De wereld draait om logistiek en verandert razendsnel! Heb je je ooit afgevraagd hoe jouw boodschappen in de supermarkt belanden? Wie regelt het transport vanuit Azië of Amerika naar Nederland? En hoe zorgen we dat pakketjes zo snel en duurzaam mogelijk bezorgd worden?
Als Logistics Engineer breng jij alles in beweging, via weg, spoor, water en lucht. Jij wordt de onmisbare schakel in de logistieke keten. Met jouw organisatorische talent en technologische kennis bedenk je slimme en duurzame oplossingen, altijd tegen de beste kosten. Als toekomstig Logistics Engineer bepaal jíj de toekomst.
Werk je graag in een hechte, kleine groep met studenten en docenten, en wil je alles leren over logistiek, transport en techniek? Dan is de hbo-opleiding Logistics Engineering in Zwolle perfect voor jou.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Logistics Engineering
Houd je van snel schakelen, ben je een kei met cijfers én mensen? Vind je het leuk om problemen op te lossen? Ga dan aan de slag met vakken van planning tot warehousing en van operations management tot transport. Pas je kennis direct toe in projecten bij logistieke bedrijven in de omgeving van Zwolle. Hierna ligt de wereld voor je open, want elk bedrijf heeft te maken met logistiek, in Nederland én daarbuiten.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de opleiding Logistics Engineering ontdek je of dit vakgebied echt bij je past. Wil je bijvoorbeeld de logistieke processen bij een autofabrikant verbeteren? Of ga je over het managen van 1,7 miljoen ton vracht bij een transporteur op Schiphol? Misschien wil je een transportbedrijf duurzamer laten ondernemen of spreekt het inrichten van een warehouse jou meer aan? Je werkt veel in projecten aan allerlei praktijkopdrachten. Ook krijg je in het eerste jaar een aantal theoretische basisvakken, waarop je in de rest van je studie flink verder kunt bouwen.
Vakken in het eerste jaar
In de hbo-opleiding staan uiteenlopende onderwerpen op je rooster, zoals logistiek, transport, technische innovaties, bedrijfskunde en ICT. Daarnaast ga je aan de slag met processen, rekenen, communicatie en presenteren. Zo weet je straks niet alleen veel over de inhoud, maar weet je jezelf ook goed te presenteren in het bedrijf. Je volgt in je eerste studiejaar vakken als:
- Inleiding logistiek
- Transport
- Bedrijfseconomie
- Logistieke netwerken
- Warehouse Management
- Informatiemanagement
- Logistiek Management
- Excel
- Wiskunde
- Professionaliseren
Projecten in het eerste jaar
Daarnaast werk je in een projectgroep (van vier of vijf personen) samen aan onder andere de volgende projecten (vaak bij een echt bedrijf):
- Transportmodaliteiten en de logistieke markt
- Overslag en terminals
- Project productielogistiek
- Duurzame ontwikkeling
- Trends en innovaties in de logistiek
- Procesverbetering bij een warehouse
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping
In het tweede jaar leer je hoe je denkt vanuit bedrijfsbelang, zodat je als logistics engineer de juiste beslissingen maakt. Je leert strategisch meedenken, organisaties begrijpen en bedrijfsbelangen doorgronden. Deze vaardigheden komen aan bod in vakken zoals Operations Management, Business Intelligence, Power BI, Finance, Logistieke Dienstverlening, E-business en Supply Chain Management. Daarnaast bieden simulatiegames en praktijkopdrachten, waarbij je met je projectgroep in een zelfgekozen bedrijf samenwerkt, praktische ervaring om de nieuwste inzichten direct in de praktijk te brengen.
Het tweede jaar biedt ook twee mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. Je kunt met je klas op studiereis gaan en deelnemen aan een uitwisselingsprogramma.
