Weten hoe je jezelf slimmer én de ICT smarter maakt?
Duik met de opleiding HBO-ICT in Almere in de smart world van morgen. Je kruipt tijdens deze hbo-studie niet alleen achter je pc om aan de slag te gaan met het bouwen van applicaties, maar je leert ook hoe je jouw kennis vertaalt naar en koppelt aan vragen van je opdrachtgevers. Er staan onderwerpen als bedrijfskunde en projectmanagement op het studieprogramma en daarnaast werk je ook aan je professional skills. In het tweede jaar ga je direct op pad in de praktijk, dit doe je met Comakerships voor echte opdrachtgevers. Goed voor je cv en netwerk!
Je bekijkt nu onze opleiding in Almere. Wist je dat je HBO-ICT ook in Zwolle kunt volgen?
Ontdek (het in) de opleiding HBO-ICT
Je leert in de opleiding HBO-ICT hoe je webapplicaties bouwt volgens de Agile-Scrum ontwikkelmethode. Ook leer je hoe je op een slimme wijze ICT-oplossingen kunt inzetten. Je kunt binnen je opleiding kiezen voor de bedrijfskundige of de engineering kant van het ICT-vak.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
In het allereerste jaar van de opleiding HBO-ICT maak je kennis met het beroep van de ICT’er en ontdek je hoe jij ICT straks slim kunt inzetten in bedrijven en in de samenleving. Uiteraard ga je ook volop aan de slag met programmeren, database, user experience (UX), projectmanagement en bedrijfskunde. Daarnaast werk je aan je communicatieve en persoonlijke skills, zoals vergaderen, presenteren en solliciteren.
De huidige ICT’er
Je maakt kennis met hoe de meeste ICT-bedrijven nu werken: agile. Je werkt als team samen in korte ontwikkelfases (sprints) aan tussentijdse resultaten die je aan jouw opdrachtgever presenteert, in plaats van na een lange periode van ontwikkelen een kant-en-klaarproduct op te leveren. Dat heet scrummen. Je krijgt daarom een stevige agile-training en past die ook meteen toe in verschillende projecten. Na het eerste jaar ben jij in staat om deze werkwijze toe te passen.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Vanaf het tweede jaar is het tijd voor Comakerships: je werkt 3 dagen in de week aan echte opdrachten en projecten bij bedrijven en organisaties. Je gaat zelf op zoek naar deze opdrachten. De andere 2 dagen volg je colleges die aansluiten bij je Comakerships. Zo ben je straks echt goed voorbereid op de praktijk.
Uitstroomprofielen
Aan het eind van het eerste jaar kies je het uitstroomprofiel waarin je straks wilt specialiseren:
Software engineering
Je doet onderzoek naar nieuwe en innovatieve ICT-toepassingen binnen een bedrijf of organisatie en je gaat volgens de agile-methode meteen bouwen aan een prototype of werkende applicatie. Hierbij adviseer je de organisatie over hoe zij de nieuwe technieken of methodes kunnen implementeren.Business, IT & Management
Je combineert bedrijfskunde en ICT. Je bedenkt bijvoorbeeld ICT-oplossingen waarmee informatie toegankelijk wordt. Zo draag je door onderzoek en advies bij aan kennisdeling en/of informatiedeling binnen een organisatie.Smart keuzes maken
Tijdens de opleiding HBO-ICT krijg je volop kansen om jouw eigen route uit te stippelen. Zo kies je in het derde jaar van je studie een pakket aan vakken van een halfjaar, de zogenaamde minor. Je kiest voor verbreding óf juist verdieping – in Zwolle, Almere, bij andere hogescholen of zelfs in het buitenland. Ga in Almere bijvoorbeeld voor de minor Smart World.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld en je bent klaar om te laten zien tot wat voor ICT’er jij je hebt ontwikkeld. De hbo-opleiding wordt afgerond met een individueel Comakership. Jij kiest zelf de organisatie waarvoor je de opdracht uitvoert. Je bent daarom 5 dagen per week op de werkvloer. Je staat dan dus midden in de praktijk en doet alle nodige werkervaring op. Het eindresultaat is bruikbaar voor de organisatie en toont aan dat jij een echte ICT-professional bent.
Wat denk je van afstuderen op een tram?
Het GVB biedt openbaar vervoer aan in Amsterdam, Diemen, Duivendrecht en in Weesp. Verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur is Rail Services. Denk aan het verhelpen van storingen en calamiteiten en onderhoud aan de baan en infrastructuur. Onze student Tyciano werkte hier aan het Tramwissel Monitoringsysteem. Het GVB wil via sensoren en slimme apparatuur alle wissels monitoren. Door het analyseren van de data kan vooraf worden voorspeld wanneer een wissel dreigt te verstoren. Er kan dan preventief een monteur worden gestuurd om een eventuele storing te voorkomen. Dit zorgt voor minder vertraging en daarmee verbetert de GVB de dienstverlening.
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen bij de bacheloropleiding HBO-ICT doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je vanaf nu Bachelor of Science noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
Vanaf het tweede jaar van de opleiding HBO-ICT is het tijd voor Comakerships: je werkt 3 dagen aan echte opdrachten voor en bij bedrijven die je zelf werft, uitvoert en oplevert. De andere 2 dagen volg je op de hogeschool colleges die passen bij je Comakership. Zo stomen we je klaar voor de praktijk én bouw je direct aan je cv en netwerk.
Bouw je eigen applicatie
In jaar 2 bouw je van begin tot eind in teamverband een applicatie. Dit doe je in de Comakership Software Development, dit doe je voor een echte opdrachtgever met een concrete opdracht. In het Comakership ga je aan de slag met het boven tafel krijgen van alle technische eisen en functionele wensen van eindgebruikers en begin je met het bouwen van de applicatie.
Comakerships in beeld
- RFID in een IKEA-kast: in een kast ontwikkelden onze ICT’ers een prototype voor een slimme locker en deze locker houdt zelf bij wat zich wel óf niet in de locker bevindt
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 (web)development interne Comakership Software Lifecycle Comakership Organisatieonderzoek en -verandering Keuze afstudeer-Comakership Software engineering Bedrijfsprocessen en informatiesystemen Comakership Software Development bijvoorbeeld Smart World in Almere Keuze afstudeer-Comakership Business, IT & Management Projectmanagement Aan het eind kies je je specialisatie: Software engineering of Business, IT & Management Professional skills
-
Het startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Welk beroep zet jij op je cv?
We leiden je op tot allround ICT’er, met skills op het vlak van communiceren en adviseren. Helemaal jouw ding? Ga dan voor de richting consultancy. Of klopt je hart sneller van designen of zelf bouwen? Denk dan aan ontwikkelaar. Na HBO-ICT gaan er deuren voor je open en kun je aan de slag als:
- Softwareontwikkelaar (front-end of back-end)
- Projectmanager of product owner
- ICT-consultant
- Businessanalist
Hier zet jij straks je skills in
Met je bachelordiploma HBO-ICT op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt, want vrijwel elk bedrijf in iedere sector heeft hoogopgeleide ICT’ers nodig. En met jouw kennis van ICT en bedrijfsprocessen, plus al je skills op het vlak van projectmatig werken en communiceren, kun jij als geen ander een brug slaan tussen techniek, gebruikers en klanten.
Je kunt na deze hbo-opleiding dan ook kiezen uit een flink aantal ICT-bedrijven en duizend-en-een andere organisaties die zitten te springen om ICT’ers met up-to-date kennis in huis. Veel studenten vinden al tijdens hun opleiding een organisatie waar zij na hun studie aan de slag gaan.
Baankans
90%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.750,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop (zie minimumspecificaties) en boeken in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na HBO-ICT? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master of een lerarenopleiding. Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) voor het masteraanbod in Nederland. Alvast een voorzetje:
- Master Business Informatics
- Master Human Media Interaction
- Master Information Sciences
- Master Information Studies
- Master Security and Network Engineering
- Master Software Engineering
- Lerarenopleiding via Kopopleiding