Wil jij je deskundigheid vastleggen in een getuigschrift?
Dit traject past bij jou als je onbevoegd werkzaam bent in het middelbaar beroepsonderwijs of de volwasseneducatie, maar je hebt nog niet de officiële papieren om les te mogen geven. Met dit traject haal je in anderhalf jaar je lesbevoegdheid voor het mbo en het volwassenenonderwijs. Heb je ruime ervaring in het onderwijs en/of een relevante hbo-opleiding? Dan kun je misschien het verkorte traject volgen. We bieden Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) aan in Zwolle. Het traject start twee keer per jaar, in maart en in oktober.
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw traject in elkaar
Het programma van het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) volgt de principes van ‘Samen Opleiden’. Dit betekent dat de helft van het PDG-traject plaatsvindt op je eigen leerwerkplek. Je volgt ook werkcolleges waarbij instructies, samen leren en zelfstandig werken elkaar afwisselen. In het traject komen in ieder geval de volgende thema's aan bod:
- Activerend lesgeven
- Coachend begeleiden
- Toetsen (van studenten)
- Pedagogisch handelen
- Omgaan met verschillen
- Motiveren en leren
- Persoonlijke ontwikkeling en onderzoekend vermogen
Werkend leren
Alles wat je tijdens het traject leert pas je toe in je werk. Op deze manier oefen je met de (toekomstige) beroepstaken, zoals het begeleiden van studenten en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van een onderwijsprogramma. Deze ontwikkeling leg je vast in je portfolio.
Voor wie
Je werkt of hebt een stageplek in het mbo of de volwasseneneducatie voor minimaal 0,4 fte met docenttaken. Je bent vakdeskundig en goed gekwalificeerd, maar niet in het bezit van een pedagogisch-didactische bekwaamheid.
Heb je ruime ervaring in het onderwijs en/of een relevante hbo opleiding? Dan kun je misschien een verkort traject volgen, het PDG compact. Tijdens je intakegesprek wordt bekeken of je hiervoor in aanmerking komt (zie PDG compact).
Lesdagen
Je hebt elke 2 weken les, op maandag (start oktober) of op woensdag (start maart). In totaal zijn er 22 bijeenkomsten, 16 in het eerste jaar en 6 in het volgende jaar. Tijdens de periode ben je een vaste dag in de week beschikbaar voor het volgen van onderwijs en voor het werken aan opdrachten in de praktijk.
Beoordeling
Je leerervaringen en de opdrachten die je maakt, leg je vast in een portfolio. Aan het eind van het traject leg je een bekwaamheidsonderzoek af, waarbij je aantoont dat je op bachelorniveau aan de bekwaamheidseisen voldoet.
Certificering
Na het afronden van het traject ontvang je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift, erkend in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Op basis van dit getuigschrift, in combinatie met een door je werkgever afgegeven geschiktheidsverklaring, ben je benoembaar als docent in de beroeps- en volwasseneneducatie.
Subsidie
In sommige gevallen kun je gebruikmaken van de subsidie zij-instroom, die beschikbaar gesteld wordt door DUO.
Lees meer op de website van DUO(opent in nieuw tabblad)
Blijf op de hoogte
Volg Professionaliseren in het Onderwijs voor het laatste nieuws en de planning van de data van ons aanbod op LinkedIn(opent in nieuw tabblad)
-
PDG compact
Het PDG compact-traject is bedoeld voor docenten met een pabo getuigschrift en ruime onderwijservaring.
Intake voor programma op maat
Het traject start met een intake en een aantal bijeenkomsten, waarbij theorie, intervisie, werken aan het portfolio en een lesbezoek centraal staan. Gedurende het traject werk je aan leeruitkomsten en je eindportfolio waarna je bekwaamheidsonderzoek zal plaatsvinden.
Studieduur en lesdagen
Het verkorte PDG-traject duurt maximaal een jaar. De bijeenkomsten zijn veelal online op de maandag of woensdag. Er wordt verwacht van de deelnemers dat ze aanwezig zijn maar ook dat zij zelfstandig werken aan het eindportfolio.
