Met de Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs kun jij straks jouw studenten een beroep leren.
Je leert les te geven en ontwikkelt tools om leerlingen in het leerproces te coachen. Daarbij is er aandacht voor vakrichtingen als Economie, Techniek, Gezondheidszorg en Welzijn én Dienstverlening en Producten. Je brengt de theorie in praktijk op jouw werkplek in het voortgezet onderwijs, mbo, bij een instelling of bedrijfsopleiding. En er is intensieve begeleiding voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding Educatief Professional Beroepsonderwijs
Met de Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs in deeltijd kun je werk en studie combineren. Je volgt 1 dag in de week onderwijs op de campus in Zwolle. Dit is op dinsdag van 9.00 tot 17.00. Je werkt minimaal 2 dagen per week in het onderwijs of loopt stage. Daarnaast ben je 16 uur met (zelf)studie per week bezig.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar besteden we veel aandacht aan leren lesgeven en het omgaan met leerlingen of studenten. Je gaat meteen aan het werk of loopt stage in een school. Je gaat ontdekken hoe jouw leerlingen of studenten leren, wat hen motiveert en hoe je hen kunt begeleiden. Je leert hoe je lessen kunt opzetten, instructies kunt geven en hoe je een beoordeling kunt geven. Op de studiedagen op Windesheim reiken we je theorie aan, die aansluit bij je ervaringen. Zo kun je jouw werk steeds verbeteren.
Samenwerken in vakoverstijgende projecten
Je leert samen met anderen door ervaringen te delen, kritisch te bespreken en alternatieven te bedenken. In vakoverstijgende projecten werk je samen met studiegenoten en ontdek je welk vakgebied jij interessant vindt. Zo leer je ook veel over jezelf:
- je manier van leren
- je kwaliteiten
- je drijfveren
- wie je wilt zijn als educatief professional in het beroepsonderwijs.
Werkveld
Deze opleiding is in samenspraak met het werkveld ontwikkeld. Hierdoor sluit de opleiding aan bij de wensen vanuit het werkveld.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
Het tweede jaar bestaat uit:
- een verdere verdieping in coachings- en begeleidingstechnieken
- de profilering én,
- het werken aan je portfolio en beroepsproduct voor het afstuderen.
Profilering
De profilering beslaat de helft van het tweede studiejaar. Je mag zelf bepalen hoe je de profilering invult. Je kunt een keuze maken uit de vakspecifieke leerlijn van de lerarenopleidingen beroepsonderwijs:
- Economie
- Technisch Beroepsonderwijs
- Gezondheidszorg & Welzijn
- Dienstverlening & Producten
Je kunt een interessante mix van vakken uit verschillende opleidingen samenstellen. Of je juist helemaal richten op één vakgebied. Dat laatste is vooral interessant als je wilt doorstromen naar de bacheloropleiding. Je krijgt dan namelijk meer vrijstellingen en je kunt de bachelor sneller doorlopen.
Je kunt je ook profileren op onderwijskundig gebied of een halfjaar in het buitenland studeren. Om een goede keuze te maken, is het belangrijk om na te denken over je ambities en je loopbaan. Je studiebegeleider ondersteunt je daarbij.
Afstuderen
Het afstuderen bestaat uit:
- een portfolio waarin je je ontwikkeling tot educatief professional beroepsonderwijs op Associate degree niveau laat zien;
- een beroepsproduct dat bruikbaar is op jouw werk- of stageplek;
- een eindgesprek op basis van je portfolio en beroepsproduct.
Als je overtuigend laat zien hoe jij handelt als educatief professional beroepsonderwijs, kun je afstuderen! Bij de afronding van de opleiding krijg je een Associate degree getuigschrift. Je mag hiermee als instructeur werken in het mbo en voortgezet onderwijs.
-
Leer in de praktijk
Leren op een werkplek in het onderwijs maakt een belangrijk deel uit van de opleiding. Je werkt of loopt stage in het vmbo, mbo of op een bedrijfsschool. Op je leerwerkplek doe je ervaring op met het verzorgen van onderwijs en het begeleiden van lerenden. De kennis die je op de opleiding krijgt aangereikt, kun je daar toepassen.
Omgekeerd neem je vragen over zaken waar je op de leerwerkplek tegenaan loopt, mee naar de studiedagen op Windesheim. Daar helpen docenten en je medestudenten je om vanuit verschillende perspectieven naar je vraag te kijken. En handelingsalternatieven te bedenken. Zo gaan theorie en praktijk hand in hand.
