Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit in Zwolle (voltijd)
Wegen, pleinen, fietspaden; we maken er allemaal gebruik van. Om naar school te gaan, om te shoppen of lekker een terrasje te pakken. Maar hoe zorgen we dat dit snel, veilig en efficiënt gebeurt? Ga jij dit in goede banen leiden?
Word mobiliteitsexpert met de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit in Zwolle. Jij onderzoekt straks verkeersgedrag, ontwerpt pleinen en wegen en kunt je plannen goed presenteren. Met een mix van verkeerspsychologie, ontwerpen, duurzaamheid, recht, communicatie, verkeersveiligheid en milieu- en bestuurskunde, ben jij al een heel eind op weg om Nederland na je studie vooruit te helpen.
Proefles en meelopen Download flyer(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit
Verkeersproblemen oplossen en de openbare ruimte ontwerpen kun je niet alleen vanuit de collegebanken: daarom ga je in deze opleiding ook naar buiten! Bekijk pleinen en fietsroutes, onderzoek knelpunten in het verkeer en verken de inrichting van verkeersstromen voor nieuwe woonwijken. Combineer de theorie met de praktijk en voor je het weet ben je een echte expert op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Van het analyseren van verkeerssituaties tot het bedenken van oplossingsstrategieën: tijdens colleges, opdrachten en projecten leer je in het eerste jaar het vakgebied kennen. Hoe meet je bijvoorbeeld verkeersstromen en hoe ontwerp je infrastructuur? De basis leg je door vakken te volgen als planologie, statistiek, openbare ruimte en wegontwerp. Ook werk je aan de vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt. Denk aan communiceren, samenwerken en je eigen creativiteit om met slimme oplossingen te komen. Tot slot ontwikkel je jouw visie op de maatschappij en duurzaamheidsvraagstukken.
Clusters
Het eerste en tweede jaar van de opleiding zijn opgedeeld in vier clusters. Je krijgt zowel vakken als opdrachten die passen bij dat ene cluster. Handig, want zo staat de toepassing centraal, waarvoor je kennis en vaardigheden krijgt aangereikt. In het eerste jaar ga je aan de slag met de clusters:
- Introductie in ruimtelijke ontwikkeling
- Openbare ruimte
- Mobiliteitsonderzoek
- Verkeersveiligheid en gedrag
Mix aan vakken
Mobiliteit heeft veel raakvlakken met andere terreinen. Je krijgt in jouw opleiding dan ook te maken met een mix aan disciplines: van psychologie tot recht, en van civiele techniek tot milieukunde. En je gaat zelf aan de slag met tekenen en schetsen, want het is belangrijk dat je jouw oplossingen kunt visualiseren. Dit doe je met digitale ontwerpprogramma’s, zoals SketchUp en AutoCAD.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In jaar twee kies je 4 van onderstaande 6 clusters. Binnen die clusters volg je colleges en doe je praktijkopdrachten die passen bij de theorie.
- Gebiedsontwikkeling
- Verkeerskundig ontwerpen
- Verkeersmanagement
- Mobiliteitsbeleid
- Vervoer
- Inclusief ontwerpen
Zelf je derde jaar indelen
We vinden het belangrijk dat jij je eigen keuzes maakt en zelf invulling geeft aan jouw opleiding. Daar krijg je in de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit alle ruimte voor. Beide semesters van het derde jaar kun je zelf indelen. Je kunt bijvoorbeeld twee keer een stage volgen. Of volg een semester lang een minor binnen Windesheim (of daarbuiten) en loop in het andere semester een stage.
-
Jaar 4: afstuderen
Je start het vierde jaar met 2 van de volgende minoren:
- Slimme mobiliteit en verkeer
- Verkeerstechniek
- Future Cities
- Klimaatbestendig ontwerpen
Afstudeeronderzoek
De afstudeeropdracht geef je zelf vorm, samen met het bedrijf waarvoor je de opdracht uitvoert. Denk aan onderzoek voor de provincie waarbij je kijkt naar de invloed van toenemend vrachtverkeer op de doorstroming op de A1 in Twente. Of je onderzoekt wat de gevolgen zouden zijn als de overheid de gratis ov-kaart voor studenten afschaft. Je rondt je afstudeeronderzoek af met een presentatie.
