Met de Associate degree E-commerce ga jij straks als e-commerce of online marketing professional aan de slag.
Gedurende de eerste anderhalf jaar leer je over belangrijke specialismen als webshop management, marketing, data en ICT. Met deze brede vakkennis ben je straks in staat om samen te werken met alle disciplines binnen de e-commerce. Van het opzetten van webshops tot het managen en optimaliseren ervan. In het laatste semester kies je een specialisme en studeer je af bij een opdrachtgever.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma opleiding E-commerce
De Associate degree E-commerce in deeltijd is flexibel opgezet zodat je werk en studie kunt combineren. Je bent straks 1 dag in de week op donderdag op school. Dat combineer je met thuisstudie (ongeveer 20 uur per week) en leren op je werkplek.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Gedurende de eerste anderhalf jaar wordt er veel aandacht besteed aan brede kennisverwerving. De e-commerce sector groeit namelijk snel. Je moet voortdurend werken aan innovatieve manieren om resultaten te verbeteren en te optimaliseren. Het bedenken en ontwikkelen van deze nieuwe manieren is iets wat je zelf moet doen. Maar we zorgen er wel voor dat je de vaardigheden hebt om zelf oplossingen te vinden.
Opzetten van een webshop
Het eerste semester draait om het opzetten van een webshop. Op basis van een business plan bouw je een werkende webshop voor een onderneming of jouw eigen bedrijf. Je wordt daarbij ondersteund met vakken als e-commerce basics, customer fit en webdesign. Ook staat dit jaar het vak Business English op je rooster. De sector wordt namelijk steeds internationaler. Dus je kennis van de Engelse taal moet minimaal niveau B1 zijn.
Digital marketing
In het tweede gedeelte van het jaar zet je een campagne op voor je webshop. Hoe haal je het beste uit jouw site en wat vinden klanten belangrijk? Je optimaliseert je site en analyseert en evalueert je campagne. De vakken die je hierbij volgt zijn:
- digital marketing
- campagne management
- data analyse
- business skills
Daarnaast verdiep of verbreed je jouw vakkenpakket met een keuzemodule. Dit kan een vak zijn dat wordt aangeboden door onze opleiding. Maar ook door een verwante studie als Commerciële Economie of een vak van buiten het domein.
Doorstroomnorm
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom moet je in de propedeutische fase 50 studiepunten behalen om door te mogen naar de bachelorfase. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten in de eerste fase stel je samen met je studieroutebegeleider een passende doorstroomroute op om alsnog de norm te behalen. Moet/wil je toch stoppen met deze opleiding? Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2: verdiepen en afstuderen
E-business
In het tweede jaar ontwikkel je de vaardigheden om een webshop te managen. Je leert hoe je de customer experience optimaliseert. Ook leer je het verbeteren van de logistiek. En leer je management- en consultancy skills toe te passen. Bovendien werk je aan je persoonlijk leiderschap. De vakken die je volgt zijn:
- customer experience
- webshop management
- e-logistics
- cross border e-commerce
- persoonlijk leiderschap
Afstudeerstage
In het laatste semester kies je waarin je wilt specialiseren. Ga jij voor digital marketing, webshop management, E-logistics, E-data of E-ICT? Je loopt stage bij een opdrachtgever en werkt aan een afstudeeropdracht gericht op jouw specialisatie. Je wordt in het bedrijf begeleid door professionals en vanuit Windesheim door betrokken en ervaren coaches.
-
Lesdagen en studiebelasting
De deeltijdstudie E-Commerce is zo opgezet dat je werk en studie gemakkelijk mixt.
- Je hebt een dag in de week les op donderdag.
- Je hebt zes tot twaalf contacturen per week. De rest is zelfstudie en werkend leren in de praktijk.
- De totale studielast is ongeveer 20 uur per week, inclusief zelfstudie en les.
Buiten je lesdag om ben je ook altijd welkom op de hogeschool. Zodat je gebruik kunt maken van de studiefaciliteiten. Of met medestudenten aan een opdracht kunt werken.
-
Flexibel studeren
De opleiding is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat daarbij om de resultaten van het leren (het doel). Het gaat niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren. Welke route past bij jou?
- De aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde.
