Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik ben nog steeds blij dat ik die extra lessen heb gevolgd

Romy Frijlink Over studeren met dyslexie
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Ervaringen(opent in nieuw tabblad) / Romy Frijlink studeren met een functiebeperking

Voor deze Associate degree Officemanagement heb ik de havo afgerond. Ik vond het spannend om naar een nieuwe school te gaan. Gelukkig werd ik vanaf dag één al goed begeleid en kreeg ik extra hulp bij mijn dyslexie.

In eerste instantie wilde ik niet bij Windesheim studeren, omdat ik het een te grote school vond. Ik zag me totaal niet tussen de andere studenten rondlopen. Maar dit bleek de enige school in mijn buurt te zijn die deze opleiding aanbood. Ik heb dyslexie en heb daarom een gesprek met een coördinator aangevraagd. Hij vertelde me hoe een lesweek er ongeveer uitziet en wat ik kon verwachten. Bovendien bleken er veel voorzieningen te zijn voor studenten met een functiebeperking. Hierdoor is mijn beeld van hoe het is om hier te studeren positief veranderd.

Op tijd aangeven

Ik had niet verwacht dat de begeleiding die ik hier krijg mij zoveel zou helpen! Daarom raad ik aan om al vroeg, het liefst voordat je start met je studie, aan te geven dat je een functiebeperking hebt. Dit kan bij het Student Support Centrum. Op deze manier kunnen ze je al vroeg helpen als dat nodig is.

Hulplijnen ingeschakeld

Vanwege mijn dyslexie is een tekst schrijven soms lastig. Het programma Word geeft gelukkig wel de spellingsfouten aan, maar niet als een zin niet lekker loopt. Daarnaast heb ik moeite met lezen en met name hardop lezen. Ik heb dit met mijn studiebegeleider besproken en zij gaf me als tip dit aan te geven bij docenten. Die tip heb ik meteen opgevolgd. Ik heb met docenten de afspraak gemaakt dat ze me van tevoren laten weten welk stuk ik hardop moet lezen. Zo kan ik me voorbereiden en ervaar ik hier geen stress meer van!

Extra spellingslessen

Vanuit het Student Support Centrum heb ik extra spellingslessen gekregen. Tijdens deze lessen werd op een hele andere manier uitgelegd wanneer je nu een d of t moet schrijven. Dit heeft mij echt geholpen en ik ben nog steeds blij dat ik die extra lessen heb gevolgd. Ook heb ik extra hulp gehad van een dyslexiedeskundige. Zij hielp mij bij hoe ik dingen uit boeken kan leren.

Op weg om een professional te worden

Het gaat goed met mijn studie! Het blijft voor mij wel veel voorbereiden en leren, maar ik vind het leuk om te doen. Soms voelt het allemaal alsof het niet mee zit en dat het niet gaat lukken. Maar dan denk ik: geef het niet op en vraag om hulp, want dat helpt echt om je doel te halen. En dat klopt, want ik heb veel gehad aan de hulp die ik hier heb gekregen. Hierdoor kan ik een opleiding doen die ik écht leuk vind. Ik ben gewoon aan het leren om een professional te worden… Dat vind ik heel gaaf!

Lees meer over studeren met een functiebeperking