Ben jij nieuwsgierig naar de geheimen achter het koopgedrag van mensen? Ga de uitdaging aan en ontwerp innovatieve producten en diensten tijdens de opleiding Commerciële Economie (CE) in Zwolle!
Tijdens de opleiding leer je kijken naar alles wat er in de markt gebeurt en ontdek je kansen voor jouw toekomstige bedrijf. Met de inzichten die je verzamelt, ontwikkel je nieuwe producten, nieuwe marketingstrategieën of zelfs een nieuw businessmodel. Vind jij de sleutel tot het creëren van waarde met aandacht voor People, Planet en Profit voor jouw bedrijf of klant?
Kies voor een brede ontwikkeling of specialiseer je in marketing(-communicatie) of sales. Je hebt toegang tot een breed werkveld: van internationale ondernemingen en het mkb tot non-profitorganisaties en start-ups. Zet de eerste stap naar een veelzijdige carrière als (online) marketeer, productmanager, accountmanager of marketingcommunicatie-expert.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Commerciële Economie
In de hbo-opleiding Commerciële Economie maak je al vanaf het eerste jaar volop kennis met het brede werkveld. De projectopdrachten voer je uit voor échte opdrachtgevers. Zo sta je meteen met beide benen in de marketingpraktijk en ben je dus direct in business! Een brede commerciële opleiding waarin je kan ontdekken wat jij later wilt gaan doen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van de hbo-opleiding Commerciële Economie in Zwolle verdiep je je in de basis van marketing en sales. Ook leer je het toekomstige beroepenveld kennen. Hierdoor krijg je een goed beeld van waar je na je studie terecht kunt komen.
Praktijk
Je gaat op bedrijfsbezoek en voert projectopdrachten uit. Je leert onder andere de markt in kaart te brengen, een online marketingsituatie te analyseren en consumentengedrag te begrijpen. Verworven kennis gaat hand in hand met vaardigheden. Je laat zien dat je iets weet, maar ook dat je je boodschap over kunt brengen!
Begeleiding
Het hele eerste studiejaar word je intensief begeleid door je studentbegeleider die je de nodige (studie)tips en trucs geeft. Huidige studenten Commerciële Economie ervaren dit persoonlijke contact als erg prettig en positief.
Projectmatig werken
Tijdens je opleiding werk je vaak projectmatig. Zo leer je van A tot Z hoe je een projectopdracht formuleert en hoe je goed samenwerkt met medestudenten in een projectteam. Ook ontwikkel je (commerciële) vaardigheden tijdens trainingen over communicatie en verkoop. Je leert dan wat de allerbeste aanpak is als je met professionele contacten te maken hebt. Zo ben jij voorbereid om anderen mee te nemen in de koers en strategie van jouw bedrijf!
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies, maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet, dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2: verdieping en stage
In dit studiejaar volg je twee thema’s waarin je ontdekt welk marketeer (specialisatie) jij wilt worden. Je ontwikkelt jezelf persoonlijk en professioneel.
In het eerste semester ga je bij een eigen gekozen bedrijf twee dagen per week aan het werk als “marketeer”. Je gaat ontdekken hoe een organisatie werkt en wat het bedrijf doet om meervoudige waarde te creëren. Je onderzoekt mogelijke (internationale) kansen voor het bedrijf en geeft het bedrijf advies over aanpassingen of aanvullingen van het bestaande business model.
In het andere semester leer je hoe je vanuit niets een product kan ontwerpen, kan testen en hoe je dit product kan verkopen. Je leert hoe je komt tot een verdienmodel en hoe je voor je doelgroepen van waarde kan zijn.
-
Jaar 3 en 4: afstuderen
In de laatste twee jaar geef je zelf kleuring aan je opleiding en heb je keuzevrijheid tijdens drie semesters (één semester duurt een half jaar). Je kiest voor één semester je verplichte specialisatie waarin je jezelf de expertise van marketing/communicatie of sales vaardig maakt. Daarnaast kies je uit een groot aanbod aan minoren zoals: praktijk/stage, business innovatie, digital marketing, internationalisering, pre-master etc.