Hoe je je eigen studieroute kunt samenstellen
Vanaf het derde jaar stel je helemaal je eigen studieroute samen. Je gaat op stage en kiest een verdiepend semester bij ons op school. Daarnaast kun je ook kiezen voor onderwijs buiten de opleiding of bij een andere hogeschool. Of je volgt een extra (buitenlandse) stage of een premaster aan de universiteit, als je nog verder wilt studeren na je hbo-opleiding. Zo geef je dus zelf richting aan jouw studie. Verdiepende semesters bij Logistics Engineering:
- Supply Chain Engineering
- Strategie en verandering
- Operational Management
- Process Optimization
- Fabriek van de Toekomst
- Sustainable Technology
Studeren in het buitenland
Naar het buitenland gaan is niet alleen een geweldige ervaring, je leert ook veel over de cultuur en inwoners van het land. Loop bijvoorbeeld je stage in Korea, studeer aan een universiteit in Ierland of voer je afstudeeropdracht uit in Litouwen.
-
Jaar 4: afstuderen
In het vierde jaar rond je de opleiding Logistics Engineering af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf naar keuze, waarin je laat zien wat je in de afgelopen jaren bij ons geleerd hebt. Wat je zoal kunt doen?
- Ontwikkel een transportvisie voor de middellange termijn voor een winkelorganisatie met 800 filialen
- Ontwerp een planningsmethode voor het aanvoeren van onderdelen voor een producent als Scania
- Verhoog de klanttevredenheid over de pakketbezorging en retouren bij Wehkamp
- Richt het nieuwe warehouse van een productiebedrijf zo duurzaam, maar ook zo efficiënt mogelijk in
Double degree halen in het buitenland
Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je nu Bachelor of Science noemen! Het afstuderen kun je in Nederland doen, maar ook in het buitenland. En wil je graag twee diploma’s aan jouw muur hangen? Bij ons kun je er twee halen: je Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en ook een buitenlands diploma. Je studeert dan een halfjaar in het buitenland aan de Vilnius Tech in Litouwen én je voert daar ook je afstudeeropdracht uit.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Logistiek leer je niet alleen in de schoolbanken, maar vooral door te doen! Daarom ga je tijdens je opleiding Logistics Engineering in Zwolle volop aan de slag met projecten, bezoek je bedrijven en loop je stage. Daarnaast komen al onze docenten uit het werkveld en weten zo gemakkelijk praktijk en theorie te verbinden.
Excursies
De opleiding heeft nauwe banden met het bedrijfsleven. We gaan regelmatig op excursies. Bijvoorbeeld naar een groot warehouse, een terminal in de haven, een transporteur of een productiebedrijf in de automotive industrie. Daar zie je van A tot Z hoe logistiek in het echt functioneert!
Stage
Tijdens je stage in het derde jaar ga je een halfjaar aan het werk bij een organisatie die je zelf uitkiest. Je ervaart zo hoe het werkleven eruitziet. Dit kan in Nederland, maar je mag hiervoor ook naar het buitenland. Voor een stage in het buitenland kun je gebruikmaken van het uitgebreide netwerk aan bedrijven dat wij al hebben.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Introductie logistics engineering Managementgame Stage Keuze stage, minor, buitenlandstudie, premaster Transport management Praktijk als operations manager Minor Afstuderen (eventueel in het buitenland met double degree) Productielogistiek Supply Chain Management International skills & culture Warehousing Duurzame ontwikkeling Praktijk als procesverbeteraar Trends en innovaties Ontwikkelaar logistiek dienstverlener
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met Wiskunde A of Wiskunde B
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Goed voorbereid?
Als je met Logistics Engineering start, willen we graag dat je deze hbo-opleiding ook succesvol afrondt. Een goede start en voldoende kennis van de vakken wiskunde, Nederlands en Engels is dan belangrijk. Heb jij deze vakken zelf niet op havo-eindexamenniveau afgerond of heb je hier moeite mee? Spijker je kennis op tijd bij. Zo kun je bijvoorbeeld bijles volgen of oefenen met wiskunde op www.wiskundeacademie.nl(opent in nieuw tabblad).
