Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hier mag je jezelf zijn, ook als je een beperking hebt

Nynke Hof Over studeren met een functiebeperking
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Ervaringen(opent in nieuw tabblad) / Nynke Hof studeren met een functiebeperking

Ik ben Nynke en ik studeer Psychomotorische Therapie & Bewegingsagogie op de Calo. Ik zit op dit moment in mijn tweede jaar en kan ondertussen wel zeggen dat ik binnen deze opleiding helemaal op mijn plek zit.

Hier mag je jezelf zijn, ook als je een beperking hebt

De Calo heeft een hele gezellige, open sfeer waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Gelijk vanaf het eerste moment ben je onderdeel van het geheel en hoort iedereen er gewoon bij. Dik of dun, groot of klein, gek of normaal, beperking of geen beperking. Het maakt niet uit. Je mag gewoon zijn wie je bent.

Ongeveer acht jaar geleden kreeg ik de diagnose narcolepsie. Dit houdt in dat ik overdag een overmatige drang naar slaap heb en onbedwingbare slaapaanvallen heb, ook al krijg ik voldoende nachtrust. Hierdoor is voor mij een theoretische opleiding niet echt een optie, want dan zou ik tijdens de meeste colleges in slaap vallen.

Gelukkig is PMT een praktijkgerichte opleiding waarbij je veel dingen doet in bewegingsvormen en oefensituaties. Natuurlijk heb ik ook hoorcolleges en ja, dan gebeurt het zo nu en dan dat ik halverwege het college in slaap val. Voor dit soort problemen krijg ik begeleiding.

Niemand kijkt er van op als ik een powernap doe

Het is erg fijn dat er meegedacht wordt over oplossingen zodat ik zo goed mogelijk mijn studie kan volgen. Zo mag ik tijdens hoorcolleges audio-opnames maken om het terug te kunnen luisteren. We zijn bezig met een ruimte waar ik mij even terug kan trekken om een powernap te kunnen doen. En ik kan extra tijd krijgen voor mijn tentamens. Ook mag ik colleges die ik niet met mijn eigen klas kan volgen bij andere klassen volgen. Hierdoor worden mijn dagen minder intensief en vermoeiend.

Ik heb erg veel aan mijn medestudenten en klasgenoten. Mijn klasgenoten zorgen ervoor dat ik bijgepraat word als ik iets niet meegekregen heb. Of ze sturen hun aantekeningen door als ik tijdens het hoorcollege er niet helemaal bij was. Op dit moment doe ik nog wel eens een powernap in het sportcafé (onze kantine) op een van de banken. Het mooie is dat niemand daar van opkijkt! Als ik weer les heb, is er altijd wel een klasgenoot of medestudent die mij even wakker maakt.

Er is altijd wel een oplossing

Ik heb mijn goede en minder goede periodes. Dit maakt dat ik de ene periode beter colleges kan volgen en mijn opdrachten kan maken dan de andere. Wanneer ik een periode heb waarin het allemaal even niet lukt, kan ik altijd terecht bij mijn studiebegeleider of mijn SMF-begeleider (Studeren Met Functiebeperking). Samen gaan we dan kijken naar wat we kunnen doen om de vakken toch af te kunnen ronden. Ik merk dat alle docenten en begeleiders graag met me meedenken en er veel dingen mogelijk zijn. Er is eigenlijk altijd wel een oplossing voor het probleem waar je tegen aan loopt – en als die er nog niet is, dan zoeken ze die voor je.

Als je twijfelt of je wel aan een studie kan beginnen, dan kan ik je maar één ding zeggen: laat je niet tegenhouden door je beperking en geef het een kans. Want je gaat er echt geen spijt van krijgen. Als tip wil ik je meegeven om open te zijn over wat jouw functiebeperking is en wat je beperkingen daarin zijn. Ik merk dat, omdat ik zelf erg open ben over wat ik heb, anderen er ook beter mee omgaan. Ze zien mij gewoon als Nynke, en dat ik in slaap val, tja dat hoort gewoon bij wie ik ben!

Lees meer over studeren met een functiebeperking