Met de Lerarenopleiding via Zij-instroom in Zwolle kun jij als leraar een (extra) tweedegraadsbevoegdheid halen.
Samen met jou stellen we een scholingsplan op maat op. Je voert je opdrachten zoveel mogelijk uit op jouw werkplek. Je krijgt daarbij begeleiding van een vakdocent van Windesheim en een begeleider van je school. Zo leer je precies wat er nodig is in jouw situatie. In maximaal 2 jaar haal jij zo je lesbevoegdheid!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding via Zij-instroom
Bij het zij-instroomtraject kun je naast werk en privé kennis, bagage én tools opdoen voor jouw loopbaan als tweedegraadsleraar. Dit geldt zowel voor je eerste als voor je tweede bevoegdheid.
-
-
Inhoud studie
Er zijn strikte toelatingsvoorwaarden voor het zij-instroomtraject. Neem hierover eerst contact met ons op. We willen graag inzicht krijgen in je kennis en vaardigheden. Je stuurt daarom je cv en kopieën van je diploma's naar ons toe.
Startportfolio en geschiktheidsonderzoek
Als de vakgroep een positief advies geeft, vragen we je een startportfolio te maken. Je vult dit portfolio met materiaal uit jouw beroepspraktijk en je privésituatie. Bijvoorbeeld: een beeldopname, zelfreflectie en feedback van mensen uit jouw omgeving. Je krijgt een begeleider toegewezen die je ondersteunt tijdens het schrijven. Twee deskundige assessoren beoordelen je portfolio. Tijdens het geschiktheidsonderzoek gaan we met elkaar in gesprek over:
- jouw portfolio met ervaring
- relevante cursussen
- opleidingen
- vakkennis
Bij het traject Zij-instroom in beroep bespreken we ook een geobserveerde les uit jouw onderwijspraktijk. Het gesprek voor het geschiktheidsonderzoek heb je met twee assessoren. Zijn zij overtuigd van je geschiktheid? Dan stellen we samen met jou een scholingsplan op maat op. Het zij-instroomtraject krijgt vorm in een tripartiete overeenkomst tussen jou, de opleiding en je werkgever.
Eindportfolio en bekwaamheidsonderzoek
Tijdens de opleiding verzamel je in een portfolio bewijzen van je ontwikkeling gebaseerd op je scholingsplan. In het bekwaamheidsonderzoek voer je een gesprek met twee assessoren over je eindportfolio. Zij stellen vast of je startbekwaam bent. Bij een positief oordeel ontvang je een tweedegraadsbevoegdheid voor het desbetreffende vak.
Lerarenopleiding via Zij-instroom iets voor jou?
Met dit opleidingstraject behaal je in maximaal twee jaar een tweedegraadsbevoegdheid. Er zijn twee varianten: Zij-instroom in beroep en Zij-instroom tweede bevoegdheid.
Zij-instroom in beroep
Geef je les in het voorgezet onderwijs of het mbo? Maar ben je nog niet in het bezit van een onderwijsbevoegdheid? Dit traject is speciaal voor docenten die een hbo- of wo-vooropleiding hebben in het schoolvak dat zij geven. Docenten in de beroepsgerichte profielen (BWI/PIE/M&T) kunnen ook instromen met:
- een mbo-4-diploma,
- aantoonbaar hbo werk- en denkniveau en,
- voldoende ervaring in beroep en maatschappij.
We bieden dit traject aan voor:
- Nederlands
- Engels
- natuurkunde
- scheikunde
- wiskunde
- Frans
- Duits
- economie
- gezondheidszorg & welzijn
- leraar technische beroepen
- geschiedenis
- aardrijkskunde
- biologie
- de vmbo-profielen dienstverlening & producten en media, vormgeving & ICT en,
- andere tweedegraads vakken in maximaal twee jaar.
Zij-instroom tweede bevoegdheid
Met dit zij-instroomtraject behaal je als gediplomeerde met een lesbevoegdheid in maximaal twee jaar je tweedegraadsbevoegdheid. Dit traject is voor jou als je lesgeeft in het voorgezet onderwijs of het mbo, maar alleen je pabodiploma hebt. Of lesgeeft in het voortgezet onderwijs of het mbo en een lesbevoegdheid in een ander eerste- of tweedegraads gebied hebt.