Diploma
Afstuderen bij de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als van je begeleider vanuit het bedrijf. Na succesvolle afronding van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Een vak als mobiliteit leer je niet alleen op onze campus. Daarom ga je tijdens je hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit met regelmaat ook naar buiten. Hier observeer je het verkeer waar het écht gebeurt: van een druk kruispunt tot het openbaar vervoer. Zie jij al meteen een (betere) oplossing?
Excursie: pak je de trein of metro?
Met studiegenoten ga je vaak op pad om verkeerssituaties in het echt te bekijken en te analyseren. Je bezoekt projecten en organisaties. Denk aan een verkeerscentrale van Rijkswaterstaat, een grote uitbreidingswijk zoals IJburg of Vathorst, een bezoek bij ProRail, een groot verkeersproject zoals een nieuw aangelegde rondweg, de metro in Amsterdam of het stationsgebied in Zwolle.
Stage: van ontwerp tot besluit
Een stage van minstens een halfjaar staat op je rooster. Je ontdekt hoe het werk van een mobiliteitsdeskundige er in het echt uitziet. Het stagebedrijf kies je zelf. Dit hoef je het niet alleen te doen: je mag gebruikmaken van het netwerk aan bedrijven waarmee de opleiding contacten heeft.
Je voert een opdracht uit bij een adviesbureau of een overheidsinstelling. Je leert bijvoorbeeld hoe een ontwerp van een nieuwe weg tot stand komt of hoe een besluit over een nieuwe busbaan wordt genomen.
Projecten voor opdrachtgevers
Met medestudenten ga je ook in projecten aan de slag. Je buigt je over thema’s die in de maatschappij spelen. Projecten gaan dus altijd over realistische situaties, zoals het aanpakken van mobiliteitsproblemen en het omgaan met ruimtelijke uitdagingen in een gebied. Zo kun je alles wat je leert toetsen aan de praktijk én je leert hoe je samenwerkt, overlegt en afstemt. Net zoals bij echte besluiten dus!
-
Rooster en vakken
Hieronder een greep uit de vakken en projecten van de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit in Zwolle. Het eerste en tweede jaar zijn opgedeeld in clusters. Je krijgt dan vakken en opdrachten die passen bij dat ene onderwerp.
Jaar 1
Introductie in Ruimtelijke Ontwikkeling Openbare ruimte Mobiliteitsonderzoek Verkeersveiligheid en gedrag Ruimtelijke Ontwikkeling Wegontwerp Onderzoeksmethoden Verkeersveiligheid Mobiliteit Openbare ruimte Excel Verkeerspsychologie Visualiseren Beheer en onderhoud Parkeren Mobiliteitsmanagement Rapporteren AutoCAD Statistiek Gedragsbeïnvloeding Project openbare ruimte Project verkeersonderzoek Project gedrag Jaar 2
In het tweede jaar kies je 4 van de 6 onderstaande clusters:
1. Gebiedsontwikkeling 2. Variantenstudie en verkeerskundig ontwerp 3. Managen verkeersstromen Gebiedsontwikkeling Wegontwerp Verkeersmanagement Planologie Kruispunten Verkeersmodellen Stedenbouw Knooppunten Verkeerslichten Presenteren 2D- en 3D-ontwerp Schrijven Project gebiedsontwikkeling Project varianten en ontwerp Project verkeersmanagement 4. Beleidsproces en visie 5. Vervoer 6. Inclusief Ontwerpen Bestuurlijke processen Knooppunten openbaar vervoer Toegankelijkheid en inclusiviteit Wet- en regelgeving Multimodaal vervoer Ontwerpen Mobiliteitsbeleid Concessies Gezondheid Buitenlandexcursie Lijnvoering en dienstregeling Stedenbouw Project visie en beleid Project vervoer Project inclusief ontwerpen Jaar 3
Het derde jaar deel je zelf in. Je loopt minimaal 1 semester stage. Daarnaast kun je kiezen voor nog een stage of een minor binnen Windesheim (of daarbuiten).
