Met de duale opleiding Logopedie combineer je werk en studie. We leiden je op tot een ondernemende en innovatieve logopedist, die breed inzetbaar is in verschillende werkvelden.
Je wordt expert op het gebied van taal, spraak, gehoor, stem en slikken. Vanuit je professie draag je bij aan de kwaliteit van leven van mensen. Praten en communiceren, eten en drinken: het zijn basisbehoeften van de mens! Dat maakt Logopedie essentieel. In overleg met de opleiding en werkplek bepaal je wat en hoe je wilt leren. Je hebt invloed op de vorm en de inhoud en creëert je persoonlijke leerroute. Logopedie duaal is met name interessant als je al werkervaring hebt en je wilt laten omscholen tot logopedist.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Logopedie duaal
Bij de duale hbo-opleiding Logopedie krijg je naast je werk of andere taken de ruimte om kennis en vaardigheden op te doen die je straks nodig hebt om die volgende stap te zetten.
-
-
Overzicht studie
Het eerste jaar van deze duale bacheloropleiding is een propedeutisch jaar dat je samen met voltijdstudenten doorloopt. In het tweede jaar start je met de duale route.
Combineer werken en leren
Je gaat vanaf jaar 2 minimaal 8 uur per week aan het werk bij je leerwerkbedrijf in een logopedische setting. Een dag in week krijg je les op de Campus.
Theorie en praktijk zijn goed op elkaar afgestemd. Tijdens de lessen ga je aan de slag met logopedische theorie en vaardigheden. Op je leerwerkplek breng je het geleerde in praktijk. Hierdoor ontwikkel je een professionele werkhouding en leer je meteen het beroep goed kennen.
Voor wie?
De duale hbo-opleiding Logopedie is bij uitstek geschikt voor studenten die:
- bewust kiezen voor een combinatie van werken en leren
- veelal werk- of stage-ervaring hebben en,
- zich willen omscholen en/of bijscholen.
In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling te krijgen op basis van je vooropleiding of werkervaring. Dit bespreken we tijdens het intakegesprek dat plaatsvindt nadat je je voor deze studie hebt aangemeld.
Leerwerkplek
In de loop van jaar 1 ga op zoek naar een leerwerkplek. Daar helpen wij als opleiding graag bij. We houden rekening met jouw kennis en ervaring, maar het is ook belangrijk dat je een klik hebt. Dat maakt je studie leuker en interessanter.
Op jouw leerwerkplek word je door een (of meer) logopedist(en) begeleid. Deze logopedist heeft minimaal 2 jaar werkervaring. Je mag met hen meekijken en steeds meer (deel)handelingen zelfstandig uitvoeren.
Per studiejaar maak je afspraken over jouw taken, zodat opdrachten vanuit de lessen uitgevoerd kunnen worden op de werkplek. Jouw werkveldbegeleider geeft gevraagd en ongevraagd feedback op jouw handelen. Dit helpt je om te groeien naar een startbekwaam logopedist.
Het is mogelijk om per jaar een leerwerkplek af te spreken. Maar je mag ook een leerwerkovereenkomst aangaan voor de duur van het duale traject (= 3 jaar).
-
Jaar 1: de basis leggen op hbo-niveau
Het eerste studiejaar is opgebouwd uit twee semesters waarin je verschillende lessen volgt. Binnen de lessen staan verschillende inhoudelijke stoornissen centraal. Denk aan taal- of spraakstoornissen bij kinderen en volwassenen, eten en drinken, gehoorproblemen, vloeiendheidsstoornissen en stemproblemen. Hierbij komen zowel de theorie als praktische vaardigheden aan bod.
Semester 1
In het eerste semester volg je lessen gericht op:
- Gespreksvoering met cliënten
- Logopedische diagnostiek en professioneel handelen
- Mondelinge en schriftelijke communicatie.
Semester 2
In het tweede semester volg je lessen gericht op:
- Coachen
- Trainen
- Preventie
- Samenwerken rondom cliënten
- Logopedisch begeleiden
Lesdagen jaar 1
Wanneer je de duale route kiest, heb je vaste lesdagen. Deze worden per studiejaar vastgesteld. De lesdagen voor 2024/2025 zijn maandag en woensdag.