We bieden dit traject aan voor:
- Nederlands
- Engels
- natuurkunde
- scheikunde
- wiskunde
- Frans
- Duits
- economie
- gezondheidszorg & welzijn
- leraar technische beroepen
- geschiedenis
- aardrijkskunde
- biologie
- de vmbo-profielen dienstverlening & producten en media
- vormgeving en ICT en,
- andere tweedegraads vakken in maximaal twee jaar.
-
Lesdagen en studiebelasting
Er wordt een vakinhoudelijk en pedagogisch-didactisch opleidingsprogramma op maat voor je vastgesteld op basis van:
- het geschiktheidsonderzoek en,
- het oordeel van de examencommissie over eerder verworven competenties.
Lesdagen
Het zij-instroomtraject voor leraren is een maatwerktraject. In overleg met je begeleider bepaal je hoe en wanneer je met je studie aan de slag gaat. Je hebt geen vaste lesdagen. Enkele opleidingen bieden wel de mogelijkheid om op een vaste dag colleges te volgen.
Studiebelasting
De studielast is afhankelijk van je vooropleiding en je persoonlijke studiekwaliteiten. De praktijkopdrachten voer je zoveel mogelijk op je werk uit. Daarnaast bestudeer je zelfstandig de theorie. Samenvattend, je:
- bent aanwezig bij contactmomenten en colleges
- werkt op je werkplek
- studeert zelfstandig in een digitale omgeving.
Het zij-instroomtraject duurt in principe maximaal twee jaar. Hoe lang het voor jou precies duurt, is afhankelijk van je werkervaring, je persoonlijke leerbehoeften en je studievoortgang. De opleiding start elk jaar in Zwolle in september. In overleg kun je op elk moment in het jaar instromen.
-
Werkplek
Een docent van Windesheim begeleidt je tijdens het traject. Je leert grotendeels on the job. Je kunt het zij-instroomtraject daarom alleen volgen als je een geschikte werkplek hebt of krijgt voor 8 uur per week. Het gaat om een functie als docent in het vak waarvoor je je bevoegdheid wilt halen. Je docent overlegt regelmatig met jou en je begeleider op je eigen werkplek. Je begeleider kan in overleg ook de lessen die je geeft bezoeken.
De werkvormen stemmen we af op je persoonlijke leerbehoeften. Dit kan betekenen dat je praktijkopdrachten uitvoert en dat je je verdiept in de theorie. Een verplicht onderdeel voor vrijwel alle studenten is de landelijke kennistoets. Studenten van de Lerarenopleidingen Technisch Beroepsonderwijs en Godsdienst en Levensbeschouwing hoeven deze toets niet te maken.
-
Toelating en aanmelden
De Lerarenopleiding via Zij-instroom is een traject op maat. Neem contact met ons op wanneer je je wilt aanmelden voor deze opleiding. Dit kan via het Bureau Zij-instroom van onze hogeschool.
Na je Lerarenopleiding via Zij-instroom
-
-
Beroepen
Na dit instroomtraject heb je een (extra) tweedegraadslesbevoegdheid in je eigen vakgebied op zak. Je mag nu dus lesgeven in dit vakgebied in:
- het vmbo
- de onderbouw van havo en vwo
- het mbo en,
- het volwassenenonderwijs.
Behalve lesgeven kun je ook taken uitvoeren in de leerlingbegeleiding, de organisatie van buitenschoolse activiteiten en/of ICT.
-
Startdatum
1 september 2025 (in overleg kun je op elk moment in het jaar instromen)
Studieduur
2 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Kosten
De kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke scholingsplan, stagebezoek(en) en evaluatiemomenten. De prijzen van dit maatwerkprogramma variëren tussen de € 12.000,- en € 25.000,-. Wellicht heb je recht op een zij-instroomsubsidie(opent in nieuw tabblad). Je school vraagt deze subsidie aan. Vervolg je het traject na het geschiktheidsonderzoek niet? Dan volgt een losse factuur voor dit onderzoek.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten
Opleidingsvormen
Docent worden
Startersinformatie
Highlights opleiding
- De lerarenopleiding via zij-instroom is een maatwerktraject dat aansluit op jouw specifieke kennis en vaardigheden.
- Combineer je opleiding met (betaald) werk voor de klas.
- Instroom is ieder moment mogelijk.
- Er zijn geen vaste lesdagen, wel individuele contactmomenten.
- Onze docenten dagen je uit en inspireren je om het beste uit jezelf te halen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?