HBO_ICT

Stage en praktijk

Je leert veel van de praktijk. Je werkt aan projecten, loopt vaak stage, volgt gastcolleges en gaat op excursies naar het buitenland.

Stage in binnen- of buitenland

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de stage, waarbij je echt in de praktijk gaat werken. De invulling van de stage-opdracht is afhankelijk van de afstudeerrichting die je hebt gekozen. Een bedrijf kan je bijvoorbeeld vragen om software te schrijven voor het aansturen van een productiestraat van een nieuw product. Of je gaat een bedrijf adviseren over de inzet van internet bij de verkoop van een nieuw product. Stagelopen kan binnen en buiten Europa. Uiteraard krijg je begeleiding van een vakdocent van de opleiding en van een mentor vanuit het bedrijf.

De handen uit de mouwen

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met opdrachten uit de echte praktijk. Je werkt aan innovatieve projecten, meestal in groepen. De opdrachten verschillen per afstudeerrichting en worden naarmate je studie vordert steeds groter en complexer. Bij de afstudeerrichting Embedded Systems and Automation ga je bijvoorbeeld al in het tweede jaar een echte robot bouwen die met sensoren door een doolhof kan navigeren. Of je gaat een computerprogramma bouwen dat het effect kan laten zien van een windmolenpark in de openbare ruimte.

Een blik op de praktijk

Een kijkje nemen bij een bedrijf hoe zij bijvoorbeeld hun bedrijfsprocessen met software ondersteunen? Dat doe je tijdens een excursie. Zo kijk je bijvoorbeeld bij de Volkswagenfabriek in Wolfsburg hoe hun productieproces volledig geautomatiseerd is.

Student in labT-gebouwStudenten samen aan het werk

Werken in een community

Soms werk je samen met je klasgenoten in je eigen community. Dit betekent dat je een vast lokaal hebt, met je eigen werkplek en kastruimte. In de communityruimte werk je samen met je projectteam aan steeds moeilijker wordende (bedrijfs)opdrachten.  

Winnovation

Apps, games, virtual reality, security, services. Je werkt tijdens de opleiding aan allerlei innovatieve producten en diensten. In het derde en vierde jaar worden de meest innovatieve ideeën gepresenteerd tijdens de halfjaarlijkse expo Winnovation. De expo wordt niet alleen bezocht door medestudenten en docenten, maar ook door opdrachtgevers en andere geïnteresseerden uit het bedrijfsleven. De expo is inmiddels uitgegroeid tot een event met wel ruim vijftig stands. 

Rolf, student HBO-ICT: 'Het ESA-LAB is een toegevoegde waarde voor de opleiding'

Het ESA-LAB‘Als derdejaarsstudent ben ik één van de beheerders geweest van het ESA-LAB: het Embedded Software and Automation-Laboratorium. Het is een ruimte waar studenten aan de slag gaan met praktijkopdrachten. Er zijn altijd ouderejaarsstudenten aanwezig, die je helpen met problemen. Het lab beschikt over een kleine voorraad elektronicaspullen en gereedschappen waar je altijd gebruik van mag maken. Het ESA-LAB is van toegevoegde waarde voor de opleiding, omdat het altijd beschikbaar is voor studenten. Het is een plek waar alle ICT-studenten bij elkaar komen, je leert elkaar goed kennen.'