Een leerwerkplek is voorwaardelijk om deze Associate degree te kunnen volgen. Je kunt je eigen werkplek in het onderwijs als leerplek benutten. Heb je geen werkplek, dan kun je een stageplek zoeken. Als dat niet lukt, kunnen we je helpen een stageplek te vinden. We hebben goede contacten met de scholen in de brede regio.
Waar moet de leerwerkplek aan voldoen?
- De (on)betaalde leerwerkplek biedt je de mogelijkheid om taken van een educatief professional beroepsonderwijs te vervullen.
- Je maakt deel uit van een team en neemt zoveel mogelijk deel aan alle activiteiten van een school. Denk aan: open dagen, excursies, vergaderingen en ouderavonden.
- Je bent minimaal 2 volle werkdagen en liever niet meer dan 3 werkdagen per week aanwezig op je leerwerkplek.
- Je wordt begeleid door een werkplekbegeleider die ten minste 1 uur per week tijd heeft om jou te begeleiden. Je werkplekbegeleider verdiept zich in wat het werk van een educatief professional inhoudt. Bij voorkeur heeft jouw begeleider zelf een docentenopleiding afgerond.
-
Lesdagen en studiebelasting
De Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs in deeltijd start elk jaar in september. Je hebt zelf de regie over jouw traject. Tijdens jouw studie kun je keuzes maken, waarna je de opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
Jouw lesdag
In de Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs in deeltijd ben je één dag per week op Windesheim. Dit is op de dinsdag. Tijdens deze dag breng je ervaringen uit de onderwijspraktijk in. Je verbindt deze ervaringen aan nieuwe kennis over leren van studenten/leerlingen en jezelf. Vervolgens ga je nieuwe dingen uitproberen in de onderwijspraktijk.
We werken op een leerplein. Hier werk je met anderen samen aan opdrachten. Of je volgt een workshop die aansluit bij wat jij op dat moment nodig hebt. De opleiding is zo opgezet dat je werk in het onderwijs en studie makkelijk en flexibel mixt.
Jouw tijdsinvestering
Tijdens de opleiding ben je 1 dag per week op Windesheim. Daarnaast werk je of loop je 2 dagen per week stage in het onderwijs. Daarnaast ben je ongeveer 16 uur per week bezig met zelfstudie.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Er geldt geen werkervaringseis. Wel heb je een leerwerkplek nodig voor minimaal 2 dagen in de week. Dit mag een stage of dienstverband zijn. Je hebt de leerwerkplek tijdens je gehele opleiding nodig.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Educatief Professional Beroepsonderwijs
-
-
Beroepen
Als Educatief Professional Beroepsonderwijs ben je bekwaam om als instructeur of onderwijsondersteuner te werken in het mbo en voortgezet onderwijs. Ook kun je met deze opleiding trainingen verzorgen bij bedrijven of instellingen.
-
Vakgebied
Je werkt in een school, bedrijf of instelling en begeleidt leerlingen of studenten in hun leerproces. Je geeft instructie, stelt didactische vragen, leert studievaardigheden en leerstrategieën aan en houdt de leerling een spiegel voor. Soms zul je ook het praktijklokaal beheren. Je onderhoudt contacten met het werkveld waar je voor opleidt.
Daarnaast organiseer je werkbezoeken of excursies voor je studenten of collega’s en je gaat op stagebezoek. Je werkt samen met collega’s en denkt mee over hoe jullie het onderwijs steeds kunnen verbeteren.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Educatief Professional Beroepsonderwijs doorstromen naar:
- Lerarenopleiding Technisch Beroepsonderwijs
- Lerarenopleiding Gezondheidszorg & Welzijn
- Lerarenopleiding Economie
- Docent en kennismanager Dienstverlening en Producten
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Highlights opleiding
- De Associate degree Educatief Professional Beroepsonderwijs zit vol praktische en theoretische kennis. Binnen twee jaar leer je wat er écht toe doet in de praktijk.
- Dit is een kleinschalige opleiding. Docenten kennen je en gaan voor jouw toekomst.
- De praktijk staat centraal: in het eerste jaar besteed je er zo'n 67% van je tijd aan en in het tweede jaar 42%.
- De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.