Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het proces is verbeterd, waardoor jouw koffer in het juiste vliegtuig ligt

Joost Eekman afgestudeerd, Engineering
Banner image

Ik ben Joost Eekman en ik deed tijdens mijn studie Engineering een afstudeerproject (een zogenaamd Comakership) bij de beheerafdeling van het bagagesysteem op Schiphol. De laadrobot van Schiphol stond ergens in een hoekje te verstoffen, maar dankzij mijn onderzoek is hij inmiddels weer in gebruik! Mijn onderzoek heeft het proces verbeterd waardoor jouw koffer in het juiste vliegtuig eindigt.

Een robot gered

Schiphol maakte gebruik van een laadrobot die koffers aan het eind van de band op een bagagekarretje kon leggen voor vervoer naar het vliegtuig. Men twijfelde aan de effectiviteit van de robot, waardoor mensen het zware werk weer overnamen. Omdat de robot inmiddels een tijdje stilstond, lag er al een plan klaar om hem weg te halen. De financiële onderbouwing van dit plan was mijn opdracht. Uit mijn uitgebreide onderzoek kwam naar voren dat de laadrobot financieel én op het gebied van arbeidsomstandigheden juist veel beter presteert dan vooraf werd gedacht. Veel medewerkers kampten bijvoorbeeld met rug- en nekklachten, maar deze problemen nemen af als de robot hen helpt.

Nieuwe toekomst voor de bagagekelder

Mijn advies is niet in een la blijven liggen. Direct na het opleveren van mijn project heeft het team mijn adviezen en onderbouwingen gebruikt om budgetten aan te vragen, zodat de aanbevelingen uitgevoerd kunnen worden. Ze overwegen zelfs meer laadrobots aan te schaffen.