Weten hoe je zelf vormgeeft aan je studie én producten?
Elektrische auto’s, drones en zelfs je fiets. Het zijn allemaal producten die van A tot Z eerst door de handen zijn gegaan van een engineer. Ontwerp jij straks zelf een slimmere smartwatch of ben je die maker van een levensreddende zorgrobot? Of verbeter je machines en hun onderhoud? In onze hbo-opleiding Engineering in Almere bepaal je zelf jouw afstudeerrichting. Wat je ook kiest, jij combineert straks technologie, creativiteit en innovatie om tot slimme technische oplossingen te komen.
Je bekijkt nu onze opleiding Engineering in Almere. Wist je dat je specialisaties als Industrieel Product Ontwerpen of Werktuigbouwkunde ook in Zwolle kunt volgen?
Ontdek (het in) de opleiding Engineering
De opleidingen Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde zijn in Almere samengevoegd tot de brede bachelor Engineering. Na een breed basisjaar kies je in het tweede jaar voor een van de twee leerroutes: Design Engineering of Technical Engineering.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding Engineering in Almere leg je een brede technische, creatieve en bedrijfskundige basis. Technologie, ontwerpen, innovatie en ondernemen staan centraal. Zo ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo kies je aan het eind van dit jaar een richting die bij jou past. Wat je ook kiest, praktijkervaring staat bij ons voorop. Tijdens je hele studie werk je met én voor bedrijven.
Van idee tot product op de markt
Je allereerste jaar loop je het gehele technische ontwikkelproces door: van het bedenken van een product tot onderzoek naar de doelgroep. Samen met je medestudenten bedenk je een product. Je leert wat er allemaal bij komt kijken om van een idee nu een verkoopbaar product te maken. Je onderzoekt wat de gebruiker nodig heeft, hoe het product technisch gemaakt kan worden en je maakt prototypes met onder andere 3D-printers. Je bevindingen werk je uit in een plan. Daarin leg je uit hoe je het product in de markt wilt zetten. Je wordt hierbij ondersteund met lessen die passen bij het project.
Vakkenmix
Er staat in dit eerste jaar van jouw opleiding een flinke portie natuurkunde, wiskunde en sterkteleer op je rooster. Maar je leert ook hoe je jouw product met marketing en communicatie onder de aandacht brengt. In vakken als materiaalkunde en werkplaatstechniek leer je daarnaast alles over het ontwerp- en maakproces. Je krijgt les van ervaren docenten die vaak uit het werkveld komen. Zij kunnen je als geen ander vertellen hoe het er in de praktijk echt aan toegaat!
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
In het tweede studiejaar kies je een richting die bij je past: Design Engineering of Technical Engineering.
Design Engineering
Hoe gaat een consument om met een product? Je ontwerpt een product en je kijkt goed hoe de gebruiker ermee om wil gaan. Daarbij houd je rekening met vormgeving, techniek, ergonomie en productdetaillering. Je krijgt alle ruimte om jouw eigen creativiteit volop te gebruiken en je ontwikkelt je hand- en computertekenen. In het tweede jaar werk je ook aan een ontwerpopdracht voor een echte opdrachtgever. Zo hebben onze studenten eerder bijvoorbeeld gewerkt aan betaalbare en duurzame elektrische bakfietsen en aan het lichtplan voor een plein in Almere-Haven.
Technical Engineering
Hoe maak je een product? Hoe zitten machines in elkaar en hoe werken ze? Bij Technical Engineering leer je problemen te bekijken met de mechanische bril op van de werktuigbouwer. Maar ook vanuit automatisering en elektrotechniek. Je verdiept je in bijvoorbeeld constructies, machineonderdelen, maar ook in sterkteleer en regeltechniek. Tijdens het project Ingenieursbureau in het tweede jaar onderzoek je een echt probleem en je ontwikkelt daar een passende oplossing voor.
Keuzevrijheid
Wil je eigen keuzes maken in je studie? Dat kan, tijdens je stage en je minor in het derde jaar. Wat jij wilt leren is leidend. Met een minor kun je je verdiepen of juist verbreden – bij ons, buiten je opleiding om, of bij een andere hogeschool.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
In jouw vierde jaar is het tijd om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Na het volgen van een keuzeminor met verdiepende vakken over bijvoorbeeld composieten of duurzaamheid, ga je aan de slag met je afstudeerproject.