Afronding jaar 1
Elk semester rond je af met toetsen. Daarnaast voer je diverse opdrachten uit binnen 80 uur praktijkleren. Na het behalen van 60 studiepunten (EC) heb je je propedeuse binnen en kun je starten met de duale route.
Bindend studieadvies
We willen graag dat je na 4 jaar je studie afrondt. Daarom krijg je aan het eind van je eerste jaar een studieadvies. Bij een positief advies kun je door naar het tweede jaar. Haal je minder dan 50 van de 60 studiepunten? Dan krijg je een negatief advies en moet je stoppen met deze opleiding. Je mag vervolgens wel starten met een andere opleiding binnen Windesheim of met dezelfde opleiding bij een andere instelling.
-
Jaar 2: leerwerkplek en verdiepen
Je duale route begint. In jaar 1 heb je een keuze gemaakt voor een leerwerkplek in de logopedische beroepspraktijk. Vanaf jaar 2 ben je daar minimaal 8 uur in de week te vinden. Je gaat daar aan de slag met logopedische werkzaamheden die je afstemt met je begeleider. Daarnaast zul je diverse opdrachten vanuit de opleiding uitvoeren.
Lessen
Een dag in de week volg je lessen op de campus. In het eerste semester leer je over:
- Preventief handelen binnen de logopedie
- Coachen en trainen van andere professionals
- Deskundigheidsbevordering van jezelf als professional
Deze thema’s worden ondersteund door diverse inhoudelijke lessen op gebied van spraak, taal, gehoor, slikken en stem.
In het tweede semester werk je nog steeds op je leerwerkplek. Daarnaast geef je zelf invulling aan het onderwijs in het kader van vrije ruimte. Je kiest een logopedische doelgroep waar je je in wilt verdiepen. Je werkt aan de hand van opdrachten een idee uit voor deze doelgroep. Samenwerking en innovatief denken staan centraal bij deze verdieping.
Lesdagen jaar 2
Je hebt één vaste lesdag in jaar 2. Deze wordt per studiejaar vastgesteld. De lesdag voor 2024/2025 is vrijdag.
Afronding jaar 2
Na het behalen van 60 studiepunten (EC) heb je jaar 2 binnen. Je vervolgt de duale route logopedie.
-
Jaar 3: leerwerkplek en minor
Ook het derde studiejaar is opgebouwd uit twee semesters. In één semester ben je minimaal 12 uur op je leerwerkplek en één dag per week voor onderwijs op de opleiding. Op je leerwerkplek kun je steeds zelfstandiger (deel)handelingen overnemen van jouw begeleider.
Lessen op de campus worden vormgegeven rondom de thema’s bedrijfsvoering en profilering. Ook interprofessioneel samenwerken neemt een steeds belangrijkere plek in. De casussen waar jij mee werkt op je leerwerkplek worden namelijk steeds complexer.
Het tweede semester wordt gevuld met een minor naar keuze. Een minor is een onderwijsprogramma van een halfjaar. Je verbreedt of specialiseert je zo.
Lesdagen jaar 3
Je hebt een vaste lesdag in jaar 3. De lesdag voor 2024/2025 is donderdag.
Afronding jaar 3
Na het behalen van 60 studiepunten (EC) heb je jaar 3 binnen. Je vervolgt de duale route logopedie.
-
Jaar 4: leerwerkplek en afstuderen
Het vierde en laatste studiejaar is opgebouwd uit twee semesters. Het hele studiejaar ben je minimaal 16 uur per week aan het werk op je leerwerkplek. Het ene semester staat in het teken van het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek. Je hebt een probleem gesignaleerd op jouw leerwerkplek en doet onderzoek naar hoe dit probleem aangepakt kan worden. Je schrijft een verandervoorstel en idealiter implementeer je dit.
In het tweede semester toon jij aan dat je in staat bent als startbekwaam logopedist aan de slag te gaan. Lessen op de campus ondersteunen je tijdens deze semesters in de opdrachten die je in het werkveld uitvoert.
Lesdagen jaar 4
Je hebt een vaste lesdag in jaar 4. Er zal tijdig gecommuniceerd worden welke dag dit is.
Afronding jaar 4
Na het behalen van 60 studiepunten (EC) heb je jaar 4 én je Bachelor of Science binnen. Met het behalen van 240 studiepunten (EC) toon je aan dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt ontwikkeld. Je kunt aan de slag als logopedist.
-
Verschil duaal en voltijd
De opleiding Logopedie wordt aangeboden in een voltijd- en een duale variant. Welke variant past beter bij jou? Wij zetten de verschillen op een rijtje.
Voltijd Duaal Type student Studenten die onlangs een havo-, vwo- of mbo-4-diploma hebben behaald Studenten die bewust kiezen voor een combinatie van werken en leren. Studenten die al werk- of stage-ervaring hebben. En studenten die zich willen om- en/of bijscholen Studieduur en diploma 4-jarige hbo-opleiding, bachelordiploma 4-jarige hbo-opleiding, bachelordiploma Lesdagen en aanwezigheid Meerdere dagen per week les. Je kunt van maandag t/m vrijdag ingeroosterd worden Jaar 1: 2 lesdagen per week Vanaf jaar 2: 1 lesdag per week Praktijk Verschillende stages en projecten. De omvang daarvan neemt toe naarmate de opleiding vordert Jaar 1: 80 uur praktijkleren
Vanaf jaar 2: minimaal 8 uur per week praktijklerenKeuzevrijheid Kies je eigen stageplek Kies je eigen leerwerkplek Praktijk-overeenkomst Stage-overeenkomst voor de looptijd van de stage Tripartiete overeenkomst tussen student, opleiding en leerwerkplek vanaf jaar 2. Of een arbeidsovereenkomst tussen student en leerwerkplek Vergoeding Eventuele stagevergoeding Salaris: in overleg met leerwerkplek, afhankelijk van voorkennis student Ben je gemotiveerd?
De duale opleiding Logopedie is bij uitstek geschikt voor studenten die bewust kiezen voor een combinatie van werken en leren. Deze uitdagende combinatie vraagt de nodige inzet. Tijdens een intake bespreken we of deze combinatie iets voor jou is.
-
Toelating en aanmelden
Na je opleiding Logopedie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Logopedie.
-
-
Beroepen
Nadat je de studie hebt afgerond ben je klaar om als logopedist het werkveld in te gaan. Je helpt verschillende doelgroepen met het verbeteren van hun persoonlijke communicatie. Dit doe je door je in behandelingen te richten op taal, stem en de spreektechniek. En op horen, houding, ademhaling en slikken. Je kunt aan de slag als:
- Logopedist in een eigen praktijk
- Logopedist in het onderwijs
- Logopedist in de gezondheidszorg
-
Verder ontwikkelen
De smaak te pakken na Logopedie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals
- Master Taal- en Spraakpathologie
- Master Neurolinguïstiek
- Master Toegepaste Taalwetenschap
Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) zie je welke andere masters er allemaal zijn in Nederland.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Gebouw E, Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken in het eerste jaar.
Meer informatie
Faciliteiten locatie Zwolle
Opleidingsvormen
Startersinformatie
Highlights opleiding
- In het eerste jaar volg je lessen met de voltijdopleiding Logopedie, zodat je optimaal wordt voorbereid om in de praktijk aan de slag te gaan.
- Vanaf jaar 2 werk je minimaal 16 uur bij een leerwerkbedrijf.
- In het vierde jaar ontwikkel je in samenwerking met een opdrachtgever een product dat logopedisten kunnen toepassen in de praktijk.
- Betrokken en vakdeskundige docenten stimuleren je om een nieuwsgierige, ondernemende en onderzoekende houding te ontwikkelen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
"'Van organisaties ondersteunen, naar cliënten ondersteunen'"
Marije Zomerdijk
opleiding Logopedie duaal