Weten hoe je met je studie écht iets te zeggen hebt?
Wie denkt dat een logopedist alleen stotterende of slissende kinderen helpt, heeft het mis. Als logopedist behandel jij mensen die allerlei stem-, gehoor-, spraak-, taal- en zelfs slikproblemen hebben. Van peuters tot ouderen en van mensen met een beperking tot beroepssprekers. In onze opleiding Logopedie krijg je te maken met al deze doelgroepen. Wij leiden je op tot logopedist van de toekomst: een professional die lef heeft, kan samenwerken, ondernemend, innovatief én breed georiënteerd is. Dus spreekt jou dit aan?
Je bekijkt nu onze opleiding in Zwolle. Wist je dat je Logopedie ook in Almere kunt volgen?
Ontdek (het in) de opleiding Logopedie
Kies je voor Logopedie, dan kies je voor afwisseling! De ene keer ligt de focus op de theorie, de andere keer juist op het praktisch handelen. Het ene moment werk je alleen, het volgende moment met medestudenten in een groep. Een mooie mix tussen leren en doen dus én zo werk je toe naar jouw toekomst als logopedist.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
In het eerste jaar ontdek je meer over het werk van een logopedist. Zoals over alle rollen die je in dit beroep op je neemt!
Spraakmakende vakken
Uiteraard staan er meerdere logopedievakken op je rooster en je gaat aan de slag met vakthema's. Zo leer je bijvoorbeeld meer over taalkunde en levenslooppsychologie: belangrijke basisvakken voor de logopedist. Je maakt kennis met vakken als neurologie, gehoorproblemen en de stem. Het werken aan je ontwikkeling als logopedist staat elk semester centraal. Je gaat aan de slag met je eigen stem en spraak, je professionele ontwikkeling en oefent je logopedische vaardigheden.
Pak je rol
In jouw werk als logopedist neem jij straks allerlei rollen aan die bij dit beroep horen: van communicator, professional tot samenwerker en van gezondheidscoach, ondernemer tot innovator. In het eerste jaar van je hbo-opleiding Logopedie ga je hier meteen mee aan de slag. Je zult ontdekken dat je al direct in je eerste studiejaar de diverse rollen in het onderwijs zult tegenkomen. In colleges, vakken en opdrachten oefen je dan ook volop met alle rollen die jij straks moet beheersen.
Studiebegeleiding
Vanaf dag één van de opleiding krijg je studiebegeleiding. Je studentbegeleider coacht je en bewaakt samen met jou je studievoortgang. De begeleiding kan bijvoorbeeld individueel zijn, maar kan ook plaatsvinden in kleine(re) groepen. Er is aandacht voor het leren leren en jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je leert verantwoordelijkheid nemen en je maakt een studieplan, waarin je vastlegt wat de mogelijkheden zijn en wat je al tijdens je studie bereikt hebt.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
De logopediebasis is gelegd. Vanaf het tweede jaar ga je je kennis en skills verbreden en verdiepen. Je zet alle kennis die je opdoet onder meer in bij het begeleiden van een eerstejaarsstudent. Ook loop je mee in onze eigen Logopediepraktijk.
Jouw stem telt
Wil jij eigen keuzes maken tijdens je studie? Dan kan! In je derde jaar kies je een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Wat jij wilt leren is dan leidend en je kunt je verdiepen óf juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding om of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je je eigen accenten aan jouw studie. Volg bij ons bijvoorbeeld de volgende minors:
- Opleiden, coachen en trainen
- Zorgprocessen beter maken&
- International Sustainable Development
Het echte werk
Jij haalt je kennis tijdens de hbo-opleiding Logopedie straks niet alleen uit boeken en de lessen. Je oefent én toetst alles wat je hebt geleerd ook in de praktijk. In je derde jaar loop je namelijk 20 weken stage. Zo leer je het beroep echt kennen.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
In het vierde jaar van de opleiding Logopedie loop je nogmaals 20 weken lang stage en in dit laatste jaar staat ook het afstuderen op je rooster. Je voert dan een praktijkgericht onderzoek uit en je richt je op het innoveren van het beroep.
