Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

We zijn binnen 2 jaar van € 0 naar € 250.000 opgeschaald

Kevin Eefting is ondernemer en student Engineering
Banner image

Ik ben Kevin Eefting, 21 jaar en ik studeer Engineering. Daarnaast produceer en verkoop ik 3D-filament, inkt voor 3D-printers. Denk als student niet dat je moet wachten tot je je studie hebt afgemaakt. Als je een goed idee hebt, doe er direct iets mee!

Door corona heb ik tijdens mijn studie weinig praktijkervaring op kunnen doen. We konden niet op excursie of oefenen met machines. Daar baalde ik van, dus zodra het weer kon ging ik aan de slag bij een filamentenleverancier waar ik alles kon leren over machines. Het bedrijf verkocht hoofdzakelijk 3D-filamenten aan bedrijven, maar de verkoop liep niet soepel. Met mijn grote mond zei ik dat ze het rechtstreeks aan de consument moesten verkopen via een webshop. ‘Doe maar’ zeiden ze! Nu produceert Tm3dFilament(opent in nieuw tabblad) alles zelf in Almere. We extruderen ons eigen filament en spuitgieten de spoelen. Dat we alles lokaal maken is meteen ons grootste unique selling point, want concurrenten halen hun producten uit China of Polen.

Alles zelf leren

Ik heb nooit marketing gehad binnen de opleiding, dus ik moest veel leren: van het bouwen van een site tot het maken van productfoto's, het ontwerpen van een logo en het creëren van stickers met QR-codes. Ik was 19 jaar en moest het allemaal zelf uitzoeken. Google was daarbij mijn grote vriend.

Toen de webshop klaar was, plaatste ik één product tegen een lage prijs. Terwijl ik nog bezig was met de online advertentie, kwam de eerste bestelling al binnen. Een echte order van € 21! Toen besefte ik dat dit misschien een professionele webshop kon worden. School kwam op een lager pitje te staan. Ik probeerde opdrachten wel in te leveren, maar het lukte niet om bij alle tentamens te zijn. Daardoor bouwde ik een achterstand op, maar ik groeide als professional wel enorm omdat mijn bedrijf zoveel met engineering te maken heeft.

Topondernemersregeling

Tijdens de minor Starting & Growing your Business wees de docent mij op de Topondernemersregeling van Windesheim. Dit brengt meer flexibiliteit in mijn studie. Hoewel ik een tijdje twijfelde of ik mijn studie wilde afmaken, heb ik dankzij deze regeling en de bijbehorende support toch doorgezet. Zo kan ik nu aantonen dat ik wegens werkzaamheden niet altijd aanwezig kan zijn. En sommige vakken mogen vervangen worden door vakken die voor mij relevant zijn. Zo heb ik, hoewel ik de technische route binnen Engineering heb gekozen, de mogelijkheid om designvakken te volgen waarbij ik bijvoorbeeld leer werken met Photoshop.

Ik zit nu in het 4e jaar en mag tweedejaarsvakken inhalen én afstuderen binnen mijn bedrijf. Dat klinkt simpel, maar ik moet lange gesprekken voeren met docenten en mijn studiebegeleider om te bewijzen dat mijn werk binnen het kader van de opleiding past. Gelukkig zijn de docenten enthousiast en enorm bereid om te helpen.

Groeien en investeren

Het is mijn visie om Tm3dFilament nog verder uit te breiden, dus alles wat ik verdien stop ik in het bedrijf. We hebben nu een pand met machines en een magazijn van waaruit we leveren. Inmiddels kan ik er van leven, maar in het begin had ik nog een bijbaan bij Schiphol. Dat was een drukke periode. Maar je bent jong en je gaat ervoor. Je hebt natuurlijk momenten dat je denk ‘waar ben ik mee bezig?’, maar de ambitie is er. Dan kijk ik in de spiegel en ik spreek mezelf toe. Als je goed kan reflecteren en jezelf kan motiveren, dan gaat het lukken. Zeker als je iets doet wat je leuk vindt!

Experimenteren

We proberen veel uit. Zo zetten we nu stappen om te verkopen in Europa, waarbij we te maken krijgen met vertalingen en regelgeving. En ik had bedacht dat het leuk is om samples te verkopen. Dat was een succes, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat het een lastig product is om te maken, omdat je constant bij de machine moet blijven. De lessen uit de minor hebben me geleerd om strategischer te denken. Schrijf eerst een goed plan voordat je iets uitvoert, dat is veel efficiënter.

Uitdagingen

Mijn concurrenten zijn gigantisch en ik had geen idee hoe ik in Google bovenaan kon staan. Ik wilde toen ook niet om hulp vragen, dus heb alles zelf gedaan. Uiteindelijk bereikte ik mijn grens en besefte ik dat ik een team moest samenstellen om ons naar een hoger niveau te tillen. Nu is er iemand die fulltime bestellingen verwerkt en een ander die verantwoordelijk is voor de site. Daarnaast was het op persoonlijk vlak een uitdaging om goed voor mezelf te blijven zorgen. Mijn levensstijl veranderde volledig door mijn focus op het werk. Ik had geen tijd meer voor de sportschool, maar wel geld om elke dag eten te bestellen. En mijn sociale leven ging ten onder. Het is ook gek dat je ineens veel serieuzer genomen wordt, terwijl ik vanbinnen nog steeds dezelfde jongen ben. Die knop moest even omgaan, maar ik kan nu daadwerkelijk trots zijn op wat ik heb bereikt. Het is mooi om te zien dat we nu 2.000 klanten hebben. Mensen die wachten op hun filament en online bespreken hoe ze ons product gebruiken.

Meer informatie over studeren en ondernemen