Word de schakel tussen financiën en maatschappelijke ondersteuning!
Ben jij sociaal betrokken en heb je interesse in financiën? Dan is de opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening (SFD) perfect voor jou! In deze opleiding leer je hoe je mensen helpt met financiële vraagstukken, van schuldhulpverlening tot toeslagen en budgetbeheer. Bij financiële problemen is er vaak veel meer aan de hand, je leert hoe stress een enorme invloed heeft op mensen. Als sociaal financieel dienstverlener maak jij écht het verschil in het leven van mensen. Jij zorgt ervoor dat zij weer grip krijgen op hun geld en toekomst. Kies voor een beroep met impact!
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Sociaal Financiële Dienstverlening
De Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening is zo opgezet dat je werk en studie combineert. We zien je iedere week op vrijdag op school. Dat combineer je met online studie én natuurlijk leren op je werkplek. Wel zo flexibel
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Een sterke basis voor een toekomst met impact!
In het eerste studiejaar leer je hoe je écht inzicht krijgt in de situatie van jouw cliënt. Niet alleen op juridisch en financieel vlak, maar ook de sociale problematiek speelt een grote rol. Je verdiept je in de achterliggende oorzaken van financiële problemen en ontdekt hoe stress het gedrag en de keuzes van mensen beïnvloedt.
Je volgt vakken zoals:
📌 Wet- en regelgeving – de basis om je cliënt goed te kunnen helpen
📌 Stress-sensitieve dienstverlening – leer hoe je op een empathische manier contact maakt en vertrouwen opbouwt
📌 Hulpvraag en probleemverkenning – ontdek hoe je snel de kern van de situatie achterhaaltMet deze kennis en vaardigheden ga je aan de slag: je leert een gedegen plan van aanpak en een budgetplan opstellen, zodat jouw cliënt stap voor stap werkt aan meer grip op geld en toekomst.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten. Maar je maakt wel afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2: verdiepen en op naar jouw eindopdracht
Verdieping en vooruitkijken: jouw tweede jaar
In het tweede jaar bouw je voort op de stevige basis die je hebt gelegd. Je leert niet alleen om individuele cliënten te helpen, maar ontwikkelt ook een bredere, overstijgende blik. Toch blijft jouw cliënt altijd centraal staan.
Focus op preventie: voorkomen is beter dan genezen
Hoe kunnen financiële problemen worden voorkomen? Welke signalen wijzen op een verhoogd risico? Je onderzoekt wat mensen nodig hebben om grip te houden op hun financiën en verdiept je in actuele trends in de samenleving. Speciale aandacht gaat uit naar groepen die extra kwetsbaar zijn, zoals laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking.
Je verdiept je in onderwerpen zoals:
📌 Interculturele communicatie – leer effectief communiceren met diverse doelgroepen
📌 Preventie- en gezondheidsgedrag – begrijp hoe gedrag en keuzes invloed hebben op financiële stabiliteit
📌 Onderzoeksvaardigheden – ontdek hoe je data en trends inzet om preventieve strategieën te ontwikkelenJouw rol in een organisatie: leiderschap en invloed
Naast je werk met cliënten leer je hoe je binnen een organisatie impact maakt. Hoe beïnvloed je anderen? Hoe bouw je aan jouw leiderschapsvaardigheden? Dit jaar draait niet alleen om helpen, maar ook om veranderen en verbeteren. Wil jij niet alleen reageren op financiële problemen, maar ze ook helpen voorkomen? Dan is dit jouw kans om écht het verschil te maken!
Afstuderen
Tijdens het afstuderen laat je zien wat je in huis hebt. Je toont aan jouw collega’s en vakgenoten hoe jij je hebt ontwikkeld tot een professionele sociaal-financieel dienstverlener.
Kies jouw specialisatie – volg een minor in een thema dat jou aanspreekt, zoals bewindvoering of coaching. Je werkt samen met studenten van andere opleidingen, zodat je inzichten krijgt uit verschillende disciplines.
Bouw aan jouw professionele identiteit – Je werkt aan je eigen profilering en ontdekt hoe jij je wilt onderscheiden binnen het werkveld.
Je staat er niet alleen voor – Tijdens je afstudeerperiode werk je zelfstandig, maar je krijgt volop begeleiding van een docent én een leerwerkbegeleider die je waardevolle feedback en praktijkgerichte tips geven.
Na succesvolle afronding ontvang jij de officiële Associate Degree en ben je klaar om impact te maken in de wereld van sociaal-financiële dienstverlening!
-
Lesdagen en studiebelasting
Jouw lesdag
De deeltijdstudie Sociale Financiële dienstverlening is zo opgezet dat privé, werk en studie goed op elkaar af te stemmen zijn. Je hebt 1 dag in de week les en dat is op vrijdag. Bij de intake krijg je informatie en advies en leggen we jouw keuzes voor het eerste semester vast.
Jouw tijdsinvestering
Voor de lesdag, opdrachten en zelfstudie moet je uitgaan van gemiddeld 20 uur per week. Ook heb je minimaal 20 uur in de week een (on)betaalde baan als sociaal financieel dienstverlener. Hier kun je je beroeps- en hbo-competenties ontwikkelen. Buiten je lesdag om ben je ook altijd welkom op de campus in Zwolle. Je kunt gebruik maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken.
