Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een eigen logopediepraktijk lijkt mij heel erg gaaf

Maartje Falger eerstejaars, Logopedie
Banner image

Ik ben Maartje Falger, 19 jaar oud en kom uit Putten. Op dit moment ben ik eerstejaarsstudent van de opleiding Logopedie bij Windesheim. Dat is een heel diverse opleiding waarmee je later met zowel kinderen, volwassenen als ouderen kunt werken. Logopedie is gericht op het gebied van taal en spraak, maar ook op slikken en ademhaling. Die diversiteit spreekt mij heel erg aan.

Logopedie bleek veel breder dan ik dacht

Na de havo wist ik lange tijd niet wat ik wilde gaan doen. Wel wist ik dat ik later graag met kinderen wilde werken. Daarom keek ik eerst bij Social Work en bij de Pabo. Geen van beide opleidingen trok mij echt aan. Bij toeval ging ik toen kijken bij Logopedie en die opleiding was wel direct raak. Het bleek dat Logopedie veel breder was dan ik van tevoren dacht. Je werkt niet alleen met kinderen, het werkterrein is veel breder dan dat. Toen ik hoorde dat je heel veel kanten op kunt met deze opleiding, was de keuze snel gemaakt

Sommige vakken zijn lastig

Ik leer mezelf te ontwikkelen als professional. Mensen kunnen allerlei gebreken hebben: er zijn mensen die doof zijn, een beroerte hebben gehad of die bijvoorbeeld slikproblemen hebben. Daarover doe ik veel kennis op. Verder zijn er veel vakken gericht op kinderen maar ook een aantal specifiek op volwassenen of ouderen. Sommige vakken vind ik wel lastig zoals die met veel biologie. Daarin heb ik geen examen gedaan op de havo. Wel vind ik de leerstof erg interessant en dat motiveert me om flink mijn best te doen. Wat ik erg goed vind is dat je in het eerste jaar al 40 uur stage mag lopen. Zo weet je zeker of de opleiding echt bij je past.

Het leukst: praktijklessen

Het leukste vind ik de lessen met veel praktijk. We zijn vaak bezig om bepaalde testen bij elkaar af te nemen waarbij je soms ook een cliënt moet spelen. Dat maakt het heel leuk. Zo leer je om op een goede manier feedback aan elkaar te geven. De opleiding bevalt mij nog steeds erg goed. Ik heb het erg naar mijn zin, vooral ook met mijn klasgenoten.

Je kunt altijd bij hen terecht

De docenten zijn heel erg leuk. Ze kennen je bij naam en maken graag even een praatje met je. Voor vragen kan je altijd bij hen terecht. Je kunt veel van hen leren omdat zij zelf heel veel praktijkervaring hebben opgedaan. Ze zijn zelf ook allemaal logopedist en weten dus echt waar ze het over hebben. Omdat de opleiding niet groot is, voelt het heel persoonlijk. Dat vind ik heel erg fijn.

Mijn droom

Ik weet nog niet helemaal precies wat ik na deze opleiding wil gaan doen, als ik nog zin heb studeer ik misschien verder. Ik kan ook al gaan werken en bepaalde cursussen volgen, daar ben nog niet helemaal uit. Waar ik wel echt van droom, is om ooit mijn eigen logopediepraktijk op te richten. Dat lijkt mij heel erg gaaf!  

Tips voor het kiezen

Om een goed beeld te krijgen van een opleiding en van de hogeschool is het goed om een open dag te bezoeken op Windesheim. Heb je interesse in een opleiding? Geef je dan op voor een meeloopdag, dan krijg je een goed beeld van de opleiding. Of geef je op voor een matchingsdag: ik heb dat vorig jaar ook gedaan en toen mensen leren kennen die nu mijn klasgenoten zijn en waar ik heel erg goed mee kan opschieten. Wat ik ook heb gedaan, is een dagje meelopen met een logopedist. Zo kreeg ik een goed beeld van hoe het er daar in de praktijk aan toegaat. Vind je het daarna nog steeds echt leuk, schrijf je dan in voor de opleiding!