Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Word techniekdocent

Banner image

Open avond

Sparren en kennismaken kan ook op een van onze open avonden!
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Techniekdocent

Ben jij enthousiast over je beroep en wil jij jouw technische kennis doorgeven aan de volgende generatie? Word dé techniekdocent die jij altijd al wilde hebben! 

Je kunt in diverse functies werken in het onderwijs. Je kunt aan de slag als instructeur of als (hybride) docent. Om tweedegraads docent te worden heb je een bevoegdheid nodig. Bij Windesheim kun je die bevoegdheid halen. Soms zelfs al in één jaar! Welke opleiding bij jou past, is afhankelijk van je vooropleiding, je ervaringen en je werkplek. Wil je nog niet meteen overstappen naar het onderwijs? Word hybride docent. Je gaat dan een aantal dagen in de week lesgeven én blijft met één been in de praktijk staan. Een win-win-situatie. Wil je eerst effe sparren? Dat kan, onze sparringpartners Michel en Richard staan voor je klaar. 

Effe Sparren?

Effe sparren?

'Ik ben Michel Greven, werkzaam als lerarenopleider bij de technische lerarenopleiding. Ik ben begonnen als techneut en verkoper in een automaterialenzaak. Daarnaast deed ik de MTS autotechniek. Ik ging studeren voor tweedegraadsdocent Motorvoertuigentechniek. Mijn eerste baan in het onderwijs was een hybride baan. Ik werkte voor het landelijke orgaan om lesmaterialen te ontwikkelen, trainingen uit te voeren en om les te geven aan mbo-studenten die monteur wilden worden. Het lesgeven en helpen ontwikkelen van mensen binnen de techniek is een geweldig beroep. Dit doe ik al jaren en heb ervaring met de diverse doelgroepen binnen het vmbo, mbo en hbo. Onder het genot van een bakje koffie ben ik benieuwd naar jouw verhaal. Gewoon even sparren om te ontdekken of het docentschap of het zijn van technisch trainer iets voor jou is!' Wil je even sparren met Michel? Neem telefonisch contact met hem op via:0884697701(opent in nieuw tabblad) of via de mail: m.greven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

'Hey techneut, effe sparren? Hierbij wil ik mij graag even voorstellen. Ik ben Richard Heerkes docent Bouw/BWI bij Lerarenopleiding Technische Beroepsonderwijs (LTB) in Zwolle. Ik ben begonnen met de opleidingen MTS, PTH (lerarenopleiding) en TU. Vervolgens heb ik ca. 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als bouwkundig constructeur en adviseur en heb ik daarnaast in de avond een aantal jaren bouwkundige cursussen gegeven. De doelgroep waaraan ik de lessen gaf was zeer divers, van administratief medewerker tot timmerman, ze wilden zich allemaal verbreden in de bouwtechniek. Mijn passie voor het docentschap zit vooral bij het overdragen van mijn vakkennis en ervaring aan leerlingen en studenten en ze te helpen om goed in hun vak te worden. Dit doe ik dan ook vol met enthousiasme en met veel energie. Het voelt voor mij ook als een maatschappelijk belang om ervoor te zorgen dat aanwezige kennis niet verdwijnt, maar juist gedeeld moeten worden. Ik hoop dan ook dat je belt en even wil sparren om te kijken of onderwijs iets voor je is. Geloof me je moet wat geven maar je krijgt er een enorm positief gevoel voor terug.' Je bereikt Richard via 0884697535(opent in nieuw tabblad)of a.r.heerkes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Marco maakte de overstap van de praktijk naar het mbo-onderwijs: 'Als ik iedere dag het idee heb dat ik één van de studenten verder heb geholpen op technisch of sociaal vlak, dan ben ik een blij man.'

Lees zijn verhaal

Opleidingstrajecten

Opleidingstrajecten

Er zijn diverse opleidingstrajecten die leiden tot een bevoegdheid om voor de klas te kunnen staan. Welk traject voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je vooropleiding. We sommen alle mogelijkheden voor je op.

Instructeur in het onderwijs

Wil jij als instructeur of onderwijsondersteuner werken in het vmbo of mbo? Dat kan! Als instructeur begeleid jij leerlingen of studenten in hun leerproces. Je geeft instructie, stelt didactische vragen, leert studievaardigheden en leerstrategieën en houdt de leerling/student een spiegel voor. Soms zul je ook het praktijklokaal beheren. Jij onderhoudt contacten met het werkveld waarvoor je opleidt en organiseert werkbezoeken en excursies. Instructeur of onderwijsondersteuner word je met de volgende opleidingen:

Hybride docent

Wil jij liever met één been in de praktijk blijven? Word dan hybride docent! Naast je huidige baan mag jij 6 uur onbevoegd voor de klas staan. Jij brengt dan jouw kennis en expertise over aan de volgende generatie waarbij jij goed je eigen ervaringen uit de praktijk kunt inzetten. Heel waardevol voor het onderwijs! Om te leren hoe jij je kennis overdraagt aan de leerlingen op het vmbo of studenten op het mbo bieden we je een onderwijskundig traject aan van ongeveer 4 maanden. De modules die jij in dit traject afrondt, bieden meteen vrijstelling voor een vervolgopleiding mocht je besluiten om volledig over te stappen naar het onderwijs. 

Lees meer over het worden van hybride docent

Studiekosten

Studiekosten

Het volgen van een opleiding is niet kosteloos. Jaarlijks betaal je (instellings)collegegeld of cursusgeld. Wat de kosten van jouw leertraject zijn is afhankelijk van je eerder behaalde diploma's, nationaliteit en de opleidingsvorm die jij kiest. Voor sommige studies is subsidie beschikbaar. Soms voor jou, soms voor je werkgever. 

Lees meer over de studiekosten

Ervaringen

Ervaringen van anderen

Teaser image

Ik kreeg al snel het vertrouwen van de leerlingen

Kjeld Huls

Technisch hybride professional
Teaser image

Ik word voor 1,5 dag per week 'uitgeleend' aan het onderwijs

Daniël Arents

Technisch hybride docent
Teaser image

De master heeft mijn manier van werken en denken echt veranderd

Hilde van Damme

student, master Educational Needs - richting Expert NT2, nieuwkomersonderwijs & culturele diversiteit
Teaser image

Wat ooit saai leek, werd mijn grootste passie dankzij de master

Valentina Devid

afgestudeerd, master Learning & Innovation
Teaser image

Door de master kan ik speciaal onderwijs op de kaart zetten

Laura Bergsma

afgestudeerd, master Educational Needs - richting Begeleider in het Onderwijs