Intakegesprek en voorbereiding
Door een goed intakegesprek kun je verwachtingen, mogelijkheden, knelpunten en onzekerheden in kaart brengen en doorspreken. Met duidelijkheid over wat je kunt verwachten, is de kans op een succesvol studieverloop groter. Een deeltijdopleiding kan conflict geven tussen privé, studie en werk. De ervaring leert dat een goede voorbereiding op alle fronten het verschil maakt. Daarom nemen we daar goed de tijd voor.
-
Leer in de praktijk
Leren door te doen: vanaf dag één in de praktijk
Bij de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening draait alles om leren in de praktijk. Of je nu een betaalde baan hebt, vrijwilligerswerk doet of stage loopt – jouw werkplek en studie vormen vanaf de start één geheel. Wat je leert, pas je direct toe in de echte wereld. Heb je een interessante casus op je werk, dan neem je de mee naar de opleiding.
Leren in de praktijk: direct resultaat
Je bewijst je kennis en vaardigheden niet alleen op papier, maar in de praktijk. Door concrete situaties op jouw werkplek te gebruiken, toon je aan dat je de stof beheerst. Dit is niet alleen waardevol voor je leerproces, maar zorgt er ook voor dat je vanaf dag één een merkbaar verschil maakt. Met begeleiding van docenten en feedback van je werkplek ontwikkel je beroepsproducten die direct aansluiten op jouw dagelijkse werkzaamheden. Dit maakt leren praktisch, uitdagend en effectief.
Een voorbeeld uit de praktijk
In het begin van de opleiding staat contact leggen en probleemverkenning centraal. Stel je voor: je voert een gesprek met een cliënt om de kern van zijn of haar financiële problemen te achterhalen. Je filmt het gesprek en schrijft een verslag, waarin je de theorie koppelt aan jouw aanpak. Je past kennis toe uit onder andere ontwikkelingspsychologie, wet- en regelgeving, stress-sensitieve dienstverlening en budgetteren.
Door deze praktijkgerichte aanpak leer je niet alleen hoe het moet, maar ook hoe het werkt in het echte leven. Dit maakt de opleiding levendig, uitdagend en direct waardevol voor jouw carrière!
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Werk(ervarings)eis
Het is de bedoeling dat je vanaf de studiestart over een relevante betaalde of onbetaalde praktijkomgeving beschikt. Zodat je de plek kunt inzetten als leerwerkplek. Ons advies is 2 tot 3 dagen in de week.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Na je opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening
-
-
Beroepen
Een breed beroep met impact
Schuldenproblematiek is een groeiend maatschappelijk vraagstuk. Dit vraagt om professionals die verder kijken dan alleen de cijfers. Jij maakt die verdiepingsslag! Omdat je werkt op het snijvlak van sociaal, financieel en juridisch advies, ben jij in staat om mensen écht te helpen en duurzame oplossingen te bieden.
Na het behalen van je Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening kun je aan de slag in diverse rollen, zoals:
(Beschermings)bewindvoerder worden – Beheer de financiën van mensen die dit zelf niet kunnen;
Medewerker bij een gemeente – Help inwoners met financiële vragen en schuldhulpverlening;
Budgetconsulent – Adviseer en begeleid mensen bij het op orde krijgen van hun financiën;
Medewerker sociaal wijkteam – Ondersteun mensen met financiële én sociale problemen;
Medewerker sociale huurincasso – Voorkom en beheer huurachterstanden bij woningcorporaties;
Begeleider dagbesteding – Help mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij een zinvolle invulling van hun dag en het opbouwen van financiële zelfstandigheid.Bewindvoering: meer dan alleen financiële hulp
Jouw rol gaat verder dan advies geven: je signaleert problemen, werkt samen met ketenpartners en draagt bij aan structurele oplossingen. Door jouw brede kennis en praktische aanpak maak jij écht het verschil in het leven van mensen.
Wil jij een beroep waarin je financiële expertise combineert met maatschappelijke impact? Dan is deze opleiding jouw perfecte start!
-
Vakgebied
Wellicht ben je al sociaal werker en wil je je financiële kennis bijspijkeren. Of je werkt je in de financiële sector en wil juist de sociale(re) kant van financiële problemen leren begrijpen. Er zijn allerlei mogelijkheden na deze studie. Ook wanneer je een carrièreswitch maakt. Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een instelling of detacheringsbureau met cliënten met schuldenproblematiek, zoals:
- adviesbureaus;
- verslavingszorg;
- reclassering;
- woningbouwverenigingen;
- nutsbedrijven;
- postorderbedrijven.
-
Verder ontwikkelen
Na de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening kun je een bachelor op het hbo doen. Je kunt meestal starten in het derde jaar van een aansluitende opleiding. Je hoeft dan nog maar 2 jaar te studeren om je bachelor te behalen. Bij Windesheim kun je na de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening doorstromen naar:
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere bachelors er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
2 februari 2026
Studieduur
2 jaar
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Daarnaast maak je in het eerste jaar kosten voor je laptop + circa € 300,- voor boeken.
Highlights opleiding
- De Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening geeft je in twee jaar alle praktische en theoretische kennis die je nodig hebt in de praktijk.
- De studie bestaat uit een mix van leren op je werkplek, in de klas en online.
- Je doet 2 à 3 dagen per week praktijkervaring op, bijvoorbeeld door betaald werk, een stage of vrijwilligerswerk.
- Dit is een kleinschalige opleiding. Docenten kennen je en zetten zich in voor jouw toekomst.
- Met een uitgebreid intakegesprek brengen we jouw verwachtingen, mogelijkheden en onzekerheden in kaart.
-
Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Neem contact met ons op
-
Bereikbaarheid
Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur