In de nieuwe opleiding Oefentherapie krijg jij kennis over het lichaam, bewegen, fysiologie, ziekteleer, basispsychologie en gedragsverandering.
Voor goed functioneren is het beweeggedrag van mensen essentieel. Klachten die ontstaan door bewegen of lichaamshouding kunnen namelijk belemmerend zijn. Met een totaalbeeld van je cliënt richt je je niet alleen op de (fysieke) klacht. Maar juist ook op de leefstijl en de omgeving van je cliënt. Om goede zorg te leveren, ga je tijdens de opleiding Oefentherapie ook aan de slag met reflectie- en coachingsvaardigheden.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Oefentherapie
Als oefentherapeut in opleiding is het goed om te ontdekken hoe je zelf beweegt. Daar gaan we vanaf het begin van de studie mee aan de slag. Je volgt de studie grotendeels met je eigen studiegenoten, maar ook een deel met de andere Calo-opleidingen. Grote kans dat je elkaar later ook in het werkveld treft!
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als oefentherapeut in opleiding ben jij veel bezig met beweeggedrag. Het is belangrijk dat je weet hoe mensen bewegen. Daar begin je bij jezelf mee door te kijken naar je eigen bewegingen. In het eerste jaar focussen we ons op de gezonde mens door ‘dagelijks bewegen’ en ‘gezonde groei en levensfasen’.
De oefentherapiedocenten gaan met je aan de slag om het menselijk lichaam te ontdekken. Je leert verschillende weefsels te lokaliseren en bijvoorbeeld spieren en gewrichten op de huid in te tekenen. Dit kan natuurlijk niet met je kleren aan. Vanaf het begin van de opleiding sta je, met je medestudenten, regelmatig letterlijk in je ondergoed.
Oefentherapeut in opleiding
Je leert de basisaspecten van Oefentherapie. Je gaat alle dagelijks bewegingen observeren en analyseren zoals zitten, lopen, bukken en tillen. Vervolgens kijk je niet alleen hoe jij en je medestudenten dit doen, maar ook welke invloed levensfasen hebben. Dus hoe doet een kind of ouder persoon dit? De hulpvraag van de cliënt staat centraal in jouw behandeling. Dit ga je leren in praktijk- en kennislessen (BOKS), stages en onderzoekend vermogen. Dit alles doe je door te werken aan 6 taakgebieden:
- Diagnosticeren
- Behandelen
- Professioneel ontwikkelen
- Samenwerken
- Onderzoeken en kennisdelen
- Ondernemen
Je kijkt en ervaart volop
Wat is beweeggedrag? Wat is gunstig en wat is ongunstig? En hoe maak jij contact met je cliënt? Tijdens de stage in jaar 1 maak je kennis met Oefentherapie in een oefentherapiepraktijk. In semester 2 zoek je naar een plek waar je de verschillende levensfasen kan observeren. Denk aan een basisschool, sportschool of een verzorgingstehuis. Je maakt kennis met de verschillende communicatiestijlen van de doelgroep.
Les met anderen
Je hebt ook gezamenlijk les met andere Calo-opleidingen. Met die medestudenten werk je vooral samen in beweegprojecten binnen en buiten de muren van de opleiding. Dit is niet alleen erg leuk, maar ook handig. Je kunt hen later namelijk regelmatig tegenkomen in je werk. Dan is het goed om te weten waar zij in gespecialiseerd zijn.
Doorstroomnorm
Kies je voor deze hbo-opleiding, dan krijg je aan het eind van het eerste jaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 45 studiepunten halen om met het tweede jaar te mogen starten. Lukt dit niet, dan maak je afspraken over hoe je de ontbrekende punten wilt gaan behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede jaar van de opleiding Oefentherapie ligt de focus op pathologie, oftewel ziekteleer. Welke invloed heeft pathologie op het lichaam, bewegen en het gedrag van een cliënt? Dit ontdek je bij ‘Pathologie en fysieke eigenschappen’ en ‘Pathologie en persoonlijke eigenschappen’.
In het derde jaar ga je de diepte in bij ‘multimorbiditeit’. Wat als een cliënt meerdere aandoeningen tegelijkertijd heeft? Wat staat centraal en hoe ondersteun jij de cliënt het beste?
Vaardigheden
Het is belangrijk dat je anderen goed kunt begeleiden, feedback kunt geven, maar ook van hen kunt ontvangen. Je leert daarom ook meer over (oefen)therapeutische vaardigheden doormiddel van reflecteren, coaching, supervisie en intervisie.
Praktijk
Je hebt in het eerste jaar kennisgemaakt met het werk van de oefentherapeut. Nu ga je meer en meer zelf aan de slag, maar altijd naast een ervaren oefentherapeut. In het tweede en derde jaar ga je wederom op stage. Dat kan in een eigen praktijk, binnen een instelling of binnen het (speciaal) onderwijs. Al doende leer je toepassen wat je tot dan toe in de opleiding geleerd hebt.
