Welke stap ga jij zo zetten om in beweging te komen?
Sport en bewegen zijn belangrijk. Door anderen aan te moedigen, draag jij bij aan een leven lang bewegen! Maar hoe stimuleer, motiveer en boei je al jouw leerlingen? In onze Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in deeltijd leer je hoe je beweeg- en sportactiviteiten zo kunt opzetten, dat jongeren beter leren bewegen en met plezier sporten. Wij leiden je in Zwolle straks op tot docent bewegingsonderwijs voor alle typen onderwijs: van basisschool tot hbo.
Jouw flexibele route tot leraar lichamelijke opvoeding
Wist je dat de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding een flexibele studie is? Dit betekent dat jij (mede) bepaalt wanneer je wat volgt en hoe je iets afsluit. Op deze manier stippel je de eindbestemming én tijdsduur van je opleiding dus voor een groot deel zelf uit en beweeg je op jouw eigen tempo richting hbo-niveau.
-
Jouw deeltijdstudie
Mix van colleges, praktijk én zelfstudie
Je leert vanuit de context van werk(en)
Je rondt in je eigen tempo 8 modules af
-
Wanneer, wat én hoe?
Je combineert werk, studie én privé
Les en contact op woensdag in Zwolle
Keuzeopties leeractiviteiten en toetsing
-
Doe een losse module
Over een afgebakend thema
Doe gericht nieuwe kennis op
Proef (al) aan de hbo-opleiding
-
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
Je ontwikkelt je tot professional op het gebied van bewegen, sport en educatie. Je leert hoe je op een verantwoorde wijze activiteiten op kunt zetten die beweging en sport bij jongeren stimuleren.
Wat leer je bij ons?
Je verdiept je tijdens deze lerarenopleiding in de ins en outs van bewegen en alle aspecten van lesgeven. Je leert hoe je leerlingen in de les bewegingsonderwijs kunt helpen bij het uitvoeren van de activiteiten. En hoe je een veilig pedagogisch beweegklimaat creëert. Je leert kritisch te reflecteren en vragen te stellen. Hoe kies je de beweegactiviteiten met zorg uit, passend bij het specifieke niveau van elke leerling? Hoe daag je al je leerlingen uit hun grenzen te verleggen? En hoe leg je contact met jouw leerlingen om uit te vinden wat zij leuk vinden, zodat zij later met enthousiasme blijven bewegen?
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal in overleg zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt verder op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes
Voor wie?
Je kunt goed met kinderen en jongeren omgaan en vindt het leuk leerlingen iets te leren. Je kunt organiseren en je vindt het een uitdaging beweegactiviteiten te doceren. Je beschikt tijdens je hele studie over een passende (leer)werkplek.
Waarvoor leiden we je op?
We leiden je op tot een docent bewegingsonderwijs in de brede zin. Je geeft straks uiteraard lessen bewegingsonderwijs. Maar je functioneert straks ook in een team, waarbij de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen centraal staat.
Duur van jouw studie
Jij bepaalt bij ons voor een deel je eigen route. Dit bepaalt dus ook hoelang je studeert.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb je de titel Bachelor of Education op zak.
-
Zo voer jij regie over studeren
De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in deeltijd is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en je leert op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de manier waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Omdat bewegingsonderwijs een praktijkvak is, volg je wel verplicht contactonderwijs.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze hbo-opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en een onderdeel dus al afsluiten
Wat ga je doen?
Bij de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in deeltijd volg je 8 flexibele modules van elk 30 studiepunten, waarvan je er eentje invult met een minor. Bij iedere module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- Het volgen van (praktijk)lessen (én begeleiding) op Windesheim in Zwolle
- Vaardigheden trainen
- Leren op de werkplek
Het accent ligt op het geven van bewegingsonderwijs en je functioneren als docent op school. Afhankelijk van de module ga je zelf 6 of 12 uur per week op je (leer)werkplek met de lesstof aan de slag. Of je gaat in een onderwijssituatie lessen bewegingsonderwijs geven in een voor dit onderdeel relevant onderwijstype. Dit kun je dus soms op jouw (leer)werkplek uitvoeren. Daarnaast volg je lessen én werk je individueel en met medestudenten aan (praktijk)opdrachten.
