Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Met het oog op de woningnood kan ik met mijn studie een steentje bijdragen

Quio Ben Zhang afgestudeerd, Bouwkunde
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Quio Ben Zhang

De wens om architect te worden dreef hem naar de opleiding Bouwkunde van Windesheim. Daar koos Qiao Ben Zhang uiteindelijk voor een specialisatie in constructie en techniek. Inmiddels werkt hij bijna drie jaar als constructeur bij Adviesbureau Dekker Engineering. 

Adviesbureau Dekker Engineering ontwerpt en construeert tijdelijke hulpconstructies. Wat doe jij precies als constructeur?
“Ik maak berekeningen voor de belasting van steigers en podiums om vast te stellen of er veilig mee kan worden gewerkt. Om dit te becijferen maak ik een 3D-rekenmodel. Hierin verwerk ik de gegevens van de tekening van de tekenaar die de tijdelijke constructie heeft ontworpen en de informatie van de Richtlijn Steigers. Zo zie ik of de constructie sterk en stabiel genoeg is om de belastingen te dragen en waar alle krachten op komen te staan. De hoofdconstructeur controleert mijn berekeningen. De uitkomsten van het 3D-rekenmodel verwerk ik in een rapport.”

Dit is niet iets wat je tijdens je studie leert. Hoe ben je bij Dekker Engineering terechtgekomen?
“Na de hogeschool deed ik een pre master structural design aan de TU Eindhoven. Toen ik het eerste jaar niet haalde, zocht ik werk. Via Continu (intermediair voor detachering en werving en selectie, red.) kreeg ik mijn huidige functie. Mijn kennis en stage-ervaring van de hogeschool sloten goed aan. Daarbij vind ik het erg leuk om met computers te werken. Ik ben echt goed op mijn plek gekomen. Ik kan hier veel leren en doorgroeien naar hoofdconstructeur.”

Is dat waar je nu van droomt? Hoofdconstructeur worden?
“Ja, daar wil ik stappen voor maken. Veel lezen, cursussen volgen en mijn ervaring in de praktijk verder uitbouwen. In de toekomst wil ik ook graag werken aan constructies voor bestaande gebouwen om uiteindelijk door te groeien naar het werken aan een compleet nieuwe constructie. Ik vind het een uitdaging om de praktische oplossingen, die ik zie op de bouwplaats, te vertalen naar de theorie van het rekenmodel om zo verbinding te maken met de daadwerkelijke uitvoering. Er is bijvoorbeeld een norm van driehonderd kilo per vierkante meter voor een tijdelijke constructie waar in de praktijk slechts twee mensen op werken. De belasting voor deze constructie presenteer ik dan op een praktische manier, waarbij ik wel de veiligheid van de constructie waarborg. Ik geniet ervan om samen met de hoofdconstructeur hierover te sparren.”

Je vertelde dat je het leuk vindt om met computers te werken. Heb je nooit overwogen om – gezien de kansen die de ICT biedt – voor dit vakgebied te kiezen in plaats van de bouw?
“Als ik kijk naar wat mijn vrienden die in de ICT werken krijgen, is dat wel beter dan in de bouw. Alleen toen ik aan het eind van de havo mijn keus maakte, was ik helemaal niet bezig met salaris en arbeidsvoorwaarden. Ik baseerde mijn keus op mijn wens om creatief te gaan ontwerpen. Maar ik heb geen spijt. Ik ben tevreden met wat ik doe en met het oog op de woningnood kan ik met mijn studie bouwkunde een steentje bijdragen.”

Is er een project waar je trots op bent?
“De bouw van het podium van het Untold Festival – een groot dancefestival – in Roemenië. Het was heel gaaf om het in gebruik, met decor, te zien. De berekening was een flinke klus. Daar heb ik meer dan een week over gedaan, terwijl een normale berekening ongeveer een dag kost. In het  buitenland gelden naast de Europese normen ook specifieke landgebonden zaken waar ik rekening mee moest houden zoals bijvoorbeeld de windbelasting, die is in Roemenië heel anders dan in Nederland.”

Bron: Cobouw.nl
Foto: Jean Pierre Reijnen