Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Logistics Engineering is een fijne, kleine opleiding

Thijs Luisman eerstejaars, Logistics Engineering
Banner image

Ik ben Thijs, ik ben 17 jaar en ik zit in het eerste jaar van de opleiding Logistics Engineering aan hogeschool Windesheim. Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik altijd al gefascineerd was door logistiek en transport. Ik wilde eigenlijk vrachtwagenchauffeur worden, maar het leek me zonde om met mijn havodiploma direct chauffeur te worden en niet eerst door te studeren. Dus ging ik op zoek naar logistieke studies en uiteindelijk koos ik voor deze opleiding omdat het perfect aansluit bij mijn passie voor transport.

Knusse lokalen

Mijn eerste indruk? Lekker informeel en gezellig. Ik heb ook een dag meegelopen en merkte toen al direct dat het een fijne, kleine opleiding is. Dat begint al bij de lokalen waar je les hebt: geen megagrote collegezalen, maar knusse lokalen. De klassen zijn klein, dus je kent echt iedereen. De docenten zijn daarnaast goed en makkelijk benaderbaar. Ze zitten op dezelfde verdieping als waar we les hebben, dus je loopt zo even binnen als je hulp nodig hebt. Dat maakt de sfeer top.

Modules die je echt begrijpt

In het eerste jaar heb ik al wat modules gehad, zoals Intro LENG, productielogistiek en transportmanagement. Nu zijn we bezig met Warehousing en duurzaam organiseren. Het leukst vind ik alles rond transportmanagement en Warehousing. Bij Transportmanagement hadden we het vak Transport Operations, wat puur draait om de fysieke logistiek en vervoer. Warehousing sluit daar ook weer bij aan, omdat vanuit een warehouse ook weer vervoerd moet worden.

Projecten die gaaf en gezellig zijn

Een superleuk project was ‘Terminals en overslag’ bij de module Transportmanagement. We moesten een overslagterminal bezoeken en een projectplan maken. Het begon met een algemeen deel, wat iedereen moest maken, en vervolgens een specifiek deel. Mijn projectgroepje koos voor het onderdeel ‘stukgoed’, omdat we daar nog niet veel over wisten.

In het project deden we onderzoek naar een zogenaamd ‘overslagpunt’. Een overslagpunt houdt in dat goederen van het ene transportmiddel naar het andere worden verplaatst. Binnen die goederen bestaan 3 verschillende types: bulk (kolen, zand, grind, etc.), containers en stukgoed. Stukgoed zijn losse producten. Zo zou je dus een pallet met allemaal kratjes erop stukgoed kunnen noemen.

Het leukste aan het verslag vond ik een projectplan schrijven. Je werkt hier eigenlijk een compleet idee uit wat het bedrijf, waar je geweest bent, ook echt kan gebruiken.

We combineerden het bedrijfsbezoek met een overnachting in Zeeland. Gezellig en leerzaam tegelijk!

Toekomstplannen

Na deze opleiding wil ik niet meteen manager worden of iets in die richting. Ik ben nog jong, dus ik ga eerst mijn droom achterna: internationaal chauffeur worden. Wat daarna komt, zie ik wel. Het voordeel van deze opleiding is dat je veel kanten op kunt.

Tips voor toekomstige studenten

Als je deze studie overweegt, maak het dan voor jezelf interessant. Het eerste jaar heeft best veel theorievakken, maar daarnaast heb je net zoveel praktijkgerichte opdrachten. Als je de basisvakken afsluit, kun je je focussen op de vakken die je écht leuk vindt. En als je later stage gaat lopen, kies dan iets waar je echt enthousiast over bent.