Weten hoe je het fundament legt voor een bouwcarrière?
Je weet al veel van de bouw. En nu wil je verder. Je wilt werken én leren. Met de duale Associate degree Bouwkunde in Almere bouw je in 2 jaar aan jouw carrière. Je werkt in deze opleiding 3 dagen bij een (bouw)bedrijf en je gaat 2 dagen naar school. Zo krijg je alle onderdelen van een complex bouwproject écht onder de knie. Je ontwikkelt je kennis van bouwtechniek, constructie en materiaalkunde. Alles wat je leert, gebruik je meteen op de werkvloer. Jij wordt de bouwkundig professional waarop de toekomst kan bouwen.
Proefles en meelopen Download flyer(opent in nieuw tabblad)
Open dag
Jouw duale route tot bouwprofessional
De duale Associate degree Bouwkunde is zo opgezet dat je werk en studie kunt combineren, met 16 uur college en zo’n 16 uur zelfstudie per week. Je gaat 2 dagen naar school – er zijn vaste lesdagen – en bent 3 dagen aan het werk bij een bouwbedrijf of aan een bouwbranche gerelateerd bedrijf. Een pittige combi met één groot voordeel: theorie sluit naadloos aan op de praktijk.
-
-
Startschot in het eerste jaar
De 2-jarige duale Associate degree Bouwkunde staat in het teken van werken én leren. Op de hogeschool maak je je de theorie eigen en op je leerwerkplek ga je aan de slag met praktijkopdrachten.
Leren vanuit ervaring
Je hebt tijdens je mbo-opleiding – of op een andere wijze – al de basis gelegd en je weet inmiddels het een en ander van bouwkunde. In de Associate degree bouw je je kennis uit. Zo ga je bijvoorbeeld actief aan de slag met het analyseren van bestaande duurzame gebouwen. Je leert alles over bouwregelgeving, projectmanagement en technisch tekenen.
Vakken jaar 1
- Bouwfysica en installaties
- BIM (3D-modelleren)
- Projectmanagement
- Bouwmanagement
- Duurzaam bouwen
- Constructieleer en mechanica
- Bouwtechniek en constructies
- Nederlands en Engels
- Wiskunde
Vaardigheden
Je doet veel vaardigheden op als samenwerken, conceptueel en analytisch denken en het overzien van complexe situaties. Ook werk je aan je communicatieve en sociale vaardigheden.
Modellen maken via BIM
De opleiding Bouwkunde loopt voorop op het gebied van BIM (Bouw Informatie Model/Management). Al in de eerste week start je met het maken van 3D-modellen. Je leert hoe je gebouwen in 3D documenteert en hoe je samenwerkt via BIM. Door modellen van de architect, constructeur en installatiedeskundige via BIM uit te wisselen en op elkaar af te stemmen, kun je op een efficiënte manier samenwerken en kunnen bouwfouten vroegtijdig worden voorkomen.
Direct inzetbaar
Dit is in het werkveld steeds meer de nieuwste manier van werken. Daarom leer je dit al in je Associate degree zodat je direct inzetbaar bent bij je leerbedrijf én na je studie. Er is een BIM-server aanwezig. Zo kun je tegelijkertijd aan het BIM-model werken op meerdere locaties. Met je studiegenoten werk je zo heel flexibel vanuit huis aan hetzelfde 3D-model van je project.
-
Eindsprint in je tweede jaar
Het tweede jaar van de studie Bouwkunde krijg je geen Nederlands en wiskunde meer. Die vakken vervangen we door:
- Ondernemersplanning en marketing
- Bedrijfsvoering en financieel management
Afstuderen via een Comakership
Het laatste halfjaar voer je een afstudeeropdracht uit: een Comakership. Dit is een echte opdracht voor jouw leerbedrijf. Je levert een plan, ontwerp of advies op waar het bedrijf écht iets aan heeft. Zo doe je relevante praktijkervaring op. Het Comakership voer je zelfstandig uit. Als je kunt laten zien dat je op Associate degree-niveau kunt werken, dan ben je geslaagd!
Wat voorbeelden van Comakerships
- Hoe zet je BREEAM in bij het bouwen van een duurzame woning (BREEAM is een duurzaamheidskenmerk)?
- Hoe ga je tijdens het bouwproces om met omwonenden?
- Hoe ga je binnen de bouw om met afvalstromen?
- Hoe kun je een BIM-tool integreren in het calculatieproces (zo maak je op efficiënte wijze bouwkosten inzichtelijk)?
- Wat zijn voor een aannemer de kosten en baten van Lean bouwen (Lean bouwen is het efficiënt gebruikmaken van tijd, materialen en productieprocessen met als doel kostenbesparing en het voorkomen van verspilling)?
-
Leer in de praktijk
In de Associate degree Bouwkunde werk je 3 dagen in de week bij je leerwerkbedrijf. Zo doe jij veel praktijkervaring op. En je hebt meer kans op een baan als je later gaat solliciteren. Het bedrijfsleven ziet graag mensen met praktijkervaring!
Werken in projecten
Maar ook op school voer je projecten uit. Je werkt dan in een projectteam, waarin je steeds een andere functie vervult. Zo kom je erachter wat het best bij je past: werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider, calculator of tekenaar?
Zelf een leerwerkbedrijf vinden
Jouw kennis en ervaring moet aansluiten bij het bedrijf waar je leert en werkt. Maar net zo belangrijk is dat jullie een klik hebben. Dat maakt je studie leuker en interessanter. Wil je starten met de duale Associate degree? Dan is het noodzakelijk dat je over een leerwerkbedrijf beschikt. Je kunt zelf op zoek gaan of wellicht werk je al bij een bedrijf dat in aanmerking komt.
-
Startschot in het eerste jaar
Toelating en aanmelden
Welk beroep zet jij op je cv?
Na 2 jaar ben jij een professional in de bouw met al een behoorlijke portie praktijkervaring op zak. De doorgroeimogelijkheden voor bouwkundigen op Associate degree-niveau zijn gunstig. Beklim jij de beroepsladder? Na deze studie wachten bijvoorbeeld de volgende functies in de bouw op jou:
- werkvoorbereider
- uitvoerder
- aankomend projectmanager
Hier zet jij straks je skills in
Je hebt al veel praktijkervaring en dus een streepje voor! Want bouwbedrijven hebben behoefte aan jonge professionals door een groeiend aantal vacatures voor hogere kaderfuncties. En omdat ons onderwijs actueel is en helemaal is afgestemd op de praktijk, ben jij een gewilde collega in de bouwsector!
Ga straks aan de slag bij organisaties als bouwbedrijven, stedenbouwkundige adviesbureaus, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, gemeentelijke en provinciale overheden of bouwtechnische ingenieursbureaus.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop en studiemateriaal in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
Smaak te pakken na de Associate degree Bouwkunde in Almere? Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor:
- Bachelor Bouwkunde (voltijd)
- Bachelor Bouwkunde (duaal)