Afstuderen
Dit is het moment waarop je aan ons laat zien dat je op hbo-niveau kunt onderzoeken, analyseren, ontwerpen, adviseren, realiseren en beheren. Je voert zelfstandig een opdracht uit voor een bedrijf dat goed bij je past. Om je alvast een idee te geven van afstudeerprojecten. Onze studenten studeerden eerder af op onderwerpen als:
- Het ontwikkelen van een gevelpaneel geïnspireerd op de natuur bij BiomimicryNL
- Het vinden van een oplossing voor een probleem met olienevel in een fabriek
- Optimalisatie van turbochargers, zodat onderdelen niet stukgaan tijdens monteren
Dé stip aan de horizon
Afstuderen doe je straks deels zelfstandig. Maar uiteraard hoef je dit niet helemaal alleen te doen, want vanuit zowel de opleiding als de opdrachtgever krijg je een begeleider met wie je kunt sparren. Wanneer zowel jij, jouw begeleider en de opdrachtgever tevreden zijn, ben je afgestudeerd en mag je jezelf Bachelor of Science noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
In de hbo-opleiding Engineering heb je volop keuze om je verder te specialiseren. Dat doe je door zelf te bepalen waar je je stage en Comakerships doet. Maar ook door het kiezen van twee minors: een vakminor van een halfjaar in het derde jaar en een verdiepende minor in het vierde jaar. Tijdens deze minors verdiep je je in een thema waarin jij geïnteresseerd bent. Je kunt een minor volgen bij Windesheim in Almere of Zwolle, maar ook bij andere opleidingen en hogescholen.
Stage en Comakerships
In het derde studiejaar van je opleiding loop je stage bij een bedrijf naar keuze. Je werkt mee in de organisatie en doet een technische opdracht. Daarna ga je aan de slag met Comakerships. Dit zijn concrete opdrachten die je uitvoert voor echte opdrachtgevers. Voorbeelden van stages en Comakerships die horen bij de verschillende specialisaties zijn:
- Het ontwerpen van een nieuwe kinderwagen
- Het ontwikkelen van een communicatierobot
- Het realiseren van tijdelijke zonnepanelen op een braakliggend terrein
- Het opzetten van een eigen bedrijf dat producten maakt en verkoopt
- Het poedercoaten van objecten van composiet die niet in een oven passen
- Het produceren van speel- en fitnesstoestellen langs het Weerwater
Go international!
Naar het buitenland? Dat kan! Wij hebben afspraken met zo’n 250 hogescholen en universiteiten over de hele wereld. Zo deden studenten minors in Finland, Canada, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Ook stage in het buitenland is een optie.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Ontwerpen Automatiseren Zelfstandig stage lopen Keuzeminor Materiaalkunde Construeren Keuzeminor Afstudeeropdracht Productietechnieken Productievoorbereiding Werkplaatstechniek Vervaardigen Natuurkunde Duurzaam ontwikkelen Wiskunde Rapporteren Sterkteleer Bij Design: vormgeving, service design,
visuele communicatie en ergonomieMarketing / Innoveren Bij Technical: mechanica, regeltechniek,
thermodynamica en elektrische systemenHandschetsen Computertekenen
-
Het startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september.
Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Welk beroep zet jij op je cv?
Met je ingenieursdiploma op zak heb je toegang tot een vakgebied dat altijd in ontwikkeling is. Voor welke functie je ook kiest, jij bent vaak de spil in een projectteam met andere professionals. Met al jouw praktijkervaring én het specialisme dat je koos, zijn er tal van banen waarin je je kunt ontwikkelen:
- Werkvoorbereider
- Industrieel ontwerper
- Technisch adviseur
- Productontwikkelaar
- Ergonomisch consultant
- Constructeur
Hier zet jij straks je skills in
We leiden je op tot probleemoplosser die trends herkent en verstand heeft van technisch complexe kwesties. Je bedenkt en je ontwerpt (technische) oplossingen en bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen, vernieuwen en verbeteren van een product of proces.
Je kunt overal aan de slag: in de hightech-sector, bij een ingenieursbureau, onderzoeksbureau of in de voedselindustrie. Of heel specifiek als ontwerper van producten, zoals achtbanen, roltrappen of een e-bike. Voor hbo’ers is de kans op een baan hoog. Veel studenten gaan zelfs aan de slag bij het bedrijf waar ze zijn afgestudeerd. Of toch liever eigen baas? Ook op het zelfstandig ondernemerschap ben je goed voorbereid. Genoeg opties dus!
Baan op hbo-niveau
94%
van de afgestudeerden
Startsalaris
€ 2.700,-
bruto, per maand
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop (met goede grafische kaart, zie minimumspecificaties), boeken en wat teken- en modelmateriaal in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Engineering? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Polymer Engineering
- Master Werktuigbouwkunde
- Master Technische Bedrijfskunde
- Master Industrieel Ontwerpen&
- Master Mechatronics
- Master Sustainable Business and Innovation