Afstudeerperiode
Vanaf het begin van je studie raak je vertrouwd met het opzetten en uitvoeren van onderzoek. In het laatste jaar voer je een praktijkgericht onderzoek uit. Samen met een opdrachtgever uit het werkveld ga jij je richten op het innoveren van het beroep. Tijdens de afstudeerfase laat je zien wat je de afgelopen jaren bij ons geleerd hebt. Als logopedist kun je je resultaten goed gebruiken in de praktijk, bij bepaalde behandelingen of bij het ontwerpen van een nieuw protocol.
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen bij de hbo-opleiding Logopedie doe je deels zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docenten als de nodige tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren vanaf nu een Bachelor of Science noemen.
-
Off campus in de praktijk leren
In de praktijk ervaar je pas écht wat het beroep van de logopedist inhoudt. Je loopt stages, je kunt oefenen in praktijk- en studieruimtes op de campus en je gaat gelijk al, onder begeleiding, aan de slag met het helpen van echte cliënten.
Ontmoet en oefen met je cliënten
De Logopediepraktijk Windesheim is een kennis-, behandel- en begeleidingscentrum waar jij als student onder supervisie van een ervaren logopedist cliënten gaat behandelen met klachten die voor de reguliere hulpverlening niet ernstig genoeg zijn. Je behandelt er gehoor-, stem-, spraak- of taalproblemen in een ontspannen spel- en oefensituatie. Daarbij maak je gebruik van auditieve trainingen, taal- en stemtrainingen en ontspanningsoefeningen. Je leert ook hoe je altijd naar de cliënt zelf blijft kijken: welke mogelijkheden heeft hij en hoe kan hij het geleerde toepassen in zijn dagelijks leven?
Samen oefenen? Check!
In onze praktijk- en studieruimtes krijg je alle ruimte om te oefenen en al je vragen te stellen aan docenten. Zij weten het antwoord op alle praktische en inhoudelijke vragen die je tegenkomt tijdens het oefenen. In de praktijkruimte vind je ook hulpmiddelen waarmee je kunt oefenen, zoals apparatuur om gehoortesten af te nemen en stemonderzoek te doen.
Ga 20 weken op stage
In het derde en vierde jaar loop je 20 weken stage. Tijdens deze stages leer je binnen de setting van je stage hoe je goede zorg verleent aan jouw cliënten. Je werkt met verschillende doelgroepen en stelt bijvoorbeeld preventiebeleid op. Maar je besteedt ook aandacht aan het verbeteren van de zorgverlening en het opzetten en beheren van een eigen praktijk.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Afwijkend mondgedrag Uitbouwen basisvaardigheden Stage (20 weken) Stage Psychologie Logopedieprakijk Minor Afstuderen Taalkunde Preventie en voorlichting Neurologie Afasie Taalontwikkeling Fonetische articulatiestoornissen en dyspraxie Gehoorproblemen bij kinderen Stem
-
Het startschot in je eerste jaar
Wanneer kun je starten?
Welk beroep zet jij op je cv?
Zoek je spraakmakend werk? Als logopedist geef je mensen straks letterlijk een stem. Je helpt hen door hun persoonlijke communicatie te verbeteren, door je in jouw behandeling te richten op taal, stem en de spreektechniek, maar ook op horen, houding, ademhaling en slikken. Dit kun je doen als:
- Logopedist in een (zelfstandige) praktijk
- Logopedist in het onderwijs
- Logopedist in de gezondheidszorg
Hier zet jij straks je skills in
Van kinderen met een aangeboren afwijking of ontwikkelingsachterstand tot volwassenen die door een ongeval of herseninfarct communicatieproblemen hebben. Of denk eens aan mensen die veel spreken, zoals nieuwslezers, leerkrachten of acteurs. Wat je ook kiest, jij gaat mensen helpen.
Dit kun je doen in een eigen praktijk, ziekenhuis of op scholen voor speciaal onderwijs. Maar logopedisten werken ook in verpleegtehuizen, instellingen voor mensen met beperkingen, revalidatiecentra of in het bedrijfsleven.
Baankans
97%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 1.792,-
bruto, op basis van 27 uur per week
Slagingskans
68%
haalt binnen 5 jaar bij ons een hbo-diploma
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Ook maak je kosten voor je laptop én studiemateriaal in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Logopedie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals
- Master Taal- en Spraakpathologie
- Master Neurolinguïstiek
- Master Toegepaste Taalwetenschap