Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Na het mbo was ik op zoek naar meer uitdaging

Caroline Boers Over de overstap van mbo naar hbo
Banner image

Mijn naam is Caroline Boers, 21 jaar en ik woon in Ede, Gelderland. Ik ben student Engineering op Windesheim in Almere. Voordat ik deze studie deed, heb ik op het mbo de opleiding Mechatronica niveau 4 gedaan op het ROC A12.

Ik heb altijd de technische kant willen doen. Ik werk sinds mijn 15e bij mijn vader die een eigen bedrijf heeft als dakdekker. Via deze baan heb ik ook meer ervaring opgedaan met gereedschappen en verschillende technieken in de techniek.
Na het mbo was ik nog niet klaar voor het bedrijfsleven en op zoek naar meer uitdaging. Als vrouw was het voor mij lastig tijdens stages op het mbo om mezelf te bewijzen tussen alle mannen, omdat ik nog jong was en niet veel ervaring had. Het leek me fijner om daarom door te studeren om meer ervaring en kennis op te doen.

Verschil mbo en hbo

De omgang met de leraren vond ik anders. Op het hbo gaan leraren met je om zoals je met collega’s omgaat in het bedrijfsleven, ongeacht de leeftijd. Je wordt wat persoonlijker benaderd op basis van je behoefte. Veel leraren komen zelf uit het bedrijfsleven en weten hoe ze hun ervaringen moeten delen met studenten.

Verder krijg je op het mbo vooral praktijklessen, terwijl op het hbo bijna alleen maar theoretische lessen gegeven worden. Op het hbo ga je daarnaast wat dieper in op de lesstof, terwijl je op het mbo meer de basis krijgt.

Student Caroline aan het werk met een Ultimaker 3D-printer

Voorsprong en uitdaging

Op het gebied van praktijkervaring had ik een duidelijke voorsprong. Een voorbeeld van een praktijkles is automatisering. Op het mbo was dit een van de belangrijkste vakken, dus daar had ik al veel ervaring mee. Vakken zoals wiskunde en natuurkunde vond ik juist lastiger dan de havo-studenten omdat er veel nieuwe onderwerpen aan bod kwamen. Op het mbo kreeg ik de kans om een cursus te volgen voor wiskunde. Dit werd aangeboden omdat je een wiskunde-achterstand hebt in vergelijking met havo-studenten. Door veel te oefenen krijg je het wel onder de knie, alleen zul je er misschien wat meer werk aan moeten spenderen dan een ander. Op Windesheim werden er ook bijlessen aangeboden.

Zelfstandiger studeren

Het niveau van de lessen is hoger dan op het mbo, wat natuurlijk logisch is. Je wordt tijdens de lessen ook meer aan je lot overgelaten, zodat je de ruimte krijgt om met elkaar of alleen bepaalde dingen te maken of te onderzoeken. Je wordt hier niet meer aan je handje meegenomen door docenten. Je moet zelf aan de bel trekken zodra je moeite hebt met bepaalde dingen.

Tips

  • Vooral goed voorbereiden op de natuurkundevakken en zo nodig hier meteen bijles voor vragen. Hier was ik namelijk een beetje te laat mee.
  • Durf je vragen te stellen, leraren zijn bereid je te helpen met alles.
  • Laat je niet bang maken door anderen, als je je best doet kan je het zeker halen.

Na het hbo

Na mijn studie ben ik van plan om te gaan werken. Waar en wat weet ik nog niet. De studie Engineering is super breed. Er zijn zoveel richtingen binnen de Engineering waar je kan werken. Je zou ook altijd kunnen switchen qua richting als je al ergens werkt.

Lees meer over de verschillen tussen mbo en hbo