Je ontwikkelt hier je eigen visie op het onderwijs
Ik ben Jet, ik ben 22 en ik volg momenteel de Lerarenopleiding Nederlands. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig en lees ik veel. Om deze redenen heb ik voor deze opleiding gekozen. Er wordt namelijk veel over boeken gesproken en ik kan mijn creativiteit kwijt in het ontwerpen van lessen. Daarnaast droom ik er van kinds af aan al van om voor de klas te staan. Ik volgde hiervoor de opleiding Creative Business bij een andere hogeschool, maar koos er uiteindelijk voor om te switchen omdat ik mijn droom wilde najagen.
Spelling, grammatica en formuleren weer opfrissen
Het leukste vak vind ik literatuur (teksten). Bij dit vak lees je verschillende teksten en maak je kennis met literaire begrippen. Dit heeft mij veel inzicht gegeven in het begrijpen van literatuur en poëzie. In het eerste semester begonnen we ook met het vak taalverzorging. Daar kon ik mijn kennis van spelling, grammatica en formuleren weer eens opfrissen. Dit vond ik wel pittig, want ik had de stof al een aantal jaar niet meer behandeld, maar het was zeker nuttig. Veel mensen denken dat je foutloos moet kunnen schrijven of spellen als je deze opleiding wilt doen. Dit is zeker niet waar. Ik maak zelf ook nog regelmatig fouten! Je krijgt binnen de opleiding voldoende hulp om te verbeteren.
Daarnaast kregen we het ‘schoolvak Nederlands’, waarin we leerden hoe Nederlands op middelbare scholen en mbo’s wordt gegeven, en hoe we onze eigen visie hierop ontwikkelen. Dat is sowieso iets wat vaak terugkomt: je eigen visie op het onderwijs en het vak dat je geeft. Ik had verwacht dat alles precies binnen de lijntjes moest passen, maar je bent veel vrijer in je keuzes!
Online les
Ik vind het jammer dat ik door corona vooral online les krijg, omdat je je klasgenoten en docenten zo minder goed leert kennen. Wel vind ik dat de docenten doen wat ze kunnen, want ik leer alsnog veel. Het is jammer dat je bij vakken als onderwijskunde niet de docenten de technieken die ze je aanleren, direct ziet toepassen. Dit gebeurt bij stage gelukkig wel. Het contact met de docenten vind ik erg prettig. Ik heb het gevoel dat ik altijd bij ze terecht kan met vragen en ik kan ze gemakkelijk een berichtje sturen via Teams.
Fijne en kleine opleiding
Het leukste aan de opleiding vind ik dat ik de zaken waar ik over leer direct terugzie in de praktijk. Daarnaast vind ik het ook prettig dat het een kleine opleiding is. Er is op dit moment één eerstejaarsklas met 24 leerlingen van verschillende leeftijden. Hierdoor leer je iedereen snel kennen. Het grootste deel is vrouw en er zitten vier jongens in mijn klas. Door corona hebben we helaas nog nooit als een groep in een lokaal gezeten, maar de sfeer onderling is goed. Als corona voorbij is gaan we snel wat leuks doen met zijn allen.
Verschil tussen mbo en hbo
Voordat ik op het hbo begon, heb ik een mbo-opleiding gevolgd. Het grootste verschil vind ik de zelfstandigheid. Op het mbo heb je een aanwezigheidsplicht en kauwen docenten alles erg voor. Op het hbo moet je veel dingen zelf uitzoeken. Er zijn wel docenten die je helpen, maar je moet zelf op ze afstappen. Het niveau vind ik prima te doen, maar ik moest eerst wennen dat docenten snel door de stof gaan. Wel had ik al een voorsprong met verslagen schrijven en presenteren. Ik heb ongeveer 13 uur per week college en een dag stage, maar ben daarbuiten wat meer tijd kwijt aan huiswerk. Ik had vooraf verwacht dat je grote stapels boeken moest lezen, maar dat is niet zo. Ik heb tot nu toe één boek voor volwassenen en vijf jeugdboeken gelezen.
Samenwerken in de praktijk
We krijgen veel praktische opdrachten die je bijhoudt in een dossier. Voor sommige projecten werk ik samen met studenten van andere lerarenopleidingen. Hier leer je van en ik vind het interessant omdat je zo een beter beeld krijgt van wat er bij andere vakken gebeurt.
In het eerste semester oriënteer je je al op een stageplek en vanaf het tweede semester ga je een dag per week meelopen op een school. Ik vond het zelf leuk om de zaken die in de lessen werden behandeld, terug te zien in de praktijk. Ik heb op dit moment zelf nog niet voor de klas gestaan, maar dat gaat zeker nog gebeuren!