Weten hoe jij na je studie in de startblokken klaarstaat?
Er valt veel te winnen met sport. En jij brengt na de hbo-opleiding Sportkunde in Zwolle de bal aan het rollen! Jij matcht mensen, organisaties, sportbonden, verenigingen en overheden en brengt ze samen door plannen, beleid en nieuw sportaanbod. Want verbinden is wat jij als sportkundige doet: mensen binden én samenbrengen door en via de kracht van bewegen en sport. Jij creëert alle sportieve randvoorwaarden voor de sportdeelname. Of dat nu is voor plezier, ontspanning, gezondheid, revalidatie of therapie. Een mooie uitdaging toch?
Ontdek (het in) de opleiding Sportkunde
Het allereerste jaar van de hbo-opleiding Sportkunde volg je voor een deel samen met studenten van onze andere twee opleidingen voor sport en bewegen: de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding en Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Want grote kans dat je elkaar later ook in het werkveld treft!
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Jij hebt een passie voor sport en bewegen en je vindt het leuk om mensen in beweging te zetten. In het eerste jaar van de opleiding Sportkunde ga je hiermee volop aan de slag: je onderzoekt en verkent hoe je dit straks voor elkaar kunt krijgen.
Waar zit jouw drive?
Iedereen heeft zijn of haar eigen favoriete manier en motivatie om te bewegen. Je begint met jezelf. Waar zit nu precies jouw drive? Wat vind jij leuk om te doen en hoe sport jij eigenlijk het liefst? In een vereniging of in teamverband? Of ga je er liever in je eentje op uit? En ga je dan naar de sportschool of toch liever naar buiten?
Hoe beleef jij sport?
Zo kom je er in je opleiding steeds meer achter hoe jouw eigen sportbelevenis in elkaar steekt. En zo ontdek jij ook dat dit voor iedereen dus weer anders is. Wat doen al jouw studiegenoten op het gebied van beweging en waarom? Hoe meer je met elkaar op onderzoek uitgaat in je eerste studiejaar, hoe meer contexten je leert kennen waarin sport en bewegen een rol van betekenis kunnen spelen en zo ontdek je een hele wereld aan beweegmogelijkheden en voorkeuren.
Wat voorbeelden van zulke sportcontexten zijn:
- In en rondom de school
- In de openbare ruimte
- Op de vereniging
- In en rondom (bevroren) water
- Op het werk
- Fitness & health
- Maar ook thuis!
Zonder drijfveren geen sport!
Sport is leuk en betekenisvol en jij wilt dit graag uitdragen. Je wilt regelen, faciliteren en promoten zodat zoveel mogelijk mensen kunnen bewegen. Dan is het belangrijk dat je weet wat de drijfveren van mensen zijn en waar ze blij van worden.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Als sportkundige ben je van alle markten thuis! Daarom volg je vanaf het tweede jaar van je studie uiteenlopende vakken, zoals beleid en communicatie, sportmarketing en sponsoring, financieel en projectmanagement, sport en samenleving, verander- en innovatiemanagement, management en organisatie, inspanningsfysiologie en ontwikkelingspsychologie. Ook voer je diverse (groeps)opdrachten uit. Ideaal om al je opgedane theorie met de praktijk te combineren.
Profileer je!
Jij krijgt volop ruimte om je te profileren. Zo geef je kleur aan jouw eigen studie. Dit kan tijdens profileringscursussen, waarmee je je tot een echte sportkundige ontwikkelt in een bepaald deelterrein van sportbeleid en sportmanagement.
Welke richting beweeg jij je op?
Maar je kunt je ook specialiseren met een minor: een los onderwijsprogramma van een halfjaar. Bij een minor kies jij in welke richting jij je kennis wilt verdiepen of juist verbreden. Kies voor een minor van jouw studie, een andere opleiding (denk aan eventmanagement of fundraising), een andere hogeschool óf een stage in het buitenland. Wat voorbeelden:
- Praktijk van de buurtsportcoach
- Sport, bewegen en vitaliteit
- Sport, therapy for empowerment
Alle ballen hoog houden op stage
In het tweede jaar van je opleiding Sportkunde verken je tot slot het werkveld tijdens je groepsstage en een zelfstandige stage. In het derde jaar draai je mee in een team dat zich bezighoudt met programma- en/of beleidsontwikkeling of de uitvoering ervan. Je bent fysiek en mentaal tijdens je stages volop in beweging. Houd jij dan alle ballen hoog?
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Je hebt nu flink wat kennis verzameld op het gebied van sportbeleid, sportmanagement en het aanbieden, organiseren en initiëren van sportaanbod. Je bent dus klaar om al je skills onder bewijs te stellen. Maar eerst kies je in jouw laatste jaar nog voor een specialisatie. Tijdens het afstuderen staat deze specialisatie dan centraal. Je kunt bij ons kiezen uit:
- De maatschappelijke functie van sport en bewegen
- Ondernemen
- Sporttechnisch management
Ontwerpen of adviseren?