Eigen keuzes
Tijdens jaar twee en drie is er ruimte voor je eigen profilering. Zo geef je invulling en kleur aan je studie.
- In jaar 2 is er ruimte voor professionele profilering; dit is verdiepend of verbredend voor het vak oefentherapie.
- In jaar 3 is er ruimte voor persoonlijke profilering. Dit kan onder andere door een minor. Bijvoorbeeld een minor binnen de opleiding, een andere opleiding, een andere hogeschool óf ga het avontuur aan in het buitenland. Een aantal opties zijn:
- aangepast sporten in revalidatie
- onderwijs en vrije tijd
- speciaal bewegen
- sport, bewegen en vitaliteit
- sport, therapy for empowerment.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt ondertussen al heel wat kennis en ervaring opgedaan. Tijd om af te studeren! Je loopt een bachelorstage en gaat aan de slag met een afstudeeropdracht. Om in het werkveld je weg te kunnen vinden, krijg je ook te maken met ‘ketenzorg en ondernemen’.
Stage
Je gaat 100 dagen op bachelorstage. Je laat zien dat jij alle kennis en skills in huis hebt om als oefentherapeut aan de slag te gaan. Voor je stage is jouw eigen interesse leidend. Welke richting wil jij op bewegen? Welke doelgroep past bij jou? Waar wil je nog meer over weten? Uiteindelijk rond je de stage af als blijkt dat je zelfstandig als beweegzorgprofessional kunt functioneren.
Netwerk van mensen
Als beweegzorgprofessional werk je binnen een netwerk van mensen; een keten van (zorg)professionals rondom de cliënt en zijn omgeving. In het opleidingsonderwijs en dus ook in de bachelorstage krijg je dus te maken met ketenzorg. Wat is ketenzorg precies en welke plek heeft de oefentherapeut hierin? Daarnaast wil je natuurlijk ook weten hoe jij je plek daarin vindt. Daar gaan we in het vierde jaar dieper op in.
Afstudeeropdracht
De afstudeeropdracht die jij kiest, is afhankelijk van jouw interesse:
- Een case-report over een opvallende cliënt van je bachelorstage.
- Je ondersteunt docentonderzoekers van de opleiding met het verzamelen en uitwerken van data.
- Je doet onderzoek binnen een zorginstelling naar kinderen en bewegen of valrisico bij ouderen.
Dit zijn slechts voorbeelden: er zijn in overleg heel veel mogelijkheden.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Leren doe je niet alleen op Windesheim maar ook daarbuiten! Je gaat daarom in elk jaar op stage en ontdekt in de praktijk wat het vak oefentherapie inhoudt.
Oriënterende- en doelgroepenstage
Tijdens de stage in jaar 1 maak je kennis met oefentherapie. Je gaat ‘oriënteren’ bij een oefentherapiepraktijk. Je maakt kennis met het beroep en geeft al een aantal oefeningen aan cliënten. Door te doen en te proberen leer je!
In het tweede semester ga je zelf op zoek naar een plek waar je de verschillende levensfasen kan observeren. Denk aan een basisschool, sportschool of een verzorgingstehuis. Hierbij staat het observeren en de verschillende communicatiestijlen van de doelgroep centraal.
Evenement organiseren
Met eerstejaarsstudenten van onze andere sport- en beweegopleidingen organiseer je een betekenisvol evenement omtrent bewegen. Je hebt hierin keuze wat betreft de doelgroep: waar zou jij impact willen maken? Je krijgt van ons de tools om hiermee aan de slag te gaan. Door de kennis die studenten van de andere beweegopleidingen hebben, leer je daarnaast met elkaar en van elkaar.
Verdiepende stage
In jaar 2 loop je een semester stage bij een oefentherapeut. Dit doe je iedere keer in een andere context en met verschillende doelgroepen. Zo maak je kennis met verschillende manieren van oefentherapie en werk je steeds met andere collega's samen. Je begint laagdrempelig door mensen in een fysiek beroep tips te geven. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een kapster in opleiding: vaak zie je dat door hun werkzaamheden fysieke klachten ontstaan. Door bewustwording van bewegingen kunnen we hen begeleiden in werk en (deels) voorkomen dat deze klachten ontstaan.
Daarnaast loop je in semester twee stage bij een oefentherapeut: zo ontwikkel je je zo allround mogelijk.
Gevorderde stage
Na verloop van tijd wordt de problematiek van de cliënten ingewikkelder of spelen er meer factoren een rol. In jaar 3 loop je een gevorderde stage. Dit houdt in dat je een hulp- of begeleidingsvraag kunt analyseren. Je kunt de vraag vertalen naar een hulpvraag waarbij oefentherapie kan helpen. Dit vraagt om een ondernemende houding. Je kunt in dit stadium ook een project starten in samenwerking met verschillende instanties.
