Als je werkt met mensen met schulden, zul je ervaren dat er op andere levensgebieden ook vaak problemen zijn. Je leert hoe je zowel de financiële als sociale problemen herkent en aanpakt. De kracht van deze opleiding zit vooral in de erkenning dat je schulden pas effectief aanpakt, wanneer je ook de gerelateerde sociale problemen in kaart brengt en er een oplossing voor bedenkt. Deze problemen pak je samen met je cliënt aan, om hem of haar weer zelfredzaam te maken. Zo lever je een bijdrage aan de oplossing van een groeiend maatschappelijk probleem: de schuldenproblematiek.
Download folder(opent in nieuw tabblad) Meelopen(opent in nieuw tabblad)
Jouw route tot sociaal financieel dienstverlener
De Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening in deeltijd is zo opgezet dat je werk en studie kunt combineren. We zien je iedere week op vrijdag op school. Dat combineer je met online studie én natuurlijk leren op je werkplek. Wel zo flexibel
-
-
Een indruk van jouw eerste jaar
In het eerste studiejaar van onze Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening leer je vooral hoe je inzicht krijgt in de situatie van jouw cliënt. Juridisch en financieel, maar ook de sociale problematiek komt dan ruimschoots aan bod. Je volgt onder andere wet- en regelgeving, ontwikkelingspsychologie, stress-sensitieve dienstverlening waarin je jezelf traint om het contact met je cliënt aan te gaan. De basis eigenlijk!
Je leert hoe je de hulpvraag van je cliënt vaststelt en hoe je problemen inventariseert. Daarna ga je aan de slag met het schrijven van een plan van aanpak en een budgetplan, zodat de cliënt kan werken aan zelfredzaamheid.
-
Eindsprint in je tweede jaar
In het tweede jaar leer je verder vanuit de basis die je hebt opgedaan. Je werk meer en meer met een overstijgende blik, al blijft je cliënt nog steeds in het middelpunt staan.
Preventie
In het tweede jaar ga je aan de slag met preventief werken, je gaat nadenken over het voorkomen van financiële problemen. Wat hebben mensen nodig om te zorgen dat dit niet hoeft te gebeuren? Je bent bezig met actuele trends in de samenleving en met mensen die extra risico lopen om in de financiële problemen te raken. Denk aan laaggeletterden of aan mensen met een licht verstandelijke beperking. Je verdiept je in onderwerpen als:
-
diversiteit;
-
interculturele communicatie;
-
preventie- en gezondheidsgedrag en onderzoeksvaardigheden.
Vervolgens is er aandacht voor werken in een organisatie; hoe beïnvloed je anderen en bouw je aan je eigen leiderschaps-skills?
Afstuderen
Tijdens het afstuderen laat je zien wat je allemaal hebt geleerd en hoe je jezelf hebt ontwikkeld. Samen met je cliënt ga je op zoek naar een innovatieve oplossing voor zijn of haar probleem op sociaal-financieel gebied. Je laat aan jouw collega’s en vakgenoten zien hoe je je hebt ontwikkeld als professional. Je kunt je verdiepen in een specifiek onderdeel van de sociaal financiële dienstverlening, zoals bewindvoering of coaching. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen profilering als sociaal-financieel dienstverlener en je wordt tijdens je afstuderen begeleid in een kleine groep.
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als tips en trucs van je leerwerkbegeleider. Na succesvolle afronding krijg jij een erkende titel: de Associate Degree.
-
-
Lesdagen en studiebelasting
Je volgt deze Associate degree in combinatie met je (beroeps)praktijk. Dat kan betaald werk zijn, een stage of vrijwilligerswerk. Je hebt 1 dag in de week - op vrijdag - les op de campus in Zwolle, maar je studeert ook online. Zelfstudie is daardoor makkelijker. Het is dus een combinatie van leren op je werkplek, op school en afstandsleren! En hoe ga jij aantonen dat je leeruitkomsten in de praktijk hebt toegepast? M.a.w. hoe ziet de toetsing eruit? Dat zijn beroepsproducten die jij stap voor stap, onder begeleiding van een docent, zelf kunt gaan vormgeven met feedback van docent en jouw werkplek. Een spannend en leuk proces waarin je actief direct al je (nieuwe) kennis en vaardigheden kunt inzetten in de praktijk.
-
Leer in de praktijk
Je leert door te doen. In jouw eigen praktijk. Dat kan een betaalde baan, vrijwilligerswerk of een stage zijn. Vanaf de start van de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening, vormen jouw werk en studie een eenheid. Een interessante case op je werk? Neem dit mee! Zo heb je er direct profijt van en leer je on the job.
Leren in de praktijk
Leeruitkomsten ga je aantonen in de praktijk: aan de hand van concrete situaties op je werkplek laat je zien dat je de stof beheerst. Dat vinden we belangrijk, omdat je zo direct resultaat hebt van je inspanningen.
Een voorbeeld
Bij de start van de Associate degree staat contact leggen en inventariseren van problemen centraal. Je voert bijvoorbeeld een gesprek met je cliënt, om zo te kunnen achterhalen welke factoren meespelen bij zijn of haar problemen. Je filmt het gesprek en schrijft een verslag. Je integreert daarbij de geleerde theorie in de wijze waarop je het gesprek met de client voert. Je maakt dan gebruik van je kennis van onder andere:
- ontwikkelingspsychologie;
- wet- en regelgeving;
- stress-sensitieve dienstverlening en finance.
-
Een indruk van jouw eerste jaar
Docenten aan het woord
Benieuwd naar wat je allemaal kunt verwachten van de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening? Laat docenten Esther en Kimberly je in deze video alle ins en outs vertellen! Ze brengen je op de hoogte van de opleidingsinhoud, de studenten die deze opleiding volgen en hoe de werelden van sociale, juridische en financiële dienstverlening samengebracht worden.
Toelating en aanmelden
Beroepen
Schuldenproblematiek is een groeiend maatschappelijk probleem. Dat vraagt steeds meer van een professional. Jij maakt die verdiepingsslag. Doordat je werkt op sociaal, financieel en juridisch snijvlak, beheers je alle aspecten van schuldenproblematiek. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
- (beschermings)bewindvoerder
- medewerker bij een gemeente
- budgetconsulent
- schuldregelaar
- medewerker sociaal wijkteam
- medewerker sociale huurincasso
Naast het feit dat je intensief met cliënten werkt, vervul je met jouw kennis ook een signalerende rol binnen je organisatie en werk je samen met ketenpartners.
Werkveld
Wellicht ben je al sociaal werker en wil je je financiële kennis bijspijkeren of je werkt je in de financiële sector en wil je juist de sociale(re) kant van financiële problemen leren begrijpen. Er zijn allerlei mogelijkheden na deze studie. Ook wanneer je een carrièreswitch maakt. Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een instelling of detacheringsbureau met cliënten met schuldenproblematiek, zoals:
- adviesbureaus;
- verslavingszorg;
- reclassering;
- woningbouwverenigingen;
- nutsbedrijven;
- postorderbedrijven.
Doorstuderen
De smaak te pakken na de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening? Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak. Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor:
- Bachelor Social Work
- Of elders de bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening.
Startdatum
2 september 2024
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop + circa € 300,- voor boeken.