Ben jij enthousiast over je beroep en wil jij jouw technische kennis doorgeven aan de volgende generatie? Word dé techniekdocent die jij altijd al wilde hebben!
Je kunt in diverse functies werken in het onderwijs. Je kunt aan de slag als instructeur of als (hybride) docent. Om tweedegraads docent te worden heb je een bevoegdheid nodig. Bij Windesheim kun je die bevoegdheid halen. Soms zelfs al in één jaar! Welke opleiding bij jou past, is afhankelijk van je vooropleiding, je ervaringen en je werkplek. Wil je nog niet meteen overstappen naar het onderwijs? Word hybride docent. Je gaat dan een aantal dagen in de week lesgeven én blijft met één been in de praktijk staan. Een win-win-situatie. Wil je eerst effe sparren? Dat kan, onze sparringpartners Michel en Richard staan voor je klaar.
Effe sparren?
'Ik ben Michel Greven, werkzaam als lerarenopleider bij de technische lerarenopleiding. Ik ben begonnen als techneut en verkoper in een automaterialenzaak. Daarnaast deed ik de MTS autotechniek. Ik ging studeren voor tweedegraadsdocent Motorvoertuigentechniek. Mijn eerste baan in het onderwijs was een hybride baan. Ik werkte voor het landelijke orgaan om lesmaterialen te ontwikkelen, trainingen uit te voeren en om les te geven aan mbo-studenten die monteur wilden worden. Het lesgeven en helpen ontwikkelen van mensen binnen de techniek is een geweldig beroep. Dit doe ik al jaren en heb ervaring met de diverse doelgroepen binnen het vmbo, mbo en hbo. Onder het genot van een bakje koffie ben ik benieuwd naar jouw verhaal. Gewoon even sparren om te ontdekken of het docentschap of het zijn van technisch trainer iets voor jou is!' Wil je even sparren met Michel? Neem telefonisch contact met hem op via:0884697701(opent in nieuw tabblad) of via de mail: m.greven@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
'Hey techneut, effe sparren? Hierbij wil ik mij graag even voorstellen. Ik ben Richard Heerkes docent Bouw/BWI bij Lerarenopleiding Technische Beroepsonderwijs (LTB) in Zwolle. Ik ben begonnen met de opleidingen MTS, PTH (lerarenopleiding) en TU. Vervolgens heb ik ca. 25 jaar in het bedrijfsleven gewerkt als bouwkundig constructeur en adviseur en heb ik daarnaast in de avond een aantal jaren bouwkundige cursussen gegeven. De doelgroep waaraan ik de lessen gaf was zeer divers, van administratief medewerker tot timmerman, ze wilden zich allemaal verbreden in de bouwtechniek. Mijn passie voor het docentschap zit vooral bij het overdragen van mijn vakkennis en ervaring aan leerlingen en studenten en ze te helpen om goed in hun vak te worden. Dit doe ik dan ook vol met enthousiasme en met veel energie. Het voelt voor mij ook als een maatschappelijk belang om ervoor te zorgen dat aanwezige kennis niet verdwijnt, maar juist gedeeld moeten worden. Ik hoop dan ook dat je belt en even wil sparren om te kijken of onderwijs iets voor je is. Geloof me je moet wat geven maar je krijgt er een enorm positief gevoel voor terug.' Je bereikt Richard via 0884697535(opent in nieuw tabblad)of a.r.heerkes@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Marco maakte de overstap van de praktijk naar het mbo-onderwijs: 'Als ik iedere dag het idee heb dat ik één van de studenten verder heb geholpen op technisch of sociaal vlak, dan ben ik een blij man.'
Opleidingstrajecten
Er zijn diverse opleidingstrajecten die leiden tot een bevoegdheid om voor de klas te kunnen staan. Welk traject voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je vooropleiding. We sommen alle mogelijkheden voor je op.
-
-
Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs: 4 jaar
Heb jij nog géén hbo-bachelordiploma in het onderwijs of techniek? Dan is de bachelor Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs iets voor jou! In deze vierjarige opleiding leiden we je op tot docent techniek in het vmbo of mbo, binnen de afstudeerrichtingen:
- Bouw of BWI
- ICT of MVI
- Techniek of PIE
- Motorvoertuigentechniek of M&T
Studieduur
Maximaal 4 jaar.
Start opleiding
September.
Studiebelasting
Je combineert werken en leren. Je krijgt les in verschillende vormen. Zo volg je theorielessen, werkcolleges, workshops en praktijklessen. De lessen vinden wekelijks plaats op een vaste dag tussen 12.30 - 21.30 uur. Daarnaast werk je 2 à 3 dagen in de praktijk.
Jij bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Met uitzondering van de colleges die je altijd op de campus volgt. Elk half jaar kun je versnellen of vertragen. Dat maakt de opleiding heel flexibel en geeft jou de gelegenheid om de studie eventueel eerder dan 4 jaar af te ronden.
Toelating
Je bent toelaatbaar met een havo, vwo of mbo-niveau-4-diploma. Let op: heb jij het profiel Cultuur en Maatschappij gekozen? Dan moet je ook Wiskunde A of Wiskunde B hebben.
Lees meer over de Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs
-
Zij-instroom: 2 jaar
Heb jij al een hbo- of wo-bacheloropleiding afgerond die grotendeels aansluit bij het vak waarin jij je bevoegdheid wilt halen? Of wil jij je ontwikkelen tot docent BWI, PIE of M&T en heb je een mbo-4-diploma met aantoonbaar hbo werk- en denkniveau en voldoende ervaring? Dan is het zij-instroom-traject iets voor jou!