Jaar 4
Je start het vierde jaar met een minor naar keuze:
- Slimme Mobiliteit en Verkeer,
- Verkeerstechniek,
- Future Cities of
- Klimaatbestendig Ontwerpen.
In het laatste half jaar van je studie voer je je afstudeeronderzoek uit.
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Vanaf het 1e jaar doe je mobiliteitsonderzoek en leer je te tekenen en schetsen met ontwerpprogramma’s SketchUp en AutoCAD.
- Je bezoekt projecten en organisaties. Denk aan ProRail, een verkeerscentrale van Rijkswaterstaat of een grote uitbreidingswijk als IJburg.
- Actuele thema's uit de maatschappij staan centraal, zoals de aanpak van verkeersproblemen in een gemeente.
- In het 3e jaar ga je een halfjaar op stage. Je kiest zelf waar en mag gebruikmaken van het netwerk aan bedrijven waarmee de opleiding contacten heeft.
- De opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit is een hbo-topopleiding (Keuzegids 2023).
Toelating en aanmelden
Beroepen
De vraag naar mobiliteitsprofessionals is groot. In ons dichtbevolkte landje reizen veel mensen elke dag naar werk, winkel, school of vrijetijdsbesteding. Dat moet allemaal in goede banen worden geleid. Dus wat word jij? Adviseur, ontwerper, planner? Of ben jij diegene die straks betrokken is bij het op grote schaal invoeren van zelfrijdende auto's? Hieronder een greep uit je opties:
- Adviseur verkeer en vervoer
- Expert openbaar vervoer
- Ontwerper toegankelijke openbare ruimte
- Modelspecialist
- Verkeers- en vervoersplanner
- Ontwerper verkeerstechniek
- Beleidsmedewerker mobiliteit
- Gedragsdeskundige verkeer
Werkveld
Je kunt na je opleiding aan de slag bij de overheid, zoals gemeenten, provincies, Rijkswaterstaat of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar denk ook aan advies- en onderzoekbureaus, gebiedsontwikkelaars, verschillende ov-bedrijven en belangenorganisaties, zoals de ANWB.
Het is een dynamisch vakgebied waar je veel kanten mee op kunt. Jij buigt je straks over vragen als:
- Hoe verminderen we files als gevolg van ongevallen?
- Is smartphone-gebruik op de fiets echt onveilig?
- Hoe richten we een verouderde stationsomgeving in?
- Hoe sluiten we een nieuwe wijk aan op het openbaar vervoer?
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit ? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Technische Planologie
- Master Economische Geografie
- Master Sociale Geografie en Planologie
- Master Spatial Engineering
- Master Civil Engineering and Management
Baankans
93%
had in 1,5 jaar een baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.750,-
bruto, per maand
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Houd in het eerste jaar ook rekening met kosten voor een laptop met goede grafische kaart (zie minimumspecificaties) en studiemateriaal (ongeveer € 300,-).
Startdatum
4 september 2023
Introductie
Van 28 tot en met 30 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Laptopspecificaties
Studiekeuzetips
Studiebegeleiding
Startersinformatie
Maak kennis met...
Windesheim en de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling – Mobiliteit in Zwolle. Verkeersproblemen oplossen en de openbare ruimte ontwerpen doe je vaak buiten, maar we zitten ook in de collegebanken. Neem alvast een kijkje in gebouw T, de thuisbasis van de opleiding.
Studeren in Zwolle Instagram ROM(opent in nieuw tabblad) Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)