Van spraakproblemen tot taalachterstand: jij geeft kinderen of volwassenen hun stem weer terug na de opleiding Logopedie in Almere.
Je helpt cliënten met de vraag hoe ze kunnen omgaan met diverse problemen als slissen of stotteren. En dat niet alleen. Je ontwikkelt je ook tot allround expert op het vlak van ademhaling, stem, gehoor en zelfs lees- en schrijfproblemen (dyslexie). Kortom, met al jouw adviezen kunnen mensen zich straks beter én vol zelfvertrouwen uiten. Je levert een belangrijke bijdrage aan een goede kwaliteit van leven voor de brede cliëntenpopulatie.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Logopedie
De opleiding bestaat uit een mix van leren en doen. Al in het eerste jaar ga je de praktijk in om de eerste praktijkuren te maken.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Als logopedist heb je straks te maken met mensen in alle leeftijdsgroepen met spraak-, taal- en zelfs slikproblemen. Van pasgeboren baby’s tot ouderen en van mensen met een beperking tot beroepssprekers. Tijdens de opleiding Logopedie in Almere maak je volop kennis met al die doelgroepen. Je leert in je studie hoe je testen afneemt en interpreteert. Ook ga je aan de slag met het opstellen van behandelplannen en het coachen van cliënten.
Past Logopedie bij je?
Je start met het onderzoeken van het vakgebied en ontdekt zo of het beroep van logopedist echt bij je past. Van vakken over testafnames tot vakken over het samenwerken rondom de cliënt: het komt allemaal voorbij in je eerste jaar.
Praktijkervaring opdoen
In het eerste jaar loop je al uren in de praktijk. Zo krijg je een goed beeld van het vak zelf. Daarnaast ontdek je hoe je gesprekken voert met cliënten, hoe je hen coacht en adviseert en hoe je behandelplannen opstelt.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Maar je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten. Je maakt afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt/moet behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In jaar 2 en 3 ga je dieper in op de onderwerpen uit het eerste jaar. Je leert alle stoornisgebieden en de gehele cliëntenpopulatie nog beter kennen. Deze kennis verwerf je samen met medestudenten tijdens de lessen, zelfstudie en in de beroepspraktijk. In deze jaren pas je toe wat je hebt geleerd. Er is ruimte om je eigen koers te bepalen en je kunt kleur geven aan jouw leerproces. Ook is er ruimte die je kunt invullen ten behoeve van verdieping of verbreding. Hierbij zijn er ook internationale mogelijkheden.
-
Jaar 4: afstuderen
In de afsluitende fase van de opleiding staat het startbekwaam worden centraal. Het grootste deel van de afrondende fase bestaat uit praktijkuren en het doen van praktijkgericht onderzoek.
Als logopedist in opleiding voer je alle taken zo zelfstandig mogelijk uit. Van diagnostisch onderzoek tot het behandelen van cliënten. Je voert adviesgesprekken, geeft voorlichting, verzorgt trainingen en werkt aan preventiemaatregelen. Ook werk je samen met ouders of partners van cliënten. Of met andere zorg- en hulpverleners die bij de zorg betrokken zijn.
Diploma
Na succesvolle afronding verdien je de titel Bachelor of Science en kun je als logopedist aan de slag.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Direct vanaf het eerste jaar leer je het vak van logopedist ook in de praktijk. Door mee te lopen, projecten te draaien én praktijkopdrachten te doen voor echte opdrachtgevers. Zo koppel je de theorie aan de praktijk en werk je aan je netwerk. Je hebt al flink wat op je cv staan vóór je afstudeert.
Logopediepraktijk op school
Windesheim in Almere heeft een eigen opleidingspraktijk Logopedie. Hier vinden activiteiten in het kader van praktijkleren plaats. Denk aan uitvoeren van gehooronderzoeken of het adviseren van leraren over het gebruik van hun stem. Natuurlijk doe je dit met hulp van onze docenten.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder zie je de vakken die je in de verschillende jaren van de studie zal volgen.