Theorie te lijf
Tijdens de verplichte activiteitspractica richt je je op veel verschillende activiteiten, zoals atletiek, spel, turnen, bewegen op muziek, zelfverdediging en zwemmen. Je onderbouwt al de praktijkonderdelen aan de hand van de theorieën die je tijdens de opleiding bestudeert. Zo koppel je de praktijk aan de theorie.
Laat je coachen!
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiebegeleider. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je jouw eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen of worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé staat jouw begeleider voor je klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Via 8 modules naar je diploma
Jij bepaalt in overleg waar, hoe en wanneer je studeert – op je werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges en beweegpractica die je on campus in Zwolle volgt. Hier volg je in elk geval les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit en deel je jouw ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Elke module kun je versnellen óf onderdelen juist later afronden. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, sportpractica en colleges.
De opbouw: 8 modules
Er staan bij ons 8 modules op het programma van elk 30 studiepunten. Van deze modules vul je er eentje in met een minor die je zelf kiest. In totaal dus 240 studiepunten voor je hbo-diploma. Benieuwd naar onze modules? Dat zijn:
Organiseren beweegactiviteiten
Je kunt beweegactiviteiten voorbereiden op basis van bestaande methodes, materiaal, doelgroep, accommodatie en de context waarin ze plaatsvinden. Deze activiteiten kun je ook uitvoeren en begeleiden, waarbij je ook oog hebt voor zowel instructies als veiligheid (EHBO en kennis van het bewegingsapparaat).Vakinhoudelijk en didactisch handelen, basis
Je kunt op grond van samenstelling, beginsituaties van leerlingen, materiaal en accommodatie een lesplanning maken en laat beweegsituaties vlot en veilig verlopen door het inzetten van didactische werkvormen en (digitale) leermiddelen. Ook kun je evalueren en ben je qua communicatie en omgang een voorbeeld voor je leerlingen.Vakinhoudelijk en didactisch handelen, gevorderd
Je maakt jaarplannen en ontwerpt planmatig gedifferentieerde beweegsituaties voor de uiteenlopende deelname- en beweegniveaus. Je kunt observeren, je les aanpassen op beweeginteresse en -niveau en de voortgang evalueren. Ook heb je oog voor activerende didactiek en het creëren van een pedagogisch klimaat in je lessen bewegingsonderwijs.Legitimeren, gezondheid en leefstijl
Je ontwikkelt een professionele visie en kunt je verantwoorden richting leerlingen, ouders, vaksectie, directie en andere betrokkenen en je leert werken via een vakwerkplan en beoordelingskaders. Ook leer je hoe je een gezonde en actieve leefstijl stimuleert door het ontwerpen en uitvoeren van een sport- of beweegprogramma binnen of buiten de school.Functioneren als startende professional
Je leert jouw weg te vinden in vaksecties en schoolbreed overleg en mee te denken over de algemene organisatie en het onderwijskundig beleid. Je maakt kennis met de rol van bijvoorbeeld een mentor en met vakoverstijgende projecten.Vakinhoudelijk en didactisch handelen (speciaal bewegingsonderwijs) en creëren veilig beweegklimaat
Je leert hoe je een aangepast programma ontwerpt binnen je reguliere jaarplanning en lessenreeksen en hoe je op basis van observaties en evaluaties differentieert tussen leerlingen en zorgt voor een veilig beweegklimaat in de groep.Project en professionele en persoonlijke ontwikkeling
Je gaat aan de slag met een praktijkonderzoek op het vlak van lichamelijke opvoeding of sport. Ook toon je aan dat je in een projectteam kunt functioneren en dat je kritisch op jouw ontwikkeling tot docent bewegingsonderwijs reflecteert.Minor
Een minor is een onderwijsprogramma van een halfjaar. Met een minor kun je je studie verbreden of verdiepen. Zo kleur je jouw studie in. Je kunt je minor ook bij een andere opleiding of zelfs bij een andere hogeschool volgen. Jij kiest! -
De praktijk als je leeromgeving
Een vak leer je het beste wanneer je de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. En dat stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van zo’n setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Denk aan een baan of stageplek in het onderwijs op het gebied van sport en bewegen. Je verbindt de theorie direct met de praktijk én hebt vanaf de start van jouw opleiding direct toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Wat is jouw leerwerkplek?
Werkervaring is een pre, maar geen vereiste. Heb je al relevante werkervaring? Mooi! Dan kun je die bij ons inzetten.
Er zijn twee mogelijke situaties:
- Door werkervaring kunt je je portfolio vullen met beroepsproducten (max. 5 jaar oud) en studieduur verkorten
- Je hebt geen ervaring en maakt eerst kennis met de praktijk, bijvoorbeeld door stage of ervaringsonderzoek
Laat jouw werkplek scannen
Via een werkplekscan checken we of jouw praktijkomgeving voldoende kansen biedt om straks aan alle leeruitkomsten van onze opleiding te werken. We vinden het belangrijk dat je tijdens je studie voldoende ervaring opdoet in de praktijk: wij adviseren zo rond de 6 à 12 uur per week. De opleiding kan je helpen bij het vinden van zo'n geschikte leerwerkplek.
-
Hoe ziet je deeltijdstudie eruit?
-
-
Zo mix je werk, privé en studie
De Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in deeltijd start elk jaar in september. Je hebt zelf de regie over jouw traject. Dit ondersteunen we met de optie om al je eerder verworven leeruitkomsten in te brengen via assessments. Zo kun je je studieduur verkorten. Ook tijdens jouw studie kun je keuzes maken waarna je de hbo-opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheid om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- Een goede studiebegeleiding
Jouw lesdag
In de deeltijdopleiding combineer je werken en leren. De studie is zo opgezet dat je werk en studie makkelijk en flexibel mixt. Je hebt 1 keer in de week les op woensdag van 13.30 tot 21.00 uur.
Jouw tijdsinvestering
Naast lessen moet je rekening houden met circa 10 à 15 uur zelfstudie per week. Je geeft tijdens je studie 6 à 12 uur per week lessen bewegingsonderwijs. Zo ga je dus direct in de praktijk aan de slag. Op andere dagen ben je ook welkom op onze campus in Zwolle. Maak dan gebruik van onze studiefaciliteiten of werk met jouw medestudenten aan opdrachten.
-
Zo mix je werk, privé en studie
-
-
Haal je kennis uit een module
Een aantal modules en minors van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding kun je ook los volgen:
- Organiseren beweegactiviteiten
- Vakinhoudelijk en didactisch handelen, basis
- Vakinhoudelijk en didactisch handelen, gevorderd
Je kunt je onderaan deze pagina aanmelden voor deze losse modules.
-
Haal je kennis uit een module
Wanneer kun je starten?
Deze opleiding start in september.
Meld je voor 30 april 2021 aan via Studielink.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.143,- voor 2020-2021. Ook maak je kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken à € 300,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Dit voeg je toe op je cv
Met je diploma op zak kun je aan de slag als docent bewegingsonderwijs in alle onderwijstypen: van basisonderwijs, voortgezet tot speciaal onderwijs en van mbo tot hbo. Na je studie kun je ook werken als combinatiefunctionaris, een functie waarin je een brug slaat tussen school en sport. Dan verbeter je bijvoorbeeld de kwaliteit van het sportbeleid door verenigingen te betrekken bij het samenstellen van gymlessen op scholen. Je kunt aan de slag als:
- Leraar lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
- Leraar lichamelijke opvoeding op havo/vwo
- Leraar lichamelijke opvoeding in het (v)mbo en hbo
- Combinatiefunctionaris
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Leren met en van elkaar
- Veel praktijkvakken
- Op de campus in Zwolle
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Deze opleiding biedt ook losse modules aan
Wil jij weten hoe je de juiste oefening bij de juiste doelgroep inzet? Zodat je op een motiverende en veilige manier beweegactiviteiten kunt organiseren? In deze module leer je hoe je dat doet – van plannen tot uitvoeren, en met aandacht voor veiligheid en EHBO. Dus kom in beweging en meld je snel aan!
Voorbereiding is het halve werk, dus een goede lesplanning is een must! Leer hoe je veilige beweegsituaties ontwerpt, vanuit verschillende werkvormen en met diverse leermiddelen. We besteden ook aandacht aan beroepshouding, communicatie en omgangsvormen. Want jij hebt straks letterlijk en figuurlijk een voorbeeldfunctie voor je leerlingen!
Bijna aangemeld
Bijna aangemeld
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?