C in de avond

Blog student Daphne

Starten met een nieuwe studie kan best spannend zijn. En wat als je ook nog een visuele beperking hebt? Daphne van Huissteden, eerstejaars student Social Work, is blind en zij vertelt hoe zij de eerste weken heeft ervaren.

‘In september ben ik begonnen aan de opleiding Social Work. Voor de echte start van de opleiding heb ik meegedaan aan de HBO Bruisweek. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik met de Bruisweek mee zou doen. Omdat ik blind ben, is kamperen met alleen maar nieuwe mensen om me heen best een grote uitdaging. Uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan, en daar heb ik geen seconde spijt van gehad. De binding en sfeer die tijdens de Bruisweek zijn ontstaan in de klas had ik absoluut niet willen missen. Ik raad alle toekomstige studenten dan ook zeker aan mee te doen met de introductie, ook al is dat misschien best spannend.

 

Bij Windesheim wordt er heel goed met mijn beperking omgegaan. Het regelen van aanpassingen, zoals tentamenvoorzieningen, verloopt goed en snel. Ik mag tentamens op mijn eigen laptop maken, en omdat lezen mij wat meer tijd kost, heb ik recht op dubbele tentamentijd. Omdat de ELO met mijn screenreader en brailleleesregel niet goed toegankelijk is, heeft de ICT-afdeling de studiehandleidingen voor mij omgezet in pdf-formaat. De docenten denken met me mee hoe ik vakken zo goed mogelijk kan volgen. Voor een aantal vakken worden PowerPoints van tevoren naar mij gemaild en tijdens werkcolleges houden de docenten er zicht op of ik goed mee kan komen.

 

Met vragen rondom voorzieningen en aanpassingen kan ik terecht bij de coördinator Studeren met een Functiebeperking. Het is vooral heel fijn dat de lijntjes bij Windesheim kort zijn, waardoor dingen snel geregeld kunnen worden.

 Daphne

‘We hebben een buddysysteem opgezet’

Mijn klasgenoten zijn allemaal heel lief en behulpzaam. Ik hoor er helemaal bij. We hebben een buddysysteem opgezet, zodat elke week een andere klasgenoot mij helpt bij het vinden van de weg op de campus en in de verschillende gebouwen. Er komt een grote groep uit Zutphen, waar ik woon, dus we reizen ook samen naar Windesheim. Ik heb het echt geweldig goed getroffen met deze topklas!

  

En het studeren zelf?

 

Inmiddels weet ik een beetje hoe alles reilt en zeilt op de opleiding en Windesheim. Het leren kost me tot nu toe gelukkig niet veel meer moeite dan op de havo, hoewel we wel meer moeten lezen. Ik moet er nog wel aan wennen dat je op het hbo veel minder gestuurd wordt en vooral voor jezelf studeert. Ik ben een behoorlijke uitsteller en vind het vaak lastig om uit mezelf aan opdrachten te beginnen.

 

Hoewel ik dus niet echt het goede voorbeeld geef, adviseer ik alle beginnende en toekomstige studenten om op tijd aan verslagen te beginnen en niet alles te laten liggen tot vlak voor de deadline. De deadlines voor het inleveren van verslagen zijn namelijk aan het begin van de tentamenperiode, dus op tijd beginnen scheelt een hoop stress. Ook raad ik aan altijd vragen te blijven stellen. Een nieuwe opleiding is leuk, maar er komt heel veel op je af. Als dingen onduidelijk zijn, begin je al met veel meer stress dan eigenlijk nodig is. Vooral bij je slb'er/studiecoach kun je heel goed met praktische vragen terecht. Het helpt ook om dingen centraal in de klas te bespreken. Wij hebben het bijvoorbeeld gehad over studievaardigheden. Voel je vooral niet dom als je iets moeilijk vindt of niet snapt. Gooi het gewoon in de groep! Dat vergroot de kans op een vliegende start enorm.

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om over mijn ervaring te lezen en dat jullie iets aan mijn tips hebben.’

 

Meer lezen van Daphne? Lees hier haar blog.