De opleiding heeft een ruim stagebestand waaruit geput wordt. Je hebt ook de gelegenheid om zelf een plek voor te stellen.
Bachelorstage
Je rondt de opleiding tot oefentherapeut onder andere af door een stage van 100 dagen. Je leert hier hoe je zelfstandig kunt werken en samenwerkt met andere (zorg)professionals. Zo leer je alle belangrijke aspecten van het beroep goed kennen. Je krijgt de kans om deze kennis meteen toe te passen. Zo ontwikkel jij je tot een start bekwaam oefentherapeut.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er op je rooster staan. Hieronder een globaal semesteroverzicht van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er uitziet!
Jaar Semester Thema 1 1 Dagelijks bewegen 1 1 Calo-gemeenschappelijke propedeuse 1 2 Gezonde groei en levensfasen 1 2 Calo-gemeenschappelijke propedeuse 2 3 Pathologie en fysieke eigenschappen 2 3 Professionele profilering 2 4 Pathologie en fysieke eigenschappen 2 4 Professionele profilering 3* 5 Multimorbiditeit 3* 6 Persoonlijke profilering (minor) 4 7 Professionele profilering 4 7 en 8 Ketenzorg en ondernemen * semester 5 en 6 zijn omwisselbaar
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen. Let op: In Studielink heet de opleiding 'Opleiding tot Oefentherapeut'.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Highlights opleiding
- Je loopt stages, bezoekt verschillende praktijken en werkt veel samen met andere Calo-studenten.
- Je maakt kennis met allerlei doelgroepen: van basisschool tot sportschool, en van verzorgingstehuis tot revalidatiecentrum.
- Je kiest je eigen specialisatie en/of doet een deel van je studie in het buitenland.
- Na succesvolle afronding van de studie kun je je bevoegdheid registreren in het BIG-register.
- Studeren bij de Calo doe je samen: van zomer- en winterkamp tot feest. Allemaal georganiseerd voor én door studenten.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met de opleiding Oefentherapie
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? Als je voor Oefentherapie kiest, kom je terecht op de Calo(opent in nieuw tabblad), dé afdeling voor bewegingsonderwijs. Met een eigen studentenvereniging, introductieweek en een sportcafé, is het er heel gezellig! Neem alvast een kijkje in de gebouwen waar je straks les krijgt, gebouw S en soms gebouw A.
Studentenstad Zwolle Instagram Calo(opent in nieuw tabblad)
Meelopen/proefles Open dag bezoeken
Na je opleiding Oefentherapie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Oefentherapie.
-
-
Beroepen
Als Oefentherapeut ben jij de expert in (gezond) beweeggedrag. Je doorloopt straks een behandeltraject met een cliënt en weet daarbij de hulpvraag van de cliënt centraal te zetten. Na deze opleiding kan je je registreren, het is namelijk een wettelijk beschermde titel (Wet BIG). Een aantal voorbeelden waar jij aan de slag kan:
- Als zelfstandig ondernemer/eigen praktijk
- In een gezondheidscentrum
- In een revalidatiecentrum
- In een arbeidsomgeving (re-integratie en werkplekbegeleiding)
- In het (speciaal) onderwijs
-
Werkveld
Waarschijnlijk zijn er binnenkort veel oefentherapeuten nodig in de ouderenzorg en in gezondheidscentra. Maar daar niet alleen! Ook in de sportwereld en in het onderwijs. Er is behoefte aan zorgprofessionals, die verstand hebben van een goede lichaamshouding en gezond bewegen! In grote delen van Nederland dreigt een tekort aan (kinder)oefentherapeuten. De vraag groeit en veel oefentherapeuten gaan de komende jaren met pensioen. Genoeg kans dus op een mooie baan!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na de opleiding Oefentherapie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Gezondheidswetenschappen
- Master Bewegingswetenschappen
- Post-hbo specialisatie - kinderoefentherapie
- Post-hbo specialisatie - sportoefentherapie
-
Baankans
98%
van de werkenden vond een baan op niveau
Startsalaris
€ 2.457,-
bruto, op basis van 31 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd rekening met extra kosten voor een laptop, studieboeken, readers, winterkamp (€ 375,-), zomerkamp (€ 175,- tot € 575,-) en een eventueel EHBO-examen (€ 85,-).
Startdatum
Verplichte startdag op 26 augustus en start schooljaar 1 september 2025.
Introductie
Van 25 tot en met 27 augustus 2025 is de Bruisweek in Zwolle. De K-tijd en Bruisweek zijn dé momenten om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips
Nieuwsbrief Sport & Bewegen(opent in nieuw tabblad) Download flyer(opent in nieuw tabblad)