Mbo-hbo doorstroomprogramma
Jaarlijks bieden wij in januari en september het mbo-hbo doorstroomprogramma Techniek aan. Dit is bedoeld voor mbo-studenten die hun basiskennis en -vaardigheden wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands op niveau willen brengen. Het (vrijwillig te volgen) programma bestaat uit 13 bijeenkomsten, altijd op de woensdagmiddag.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik heb een havo- of vwo-diploma, maar mis profielvakken.Bekijk de deficiëntietoets
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- De praktijk staat centraal: je werkt aan projecten voor echte opdrachtgevers, bezoekt veel bedrijven en loopt stage.
- Logistics Engineering is een kleinschalige, hechte opleiding met veel persoonlijke begeleiding.
- Er staan veel excursies op je rooster, waaronder bezoeken aan grote warehouses, automotive productiebedrijven, de haven van Rotterdam en diverse logistiekbedrijven in het buitenland tijdens de studiereizen.
- De opleiding heeft veel goede banden met het bedrijfsleven in de directe omgeving van Zwolle. Logistics Engineering sluit zeer goed aan op de logistieke focus van Nederlandse bedrijven.
- Doe ervaring op in het buitenland! Loop bijvoorbeeld stage in Korea, studeer in Ierland of voer je afstudeeropdracht uit in Litouwen.
- Je kunt 2 diploma's tegelijkertijd halen: je Nederlandse Bachelor of Science (ing.) en een Litouws diploma.
- Logistics Engineering is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2025).
Maak kennis met Logistics Engineering
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Zwolle? Check de video van de Campus, kom meelopen, bezoek een open dag of neem een kijkje op het instagramaccount(opent in nieuw tabblad)! Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw T worden de lessen van de opleiding Logistics Engineering gegeven.
Studentenstad Zwolle Video opleidingen Techniek en ICT(opent in nieuw tabblad) Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding Logistics Engineering
Aan het werk als bijvoorbeeld logistics engineer of toch doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van deze opleiding.
-
-
Beroepen
Het bedrijfsleven wacht op je! Je bent opgeleid om zaken sneller, goedkoper en slimmer te regelen. Een functie als adviseur of projectleider met logistieke kennis van zaken als ontwerpen, analyseren en verbeteren van processen ligt voor je in het verschiet. Denk bijvoorbeeld eens aan een baan als:
- Logistiek manager
- Logistiek adviseur
- Logistics engineer
- Supply chain manager
- Sales & operations planner
- Transportmanager
- Projectmanager
- Warehouse manager
-
Werkveld
Met je diploma op zak kun je bij diverse soorten bedrijven aan de slag. In het werkveld ben jij dé spil tussen strategische en uitvoerende niveaus, tussen andere culturen en eisen en wensen van het bedrijf. Je bent voorbereid op een functie bij
- productie- en transportbedrijven
- logistieke dienstverleners
- handelsbedrijven
- overheidsinstellingen
- advies- of softwarebedrijven
Een negen-tot-vijfbaan? Dat kan, maar hoeft zeker niet! Je kunt kiezen voor een flexibele en een afwisselende baan. Soms zijn er verstoringen in het logistieke proces en kun je contact hebben met leveranciers en klanten wereldwijd. Logistiek is overal: van bekende transporteurs, warehouses en productielocaties tot aan een logistieke functie bij defensie, het spoor of in de luchtvracht. Of werk zelfs in het buitenland. Kortom, een uitdagende toekomst wacht op jou!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van de opleiding Logistics Engineering in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Checkwww.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Transport & Supply Chain Management
- Master Supply Chain Management
- Master Industrial Engineering & Management
- Master Production and Logistic Management
- Master Transport, Infrastructure & Logistics
-
Baankans
90%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.784,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, € 750 voor boeken in het eerste jaar en een introductieweek (vrijwillig): € 125.
Startdatum
1 september 2025
Introductiedagen
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)