Je sluit de opleiding af met De Meesterproef. Dit is het laatste halfjaar van je opleiding waarbij je in de praktijk aan het werk gaat en een eigen vraagstuk gaat oplossen. Daarmee toon jij aan dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt.Studeren in het buitenland
Tijdens de opleiding Commerciële Economie krijg je verschillende mogelijkheden om voor je studie naar het buitenland te gaan. Er zijn meerdere uitwisselingsprogramma’s, minoren en buitenlandstages. In het eerste en tweede studiejaar heeft international business een grote rol. In het afstuderen kan je ervoor kiezen om dit bij een organisatie in het buitenland te doen.
Afstuderen
Je sluit de opleiding af met De Meesterproef. Dit is het laatste halfjaar van je opleiding waarbij je in de praktijk aan het werk gaat en een eigen vraagstuk gaat oplossen. Daarmee toon jij aan dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt. Afstuderen bij de hbo-opleiding Commerciële Economie doe je zelfstandig, maar je staat er zeker niet alleen voor. Je komt regelmatig met je vaste intervisiegroep studenten bij elkaar met een begeleider van school. Je krijgt feedback van medestudenten, docenten en je bedrijfsbegeleider. Heb je alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar hard studeren eindelijk een Marketing Bachelor of Science noemen!
-
Praktijk tijdens je opleiding
Tijdens jouw opleiding werk je altijd aan echte vraagstukken uit de praktijk. Deze kan je soms zelf kiezen en soms hebben wij deze voor je opgezocht. De opdrachten komen altijd uit de beroepspraktijk omdat we je daarvoor ook opleiden.
Praktijkopdrachten
Zo werk je vanaf het eerste jaar van jouw studie aan opdrachten van verschillende organisaties en bedrijven zodat je een beeld krijgt waar je later aan het werk kan. In het tweede jaar werk je 20 weken mee bij een bedrijf naar keuze om daar een marketingopdracht uit te voeren. Je maakt kennis met de dagelijkse gang van zaken en je ziet hoe een organisatie (internationaal) opereert. In het derde jaar kan je in een van de vrije ruimtes kiezen voor een stage (binnen- of buitenland)
De opleiding sluit je af door bij een stagebedrijf aan een echt marketingvraagstuk te werken. De uitkomsten/resultaten daarvan neem je mee naar je opleiding om aan te tonen dat je klaar bent om te starten in het werkveld.
Businesshub
Commerciële economie Windesheim heeft een Businesshub, een community van bedrijven, studenten en docenten waarmee we zorgdragen voor een goede aansluiting tussen onderwijs en praktijk. Het sales- en marketingvakgebied ontwikkelt zich razendsnel en verandert continu onder de invloed van allerlei trends. In de community inspireren we elkaar en leren we samen. We organiseren met grote regelmaat interessante activiteiten waarbij er allerlei netwerkkansen zijn.
Business Modelling
Een mooi voorbeeld van een praktijkgerichte opdracht is Business Modelling. Met medestudenten ga je in opdracht van een bedrijf aan de slag met een nieuw businessmodel. Zo'n model geeft aan hoe een bedrijf zijn diensten en producten op de markt zet en hoe de onderneming zo optimaal mogelijk kan inspelen op de markt. In relatief korte tijd moet je zo’n bedrijf goed leren kennen om met een goed beargumenteerd en bruikbaar advies te komen. Kortom, een hele uitdaging!
