Wie helpt straks jouw opa of de buurvrouw met thuiszorg? De leerlingen die jij opleidt! Want na de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn leidt jij die zorgers van morgen op.
Jij draait straks je hand niet om voor een kookles aan een klas vol met vmbo’ers. Of een les communicatie op het mbo. Je verdiept je in welzijn, zorg, facility management en gezondheid en bewegen. Uiteraard krijg je ook het gereedschap aangereikt om straks een klas te runnen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
Wat steekt er nu precies achter een zorgvraag van een cliënt en wat komt daarbij kijken? Wil jij het antwoord weten op deze vraag en nog belangrijker: wil jij ‘m zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar verzorging of een leraar gezondheidszorg en welzijn.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn leer je hoe je jouw drive voor het vak doorgeeft. Ook ontwikkel je didactische en pedagogische kennis – de tools waarmee jij straks je eigen klas runt.
Meer dan lesgeven
Je geeft als leraar niet alleen les. Het is aan jou om een veilige setting te creëren waarin al jouw leerlingen hun talenten optimaal inzetten en ontwikkelen. Je gaat aan de slag met vakken van ontwikkelingspsychologie tot gezondheid en bewegen en van facilitair voeding tot EHBO.
Je eigen klas (leren) runnen
Tijdens de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn ontwikkel je een nieuwsgierige houding, vakkennis en didactische vaardigheden. Ook denk je bewust na over hoe je overkomt als docent, of dat nu richting leerlingen, ouders of collega’s is.
Hoe leer je dat?
Als rode draad in de opleiding onderzoek je je rol als leraar. Dit doe je in een vak als onderwijskunde. Daarnaast bestaat het opleidingstraject uit een mix van stage, loopbaanoriëntatie en het ontwikkelen van je houding als leraar. Tijdens projecten, colleges en stages maak jij het leraarschap eigen. Dit doe je:
- Beroepsgericht: je verkent het beroep van leraar tijdens onderwijskunde en pedagogiek
- Praktijkgericht: je loopt stage, denkt na over en ontwikkelt jouw rol als leraar
- Vakgericht: je doet vakkennis op vanuit de vier vakinhoudelijke thema's; zorg, welzijn, facility en gezondheid en bewegen.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Aan het begin van de studie kijk je vooral naar het individu. In de tweede helft van je opleiding leer je het individu in een breder perspectief te plaatsen. Je leert oog te hebben voor de mens in een multiculturele maatschappij. De inhoud van de vakken die je volgt, koppelen we direct aan het mbo-onderwijs. De lesstof wordt complexer en de link naar het beroepenveld van zorg, welzijn, facility, en gezondheid en bewegen wordt sterker.
Eigen keuzes
Wil jij je eigen keuzes maken tijdens je studie? Dat kan! In het derde jaar van de bacheloropleiding volg je een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Wat jij wilt leren is leidend. Je kunt je verdiepen of juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding, of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je invulling en kleur aan jouw studie.
Minor Vakdocent in het vmbo
Een voorbeeld van een minor is Vakdocent in het vmbo-profiel Dienstverlening en Producten. Je leert in deze minor hoe je de examendoelstellingen van dit profiel vertaalt naar vakoverstijgend onderwijs en loopbaanontwikkeling. Je leert hoe je leerlijnen ontwikkelt die de onderbouw van het vmbo verbinden met het mbo. Met deze minor haal je bij je afstuderen ook meteen je lesbevoegdheid om les te geven binnen dit profiel.
Minor Burgerschap
Onderwijs op het mbo betekent meer dan studenten voorbereiden op de arbeidsmarkt. Je bereidt hen ook goed voor op de maatschappij. Met kennis uit deze minor draag jij straks bij aan het burgerschap van jongeren.
Studeren in het buitenland
Tijdens je hbo-opleiding ga je ook regelmatig off campus. Maar is dat nog niet ver genoeg voor jou en wil je jouw eigen (studie)grenzen straks nog verder verleggen? Dan kun je ook een minor volgen in het buitenland.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis. Je bent klaar om te laten zien wat je in 4 jaar tijd bij ons geleerd hebt. Dit doe je tijdens je afstudeerstage én je toont in een afstudeerproject het onderzoekend vermogen aan.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
Je staat een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je bent nu écht lid van het schoolteam. Onder begeleiding op afstand begeleid je een aantal klassen en geef je zelfstandig les. Maar je doet nog veel meer dan dat: ook oudergesprekken en buitenschoolse activiteiten staan op het programma. Je documenteert alles in jouw dossier. Daarmee toon je aan dat jij als Bachelor of Education in het vmbo of het mbo zelfstandig voor de klas kan staan.
