Weten hoe jij met je hart, hoofd én handen werkt?
Voor jou is een zorgvrager meer dan iemand die ziek is. Je zet je met hart, hoofd én handen in om iemand weer zelfstandig te maken. Zorg verlenen staat daarbij centraal, maar als verpleegkundige doe je veel meer dan dat. Naast bloeddruk meten en medicijnen toedienen, moet je ook goed kunnen communiceren, organiseren en bijvoorbeeld samenwerken met anderen. In de hbo-opleiding Verpleegkunde in Almere leer jij precies hoe je dat moet doen. Dus: maak jij straks het verschil in iemands leven?
Opleidingsvideo aanvragen(opent in nieuw tabblad) Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Verpleegkunde
Jouw werk als verpleegkundige is straks gevarieerd. Dat geldt ook voor je studie. Zo maak je heel wat uren in het skillslab, waar je allerlei handelingen oefent. Op een oefenpop én op medestudenten: van medicatie regelen tot wonden verbinden en van gespreksvoering tot adviseren over gezondheidsproblemen. Zo bied jij de beste zorg – met zorgvragers, mantelzorgers en andere professionals. En kun je collega’s stimuleren de zorgkwaliteit hoog te houden en te werken volgens de laatste inzichten.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Ontdek het brede werkterrein van de verpleegkunde. In het eerste jaar leer je alle ins en outs van de medische wereld, het menselijke gedrag en het omgaan met zorgvragers. Je leert van alles over verschillende zorgsituaties en je maakt kennis met de verschillende rollen van allerlei (zorg)professionals. Zo ontdek je in dit jaar of het vakgebied écht iets voor je is.
Hoe blijven mensen gezond?
Het eerste studiejaar draait vooral om de gezondheid van de mens. Je leert hoe ons lichaam werkt, hoe het gezond blijft en wanneer er sprake is van ziekte. Ook maak je kennis met je allereerste ‘zorgvragers’: de oefenpop en medestudenten. Samen train je diverse basishandelingen, zoals bloeddruk meten, wonden verbinden en het verplaatsen van een patiënt.
Ken je doelgroepen
Goed kunnen communiceren is voor de verpleegkundige een must. Jij moet straks namelijk goed overweg kunnen met uiteenlopende soorten doelgroepen. De zorgvrager is er namelijk in allerlei soorten en maten, van baby tot senior, en van mensen met lichamelijke beperkingen tot mensen met hersenletsel. Je hebt ook te maken met de naasten van de zorgvrager en met andere professionals, zoals artsen en fysiotherapeuten.
Meer inzicht in gedrag
De module Psychologie dat je in het eerste jaar van je hbo-opleiding Verpleegkunde volgt, geeft je meer inzicht in menselijk gedrag. We oefenen gesprekstechnieken waarin je leert omgaan met zorgvragers die bijvoorbeeld slecht nieuws hebben gekregen. Ook besteden we aandacht aan vaardigheden als luisteren, vragen stellen en mensen geruststellen.
Het vakgebied verkennen
Een belangrijk onderdeel van je opleiding is de werkveldoriëntatie. Hierdoor maak je kennis met verschillende werkvelden binnen de verpleegkunde. In de praktijk loop je in je eerste jaar mee met een zorgverlener.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede en derde jaar van de opleiding Verpleegkunde in Almere leer je goed in te schatten welke verpleegkundige zorg er nodig is, in verschillende situaties. In beide studiejaren loop je een stage van 20 weken.
Hoe verleen je de juiste zorg?
In het tweede jaar bouwen we verder aan jouw kennis als verpleegkundige. Zo leer je te achterhalen wat er aan de hand is met een zorgvrager en hoe jij daar het beste mee om kunt gaan. Dit leer je tijdens de module Klinisch redeneren. Lessen over psychiatrie, oncologie en kwaliteitszorg ondersteunen je hierbij. Je oefent nieuwe vaardigheden als het geven van prikken en je leert meer over diversiteit in je werk als verpleegkundige. In de module eHealth werp je een blik op de toekomst.
Leren coördineren en prioriteren
Het derde studiejaar staat in het teken van ingewikkeldere zorgvragen. Het komt vaak voor dat een zorgvrager meerdere klachten heeft. Hierbij heeft het ene probleem invloed op het herstel van iets anders. Welke prioriteiten stel je dan en hoe kun je bepaalde handelingen combineren? Vaak ben je als verpleegkundige ook niet de enige hulpverlener die betrokken is. Je leert wat jouw verantwoordelijkheden zijn en hoe je de zorg voor een zorgvrager coördineert.
Eigen richting bepalen
Binnen de opleiding is er volop keuze om jouw eigen richting te bepalen. Dat doe je door zelf je stage uit te zoeken, maar ook door het kiezen van een richting (een minor) in het derde jaar: een onderwijsprogramma van een halfjaar Je kunt de minor bij ons volgen, maar ook bij andere opleidingen en hogescholen.
Nurse, Krankenpfleger of sjuksköterska?
Doe je stage of minor in het buitenland! Zo verrijk en verander je jouw visie op de zorg voorgoed! Windesheim heeft afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de gehele wereld. Of kies voor een zorginstelling in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Finland of Suriname. De wereld ligt aan je voeten!
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en skills verzameld en bent klaar om te laten zien wat je in 4 jaar tijd bij ons hebt geleerd. Dit doe je tijdens je twee afstudeerstages in het laatste jaar van je opleiding, waarin je alle taken en verantwoordelijkheden van een verpleegkundige in praktijk brengt. Zoals het direct verlenen van zorg of het doen van onderzoek in de praktijk.
Laat zien dat je het kunt
In je afstudeerstages laat je zien dat je zowel de medische als persoonlijke kant van het vak verstaat. Je voert complexe handelingen uit, zet de zorgvrager centraal en biedt zorg op maat. Je werkt daarbij natuurlijk samen met je collega’s en andere zorgprofessionals in en buiten je organisatie. Zodat je de zorg voor zorgvragers zo goed mogelijk organiseert.
Wat ga jij onderzoeken?
Je studeert af met een praktijkgericht onderzoek waarin jij een vraag of probleem van jouw stage-instelling analyseert. Je gaat tijdens jouw onderzoek dan zelfstandig aan de slag voor deze zorgorganisatie. Je geeft advies over hoe jij denkt dat je opdrachtgever een vraagstuk kan oplossen. Dit advies werk je uit in een rapport, klinische les of een voorlichting, zodat de praktijk en de zorgvrager er écht iets aan hebben. Je studeert bijvoorbeeld af met:
- Een onderzoeksplan voor longartsen en longverpleegkundigen voor als zorgvragers moeten stoppen met roken
- Een onderzoek naar het zorgaanbod binnen een gemeente en of dat aanbod aansluit op de behoefte van ouderen
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen doe je zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van jouw begeleider uit de praktijk. Alles afgerond? Gefeliciteerd! Jij bent vanaf nu Bachelor of Nursing.
-
Praktijk tijdens de opleiding
Op school leer je veel, maar het echte leren doe je op de werkvloer. Dáár heb je te maken met echte gezondheidsissues, zorgvragers die het moeilijk hebben of collega’s die een ander zorgplan in gedachten hebben. Daarom is er in je studie veel tijd voor praktijkervaring. Dit doe je door meerdere stages en projecten. Dat is leerzaam, goed voor je cv én leuk!
Op stage
In het eerste jaar oriënteer je je op het beroep van verpleegkundige door gastcolleges en meeloopstages. Het tweede en derde jaar loop je 20 weken stage bij zorgverleners die jij zelf uitkiest. We hebben connecties met het regionale netwerk aan ziekenhuizen. Je kunt ook kiezen voor een stage in bijvoorbeeld de psychiatrie, de ouderenzorg of op een plek waar mensen met hersenletsel wonen. Je zult snel merken dat je je direct verantwoordelijk voelt zodra je het uniform aantrekt. Best spannend, maar gelukkig krijg je begeleiding vanuit de opleiding en een vaste werkbegeleider vanuit je stageplek. Je werkt altijd onder supervisie. Zo heb jij alle ruimte om te leren, terwijl de zorgvragers kunnen rekenen op de beste zorg.
Afstudeerjaar
In het laatste jaar loop je 2 keer 20 weken stage. Je voert hier zowel directe zorgtaken uit als een onderzoeksopdracht. In je afstudeeronderzoek ga je op zoek naar oplossingen voor bestaande problemen binnen de zorg. Zo kun je werken aan vraagstukken die volledig bij jouw interesses passen. Vaak werk je een paar dagen per week bij de organisatie. Eerdere studenten van ons liepen stage in bijvoorbeeld ziekenhuizen, de ouderenzorg, jeugdconsultatie en wijkverpleging.
Voorbeelden van opdrachten zijn:
- Richtlijnen voor de afdeling Kindergeneeskunde om de hygiënische inzet van robotdinosaurus Pleo te waarborgen
- Het ontwikkelen van een e-learningmodule voor betere mondzorg bij dementerende ouderen voor verzorgers
- Een adviesrapport voor een zorginstelling zodat zij hun zorgtuin beter laten aansluiten op behoeften van bewoners
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit de modules van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in modules uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Medische kennis Medische kennis Project: Leefstijl en Gezondheidsbevordering Afstudeerstage Bachelor 1 Psychologie Klinisch redeneren Stage jaar 3 met complexe zorgvragen Afstudeerstage Bachelor 2 Persoonlijk leiderschap Kwaliteitszorg en innovatie Minor Bachelor Symposium Preventiegerichte vakken E-health Onderzoeksvaardigheden Project: Leefstijl en Diversiteit Werkveldoriëntatie Stage Vaardighedenonderwijs Vaardighedenonderwijs
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- De praktijk staat centraal. Je loopt daarom veel stage en werkt aan projecten voor echte opdrachtgevers.
- Een belangrijk onderdeel is de werkveldoriëntatie. Hierdoor maak je kennis met verschillende werkvelden binnen de verpleegkunde.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo bepaal je zelf waar je stage loopt en welke specialisatie (minor) je kiest.
- Ervaar hoe de zorg in andere land werkt door een stage of deel van je studie in het buitenland te doen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool (Keuzegids 2022)
Toelating en aanmelden
Beroepen
Er zijn veel specialisatiemogelijkheden, bijvoorbeeld in de behandeling van kankerpatiënten (oncologie), te vroeg geboren baby’s (neonatologie), mensen met een lichamelijke beperking, of ouderen. Ook kun je doorstuderen tot bijvoorbeeld verpleegkundig specialist. Je kunt aan de slag als:
- Verpleegkundige in een ziekenhuis of verpleeghuis
- Verpleegkundige in de psychiatrie of verslavingszorg
- Verpleegkundige voor een specifieke doelgroep
- Wijkverpleegkundige
- Kwaliteitszorgmedewerker
- Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk
Werkveld
Jij bent een verpleegkundige op het hoogste deskundigheidsniveau (niveau 6) en kunt in alle sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Je ondersteunt mensen die een ziekte, beperking of handicap hebben en meer: je adviseert, overlegt en maakt afspraken over de zorg waarvoor jij verantwoordelijk bent. Dit doe je met andere zorgverleners, de zorgvrager en de naasten.
Verpleegkundigen zijn hard nodig, op veel plekken. In ziekenhuizen, maar ook de thuiszorg, gehandicaptenzorg en psychiatrie. Zie jij jezelf bij een kleine(re) instellling? Ga dan voor een kleinschalige woonvorm. Ook de verslavingszorg, een gevangenis of een researchbaan zijn opties. Met jouw ervaring in én met de nieuwste technieken ontvangt de zorgsector je met open armen.
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Verpleegkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een lerarenopleiding of (universitaire) master! Check studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Ter voorbereiding kun je tijdens je studie al een premaster volgen. Zo leer je jezelf een wetenschappelijke manier van denken aan en doe je onderzoek. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Advanced Nursing Practice
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Verplegingswetenschappen
- Master Physician Assistant
- Master Zorgethiek en Beleid
- Lerarenopleiding via Kopopleiding
Baankans
63%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.400,-
bruto, op basis van 32 uur per week
Slagingskans
51%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2022-2023 is dat € 2.209,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Overige kosten
- Laptop, studiematerialen en (niet-verplichte) excursies
- Zorgjas: € 25,-
- Introductieweek (vrijwillig): € 125
Startdatum
5 september 2022
Introductie
Van 30 augustus tot en met 1 september vindt de Almeerse Take Off (ALTO) plaats. Je maakt kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Meer informatie
Maak kennis met...
Windesheim én de studentenstad Almere! Van gezellige terrasjes tot het leslokaal waar je diverse basishandelingen, zoals bloeddruk meten, wonden verbinden en het verplaatsen van een patiënt kunt oefenen. Bekijk de video waarin we je in vogelvlucht meenemen over de campus. Zie jij jezelf hier al rondlopen?