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3/4 Dit doe je in jaar 4 Thema 1. Werkveld en Organisatie Business Innovatie Minor 1 (semester) Verdere specialisatie beroepsprofiel De markt in kaart brengen Business modellen Minor 2 (semester) Afstuderen Bedrijven en hun omgeving Internationale markten betreden Specialisatie: Young Commerce Professional (semester) Oriënteer je op het werkveld Business concepten Afstuderen: De Meesterproef (semester) Thema 2: Omgeving en toekomst Waarde creëren: Consumentengedrag & digitale marketing Productontwikkeling: van niets tot concept Toekomstbestendige organisaties en innovaties Cashen of crashen International business & sales Product lancering -
Flexibel studeren: een eigen leerroute voor elke student
Je studie moet passen bij jouw talenten, interesses of persoonlijke situatie. En je wil kunnen omgaan met een snel veranderende omgeving. Daarom kun je bij de opleiding Commerciële Economie Zwolle flexibel studeren. Je volgt een eigen leerroute en dat kan op de volgende manieren:
Wat je wil leren
De eerste twee jaar doe je de basiskennis en -vaardigheden op die iedere commercieel econoom nodig heeft. Daarna heb de vrijheid om je eigen accenten aan te brengen. Bijvoorbeeld door het kiezen van een minor, deelname aan projecten, praktijkervaring opdoen en afstudeeropdrachten.
Waar je wil leren
Als je dat wilt, kun je een vak of minor bij een andere opleiding, een andere hogeschool of zelfs in het buitenland volgen.
Hoe en wanneer toetsen
Voor sommige onderdelen kies je zelf hoe en/of wanneer je laat zien dat je de kennis en vaardigheden beheerst.
Versnellen of vertragen
Wil jij jouw studietijd verkorten of heb je juist wat meer tijd nodig? Heb jij al eerder een (hbo-) opleiding gedaan die voor vrijstellingen zorgt? In overleg kun je bij Windesheim je eigen studietempo bepalen.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar met:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.Bekijk de 21+ toets
- Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Praktijkervaring staat centraal. Zo loop je stage en werk je aan echte opdrachten van bedrijven.
- Leer alle in's en out's op het gebied van marketingcommunicatie, (online) marketing, projectmatig werken en verkoop.
- Ga naar het buitenland door bijvoorbeeld je stage of minor in een ander land te doen. Ook staat er een internationale studietrip op het programma.
- Jouw interesses zijn leidend. Zo kun je je specialiseren in marketing(communicatie) of doe het unieke opleidingstraject tot Senior Sales Professional.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met Commerciële Economie
Benieuwd waar jij straks je lessen Commerciële Economie gaat volgen?Instagram-account van de opleiding Commerciële Economie in Zwolle.(opent in nieuw tabblad) Zo krijg je een indruk van het studentenleven. Of neem een kijkje in gebouw X, de thuisbasis van de opleiding.
Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen, bezoek een open dag of neem eens een kijkje op hetNa je opleiding Commerciële Economie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Commerciële Economie.
-
-
Beroepen
Je wordt breed opgeleid: functies en rollen zijn dus talrijk. Na je studie start je als (online) marketeer of verkoper binnen-/ of buitendienst. Je kunt ook aan de slag als junior productmanager, accountmanager of in de marketingcommunicatie. Naarmate je werkervaring groeit, kun je doorgroeien naar managementniveau. Een greep uit de mogelijkheden:
- (online) Marketeer
- Productmanager
- Verkoop in de binnen- of buitendienst
- Accountmanager
- Marketing- of -communicatiemanager
-
Werkveld
Als commercieel econoom kun je terechtkomen op verschillende plaatsen in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld bij een grote internationale onderneming, in het mkb of bij non-profitorganisaties. Ook zijn (online) marketingbureaus gretige afnemers van onze resultaatgerichte afstudeerders.
In een tijd waarin het commerciële aanbod én dus de concurrentie constant groeit en de onlineontwikkelingen in het vakgebied razendsnel gaan, is een moderne marketingafdeling voor alle organisaties een steeds belangrijker onderdeel van de bedrijfsvoering. Veel keuzes en kansen dus! Grijp jij ze?
-
Doorstuderen
Heb je de smaak te pakken na het afronden van onze hbo-opleiding Commerciële Economie in Zwolle? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Communicatie- en Informatiewetenschappen
- Master Marketing Management
- Master Bedrijfswetenschappen
-
Baankans
86%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.517,-
bruto, op basis van 38 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)