Bouwkunde is een technische én creatieve opleiding. Je start met kennisvakken om de theoretische basis onder de knie te krijgen en je gaat aan de slag met modeleren. Een mooie mix van leren, creëren en doen dus!
Als jij door een stad loopt, valt het jou dan op dat er gebouwen staan in vele stijlen en uit uiteenlopende periodes? En krijg jij ook spontane ideeën over renovaties als je langs een oud en vervallen pand loopt? Ben je altijd aan het schetsen of bouw je urenlang de allermooiste bouwwerken in games? Bij de hbo-opleiding Bouwkunde in Almere ben je vanaf de eerste studiedag bezig met het ontwerpen van de wereld om je heen. Bouw jij mee?
Studieprogramma Bouwkunde
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van jouw hbo-opleiding Bouwkunde in Almere leg je een goede technische basis en krijg je volop ruimte om je eigen creativiteit te ontwikkelen. Techniek, ontwerpen, innoveren en duurzaamheid staan hierbij centraal. Je werkt aan verschillende projecten tijdens je studie. Zo ontdek je in dit eerste jaar al waar je goed in bent en wat je leuk vindt.
Bouwproces
Ontwerpen, organiseren, oplossen – bij bouwen komt veel kijken. In dit jaar doorloop je het hele bouwproces aan de hand van het Bouw Informatie Model (BIM). Dit super gedetailleerde 3D-model is dé manier van werken in de bouw. Je gebruikt dit model tijdens alle fases van een project: van het eerste ontwerp tot en met de oplevering van het pand. Het is daarom belangrijk dat alle mensen die aan het project werken het model begrijpen zodat er geen bouwfouten worden gemaakt.
Rollen in het bouwteam
Samen met je medestudenten vervul jij alle rollen die er zijn in een bouwteam. Denk aan: architect, aannemer of bouwfysisch adviseur. Zo leer je elk specialisme goed kennen en ervaar je wat er allemaal komt kijken bij het van A tot Z uitvoeren van een bouwproject. Je leert dus ook hoe je samenwerkt en communiceert. Bouwen doe je niet alleen!
Project: verduurzaam je eigen huis
Naast technische vakken als constructieleer, bouwfysica en bouwtechniek, leer je ook hoe je gebouwen ontwerpt via maquettebouw en 3D-modelleren. Met de opgedane kennis ga je bestaande bouwwerken analyseren. Welke technieken en materialen zijn er gebruikt en welke impact heeft het gebouw op de omgeving? Ook werk je een ontwerp uit om je eigen huis duurzamer te maken. Hierbij let je goed op de materiaalkeuze en manieren om energie te besparen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Tijdens jouw hele studie werk je aan projecten voor echte opdrachtgevers. Je experimenteert, berekent en onderzoekt. Je krijgt te maken met: bouwtechnieken, bouwmanagement, constructie, materiaalkunde én ethiek. Want hoe ga je om met tegengestelde belangen als er plannen worden gemaakt voor een bouwproject in een natuurgebied? Aan het eind van het tweede jaar kies je een specialisatie:
- Design
- Build
- Maintain
Wat je ook kiest: duurzaamheid en praktijkervaring staan bij ons voorop.
Design
Het 2D of 3D uitwerken en detailleren van architectonische ontwerpen.
Ben jij diegene die een leeg kantoorpand omtovert tot studentenhuisvesting? Of staan door jou ontworpen huizen straks te koop via huizenwebsite Funda? Als je kiest voor de leerroute Design leer je hoe je wensen vertaalt naar een ontwerp. Je krijgt ontwerpopdrachten waarin je rekening leert houden met zaken als bestemmingsplannen, materiaalkeuze en brandveiligheid. Je krijgt alle ruimte om je creativiteit te gebruiken en besteedt veel aandacht aan het maken van 3D-modellen. Als ontwerper kun je onder meer aan de slag bij een architectenbureau of als ontwikkelaar.
Build
Het technisch, constructief of planmatig voorbereiden van het bouwproces.
Jij houdt je bezig met de uitvoering van een bouwproject. Welke isolerende materialen zijn er nodig, hoe sterk is de constructie, halen we de planning en hoeveel gaat alles kosten? Deze leerroute bereidt jou voor op een carrière als:
- uitvoerder
- aannemer
- bouwkundig tekenaar
- bouwfysisch adviseur
- installatie- of constructief adviseur
- werkvoorbereider
- calculator
- inkoper
Je verdiept je in bouwmethodiek en vragen als:
- hoe moet het ontwerp worden gemaakt?
- welke middelen zet je in?
- hoe organiseer je dit?
- en hoe zorg je ervoor dat informatie wordt gedeeld tussen alle disciplines die bij het project betrokken zijn?
Maintain
Het managen van het bouwproces en de beheerfase die daarna volgt.
Een gebouw dat eenmaal staat vergt onderhoud. Hoe kun je het onderhoud voor meerdere jaren inschatten? Welke strategische keuzes maak je dan? En welke duurzaamheidsaspecten betrek je erbij? Vragen waarop jij antwoorden zoekt en zult vinden tijdens deze leerroute. Je leert hoe je gebouwen en hun omgeving analyseert, zodat je straks aan de slag kunt gaan bij woningcorporaties, bouw- en woningtoezicht, gemeentelijke vastgoed en de Rijksgebouwdienst. Deze leerroute heeft een commerciëlere kant, dus ook een carrière bij een vastgoedontwikkelaar of makelaar behoort tot de opties.
-
Jaar 4: afstuderen
Na drie jaar studeren is het in je laatste jaar van de opleiding tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Je volgt bijvoorbeeld de vrije module Verdiepend onderwijs. Met je medestudenten bepaal je in welk specifiek onderwerp jullie je dan willen gaan verdiepen. Je zoekt samen naar alle nodige informatie, organiseert excursies en gastcolleges.
Afstuderen
Dit is hét moment waarop je laat zien dat je op hbo-niveau kunt analyseren, ontwerpen, adviseren en realiseren. Je voert zelfstandig een opdracht uit voor een organisatie die bij je past. Ga je voor duurzaamheid, creativiteit of de uitvoerende bouw? Jij mag kiezen! Voorbeelden van opdrachten:
Design
- Transformatie van een schoolgebouw naar opvang voor gezinnen
- Ontwerp uitkijktorens voor de Oostvaardersplassen
- Blockchain in de bouw en vastgoedsector
Build
- Kwaliteitsborging in de bouw
- Bouwen zonder bouwafval
- BIM op de bouwplaats
Maintain
- Labeltransitie voor gestapelde woningbouw in de huursector
- Nul op de meter door renovatie van appartementen
- Onderzoeksmethoden voor het opstellen van een transitievisie warmte op lokaal stedelijk niveau
Begeleiding en diploma
Uiteraard hoef je het afstuderen bij ons niet helemaal alleen te doen, want vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je kunt sparren. Wanneer zowel jij, jouw begeleider en de opdrachtgever tevreden zijn, ben je afgestudeerd en mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Er is volop ruimte om je te specialiseren. Je kiest zelf waar je jouw Comakerships (stages) gaat doen en je kiest een studierichting (een minor) in het derde jaar. Tijdens dit halfjaar verdiep je je in een thema dat jou interesseert. Je kunt dat bij Windesheim in Almere of Zwolle doen, maar je mag ook bij andere opleidingen en hogescholen kijken. Voorbeelden van minors zijn:
- Smart World
- Composieten
- Architectuur & Stedenbouw
- Managing Projects in a globalized world
Comakerships
In het derde en vierde jaar staan er Comakerships op je rooster. Dit zijn opdrachten die je uitvoert voor echte opdrachtgevers. In het derde jaar ga je aan de slag met een Comakership Specialisatie en verbreding. In het vierde jaar doe je een Comakership Onderzoek en tot slot het Comakership Afstuderen. Voorbeelden van Comakerships zijn:
- Ontwikkeling van een 3D-ontwerp van een duurzaam kantoorgebouw;
- Advies geven aan een architectenbureau over duurzaam bouwen;
- Bouwplan voor de uit pallets bestaande Spiral Tower, een 9,5 meter hoge toren op de Esplanade in Almere;
- Onderzoek bij een metaalbedrijf welk metaalsoort geschikt is voor de fietsenstalling bij het station Almere Poort;
- Onderzoek naar de optimale bouwmethodiek van de entree van een ziekenhuis;
- Onderzoek naar de herbestemming van de bibliotheek in Almere Haven.
Studeren in het buitenland
Ervaring opdoen in het buitenland? Dat kan ook! Windesheim heeft afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Zo hebben studenten al minors gevolgd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Turkije, Curaçao en Aruba. Ook is het mogelijk om een Comakership te doen in het buitenland.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Bouwtechniek Bouwmanagement Ethiek Verdiepende vakken Constructieleer Materiaalkunde Minor naar keuze Comakership Onderzoek Duurzaam bouwen: energie Bouwtechniek Verdiepende vakken Comakership Afstuderen Wiskunde Constructieleer Comakership Specialisatie en verbreding 3D-modelleren (BIM) 3D-modelleren (BIM) Handtekenen Strategisch vastgoedbeheer Bouwfysica en installaties Mechanica Architectuuranalyse Projecten voor externe opdrachtgevers in teamverband Projectmanagement Keuze uitstroomprofiel Projecten: Duurzaam wonen, Ontwerp tiny house en Nieuwbouwteams
-
Jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Tijdens de opleiding Bouwkunde van Windesheim Almere staat praktijkervaring voorop. Je werkt tijdens jouw hele studie aan projecten voor echte opdrachtgevers.
- Leer hoe je gebouwen ontwerpt via maquettebouw en 3D-modelleren. Met de opgedane kennis werk je een ontwerp uit om je eigen huis duurzamer te maken.
- Je kunt een deel van de opleiding in het buitenland doen.
- Specialiseer je met een minor en de Comakerships die op het programma staan.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Bouwkunde in Almere
Benieuwd waar jij straks je lessen Bouwkunde gaat volgen? En, hoe is het om te studeren in Almere? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Almere, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag!
Studentenstad Almere Meelopen/proefles Bekijk opleidingsvideo(opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Bouwkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Bouwkunde.
-
-
Beroepen
Jij bent expert op het gebied van (duurzame) ontwikkeling, voorbereiding en realisatie van een bouwproject. Je kunt het verschil maken op kleine schaal (bijvoorbeeld in de woningbouw of bij renovaties) of misschien richt jij straks complete woonwijken in. Met jouw praktijkervaring én het specialisme dat je koos, zijn er veel banen waarin je je kunt ontwikkelen. Wat dacht je van:
- Opzichter of projectleider
- Werkvoorbereider
- 3D-modelleur
- Bouwkundig tekenaar
- Bouwtechnisch adviseur
-
Werkveld
Jij kunt na je hbo-opleiding Bouwkunde bij veel verschillende organisaties aan de slag, zoals bij een architectenbureau, een adviesbureau, aannemersbedrijf, woningcorporatie of bij de overheid. Maar ook bedrijven als ziekenhuizen, winkelketens en de brandweer vragen om bouwkundig medewerkers.
Voor hoogopgeleide bouwkundigen is de kans op het vinden van een goede baan na hun opleiding momenteel hoog, vooral in de uitvoerende bouw. Het merendeel van de afstudeerders gaat zelfs aan de slag bij het bedrijf waar ze hun afstudeerproject tijdens de opleiding deden. Liever de commerciële kant op? Ook een carrière als makelaar of belegger is mogelijk. Genoeg opties dus na je studie om volop te gaan bouwen aan je toekomst!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Bouwkunde? Studeer door en ga voor een universitaire master! Je kunt al tijdens je studie óf erna een premaster volgen en dan bij de TU Delft of TU Eindhoven starten. Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Je kunt ook nog naar de Academie van Bouwkunst, in Groningen, Rotterdam, Amsterdam of Arnhem. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Architectuur
- Master Construction Management and Engineering
- Deeltijdopleiding Beton en Staal (HTI)
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Beroepen
Baankans
84%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.600,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, software, boeken, maquettematerialen, printwerk, excursies en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
2 september 2024
Introductie
Op 28 en 29 augustus 2024 vindt (onder voorbehoud) de Almeerse Take Off plaats! Maak kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Circus
Stadhuisstraat 18 Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locatie
Meer informatie
Laptopadvies Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)