Welke stappen ga (óf laat) jij straks zetten na je studie?
Een studie die meebeweegt met jouw wensen, kennis en ervaring. Dat vind je bij de deeltijdopleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in Zwolle! Jij bent straks de hbo-professional die bewegen en lichaamservaring effectief inzet bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of mensen met psychische problemen. Door lichaams- en bewegingsactiviteiten help je mensen beter om te gaan met hun klachten. Samen met docenten en andere deelnemers breng je hiervoor al je kennis letterlijk ‘in beweging’.
Deze opleiding heeft een beperkt aantal plekken (een numerus fixus). Meld je daarom vóór 15 januari aan! Bekijk wat dit voor jou betekent.
Jouw flexibele route tot psychomotorisch therapeut
Wist je dat de hbo-opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit.
-
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of voor mensen met psychische problemen is beweging belangrijk. Psychomotorische therapie is effectief om deze doelgroep te helpen meer inzicht te krijgen in hun problemen en beperkingen. Een psychomotorisch therapeut helpt ze hun sterke, maar ook zwakke kanten te ontdekken door middel van bewegen en lichaamservaring. Cliënten leren hun problemen te verminderen of er anders mee om te gaan.
Wat leer je bij ons?
Tijdens deze hbo-deeltijdstudie leer je vormen van ontspanningstechnieken en bewegingsactiviteiten kennen en ze te ervaren. Je oefent deze bij én met al je medestudenten. Je theoretische focus ligt op de centrale thema’s binnen het werkveld van de psychomotorisch therapeut:
- Motivatie en activiteit
- Veerkracht en stress
- Weerbaarheid
- Impulscontrole
Daarnaast verdiep je je in onder meer thema's als lichaamsgeoriënteerde methodieken, neurologie, revalidatiekunde, ethiek, diagnostiek en ontwikkelingspsychopathologie. Ook oefen je therapeutische vaardigheden aan de hand van rollenspelen. In activiteitspractica ga je actief in op onder meer spel en turnen.
Supervisie en intervisie
Twee belangrijke elementen in de opleiding zijn supervisie en intervisie. Hierdoor ben je beter in staat naar jezelf en je vak te kijken, wat zorgt voor verdieping en verbetering.
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt voort op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes
- Unieke deeltijdopleiding in Nederland
Voor wie?
Deze opleiding is er voor professionals die werken binnen sport en bewegen in een zorg- en welzijnscontext (of dat later graag zouden willen) en die hun competenties willen uitbreiden en upgraden naar hbo-niveau. Ook voor mensen die een carrièreswitch willen maken, biedt deze deeltijdstudie mogelijkheden.
Bevlogen docenten
Onze docenten komen uit het werkveld: van de revalidatie en de psychiatrie tot de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Ze hebben een master afgerond, met ieder een eigen expertise in het vakgebied.
Duur van jouw studie
Deze deeltijdstudie duurt in principe 4 jaar. Afhankelijk van eerdere opleidingen en/of werkzaamheden kunnen we via een portfolioassessment kijken of je je studie kunt verkorten.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Arts op zak.
-
Zo voer jij regie over studeren
Onze bacheloropleiding in deeltijd is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Flexibel studeren: welke richting beweeg jij je op?
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze hbo-opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en een onderdeel gelijk afsluiten
Wat ga je doen?
Bij Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie in deeltijd ga je 8 modules volgen van elk 30 studiepunten. In elke module staat een taakgebied uit het beroep centraal. De inhoud hiervan is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij iedere module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Zwolle
- Online leren
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Laat je coachen!
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je jouw eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé staat jouw begeleider voor je klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Zo mix je werk, privé en studie
De opleiding start ieder jaar in september. De modulaire en flexibele opbouw ervan maakt het mogelijk om werk, studie en privésituatie beter te combineren. Je hebt zelf de regie over jouw eigen traject. Dit ondersteunen we met de optie om je competenties in te brengen via assessments. Zo kun je soms je studieduur verkorten. Ook tijdens jouw studie kun je keuzes maken waarna je de opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
Jouw lesdag
De opleiding is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk en flexibel mixt. Je hebt een vaste lesdag op de woensdag.
Jouw tijdsinvestering
Je gaat met de leerstof actief aan de slag op je eigen (leer)werkplek, zo’n 2 dagen in de week. Je werkplek ligt binnen het werkveld van sport en bewegen in een zorg- en welzijnscontext. Zo kun je de theorie direct in praktijk brengen. Op andere dagen ben je ook welkom op onze campus. Maak gebruik van onze studiefaciliteiten of werk met je medestudenten aan opdrachten. Naast lessen in Zwolle moet je rekening houden met zelfstudie. Hoeveel tijd je straks daaraan besteedt, is sterk afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring.
-
Via 8 modules naar je diploma
Jij bepaalt in overleg waar, hoe en wanneer je studeert – op je werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges en beweegpractica die je on campus in Zwolle volgt. Hier volg je in elk geval les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit en deel je jouw ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Elke module kun je versnellen óf onderdelen juist later afronden. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, sportpractica en colleges.
De opbouw: 8 modules
Er staan bij ons 8 modules op het programma van elk 30 studiepunten. Van deze modules vul je er eentje in met een minor die je zelf kiest. In totaal dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma. Benieuwd naar onze modules? Dat zijn:
1. Cliëntgebonden basis 1 (algemeen baserend)
- Ontwikkelen van vaardigheden in bewegingsgerichte activiteiten
- Basale beïnvloedingsprincipes
- Anatomie, bewegingsanalyse en inspanningsfysiologie
- Inleiding praktijkgericht onderzoek
- Inleiding in de filosofie
2. Cliëntgebonden basis 2 (beroepsspecifiek baserend)
- Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van bewegingsagogische arrangementen 1
- Ontwikkelingspsychologie en -psychopathologie
- Legitimering van psychomotorische therapie
3. Thema’s Motivatie & Activiteit en Veerkracht & Stress
- Theorie Motivatie & Activiteit en Veerkracht & Stress
- Integrale opdracht thema Motivatie & Activiteit
- Integrale opdracht thema Veerkracht & Stress
- Ontwerpen, uitvoeren en evalueren van bewegingsagogische arrangementen 2
- Eigen ervaringen en reflecties omtrent lichamelijkheid
4. Thema’s Weerbaarheid en Impulsregulatie
- Theorie thema Weerbaarheid en Impulsregulatie
- Integrale opdracht thema Weerbaarheid
- Integrale opdracht thema Impulsregulatie
- Vaardigheden training en therapie 1
- Supervisie, intervisie en coaching
5. Thema Actuele ontwikkelingen
- Theorie thema Actuele ontwikkelingen
- Supervisie, intervisie en coaching
- Ondernemen
- Vaardigheden training en therapie 2
6. Cliëntgebonden en organisatiegebonden beroepsontwikkeling
- Bachelorstage
- Werkplaats training en therapie
- Supervisie bachelor
7. Professiegebonden
- Afstudeeronderzoek: je doet onderzoek op het vlak van lichamelijke opvoeding of sport, bijvoorbeeld op je werkplek
- Groepssupervisie bachelor: je kunt in een projectteam functioneren of producten opleveren aan opdrachtgevers op het gebied van Buurt, Onderwijs en/of Sport
- Thema TAI
8. Minor
Met een minor geef je eigen invulling aan je studie. Denk aan Speciaal bewegen, Veilig sportklimaat en Sport, therapy for empowerment. Je kunt ook je minor volgen bij een andere opleiding op Windesheim of zelfs bij een andere hogeschool. -
De praktijk als je leeromgeving
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de opleiding direct met de praktijk én hebt vanaf de start toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Praktijkopdrachten op je leerwerkplek
In deze deeltijdopleiding voer je praktijkopdrachten uit op je (leer)werkplek, zoals observeren van cliënten die deelnemen aan bewegingsactiviteiten. Je observeert en beschrijft dan de nodige therapeutische en/of agogische vervolgstappen.
Leren via praktijklessen
Je verbreedt je (vak)methodische kennis in methodische of therapeutische werkplaatsen en je werkt aan het verbeteren van jouw bewegings- en therapeutische vaardigheden. Denk aan gespreks- en observatievaardigheden, maar ook aan het toepassen van allerlei verschillende interventies op gedrag.
Zet kennis in beweging met activiteitspractica
Je volgt bij Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie ook activiteitspractica. Hier richt jij je dan op verschillende activiteiten in de vorm van sport en spel. Denk aan atletiek, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en zwemmen. De praktijkonderdelen worden zowel binnen als buiten gegeven en je onderbouwt ze aan de hand van alle theorieën die je tijdens de opleiding bestudeert. Zo koppel je de praktijk van bewegen ook écht aan de theorie van bewegen.
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september, maar de aanmelding verloopt iets anders dan bij onze andere opleidingen. Je moet je daarom voor 15 januari 2022 aanmelden via Studielink.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers én boeken à € 350,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Na de opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie heb je de kennis en bagage in huis om aan de slag te gaan in een breed werkveld. Veel afgestudeerden komen na de opleiding terecht in functies in:
- De psychiatrie of de revalidatie
- De zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
- De zorg voor mensen met een lichamelijke beperking
Ook vinden afgestudeerden steeds vaker hun weg in de (semi)commerciële sector of in het passend onderwijs. Denk aan werk in leefstijltrainingscentra, managementopleidingsinstituten of een functie in re-integratiebedrijven.
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Unieke deeltijdopleiding in Nederland
- Uitstekende (sport)faciliteiten op de campus in Zwolle
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons.
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?