Als verpleegkundige lever je persoonsgerichte zorg. Daarvoor heb je kennis, vaardigheden en een juiste houding nodig.
Je leert goed luisteren, communiceren en samenwerken met andere professionals. Hbo Verpleegkunde in Zwolle leidt je op tot een opmerkzame en onderzoekende verpleegkundige. Iemand die persoonlijke zorg in complexe situaties biedt, verpleegkundig leiderschap toont en zoekt naar duurzame oplossingen. Je steekt je handen uit de mouwen, maar doet ook volop kennis op: van anatomie en klinisch redeneren tot het uitvoeren van wondzorg. Een opleiding voor denkers én doeners!
Bekijk ons volledige aanbod Verpleegkunde opleidingen
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma hbo Verpleegkunde
De praktijk staat centraal. Je werkt meteen met actuele vragen en echte cases, waardoor je vakken en vaardigheden direct koppelt. Theorie ontmoet praktijk!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als hbo-verpleegkundige in opleiding maak je direct kennis met het brede werkveld. In vier periodes komen alle werkvelden aan bod. De lessen zijn gekoppeld aan casuïstiek, zodat wat je geleerd hebt meteen kunt toepassen in de opdrachten die je krijgt. In het eerste jaar leer je dus veel over het werkveld van verpleegkunde. Zo ontdek je ook of deze studie bij jou past, omdat je werkt met voorbeelden uit de praktijk. Maar; je maakt ook écht kennis met de praktijk tijdens je oriënterende stage.
Verbind theorie met praktijk
De praktijk staat vanaf dag één centraal. Samen met je medestudenten ga je in je leerteam aan de slag om de casus en opdrachten te analyseren, zodat je het maximale uit de ondersteunende lessen haalt. De lessen zijn:
- Verpleegtechnische vaardigheden
- Communicatie vaardigheden
- Klinisch redeneren
- Medische kennis
- Verpleegkundige kennis
- Juridische kennis
Je leert hoe je voorlichting geeft over leefstijl, gezondheid en gezond gedrag. Of hoe je de bloeddruk meet als het onderwerp bedreigde vitale functies wordt behandeld.
Alle lessen zijn gekoppeld aan een casus. Je laat zien wat je geleerd hebt in demo’s en simulatietoetsen. Daarnaast komen er andere belangrijke onderwerpen aan bod zoals e-health, persoonsgerichte zorg, verpleegkundig leiderschap en kwetsbare cliëntengroepen.
Oefenen in het skills lab
In het eerste jaar oefen je in het moderne skills lab met allerlei materialen. Hier leer je hoe je basiszorg verleent, wonden verzorgt en welke verbandtechnieken er zijn. Ook ondervind je tijdens inleefsessies hoe het is om zelf cliënt te zijn. Daarnaast werken we met simulanten, personen die echt de rol spelen van zorgvragers. Zo komt de praktijk heel dichtbij. Leren is bij ons ook ervaren!
Beroepsrollen
Je maakt gedurende je hele opleiding kennis met de zeven CanMEDS-rollen van de verpleegkundige. Dit zijn de beroepsrollen. Deze rollen zijn de basis van de opleiding. Tijdens de opleiding leer je kennis, vaardigheden en attitude toepassen die bij deze rollen horen, zodat je straks als volwaardig hbo-verpleegkundige aan de slag kunt. Deze zeven rollen zijn:
- Zorgverlener
- Communicator
- Samenwerkingspartner
- Reflectieve EBP-professional
- Gezondheidsbevorderaar
- Organisator
- Professional en kwaliteitsbevorderaar
Studiepunten
Je eerste jaar wordt uitdagend en veelzijdig. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk studiepunten haalt, waarbij 50 studiepunten nodig zijn om in jaar 2 te starten. Haal je dit aantal niet, dan maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen. Er geldt geen bindend studieadvies om naar jaar twee te gaan. Het is natuurlijk wel fijn en belangrijk om met zo min mogelijk bagage te kunnen beginnen aan je tweede studiejaar.
-
Jaar 2: project en stage
In het tweede jaar ga je aan de slag met:
- Een interprofessioneel samenwerkingsproject.
- Een kwaliteitsopdracht.
Met medestudenten verdiep je je in concrete vraagstukken uit het werkveld. Hierbij kun je de verdieping zoeken in onderwerpen die jou aanspreken. Je werkt daarbij nauw samen met de praktijk. Je wordt hierbij ondersteund door je leerteamcoach en deel je je ervaringen met jouw leerteam. Je krijgt ondersteunende lessen als projectmatig werken, kwaliteitsmanagement, inhoudelijke workshops en presentatievaardigheden. Uiteindelijk ga je je kennis en resultaten ook presenteren. Uiteraard word je begeleid bij het projectmatig werken door enthousiaste docenten.