Tijdens het afstuderen werk je zelfstandig mee in een organisatie in de sport- en beweegsector, in binnen- of buitenland. Ook ontwikkel je zelf een innovatief en sportief product, waarbij je je richt op óf het beleidsterrein van de organisatie of je ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuw beweegprogramma. Je hebt dus twee opties:
- Ontwerp: je ontwikkelt, implementeert en evalueert op basis van jouw onderzoek een innovatief product, nieuwe methode of sportief programma voor een (sport)organisatie
- Advies: op basis van (markt)onderzoek doe je aanbevelingen voor strategie en/of beleid, met specifiek aandacht voor het ontwikkelen of verbeteren van een innovatief sport- en beweegaanbod
Tips en trucs
Afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent en tips en trucs van je begeleider vanuit het bedrijf. Heb je alles afgerond? Dan mag jij je nu een Bachelor of Arts noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
Je leert hoe je sportactiviteiten organiseert voor én met mensen. Dat leer je niet alleen in colleges en sportzalen. Je duikt dus direct het werkveld in, oriënteert je en loopt stage. Zo doe je ervaring op met het organiseren en begeleiden van een event en allerlei sportactiviteiten. Dit vul je aan met kennis van sportmanagement, operationeel en eventmanagement.
Snuffelstage: praktijkverkenning
Jouw eerste opdracht: organiseer samen een event. En je doet ervaring op met leidinggeven in een sportvereniging in het kader van een trainersopleiding. Je interviewt bijvoorbeeld mensen uit het werkterrein van sportmanagement en -beleid, onderzoekt en adviseert over (sportievere) inrichting van schoolpleinen of verzorgt workshops in trendy sportactiviteiten.
Voor eventjes circusdirecteur
Ook zet je samen met alle eerstejaars van onze sport- en beweegopleidingen een circus op voor een basisschool: van het bedenken van de circuskunstjes tot de vraag hoe je ervoor zorgt dat alle kinderen erbij betrokken worden.
Gemeente of commerciële sport?
In het tweede jaar loop je twee keer een halfjaar stage: eerst een groepsstage, daarna zelfstandig. Je gaat aan de slag bij een externe (sport)organisatie. Je help er een handje mee bij sportprojecten. Denk aan het vernieuwen en/of aanpassen van sportaanbod, het uitbreiden van een commercieel productportfolio of doelgroepenbeleid voor sport in een gemeente.
Van sportprogramma’s tot sportbeleid
Tot slot buig je je over de vraag hoe je sportprogramma’s ontwikkelt of sportbeleid opstelt. Als (meelopend) lid van een team in een sportorganisatie dat zich hiermee bezighoudt of dit uitvoert. Je werkt zelfstandig en gaat bijvoorbeeld aan de slag met een marketingcommunicatieplan of het optimaliseren van vrijwilligersbeleid bij een sportvereniging.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Het ervaren en verkennen van de diverse beweegcontexten Sportsponsoring Minor van een halfjaar Afstudeerstage Begeleiden en uitvoeren van (sport)activiteiten Sportmarketing Stage Innovatief eindproduct Projectmanagement Sportprojecten Eventmanagement Sport en innovatie Inleiding onderzoek Sportmanagement- en organisatie Bewegen en leerprocessen Profileringscursussen Mentoraat en studiebegeleiding 2 stages bij (sport)organisaties Zomer- en winterkamp Praktijkgerichte opdrachten in de vorm van onder meer stage
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Welk beroep zet jij op je cv?
Als sportkundige breng je straks partijen bij elkaar. Dit kun je na je opleiding in allerlei rollen doen. Vaak start je in een uitvoerende baan, maar groei je na een tijdje door naar functies als adviseur sportbeleid bij de overheid of als programmamanager sportstimulering bij sportorganisaties. Denk aan:
- Beleidsmedewerker bewegen
- Verenigingsmanager
- Programmacoördinator sport
- Sporteventmanager
- Bedrijfsleider fitnesscentrum
- Technisch adviseur sportbond
Hier zet jij straks je skills in
Sporten is hot. Steeds meer mensen bewegen of sporten voor ontspanning, gezondheid of sociale contacten. Jij wordt opgeleid voor een dynamisch en breed werkveld, waar inmiddels 150.000 mensen met veel passie werken.
Als sportmanager, beleidsmaker of sportontwikkelaar wachten regionale of lokale sportondersteuningsorganisaties op je. Van sportservicebureaus tot gemeenten. Maar ook regionale of landelijke sportorganisaties, zoals PEC Zwolle of KNWU zijn na je studie een optie, net als een baan bij commerciële sportaanbieders. Denk aan buitensportorganisaties of eventbureaus. Of ga aan de slag als kwaliteitsmanager bij fitnessketens, sporttechnisch adviseur bij een sportbond of als projectleider in het kader van School & Sport.
Baankans
62%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 1.980,-
bruto, op basis van 33 uur per week
Slagingskans
42%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Ook maak je kosten voor je laptop én je assessment en sportkeuring (€ 173,-), winterkamp (€ 375,-), zomerkamp (€ 175,- tot € 575,-), alle studieboeken en readers (circa € 500,-), sportkleding (minimaal € 300,-) en jouw EHBO-examen (€ 85,-) in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Sportkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek
- Master Sportbeleid en Sportmanagement
- Master Sport- en Beweeginnovatie
- Master Beleid, Communicatie en Organisatie
- Master Vrijetijdswetenschappen