Bij een zij-instroom-traject stellen we samen met jou een scholingsplan op. Jij voert alle opdrachten zoveel mogelijk uit op je werkplek in het onderwijs. Je krijgt daarbij begeleiding van een docent van Windesheim en een begeleider van je school.
Studieduur
Maximaal 2 jaar.
Start opleiding
September. In overleg kun je op elk moment in het jaar instromen.
Studiebelasting
In overleg met je studiebegeleider bepaal je hoe en wanneer je met je studie aan de slag gaat. Je hebt geen vaste lesdagen. Je werkt minimaal 8 uur in de week op een geschikte werkplek.
Toelating
Er zijn strikte toelatingseisen. Neem daarvoor contact met ons op. We willen in elk geval graag inzicht in je kennis en vaardigheden voor je start. Daarom vragen we op voorhand je CV en kopiën van je diploma naar ons te sturen. Vervolgens maak je een startportfolio, die jij vult met materiaal uit jouw beroepspraktijk en privésituatie. Je wordt hierbij begeleid. Na dit portfolio volgt een gesprek over jouw portfolio, relevante cursussen, opleidingen en vakkennis.
-
Pedagogisch Didactisch Getuigschrift: 1,5 jaar
Werk jij onbevoegd in het middelbaar beroepsonderwijs of de volwasseneneducatie? Met de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) ben je benoembaar als docent in het beroeps- en volwasseneducatie. Dat betekent dat je docenttaken mag uitoefenen, maar formeel ben je geen tweedegraads docent.
Het programma vindt grotendeels plaats op je eigen werkplek. Daarnaast volg je werkcolleges waarbij instructies, samen leren en zelfstandig werken elkaar afwisselen. Alles wat je leert, pas je direct toe in de praktijk.
Studieduur
Maximaal 1,5 jaar.
Start opleiding
De opleiding start in oktober en maart.
Studiebelasting
Je hebt elke 2 weken les. In totaal zijn er 22 bijeenkomsten. Daarnaast werk je aan opdrachten in de praktijk. Heb je al een Pabo-diploma en/of ruime onderwijservaring? Dan is wellicht het verkorte traject 'PDG Compact' iets voor jou. Dit traject duurt maximaal een jaar en bestaat veelal uit online lessen.
Toelating
Je werkt of hebt een stageplek in het mbo of de volwasseneneducatie voor minimaal 0,4 fte met docenttaken en hebt drie jaar relevante werkervaring. Voordat je begint maak je een startportfolio en heb je een intakegesprek. Daarnaast heb je een door het ROC afgegeven geschiktheidsverklaring nodig.
-
Kopopleiding: 1 jaar
Heb jij al een relevante hbo- of wo-bachelordiploma in jouw vakgebied? Dan kun jij de Kopopleiding volgen. Tijdens eerdere opleidingen heb jij al voldoende kennis en vaardigheden opgedaan. Dat is jouw basis. In deze opleiding laten we je de stap maken van kennis hebben naar kennis overdragen. Je wordt hierin begeleid door een coach van Windesheim en een begeleider op je stageschool.
Studieduur
1 jaar.
Start opleiding
September. Onder voorwaarden start in februari.
Studiebelasting
De opleiding is pittig, want je bent fulltime (40 uur per week) bezig met je studie en stage/werk. Je volgt 1 dag in de week lessen, op maandag. In het eerste halfjaar loop je 2 of 3 dagen stage. In het tweede halfjaar werk je 3 of 4 dagen per week als leraar in opleiding op een school. Daarnaast moet je rekening houden met circa 10 uur zelfstudie per week.
Toelating
Je bent in het bezit van een hbo- of wo-bachelordiploma in het vakgebied waarin jij les wilt geven.
-
Instructeur in het onderwijs
Wil jij als instructeur of onderwijsondersteuner werken in het vmbo of mbo? Dat kan! Als instructeur begeleid jij leerlingen of studenten in hun leerproces. Je geeft instructie, stelt didactische vragen, leert studievaardigheden en leerstrategieën en houdt de leerling/student een spiegel voor. Soms zul je ook het praktijklokaal beheren. Jij onderhoudt contacten met het werkveld waarvoor je opleidt en organiseert werkbezoeken en excursies. Instructeur of onderwijsondersteuner word je met de volgende opleidingen:
Hybride docent
Wil jij liever met één been in de praktijk blijven? Word dan hybride docent! Naast je huidige baan mag jij 6 uur onbevoegd voor de klas staan. Jij brengt dan jouw kennis en expertise over aan de volgende generatie waarbij jij goed je eigen ervaringen uit de praktijk kunt inzetten. Heel waardevol voor het onderwijs! Om te leren hoe jij je kennis overdraagt aan de leerlingen op het vmbo of studenten op het mbo bieden we je een onderwijskundig traject aan van ongeveer 4 maanden. De modules die jij in dit traject afrondt, bieden meteen vrijstelling voor een vervolgopleiding mocht je besluiten om volledig over te stappen naar het onderwijs.
Studiekosten
Het volgen van een opleiding is niet kosteloos. Jaarlijks betaal je (instellings)collegegeld of cursusgeld. Wat de kosten van jouw leertraject zijn is afhankelijk van je eerder behaalde diploma's, nationaliteit en de opleidingsvorm die jij kiest. Voor sommige studies is subsidie beschikbaar. Soms voor jou, soms voor je werkgever.