Stage
In het tweede jaar loop je ook half jaar stage. Hier kun je laten zien wat je al hebt geleerd én je leert een heleboel bij. Dit doe je niet alleen, maar samen met je werkbegeleider, collega’s in de praktijk, je leerteamcoach en je medestudenten met wie je ervaringen uitwisselt. Ook werk je zo verder aan het opbouwen van je deskundigheid en je portfolio.
-
Jaar 3 en 4
In het derde en vierde jaar werk je verder aan je ontwikkeling als hbo-verpleegkundige aan de hand van thema’s, zoals:
- Werken aan gezondheidsbevordering.
- Regisseren van zorg.
- Verbeteren van zorg.
Je krijgt steeds meer vrijheid om de werkvelden te kiezen die het beste bij jou passen. In het werkveld werk je aan verschillende opdrachten. Op school krijg je lessen die speciaal zijn afgestemd op de opdrachten.
In jaar 3 en 4 heb je verder:
- Twee keer een stage van 20 weken.
- Een minor.
- Een praktijkgericht onderzoek.
Je bepaalt zelf wanneer je wat doet. Uiteindelijk toon je aan dat je alle zeven CanMEDS-rollen op bachelorniveau beheerst. Zo word je de hbo-verpleegkundige die persoonlijke zorg biedt in complexe situaties, leiderschap toont en naar duurzame oplossingen zoekt.
Minor
Je volgt in jaar 3 of 4 een minor: een onderwijsprogramma van een half jaar. Zo kun je je verdiepen óf verbreden in een onderwerp waar jouw interesse naar uitgaat en waarin jij je wilt profileren. Dit kan een verpleegkundig onderwerp zijn, maar je mag ook een minor doen over technologische ontwikkelingen of de organisatie van zorg. Een minor kun je bij Windesheim of bij een andere hogeschool volgen. De opleiding Verpleegkunde heeft bijvoorbeeld de minors:
- Persoonsgerichte zorg in complexe situaties
- Palliatieve zorg
- Acute zorg
Binnen Windesheim worden daarnaast de minoren Good Life Project en Goed leven met Dementie aangeboden.
Verpleegkundige over de grens
Liever een tijdje naar het buitenland? Je kunt bijvoorbeeld een periode studeren in het buitenland, zoals in Finland, Spanje of de Verenigde Staten. Of wil je aan de slag binnen projecten gericht op ontwikkelingssamenwerking? We hebben samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Vietnam, Suriname en Bali.
Begeleiding
Je studie doe je straks zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docenten als tips en trucs van je begeleiders uit de zorgpraktijk. En je hebt een studentbegeleider die voor jou gedurende je gehele opleiding aanspreekpunt is en meedenkt.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Gedurende de gehele opleiding staat de praktijk centraal.
- In het eerste jaar heb je een praktijkoriëntatie. Je bent dan een aantal uren per week in de praktijk om je te oriënteren op het beroep.
- In jaar 2 loop je een stage van 20 weken
- In jaar 3 en 4 heb je twee stages van een half jaar.
Het onderwijs en diverse opdrachten zijn gekoppeld aan de praktijk, doordat we werken met casuïstiek en opdrachten uit alle werkvelden.
-
Rooster en vakken
Je wordt elk jaar ingedeeld in een leerteam, waarmee je samen aan een casus werkt. Ondertussen krijg je lessen die je helpen met kennis en vaardigheden. De vaardigheidslessen noemen we de ViP-lijn: Verpleegkundige in de Praktijk. In de andere jaren krijg je lessen die direct aansluiten op je opdrachten. Hieronder vind je een overzicht van de lessen van onze hbo-Verpleegkunde, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de vier studiejaren eruitzien.
Jaar 1
Verpleegkunde in de Praktijk (ViP):
- Technische vaardigheden
- Communicatieve vaardigheden
- Klinisch redeneren
- Verpleegkundig rekenen
- Contacttijd begeleidend docent
Ondersteunende kennis
- Verpleegkundige kennis
- Medische kennis
- Gedragskennis
- Juridische kennis
- Ethische kennis
Profileren
- Persoonlijke ontwikkeling
Jaar 2
Kwaliteitszorg en interprofessioneel samenwerken
- Kwaliteitszorg
- Kritisch denken
- Interprofessioneel werken
- Projectmatig werken
- Deskundigheidsbevordering
Praktijkleren en veiligheid bevorderen
- Veiligheidskennis
- Coachvaardigheden
- Workshops praktijk
Profileren
- Professioneel profileren
Jaar 3 en 4
Praktijkleren, thema's:
- Gezondheidbevordering en ketenzorg
- Innoveren en implementeren
- Regievoeren en zorg toewijzen
Praktijkleren, lessen:
- Specifieke ondersteunende lessen ten behoeve van de thema's
- Workshops praktijk
Profileren
- Positioneren en tonen van leiderschap
-
Flexibel onderwijs
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wilt kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom is het prettig om flexibel te kunnen studeren. Bij Verpleegkunde kan dit op de volgende manieren:
- Richt je op verschillende onderwerpen die jou interesseren. Dit doe je bijvoorbeeld door het kiezen van een minor, het meedoen aan projecten, stages of het kiezen van specifieke afstudeeropdrachten.
- Volg je minor bij een andere opleiding, andere hogeschool of in het buitenland.
- Studeer een periode in het buitenland. Of werk mee aan projecten die gericht zijn op ontwikkelingssamenwerking.
Studie verkorten of verlengen
- Wil jij je studietijd verkorten of heb je juist meer tijd nodig?
- Heb je al een (hbo-)opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt?
- Een mbo-opleiding die je voordelen oplevert?
- Heb je een mbo-v-diploma op zak?
Bij Windesheim kun je in overleg je eigen studietempo bepalen en bijvoorbeeld je studie in 3,5 jaar afronden. Dit betekent dat je drie semesters in de tijd van twee volgt, waardoor je een half jaar tijd wint. Uiteraard moet je, net als iedereen, alle toetsen en opdrachten succesvol afronden.
Wanneer jij in het bezit bent van een mbo-v-diploma kan je de opleiding ook versneld doorlopen. Het studieprogramma kun je in 3 jaar voltooien. Uiteraard kijken wij met jouw wat het beste past bij jouw wensen en mogelijkheden.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
Mbo-v
Met een afgeronde mbo-v-opleiding kun je de opleiding Verpleegkunde in 3 jaar volgen. Je krijgt een versneld programma aangeboden. In het eerste jaar krijg je extra lessen in hbo-vaardigheden, zodat je in 3 jaar als hbo-verpleegkundige kunt afstuderen. Na je aanmelding wordt er met jou gekeken wat het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Je wordt in een klas geplaatst met andere mbo-v-studenten die dit versnelde programma doorlopen.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Praktijkervaring staat centraal. Je loopt meerdere stages, oefent basishandelingen in het Skills lab en werkt aan projecten die regelrecht uit de praktijk komen.
- Jouw interesses zijn leidend: je hebt invloed op de keuze van opdrachten, eigen stages. Jij bepaalt hoe je invulling geeft aan je profileringsruimte, zoals je minorkeuze.
- Ervaar hoe de zorg in andere landen werkt door je stage of een deel van je studie in het buitenland te doen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland
Maak kennis met HBO-V in Zwolle
Benieuwd waar jij straks je lessen Verpleegkunde gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? Check de video van de Campus, kom proefstuderen, bezoek een open dag of neem een kijkje op het Instagramaccount van de opleiding! In gebouw E worden de lessen van Verpleegkunde gegeven.
Na je opleiding Verpleegkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Verpleegkunde.
-
-
Beroepen
De mogelijkheden voor jou als hbo verpleegkundige zijn divers. Ook kun je aan de slag gaan als kwaliteitszorgmedewerker of als gezondheidsvoorlichter. Of je specialiseert je verder in een van de vele vervolgopleidingen. Een greep uit de mogelijkheden:
- Wijkverpleegkundige
- Verpleegkundige in een ziekenhuis
- Verpleegkundige in de psychiatrie
- Verpleegkundige in een verpleegtehuis
- Casemanager
- Sociaal verpleegkundige gezondheidsvoorlichting
-
Werkveld
Jij kunt als verpleegkundige bij heel wat bedrijven en instellingen werken. Natuurlijk kun je aan de slag in een ziekenhuis of de thuiszorg. Maar ook in verpleeghuizen, bij woongroepen, in de verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg is er veel vraag naar hbo-verpleegkundigen. In toenemende mate is er behoefte aan de regierol van hbo-verpleegkundigen. Het coördineren van zorg en het vaststellen van de zorgvraag is essentieel om de kwaliteit van zorg in onze samenleving te behouden en te verbeteren. Door de vergrijzende samenleving en vernieuwde technologie is de vraag naar zorg hoog.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Verpleegkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Verplegingswetenschap
- Master Zorgethiek en Beleid
- Master Advanced Nursing Practice
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
-
Baankans
89%
vond een baan binnen het vakgebied van de studie
Startsalaris
€ 2.761,-
bruto, op basis van 33 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met kosten voor een witte jas die je gebruikt in alle lessen technische vaardigheden (€ 25,-, verkrijgbaar tijdens de introductie), eventuele VOG-verklaring, excursies en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
- 3 februari 2025
- 1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)