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Persoonlijke Profilering (studiebegeleiding, beroepsoriëntatie) Professionele Ontwikkeling Methodisch Logopedisch Handelen: Behandelen Onderzoeken Special week diversiteit Methodisch logopedisch handelen: Diagnostiek Gezonde Bedrijfsvoering Gedragsverandering Realiseren Logopedisch Handelen: Diagnostiek Preventief Werken Kwaliteit en Beleid Profileren van Beroep Logopedisch Handelen: Behandelen Persoonlijke Profileringsruimte (bijv. minor) Persoonlijke Profileringsruimte (bijv. minor) Implementeren Cliëntgericht Samenwerken Praktijkleren Praktijkleren Cliëntgericht Interprofessioneel Samenwerken Werken aan Preventie Health Symposium Coachen en Trainen Praktijkleren Praktijkleren -
Flexibel studeren bij Windesheim
Wil je zelf regie hebben op je studie? Dat kan bij Windesheim. Binnen je opleiding heb je allerlei keuzemogelijkheden.
Flexibel studeren betekent dat je ruimte hebt om te kiezen hoe je wilt studeren. Bijvoorbeeld op de campus of online, of door te kiezen uit verschillende toetsvormen. Zo kun je gedurende je opleiding steeds meer je eigen leerroute plannen.Bij ons studeer je niet alleen, maar leer je samen met je medestudenten. Daarnaast krijg je ondersteuning vanuit je opleiding. Je krijgt een studentenbegeleider die je adviseert en helpt om je studie tot een succes te maken.
-
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Je duikt meteen in de praktijk: in het eerste jaar loop je een oriënterende stage.
- Professionals verzorgen regelmatig gastlessen en je bezoekt meerdere logopediepraktijken en zorginstellingen.
- Richt je op je ondernemersvaardigheden, zodat je straks eventueel een eigen logopediepraktijk kan beginnen.
- De persoonlijk profileringsruimte vul je zelf in, van een verdiepende minor tot een periode in het buitenland.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met deze logopedie opleiding
Nieuwsgierig waar je alles kunt leren over stem-, slik-, spraak-, taal-, ademhalings- en gehoorproblemen? Bekijk de video van onze levendige campus, loop een dagje mee of kom langs tijdens een van onze open dagen! En wist je al dat je vanaf 2027 studeert in het meest duurzame pand van Nederland? We bouwen momenteel een nieuw gebouw in het centrum. Check hier de voortgang van de bouw.
Studentenstad Almere Meelopen/proefles (opent in nieuw tabblad) Open dag bezoeken
Na je opleiding Logopedie
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Logopedie.
-
-
Beroepen
Als logopedist werk je met (heel jonge) kinderen, jongeren en volwassenen. Je kunt op uiteenlopende werkplekken terechtkomen. Denk aan:
- Allrounder in een logopediepraktijk
- Stemtherapeut voor beroepssprekers, zoals leraren en acteurs
- Instellingen voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen
- Speciaal onderwijs voor hulp bij spraak, gehoor, lezen en schrijven
- Ziekenhuizen op de afdeling keel-neus-oorheelkunde of neurologie
- Revalidatiecentra waar mensen opnieuw leren spreken en slikken
- Verpleeghuizen waar je ouderen helpt die lastig spreken en slikken
- Beleidsmaker bij de gemeente over (preventieve) zorg
-
Werkveld
De helft van alle logopedisten werkt voor zichzelf in een eigen praktijk. Je begeleidt cliënten, maar je bent dan ook bezig met promotie, marketing en administratie van je praktijk. Vaardigheden om te ondernemen staan dus ook op je rooster!
Je kunt ook aan de slag gaan in een logopediepraktijk. Of als stemtherapeut beroepssprekers bijstaan. In het speciaal (basis)onderwijs zijn behandelaars nodig voor kinderen die problemen hebben met taal, spraak, gehoor, lezen en schrijven. Je kunt ook gaan werken voor revalidatiecentra of bijvoorbeeld voor een afdeling keel-neus-oorheelkunde (KNO) of neurologie van een ziekenhuis. En bij verpleegtehuizen zijn behandelaars in dienst voor ouderen die moeilijk kunnen spreken en slikken. Genoeg opties dus!
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Logopedie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Neurolinguïstiek
- Master Taalkunde
- Master Spraak- en Taalpathologie
- Master Klinische gezondheidswetenschappen
- Master Gezondheidswetenschappen voor zorgprofessionals
- Master Deaf Studies & Communication Needs
-
Baankans
98%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.205,-
bruto startsalaris op basis van 29 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor boeken.
Startdatum
1 september 2025
Introductie
In de eerste week van het studiejaar maak je kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Leslocatie
Gebouw de Landdrost
Hospitaaldreef 5, Almere
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de faciliteiten op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)