. Diederik schrijft daardoor software voor allerlei verschillende producten zoals auto’s, verwarmingsinstallaties en industriële machines. Binnen zijn unit zijn er mensen die zijn gespecialiseerd in PLC’s, maar Diederik richt zich volledig op embedded software (C / C++). Ten tijde van de filmopname schreef hij bijvoorbeeld software voor de controle van een productieproces d.m.v. machine vision.

Hoe vond hij zijn studie hier? En wat heeft hem geholpen bij zijn huidige baan? Het antwoord zie je in onderstaand filmpje!

 

Tweedegraads onderwijsbevoegdheid in één jaar

Je kunt met je hbo-diploma Elektrotechniek een tweedegraads onderwijsbevoegdheid halen via de kopopleiding leraar VO/BVE van Windesheim. Daarna kun je in een verwant vak lesgeven in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.