Inschrijven
Inschrijven gaat via de aanmeldknop bovenaan deze pagina, je geeft, nadat je aanmelding is verwerkt door het secretariaat, aan dat je graag in aanmerking wilt komen voor dit traject. Tijdens het intakegesprek wordt er gekeken wat de invulling van je programma zal zijn.
-
Toelatingseisen
Voordat je met het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift kunt beginnen, maak je een startportfolio en heb je een intakegesprek. Op basis van deze intake bepalen we hoe we jouw studieprogramma precies gaan invullen.
Geschiktheidsverklaring en ingangseisen
Je hebt ook een door het ROC afgegeven geschiktheidsverklaring nodig. En je moet voldoen aan een van de volgende eisen:
- Je hebt een aanstelling voor minimaal 0,4 fte als docent bij een regionaal opleidingscentrum (roc) of een vakschool (CREBO-geregistreerde opleiding), óf
- Je hebt een aanstelling in een andere onderwijsfunctie met minimaal 0,4 fte aan onderwijstaken bij een regionaal opleidingscentrum (roc) of een vakschool (CREBO-geregistreerde opleiding), en je hebt aantoonbaar zicht op een aanstelling als docent, óf
- Je beschikt over een stageovereenkomst waarbij je voor minimaal 0,4 fte docenttaken uitvoert. Je bent dan toelaatbaar als stagecursist.
Hbo werk- en denkniveau
In alle gevallen moet je aantoonbaar hbo werk- en denkniveau hebben. Dit wordt vastgesteld door de bve-instelling waar je werkt of stage loopt. Deze beoordeling is onderdeel van een zogenoemde geschiktheidsverklaring. Je kunt hbo-werk- en denkniveau aantonen via een bachelordiploma of een assessment van een erkend instituut. Vraag hiernaar bij je werkgever.
De uitslag van het assessment moet minimaal hbo-niveau zijn. De rapportage lever je voor de start van de opleiding aan. Ook moet je drie jaar relevante werkervaring in je vakgebied hebben. -
PDG Landstede Incompany traject
Het PDG Landstede Incompany traject is bedoeld voor startende docenten bij Landstede.
Inhoud en organisatie
De inhoud van dit traject is op maat gemaakt voor Landstede. Het programma wijkt qua organisatie af van de reguliere PDG-trajecten.
Meer informatie daarover vind je op de Landstede Connect site(opent in nieuw tabblad) onder bekwaamheidstrajecten. Voor vragen neem contact op met pdg@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
Startmomenten en lesdagen
Het PDG Landstede Incompany traject start tweemaal per jaar:
- Voorjaar met als lesdag maandag (aanmelden kan tot 1 april)
- Najaar met als lesdag dinsdag (aanmelden kan tot 1 oktober)
Aanmelding
Inschrijven voor het PDG Landstede Incompany traject gaat via de Landstede Connect site(opent in nieuw tabblad) van Landstede.
De maximale groepsgrootte is 20 deelnemers. Plaatsing gaat op basis op volgorde van aanmelddatum.
-
Zo zit jouw traject in elkaar
Dit levert het traject je op
Na het afronden van het traject ontvang je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift, erkend in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Op basis van dit getuigschrift, en in combinatie met een door je werkgever afgegeven geschiktheidsverklaring, ben je benoembaar als docent in de beroeps- en volwasseneneducatie.
Wanneer kun je starten?
* Inschrijven voor het PDG Landstede Incompany traject? Dit gaat via de Landstede Connect site(opent in nieuw tabblad) van Landstede.
Zwolle | 30 oktober 2023 | Aanmelden |
Wat kost dit traject?
Schooljaar 2023-2024 betaal je €6.990,- voor het hele traject. Dit is inclusief intake, voortgangsgesprek, bekwaamheidsonderzoek en lesmateriaal (exclusief boeken).
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert óf het aanvragen van een beurs. Je kan mogelijk gebruik maken van zij-instroom subsidie, deze kan je aanvragen via DUO. Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je dit traject straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Bel of mail Emile Schütte, accountmanager Educatie.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals(opent in nieuw tabblad)
FAQ Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.