- De maatwerkroute: met genoeg werkervaring op zak kun je leeruitkomsten al direct bewijzen en een onderdeel dus gelijk afsluiten.
Studietempo bepalen
Tijdens de opleiding kun je beslissingen nemen waardoor je het tempo kunt aanpassen. Wat mogelijk is, hangt af van jouw situatie. We bieden:
- Keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- Keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- Mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- Mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
Instroomassessment
Heb je relevante werkervaring? Dan kun je ervoor kiezen om bij de start of gedurende de opleiding deel te nemen aan een instroomassessment. Hiermee kun je je opgedane werkervaring laten valideren. Je kunt leeruitkomsten die je al hebt verworven in de praktijk, laten erkennen en de daaraan verbonden EC’s ontvangen.
Sparringpartner
Jouw eerste aanspreekpunt is je studiecoach. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, toetsvormen of vrijstellingen. En ook als je je eigen set aan leeractiviteiten wilt inbrengen. Of bijvoorbeeld worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw coach klaar. Ook bij de begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Leer in de praktijk
Tijdens de Associate degree E-commerce begeef je jezelf veel in het werkveld. Dat kan betaald werk, stage of vrijwilligerswerk zijn. Een relevante werkplek is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Het helpt je namelijk enorm bij het uitvoeren van de opdrachten.
Ook toetsing gebeurt in jouw werkcontext. Geen uren blokken voor tentamens. Maar aan de hand van alle opdrachten op je werk laat je zien dat je de stof goed beheerst.
Voorbeelden van opdrachten
- Je werkt tijdens het eerste semester aan het daadwerkelijk opzetten van een webshop.
- In het tweede semester voer je een digitale marketingopdracht uit voor een bedrijf. Je besteedt marketingbudget aan een online campagne om meer traffic en conversie te genereren.
- In het vierde semester werk je een half jaar aan jouw specialisme bij een opdrachtgever.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Naast een afgeronde havo-, vwo- of mbo-opleiding op niveau 4, is het voor deze praktijkgerichte opleiding belangrijk dat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk. En dat je al jouw opdrachten in een bedrijf kunt uitvoeren. Daarom beschik je tijdens de opleiding over een relevante werkplek.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding E-commerce
-
-
Beroepen
Met de kennis en ervaring die je tijdens deze studie opdoet, ben je breed en flexibel inzetbaar. Huidige functies kunnen er over een paar jaar heel anders uitzien. Momenteel zijn de volgende beroepen populair:
- (assistent) e-commercemanager
- (assistent) online of e-mailmarketeer
- search engine optimization (SEO) of advertising (SEA) specialist
- conversion rate optimization (CRO) specialist
- growth hacker
- (operationeel) webshop of customer service manager
-
Vakgebied
Het was 15 jaar geleden bijna magisch om producten online te bestellen en deze een week later thuisbezorgd te krijgen. Maar inmiddels is het online winkelen niet meer weg te denken. Van vakanties tot laptops en boodschappen: alles wordt online besteld. De e-commerce sector blijft volop in beweging en de sector ontwikkelt zich razendsnel. Bij Windesheim ontwikkel je jezelf tot marketing- en ondernemersexpert met actuele kennis en vaardigheden. Ideaal afgestemd op de behoeften van jou of je organisatie. Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in marketing en ondernemerschap.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree E-commerce in Zwolle kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad E-commerce doorstromen naar:
- Bachelor Ondernemerschap & Retail Management
- Bachelor Commerciële Economie
- Bachelor Logistics Management
- Bachelor Communicatie
- Bachelor Bedrijfskunde (half jaar extra)
- Bachelor Finance, Tax & Advice (half jaar extra)
Ondernemerschap & Retail Management, Bedrijfskunde en Finance, Tax & Advice worden ook in deeltijd aangeboden.
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
2 jaar
Locatie
Gebouw X, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop + circa € 300,- voor boeken.
Highlights hbo E-Commerce
- De Associate degree E-Commerce zit bomvol praktische en theoretische kennis. Binnen twee jaar leer je wat er écht toe doet in de praktijk.
- De theorie pas je meteen toe in praktijkopdrachten op de werkvloer.
- Dit is een kleinschalige opleiding. Docenten kennen je en gaan voor jouw toekomst.
- De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met het werkveld.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.