Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Na veel studies kan ik zeggen dat ik eindelijk op mijn plek ben

Sophie de Haan tweedejaars, Logistics Engineering
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Sophie de Haan

Ik ben Sophie de Haan, 23 jaar oud en tweedejaarsstudent aan de opleiding Logistics Engineering. Mijn studiekeuze was niet direct voor de hand liggend. Na verschillende andere opleidingen te hebben geprobeerd die me niet bevielen, besloot ik me grondig te verdiepen in mijn volgende stap.

Mijn broertje wees me op Logistics Engineering, een opleiding die ik zelf nog niet kende. Na het bijwonen van een online open dag en het meelopen was ik overtuigd. Vooral het logistieke aspect in combinatie met techniek en ICT sprak me aan, het organiseren en plannen van processen.

Theorie en praktijk

Een typische week als student Logistics Engineering omvat zowel theoretische vakken als praktijkgerichte projecten. In de theorielessen luisteren we naar docenten, maken we aantekeningen en werken we soms aan cases. Tijdens de projecten gaan we direct aan de slag in kleine groepen, vaak met projecten die in de praktijk worden toegepast. Zelfs in het tweede jaar zijn we al bezig met projecten voor bedrijven, wat de opleiding heel praktisch maakt.

Een voorbeeld van zo'n vak is logistieke netwerken. Cases zijn kleine opdrachten uit de praktijk. Bij die les ging de opdracht bijvoorbeeld over vliegveld Lelystad en waarom deze wel of niet open zou moeten gaan. In het eerste jaar bezoek je een bedrijf en naar aanleiding van dat bezoek maak je een project voor hen. Dit kan je zelf verzinnen. Wij hebben toen gekeken hoe een terminal beter ingericht kon worden. Aangezien je eerstejaars bent blijft dit project klein. Nu in het tweede jaar hebben we inderdaad bedrijfsprojecten. Gedurende acht weken zijn wij één dag in de week bij een bedrijf (Auping) geweest. Bij dit project moet je over verschillende onderdelen (productie, HR, Business Intelligence) een advies geven. Op deze manier leer je in de praktijk werken.

De kleine groepsgrootte van ongeveer 30 studenten in mijn jaar zorgt voor een hechte en gezellige sfeer, zowel met klasgenoten als docenten die ook actief deelnemen aan activiteiten.

Projecten die uitdagen

De projecten waarin we praktijkervaring opdoen zijn voor mij het meest interessant. Momenteel werken we aan een project waarin we als Operations Manager een bedrijfsvraagstuk moeten oplossen. Het feit dat deze projecten direct toepasbaar zijn in de echte wereld maakt het heel boeiend. In het eerste jaar vond ik de eerste twee projecten het leukst, omdat ik toen met weinig voorkennis over logistiek begon en al snel veel leerde door zelfstandig onderzoek.

Na het behalen van mijn diploma zie ik verschillende carrièremogelijkheden. Ik ben geïnteresseerd in de luchtvaart, maar ook in functies als projectmanager en logistics engineer. De opleiding bereidt ons actief voor op de uitdagingen en innovaties in de logistiek. Modules zoals ‘trends & innovaties’ helpen ons vooruit te kijken en in te spelen op veranderingen in het veld. We bespreken actuele nieuwsberichten en integreren deze in onze lessen en projecten.

Proef de sfeer

Mijn tip aan toekomstige studenten die overwegen Logistics Engineering te studeren is om een dag mee te lopen. Dit geeft je een goed beeld van de sfeer in de klas en de vakken die je zult volgen. De gezellige en hechte sfeer binnen de opleiding is een groot pluspunt. We organiseren vaak klassenuitjes. Vorig jaar zijn we uiteten geweest, hebben we gegolft, pubquiz georganiseerd en aan het einde van het jaar met de hele opleiding een dag wezen suppen, kanoën, touwparcours en een feestje. Daarnaast hebben we onlangs een studievereniging opgericht om de aansluiting tussen verschillende studiejaren te verbeteren, waar zowel studenten als docenten welkom zijn.

Al met al kan ik zeggen dat ik na veel studies eindelijk op mijn plek ben beland. Logistics Engineering heeft me de kans gegeven om praktisch bezig te zijn en me voor te bereiden op een toekomst in de logistiek.

Student Sophie kijkt om en geeft boek aan jongen.