Afstudeerproject
In het vierde jaar toon je het onderzoekend vermogen aan. Je doet onderzoek naar een trend in je eigen onderwijspraktijk. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als:
- leren met moderne technologie
- sociale veiligheid op school
- het voeren van onderzoekende gesprekken in de les
- het omgaan met diversiteit in het onderwijs
-
Praktijk tijdens je opleiding
Van observatie tot feedback
Je start tijdens de lerarenopleiding van gezondheidszorg en welzijn op je stageschool met het begeleiden van leerlingen. Je geeft les aan kleine en grote groepen. Je wordt geobserveerd door medestudenten, je docenten en jouw coach op je stageschool. Zij delen hun tips en trucs en geven je feedback over hoe je onderwijsactiviteiten uitvoert. Met elke stage neemt je zelfstandigheid toe. Zo leer je het beroep van leraar in de praktijk.(opent in nieuw tabblad)
Leren lesgeven
In de praktijk leer je omgaan met een klas vol met leerlingen. Op de campus krijg je middelen aangereikt in de vorm van didactiek, onderwijskunde en pedagogiek. Je denkt na over vragen als: Hoe leer je het beste? Hoe bouw ik een les op? Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? En wat voor docent wil ik zijn?
Excursies
Jij leidt straks leerlingen op voor een beroep. Dat beroep moet jij zelf ook kennen. Op de campus ga je daarom het praktijklokaal in. Hier ga je aan de slag met gezonde voeding, basiszorg, uiterlijke verzorging, communicatie en EHBO. Deze kennis en vaardigheden komen in je stages goed van pas. Op excursies ontdek je nog meer, zoals over de mens en zijn lichaam. Bijvoorbeeld in de snijzaal van het AMC of museum Corpus.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Zorg Onderwijskunde Stage (Afstudeer)stage Welzijn Stage Onderzoekend vermogen Onderzoekend vermogen Ontwikkelingspsychologie tot en met 12 jaar Sociologie Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Dienstverlening en producten óf Uiterlijke verzorging Groepsdynamica Facilitair 1 Profilering Gezondheid en bewegen Gezond gedrag Facilitair 2 Landelijke Kennisbasis-toets Facilitair voeding Kinder- en jeugdpsychiatrie Gezondheidsbevordering en bewegen 1 Facilitair huishouding Projectweek Ontwikkelen voor het mbo Bewegingsactiviteiten Onderwijskunde Psychopathologie Gezondheidsbevordering en bewegen 2 Stage Ethiek Minor Je ontwikkelt je professionele en generieke vaardigheden als docent. Dit doe je samen met studenten van andere lerarenopleidingen in een brede leergemeenschap:(opent in nieuw tabblad)
- Werkplekleren in de school
- Werken aan projecten
- Toetsen, presenteren en communiceren
- Begeleiden van leerlingen
- Onderzoekend vermogen
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- We hebben een eigen praktijklokaal waarin je zelf aan de slag gaat met gezonde voeding, basiszorg, uiterlijke verzorging, communicatie en EHBO.
- Je gaat regelmatig op excursie, bijvoorbeeld naar de snijzaal van het AMC of museum Corpus.
- De inhoud van de vakken die op je rooster staan, koppelen we direct aan het mbo-onderwijs.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met deze lerarenopleiding
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw A worden de lessen van de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn gegeven.
Na je Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin je écht iets voor mensen betekent, een beroep met doorgroeimogelijkheden dus. Een sector met volop banen en volop kansen op werk. Je kunt na je opleiding aan de slag als:
- Leraar in het vmbo of het mbo
- Leraar in het praktijkonderwijs
- Leraar in het voortgezet speciaal onderwijs
-
Werkveld
Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar. Je mag dan lesgeven in:
- het voortgezet (speciaal) beroepsonderwijs
- het praktijkonderwijs
- het mbo
Binnen het vmbo of het mbo kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor, studiebegeleider of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? Jouw vakkennis en communicatieve vaardigheden kun je straks ook prima inzetten in andere functies.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Learning and Innovation
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
-
Baankans
100%
vond een baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.856,-
bruto startsalaris op basis van 33 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor je laptop, studiemateriaal, excursies in je eerste jaar en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
1 september 2025
Introductiedagen
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)